Upscale!

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Διαβάζοντας και ακούγοντας κατάλαβα οτι τα προβολικά μέσα, tv, pj κτλ. ότι σήμα τους δώσεις το κάνουν upscale στην native ανάλυση του panel τους είναι έτσι? δηλ. μια tv 1080p εάν της δώσεις
576p το κάνει upscale στα 1080p, σε έναν (CRT ή ψηφιακό) προβολέα ανάλυσης 1920Χ1080 όταν του δώσουμε 576p θα το κάνει upscale σε αυτή που έχει native δηλ. 1920Χ1080 έτσι κατάλαβα, είναι σωστά? Προσέξτε δεν μιλάω για ποιότητα εικόνας, ή την ποιότητα του upscaling! απλώς μόνον για την λειτουργία
Όποιος έχει ασχοληθεί και θέλει ας μου εξηγήσει εάν έχω δίκιο!!!

Reaction score
63
Διαβάζοντας και ακούγοντας κατάλαβα οτι τα προβολικά μέσα, tv, pj κτλ. ότι σήμα τους δώσεις το κάνουν upscale στην native ανάλυση του panel τους είναι έτσι? δηλ. μια tv 1080p εάν της δώσεις
576p το κάνει upscale στα 1080p, σε έναν (CRT ή ψηφιακό) προβολέα ανάλυσης 1920Χ1080 όταν του δώσουμε 576p θα το κάνει upscale σε αυτή που έχει native δηλ. 1920Χ1080 έτσι κατάλαβα, είναι σωστά? Προσέξτε δεν μιλάω για ποιότητα εικόνας, ή την ποιότητα του upscaling! απλώς μόνον για την λειτουργία
Όποιος έχει ασχοληθεί και θέλει ας μου εξηγήσει εάν έχω δίκιο!!!
Τα μέσα προβολής, αν δεν έχουν scaler να τους δώσει σήμα, δεν κάνουν upscaling απο μόνα τους. Ένας προβολέας που θα πάρει σήμα 480 πχ, θα δώσει 480 με τις ανάλογες συνέπειες στην εικόνα. Δηλαδή, όσο πιό μεγάλη είναι η ανάλυση που μπορεί να δείξει, τόσο πιο χάλια θα φαίνονται οι μικρές αναλύσεις. Το μόνο που κάνουν οι ψηφιακοί προβολείς είναι να μετατρέπουν το σήμα σε progressive, αφού δεν μπορούν να απεικονίσουν interlaced, χωρίς να σημαίνει αυτό οτι θα δείς κάποια βελτίωση.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Re: Upscale!

Δημήτρη, να ανησυχώ ή είναι κάτι περαστικό; :)

Περαστικό είναι εάν πας στον γιατρό, ονόματα δεν λέμε!!!! γιατρέ. :happy_9: :happy_9:
περιμένω και την δική σου γνώμη, η οποία έχει ιδιαίτερο βάρος για μένα, όχι οτι δεν λαμβάνω υπ'οψιν τους
ευγενικούς συνφορουμίστες που καταδέχονται να μου λύσουν την απορία!!!

Reaction score
1
Μα δεν είναι θέμα γνώμης βρε Ηλία. Από τη στιγμή που μπορείς να ταίσεις μια συσκευή απεικόνισης με σήμα του οποίου η ανάλυση είναι μικρότερη από τη φυσική ανάλυση του πάνελ της συσκευής, και να πάρεις πλήρες κάδρο, τότε σαφώς και υπάρχει scaler.

Είναι τόσο αυτονόητο που δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε...

Υ.Γ.: Η έννοια του "scaler" είναι διαφορετική σε pixel based (ψηφιακές) συσκευές απ' ότι σε line based (αναλογικές). Στις ψηφιακές τα πράγματα είναι απλά και δεδομένα. Στις αναλογικές, εξαρτάται για το πόσο μακρυά πάει η βαλίτσα. Σε γενικές γραμμές, ισχύει αυτό που είπα στην αρχή.

Reaction score
63
Μιά στιγμή, γιατί μπερδεύτηκα!!:happy_9:
Όταν πχ μιά πηγή δίνει σήμα 576, τότε μετατρέπεται σε πχ 1080 για να γεμίσει την οθόνη??
Βρήκα αυτό στο Wikipedia

A video scaler is an algorithmic processing device for converting video signals between one arbitrary resolution/aspect-ratio and another resolution/aspect-ratio. In their most common application they are "upscaling" or "upconverting", taking a low resolution (Standard Definition) video and increasing the resolution to a high resolution (High Definition) video. This does not necessarily mean that the picture becomes clearer/more detailed - as scalers in their simplest form only increase the sample points for the original signal resulting in more data points for the original given information. Better scaling devices include other signal conditioning to maintain the original signal details when increasing the resolution. This also does not mean that placing a video scaler before a limited-capability display device will remove the limitations of that display device (for instance, you can’t make a 720p display take a 1080p signal and expect to see all 1920x1080 pixels on the 1280x720 display surface). Confusion is caused within the general public, due to how little is understood about video scalers and where they are used. Manufacturers of digital displays (DLP, LCD, LCOS or “SXRD”, Plasma) don’t tell customers that there is a simple video scaler built into their display which accepts a video signal and converts it to what the display is expecting.
These devices are primarily digital, however – a video scaler can be combined with an Analog-to-Digital-Converter (ADC, or digitizer) and a Digital-to-Analog-Converter (DAC) to support analog inputs and outputs.
The “native resolution” of a display, is how many physical pixels make up each row and column of the visible area on the display’s output surface. Since not every video signal in use in the world is exactly the same resolution (and neither are all of the displays), some form of resolution change (video scaling) is required. For example, within the United States, there are NTSC, ATSC, and VESA video standards each with several video formats. The most common example of a video scaler implementation is within a standard desktop monitor, which converts a VGA (640x480 pixels) signal from a computer into a digital signal with a digitizer and then sends the 640x480 pixels into the video scaler to be upscaled to SXGA (1280x1024 pixels) for display on a monitor with 1280x1024 physical pixel on the TFT glass; in this case the resolution outputted by the computer would only use approximately 25% of the actual pixels without a scaler. By upscaling the computer’s output to the native resolution of the TFT glass, the image fills the whole screen without any black pixels surrounding the active image content.

Δεν ξέρω αν ισχύει και για το ερώτημα του MAD

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.252
Απάντηση: Re: Upscale!

Μιά στιγμή, γιατί μπερδεύτηκα!!:happy_9:
Όταν πχ μιά πηγή δίνει σήμα 576, τότε μετατρέπεται σε πχ 1080 για να γεμίσει την οθόνη??
Ειδικά αν μιλάμε για ψηφιακή συσκευή απεικόνισης, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι: το υλικό πρέπει να μετατραπεί στην εγγενή ανάλυσή της, για να απεικονιστεί. Εκτός βέβαια αν προτιμάμε να βλέπουμε την εικόνα να καταλαμβάνει μέρος μόνο της οθόνης, με την υπόλοιπη να είναι κενή (αν το υλικό υπολείπεται σε ανάλυση της συσκευής) ή να βλέπουμε ένα μόνο τμήμα του υλικού, περικομμένο (αν συμβαίνει το αντίστροφο).

Η κλιμάκωση (scaling) μπορεί να γίνεται είτε στη συσκευή αναπαραγωγής (δηλαδή στον player) είτε στη συσκευή απεικόνισης (δηλαδή στον προβολέα). Δοκιμάζουμε και τα δύο και διαλέγουμε όποιο δείχνει καλύτερα.

Επειδή η κλιμάκωση επιδρά αρνητικά στην πληροφορία της εικόνας, είναι λάθος είναι να εισαγάγουμε δύο στάδια κλιμάκωσης, πχ από 576i σε 1080i στον player (συνηθισμένη ανάλυση εξόδου σε DVD-players με έξοδο HDMI) και μετά σε 720p στον προβολέα (αν είναι τέτοιας ανάλυσης).

Reaction score
63
Re: Απάντηση: Re: Upscale!

Ειδικά αν μιλάμε για ψηφιακή συσκευή απεικόνισης, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι: το υλικό πρέπει να μετατραπεί στην εγγενή ανάλυσή της, για να απεικονιστεί. Εκτός βέβαια αν προτιμάμε να βλέπουμε την εικόνα να καταλαμβάνει μέρος μόνο της οθόνης, με την υπόλοιπη να είναι κενή (αν το υλικό υπολείπεται σε ανάλυση της συσκευής) ή να βλέπουμε ένα μόνο τμήμα του υλικού, περικομμένο (αν συμβαίνει το αντίστροφο).

Η κλιμάκωση (scaling) μπορεί να γίνεται είτε στη συσκευή αναπαραγωγής (δηλαδή στον player) είτε στη συσκευή απεικόνισης (δηλαδή στον προβολέα). Δοκιμάζουμε και τα δύο και διαλέγουμε όποιο δείχνει καλύτερα.

Επειδή η κλιμάκωση επιδρά αρνητικά στην πληροφορία της εικόνας, είναι λάθος είναι να εισαγάγουμε δύο στάδια κλιμάκωσης, πχ από 576i σε 1080i στον player (συνηθισμένη ανάλυση εξόδου σε DVD-players με έξοδο HDMI) και μετά σε 720p στον προβολέα (αν είναι τέτοιας ανάλυσης).
Σωστά!!:cool_4:
Το είχα καταλάβει τελείως λάθος και ήμουν σίγουρος κιόλας ότι ήταν το σωστό.
Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς σε ορισμένες περιπτώσεις!!wall_1

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Upscale!

Νομίζω ότι και άλλοι χομπίστες δεν είχαν σκεφθεί αυτή τη λεπτομέρεια, συγνώμη αλλά στην λαχτάρα μας να μάθουμε όσο πιο πολλά μπορούμε, μας ξεφεύγουν οι λεπτομέρειες!!!
Βέβαια το upscaling της συσκευής απεικόνισης δεν φτάνει αυτό ενός lumagen ή ενός crystalio και πολλές φορές είναι και χειρότερο από ενός player! τουλάχιστον έτσι έχω ακούσει, πάντως η απορία μου λύθηκε, όντως το σήμα μετατρέπεται σε αυτό της native ανάλυσης της συσκευής απεικόνισης!!!

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Για να μην ανοίξω άλλο θέμα, γιατί η ερώτηση που θα κάνω έχει το ίδιο δηλ. το upscale συνεχίζω! έχω ένα DVD Recorder το οποίο μέσω HDMI κάνει upscale το σήμα, έχω συνδέσει λοιπόν επάνω του, έναν δορυφορικό δέκτη, και ένα video super VHS, θεωρητικά λοιπόν, το σήμα που θα παίρνει ο προβολέας από το HDMI του recorder θα είναι 1080p? δεν ξέρω εάν διατύπωσα καλά την ερώτηση, θα την κάνω πιω απλά, το recorder θα παίξει τον ρόλο (περίπου) ενός scaler για όλες της πηγές μου?

Reaction score
4
Εξαρτάται απο την υλοποίηση του DVD Recorder.
Αν μπορεί να κάνει και upscale τις εισόδους του, εκτός απο τα DVD...

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να μεταφέρεις τα σήματα όλων αυτών των συσκευών με ένα μόνο καλώδιο στον προβολέα.
Πάντως καλό θα είναι να δοκιμάσεις τον scaler και του προβολέα μήπως τελικά κάνει καλύτερη δουλειά απο αυτόν του DVD (δύσκολο αλλά όχι απίθανο)

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Αυτό για τις εισόδους δεν το αναφέρει πουθενά!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.547
Members
38.715
Νεότερο μέλος
OtisTas