tour d eiffel


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370
10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Πύργο του Άιφελ!

Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Παρισιού αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν… άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει, ενώ οι ευγενείς τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη… ξύστρα για μολύβια»! Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης και δεν εννοείται Παρίσι… χωρίς τον πύργο του! Όμως κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζετε, όσο κι αν έχετε μελετήσει… Γαλλικά!



1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Ήταν προγραμματισμένο να μείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια. Ο Gustave Eiffel κανόνισε να χτιστεί ο πύργος, ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση.

3. Δεν είχε πάντα το χρώμα που βλέπουμε σήμερα. Αρχικά βάφτηκε κίτρινος το 1889 και από το 1954 μέχρι και το 1961 καφέ.

4. Από το 1920 μέχρι και το 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτουργούσε σαν σταντ για διαφημιστικά. Η μια του μεριά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες της Citroën. Καμία άλλη μάρκα όμως δεν χρησιμοποίησε το μνημείο για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.

5. Στην αρχή οι Γάλλοι λάτρευαν να τον μισούν. Τον χαρακτήριζαν τερατούργημα και πολλοί, ανάμεσα τους ήταν αρχιτέκτονες και διανοούμενοι, είχαν μαζέψει υπογραφές εναντίον του.

6. Έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη Μάχη του Μάρνη, το 1914. Στέλνανε σινιάλα από τη κορυφή του πύργου του Άιφελ στους Γάλλους στρατιώτες.

7. Το 1889, η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro έστησε στον δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ, το τυπογραφείο της.

8. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ο πύργος του Άιφελ αυξομειώνεται. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, το χειμώνα είναι 10-20 εκατοστά πιο κοντός.

9. Είναι το πρώτο σε επισκέψεις μνημείο, στο οποίο πρέπει να πληρώσεις είσοδο. Το επισκέπτονται περι τις 7000 επισκέπτες καθημερινά. Φανταστείτε ότι το Empire State Building μετρά 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

10. Κάθε βράδυ φωτίζει ολόκληρη την πόλη. Το καλύτερο σημείο για να τον απολαύσετε φωτισμένο είναι από τη πλατεία του Trocadéro.

πηγή: clickatlife.gr
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.659
Τον χειμώνα λόγω διαστολής του σιδήρου γίνεται πιο κοντός περίπου 10 εκατοστά ενώ το καλοκαίρι με την διαστολή γίνεται πιο μακρύς περίπου κατά 10 εκατοστά.
Έτσι προκύπτει και η διαφορά των 20 εκατοστών που είναι μεγάλη αν το δούμε έτσι, αλλά τελικά είναι φυσιολογική με το ύψος που έχει των 320 μέτρων.
Εννοείται ότι γίνεται και λίγο πιο παχύς το καλοκαίρι και πιο αδύνατος τον χειμώνα.

Κάποτε είχα την τύχη να τον δω από κοντά, να ανέβω μέχρι την κορυφή και να δειπνήσω στο εστιατόριο με την καταπληκτική θέα το βράδυ.
Εστιατόριο από το οποίο φύγαμε νηστικοί (γκουρμέ γαρ) και μετά το φαγητό ψάχναμε να βρούμε κάτι να φάμε.
Και έβλεπα επιτέλους από κοντά το μέρος που γυρίστηκε το βίντεο κλιπ του τραγουδιού των Duran Duran " Α view to a kill" για την ομώνυμη ταινία του James Bond με τον Roger Moor και επίσης γυρίστηκαν και οι ανάλογες σκηνές στο εστιατόριο στην αρχή της ταινίας.
 




Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370
Δεν χτίστηκε. Σιδηροκατασκευή είναι, και πανάλαφρος.

- όντως . . . αν και ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί και αυτός τον όρο χτίστηκε

Πώς χτίστηκε ο πύργος του Άιφελ

Είναι ένα από τα διασημότερα και αναγνωρίσιμα μνημεία παγκοσμίως. Το σύμβολο της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το 1889 και μέχρι το 1930 ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Έχει ύφος 300 μέτρα και ζυγίζει 10000 τόνους!

Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
300 εργάτες δουλέψανε για 2 χρόνια για να κατασκευαστεί ο πύργος
Χρειάστηκαν 15000 σιδερένια τμήματα και 2,5 εκ. πριτσίνια
Αποκλίνει το πολύ 12 εκατοστά στη διάρκεια ισχυρών ανέμων
Το ύψος του διαφοροποιείται εώς και 15 εκατοστά ανάλογα με τη θερμοκρασία
Η βαφή του απαιτεί 40 τόνους χρώμα!

















 



Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
1997 τοτε τον ειχα επισκεφτει , ηταν 9,30πμ μετα απο μια μικρη περιπετειουλα :whistling: μαλλον τα ιδια πρεπει να ισχυουν και σημερα εαν καποιος εχει παει προσφατα ας επιβεβαιωσει , ή εαν εχουν γινει τελοςπαντων αλλαγες.
Γαμηλιο ηταν δεν ηθελα δεσμευσεις γκρουπ, πηγαμε κυριως επειδη η συζυγος μιλαει και τη γαλλικη....κρατηστε το αυτο...
Τα εισιτηρια ειχαν κοστολογηθει αναλογως του οροφου-επιπεδου, 1-2-3 μπορουσες να κατεβεις οχι να ανεβεις με το ιδιο εισιτηριο δηλαδη...πληρωνοντας π.χ. 2ο μπορουσες ελευθερα να κατεβεις στον 1ο οχι ομως να πας 3ο...
Το χρωμα ηταν καφε και μια μεγαλη ουρα στο πρωτο αριστερο ποδι μου εκοψε την ορεξη λοιπον εκεινο το πρωινο, ομως τι διαολο επρεπε να παω οποτε πλησιαζοντας εγγυτερα και παρατηρωντας καλυτερα και τα αλλα ποδια απο κοντα διαπιστωσα οτι τα δεξια δεν υπηρχε προσβαση , στο πρωτο αριστερα η τεραστια ουρα , εμεινε το πισω αριστερα οπου προσεγγισαμε... κισες και εδω , σκαλακια μεχρι το ασανσερ-τελεφερικ, υπαλληλος στον κισε :thumbsdown:..λεω κατσε να ρωτησω εαν υπαρχει προσβαση απο εδω ή ισως δεν λειτουργει το ασανσερ...
Ερωτω στην αγγλικη και περνω μια μεγαλοπρεπη σιωπη :D για ρωτα τη στη γαλλικη λεω της συζυγου μη της @##%ισω τιποτε:D
κανονικα δουλευει απαντησε...ρωτα τη εαν κοβουμε και απο εδω εισιτηρια , καταφατικη απαντηση παλι.
Μηπως γνωριζε γιατι εχουν στοιβαχτει ολοι σε μια ουρα , φυσικα δεν ηξερε ουτε φυσικα κουνησε τον κωλο της να τους κανει νοημα να προωθηθουν και προς αυτην ...πληρωσαμε ανεβηκαμε σε χρονο μηδεν, στην καφετερια-εστιατοριο δεν τολμησαμε καν να μπουμε ολοι ηθελαν εκει να επισκευτουν επρεπε να βγουν καποιοι για να επιτρεψουν αλλους ...

Η κατασκευη του Πυργου ηταν συμφασικη της βιομηχανικης επαναστασης και ενα απο τα αντιπροσωπευτικοτερικα παραδειγματα της εποχης...
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370
Η πρώτη ρόδα «λούνα παρκ» κατασκευάστηκε για να ανταγωνιστεί τον Πύργο του Άιφελ. Ανέβαζε πάνω από 2.000 άτομα σε 36 βαγόνια τρένου!...

1579505531788.png



Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες της έκθεσης χρησιμοποίησαν τη ρόδα για να ανέβουν στον ουρανό. Η ρόδα ζύγιζε πάνω από χίλιους τόνους....

Τελικά την ανατίναξαν με δυναμίτη και την πούλησαν για παλιοσίδερα...

http://www.mixanitouxronou.gr/i-pro...onia-trenou-giati-tin-anatinaxan-me-dinamiti/
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.165
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top