Upsampling

Reaction score
11.743
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τελικά μιλάμε για καλύτερη άντληση πληροφορίας * από το μέσο. Κατ' επέκταση υψηλότερη ηχητική πιστότητα.
Να προσθέσω *που ήδη υπάρχει*.

Εξηγείται και με μαθηματικά. Δώσε βάση στο σημείο του άρθρου που λέει για τα διαφορετικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται κατά την αναπαραγωγή με oversampling.

Κάτι ανάλογο μπορώ να σου εξηγήσω με εικόνες.
Φαντάσου μια εικόνα bitmap π.χ. 200x200 pixels. Κάντη σε πρόγραμμα 16 φορές μεγέθυνση (να γίνει 800x800 pixels) χωρίς τη χρησιμοποίηση φίλτρου, δηλαδή με αντιγραφή των pixels. Τα καινούρια pixels είναι ίδια με τα αρχικά. Η εικόνα έχει μεγαλώσει, αλλά έχει σκαλοπατάκια και απότομες τετραγωνισμένες ακμές.
Κάντη τώρα το ίδιο (16 φορές μεγέθυνση, να γίνει 800x800 pixels) επιλέγοντας φίλτρο bicubic και δες πόσο έχουν εξομαλυνθεί τα σκαλοπατάκια. Φαντάσου ότι το παραπάνω είναι μια οπτικοποίηση της διαδικασίας που γίνεται με oversampling κατά την αναπαραγωγή στην κυματομορφή του ήχου.

Reaction score
8
Τελικα το μονο που θα καταφερεις ειναι να με πεισεις να ανεβω Θεσσαλονικη να δω τι σκ***α μου λες.

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και εκβιασμοι τωρα ??? χμ χμ χμ ..... Αμ θ'ανεβω τελικα δεν γινετε. Κατσε να γινει καλα το ποδαρι και τα λεμε.

Απο εκει εμαθες την "κλαση μου"....

Μη μασας .... εχει πληρωθει :136:

Reaction score
8
Να προσθέσω *που ήδη υπάρχει*.

Εξηγείται και με μαθηματικά. Δώσε βάση στο σημείο του άρθρου που λέει για τα διαφορετικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται κατά την αναπαραγωγή με oversampling.

Κάτι ανάλογο μπορώ να σου εξηγήσω με εικόνες.
Φαντάσου μια εικόνα bitmap π.χ. 200x200 pixels. Κάντη σε πρόγραμμα 16 φορές μεγέθυνση (να γίνει 800x800 pixels) χωρίς τη χρησιμοποίηση φίλτρου, δηλαδή με αντιγραφή των pixels. Τα καινούρια pixels είναι ίδια με τα αρχικά. Η εικόνα έχει μεγαλώσει, αλλά έχει σκαλοπατάκια και απότομες τετραγωνισμένες ακμές.
Κάντη τώρα το ίδιο (16 φορές μεγέθυνση, να γίνει 800x800 pixels) επιλέγοντας φίλτρο bicubic και δες πόσο έχουν εξομαλυνθεί τα σκαλοπατάκια. Φαντάσου ότι το παραπάνω είναι μια οπτικοποίηση της διαδικασίας που γίνεται με oversampling κατά την αναπαραγωγή στην κυματομορφή του ήχου.

Βρε Πετρο μου....

Ακους τι λες ???

Και στη μια περιπτωση και στην αλλη ,χρησιμοποιουμε ενα φιλτρο.
Αυτο το gmμενο το φιλτρο, κατι κανει. Τι κανει ??? Φτιαχνει κατι το οποιο στην ουσια δεν υφισταται. Και μη μου πεις τωρα οτι η φωτογραφια δεν εχει καμια διαφορα γιατι.......... αντε
Αυτο λοιπον συμβαινει και στο ηχο.
Ο δασκαλος μου καποτε μου ελεγε :...αγορακι μου οσο περισοτερο ηλεκτρισμο παρεμβαλεις στο αρχικο σου σημα, τοσο πιο σκατα κανεις το αποτελεσμα.....
Το εχω κρατησει Πετρο μου και το τειρω σαν Ευαγγελιο...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ο δασκαλος μου καποτε μου ελεγε :...αγορακι μου οσο περισοτερο ηλεκτρισμο παρεμβαλεις στο αρχικο σου σημα, τοσο πιο σκατα κανεις το αποτελεσμα.....
Το εχω κρατησει Πετρο μου και το τειρω σαν Ευαγγελιο...
Και να συνεχίσεις να το τηρείς όταν μιλάς για αναλογικά κυκλώματα. :126:

Έλα πάνω που έχουμε και καλό, ψηφιακό τσίπουρο και θα φτιάξει το ποδάρι με τη μία. :137:

...

Reaction score
8
Το παραπανω το παρελειψες τεχνιεντως.

Κατι που ελεγα για εκβιασμους...

Εχεις ψηφιακο τσιπουρο και δεν το λες τοσο καιρο???

Επρεπε ηδη να ειμαι εκει.........:116:

Reaction score
8
Τα cd σου προέρχονται από masters υψηλότερων αναλύσεων. Είναι downsampling (άλλη διαδικασία μην μπερδευτούμε) αυτών. Βρες μου αν μπορείς έναν επαγγελματικό AD converter της προκοπής που να δουλεύει σε 16/44. Μην ψάχνεις τσάμπα, δεν θα βρεις....
Δεν χρειαζεται να ψαξω καθολου.

1.Motu ( mark of the unicorn). Κορυφαια καρτα.
2.Taskam. Ολα τα 8 Multitracks
3.Apogee. Απο τις πιο καλες εταιριες επαγγελματικων μηχανων.

Μην μπερδευεσαι. Μπορει μεν να γραφουν 24/96 ή 24/192 αλλα δουλευουν θαυμασια και 44.1/16. Μπορουν απλα να φτασουν μεχρι την ανωτερη δειγματοληψια.

ακομα και η δικη μου η m audio 1010, 24/96 ειναι. Τι σημαινει αυτο. Οτι δεν μπορω να την δουλεψω σε 44.1/16???

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ μπερδεύτηκα βρε; :114: :114:
Βρε άνθρωπε για την καλύτερη δυνατή εγγραφή μιλάμε. Είναι ανώφελο να μου αναφέρεις ότι η μηχανή είναι 24/96 αλλά δουλεύει και σε μικρότερες συχνότητες γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Αν μια μηχανή διαβάζει 24/96 διαβάζει και όλες τις υποπολλαπλάσιες. Εγώ σου είπα ότι "δεν υπάρχει σοβαρή μηχανή που να γράφει σε 16/44 και να μην έχει δυνατότητα για μεγαλύτερες αναλύσεις". Δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν θα κάνει σοβαρή δουλειά με αυτήν την δειγματοληψία AD.

...

Reaction score
8
Εγώ μπερδεύτηκα βρε; :114: :114:
Βρε άνθρωπε για την καλύτερη δυνατή εγγραφή μιλάμε. Είναι ανώφελο να μου αναφέρεις ότι η μηχανή είναι 24/96 αλλά δουλεύει και σε μικρότερες συχνότητες γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Αν μια μηχανή διαβάζει 24/96 διαβάζει και όλες τις υποπολλαπλάσιες. Εγώ σου είπα ότι "δεν υπάρχει σοβαρή μηχανή που να γράφει σε 16/44 και να μην έχει δυνατότητα για μεγαλύτερες αναλύσεις". Δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν θα κάνει σοβαρή δουλειά με αυτήν την δειγματοληψία AD.

...

Μου εγραψες συγκεκριμενα αυτο : Βρες μου αν μπορείς έναν επαγγελματικό AD converter της προκοπής που να δουλεύει σε 16/44. Μην ψάχνεις τσάμπα, δεν θα βρεις.... οχι ???

Σου απανταω λοιπον οτι ολλοι δουλευουν.Δεν ανεφερες πουθενα για την καλυτερη δυνατη ηχογραφηση.

Πως εισαι τοσο σιγουρος Νικο μου οτι ολοι δουλευουν σε υψηλες δειγματοληψιες ???

D

deleted user 10898

Guest
Βρε Πετρο μου....

Ακους τι λες ???

Και στη μια περιπτωση και στην αλλη ,χρησιμοποιουμε ενα φιλτρο.
Αυτο το gmμενο το φιλτρο, κατι κανει. Τι κανει ??? Φτιαχνει κατι το οποιο στην ουσια δεν υφισταται.
προσεχτικα διαβασε για να καταλαβεις τελικα τι γινεται.

και στις 2 περιπτωσεις 44/16 24/192 δεν υπαρχει ολοκληρη η πληροφορια.

εχουμε μια κυματομορφη που ψηφιακα περιγραφεται με αριθμους.
πχ 1,3,3,5 κλπ
στο cd παιζει το 1 μετα ερχεται το 3. το ενδιαμεσο που πρεπει να παιξει το ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ γιατι το αναλογικο κυμα που βγαινει απο τα ηχεια πρεπει να εχει συνεχεια. ετσι στο ενδιαμεσο βαζει ενα 2 (μεσοσ οροσ χοντρικα). οκ ως εδω?

ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ upsampling ο αλγοριθμος διαβαζοντας και τα αλλα ψηφια πριν το 1 και το 3 σου λεει.... μην παιξεις 2 παιξε 2,67 μαλλον θα ειναι πιο ακριβες!!!!!!!!!!!!!!!!!
ενταξει? αρα αντι να παιξει 2 (που υπολογισε το σιντι για να γεμισει τα κενα) παιζει 2,67. αυτο προκαλει μια πιο κοντα στο αρχικο αναλογικο σημα κυματομορφη.

νταξει?
Νικος

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μου εγραψες συγκεκριμενα αυτο : Βρες μου αν μπορείς έναν επαγγελματικό AD converter της προκοπής που να δουλεύει σε 16/44. Μην ψάχνεις τσάμπα, δεν θα βρεις.... οχι ???

Σου απανταω λοιπον οτι ολλοι δουλευουν.Δεν ανεφερες πουθενα για την καλυτερη δυνατη ηχογραφηση.

Πως εισαι τοσο σιγουρος Νικο μου οτι ολοι δουλευουν σε υψηλες δειγματοληψιες ???
Τώρα μην λέμε για να λέμε ρε Βασίλη... Εγγραφή μπορεί να γίνει και με δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι. :114:

ΚΑΝΕΝΑ από τα cd που πουλάνε στα δισκάδικα δεν προέκυψε από master με δειγματοληψία μικρότερη του 24/96. Λες να θέλουν να δώσουν χειρότερη ποιότητα ενώ μπορούν να δώσουν καλύτερη; Μ@λάκες είναι; Τώρα αν μιλάς για καμιά παραγωγή του κ@λου από κανέναν καρα-άσχετο, το θέμα αλλάζει.

...

Reaction score
8
Φοβαμαι πως δεν λεμε για να λεμε Νικο μου...

Πιστεψε με οτι οι περισοτερες παραγωγες γινονται ή σε 44.1/16 ή σε 48/24.

Οι παραγωγες που αναφερεις γινονται μονο σε κλασσικες ορχηστρες και σπανια σε πρωτοκλασσατα ονοματα της διεθνους δισκογραφιας.

Θες ενα μικρο παραδειγμα ???

Αν εχεις την δυνατοτητα παρε το τελευταιο cd της Dion και ανοιξε το σε ενα προγραμμα που να μπορεις να δεις την κυμματομορφη. Καντο και τοτε ελα να μου πεις αν εχω δικιο η αδικο. Θα εκπλαγεις μονο που θα το δεις. Και μιλαμε τωρα για Celine Dion.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Οι παραγωγες που αναφερεις γινονται μονο σε κλασσικες ορχηστρες και σπανια σε πρωτοκλασσατα ονοματα της διεθνους δισκογραφιας.

Αν εχεις την δυνατοτητα παρε το τελευταιο cd της Dion και ανοιξε το σε ενα προγραμμα που να μπορεις να δεις την κυμματομορφη. Καντο και τοτε ελα να μου πεις αν εχω δικιο η αδικο. Θα εκπλαγεις μονο που θα το δεις. Και μιλαμε τωρα για Celine Dion.
Μα τι είναι αυτά που λες... :114::114::114:

...

D

deleted user 10898

Guest

απο την κυματομορφη του cd θα καταλαβεις το sampling rate του μαστερ? :131::131::121:

Reaction score
8
απο την κυματομορφη του cd θα καταλαβεις το sampling rate του μαστερ?
Eχεις απολυτο δικιο.Λαθος διατυπωση δικια μου.(Μετα απο παρεμβαση και του Νικου)
Εννοουσα οτι αν ανοιξεις την κυματομορφη θα δεις για τι σοι παραγωγες μιλαμε.

D

deleted user 10898

Guest
Eχεις απολυτο δικιο.Λαθος διατυπωση δικια μου.(Μετα απο παρεμβαση και του Νικου)
Εννοουσα οτι αν ανοιξεις την κυματομορφη θα δεις για τι σοι παραγωγες μιλαμε.
σωστος. ειδικα αυτοι οι μεταλικα μου σπανε τα νευρα τα κ@λ@cd τους.

Reaction score
1
Ερώτηση.
Βλέποντας την κυματομορφή, τι και πώς μπορείς να καταλάβεις για την ποίοτητα ηχογράφησης?
Το μόνο που πάει το μυαλό μου, είναι να δείς αν έχει όλες τις στάθμες διαθέσιμες, αν έχει δηλαδή χαμηλά περάσματα, ξεσπάσματα κτλ. Αν είναι όλα κολλημένα στην υψηλότερη στάθμη, σημαίνει κάτι δεν πάει καλά...

Καλά το σκέφτομαι ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.825
Members
38.502
Νεότερο μέλος
Saitama