Utopia Theater: The DVD is Dead!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Συμφωνω απολυτα!

Το DVD μας εδωσε οτι ειχε να μας δωσει, εμεινε κοντα μας σχεδον 8 χρονια και το ευχαριστουμε για αυτο αλλα ειναι καιρος να προχωρησουμε.

Πιστευω πως ολοι οσοι ασχολουνται επαγγελματικα με το εξειδικευμενο home theater θεωρουν ηδη το DVD νεκρο και αναγκαιο "κακο" ως την αλλαγη του επερχομενου φορμα.
Η εξευτελιστικη πτωση των τιμων απλα επιβεβαιωνει το γεγονος.

Εχω δηλωσει αρκετες φορες πως προτιμω να δω ενα κλιπακι HD απειρες φορες παρα μια νεα ταινια σε DVD καθε βραδυ.

The king is dead.Long live the king!!!

Reaction score
51
Εχω δηλωσει αρκετες φορες πως προτιμω να δω ενα κλιπακι HD απειρες φορες παρα μια νεα ταινια σε DVD καθε βραδυ.
Συμφωνώ Αντρέα & Σπύρο ότι το DVD έχει πλέον φθάσει στα όριά του.
Αλλά μην ξεχνάμε, ότι τα συστήματά μας έχουν στηθεί (& πληρωθεί βεβαίως-βεβαίως)κυρίως για παρακολούθηση ταινιών.
Έχω ένα κάρο δισκάκια με ντοκυμαντέρ/παντιλίκια/τρακαρίσματα/αφιερώματα κ.ο.κ αλλά ο βιντ/λέας μου έχει ρίξει στο πανί κυρίως (σε ποσοστό πάνω από το 90%) ταινίες.
Και εντάξει.........έστω ότι ήρθαν τα HD-DVD ή τα BlueRay ή και τα δύο.
Αν οι εταιρίες διανομής στην Ελλάδα ΔΕΝ ξυπνήσουν να τα βράσω!!!
Εδώ φίλοι μου οι εταιρίες αυτές (AV, Prooptiki, Odeon, Σπέντζος κ.ο.κ.) ΔΕΝ έχουν ακόμα ξεπεράσει το letterbox (όπως φωνάζει κάθε μέρα ο Θεμιστοκλής....) και από την άλλη πασάρουν στα μαγαζιά ταινίες σε Dolby Surround ή κακογραμμένο DD (το DTS έστω και σε 5.1 υπάρχει σε ελάχιστες ταινίες ακόμα :evil: )
Τα HD-DVD πχ τουλάχιστον στα πρώτα 3-4 χρόνια θα τα ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ!
Και αν υπολογίσουμε πως τα νέα δισκάκια θα κάνουν και κανα 2 χρόνια μέχρι να φθάσουν σε κατάσταση χρήσης (να βγουν δηλ. στην αγορά & να έχουν κυκλοφορήσει βέβαια και τα κατάλληλα players......)

Βέβαια θέλω να μας δω όταν θα γίνει πάλι ό,τι και πριν από 5 χρόνια.
Εξηγώ: Θυμηθείτε που οι εταιρίες διανομής έβγαζαν τις νέες ταινίες ΠΡΩΤΑ σε VHS και μετά από τουλάχιστον 20 μέρες σε DVD (και σε αρκετές περιπτώσεις ΠΟΤΕ).
Και έβλεπες τον άλλο με το αρχαίο βίντεο να έχει άποψη για την ταινία που περίμενες με αγωνία και εσύ (ο super-dooper-extra technofreak με τα τελευταία μηχανήματα) να βράζεις στο ζουμί σου.

Μήπως βιαζόμαστε?
Μήπως να πάψουμε να είμαστε στην μπρίζα?
Ή τουλάχιστον απλά να μειώσουμε τα volts?

Reaction score
152
ΔΕ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ...
ΑΠΛΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ!!!
ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ Ο,ΤΙ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΑΓΟΡΑΖΕΙ DVDplayer ΤΩΝ 50-100Ε ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΝΑ HYUNDAI (no offence giotmike) ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ.........

Reaction score
7
Βρε σεις...χαλαρωστε....
Αντε πειτε στον DVDακια (και καλα) οτι καλο το DVD αλλα καλυτερο το HD...αλλα για να το δει θα χρειαστει ή προβολεα ή HD ready TV...

Εδω καποιοι μολις ανακαλυψαν το DVD (απο τις προσφορες των εφημεριδων) και τρεχουν να αγορασουν 16:9 TV 32-36''... και νομιζουν οτι βρισκονται στην κορυφη της εξελιξης (ή της τροφικης αλυσιδας)

Reaction score
5
Μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα και θα ήμουν ο πρώτος που θα του έκανα και μνημόσυνο αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι δεν αρκούν τα μηχανήματα και τα νέα φόρμα αλλά η υποστήριξη τους από της εταιρίες κλασικό παράδειγμα dvd και audio sacd ανώτερη ποιότητα σε σχέση με το Cd και όμως δεν προωθούνται από της δισκογραφικές εταιρίες.

Αγοράσεις Universal dvd player και το έχεις για να παρακολουθείς dvd ταινίες και Cd.

Μας βλέπω σε κανένα χρόνο να επαναλαμβάνετε το ίδιο σενάριο.. δώστα σε ένα super Universal player για να βλέπεις dvd.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
8 χρόνια για μια τεχνολογία στην αγορά είναι ΠΑΡΑ πολύ λίγο....

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Βεβαίως βεβαίως νέες τεχνολογίες μπορούν να ενσωματωθούν στην παλιά.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Αντωνη με ολο τον σεβασμο, η διαφορα CD και DVD audio/SACD δεν εχει καμμια σχεση με την διαφορα DVD και HD.

Υπαρχουν παρα πολλα σημεια που δειχνουν πως η επικρατηση θα ειναι απολυτη αλλα...οχι αμεση.

Ακριβως οπως εκανα πριν 8 χρονια περιπου υπερ του DVD, ειμαι ετοιμος να στοιχηματισω για τον επερχομενο θανατο του. :wink:

(Φανταστειτε αυτη η συζητηση να γινοταν καπου...αλλου.Δεν θα υπηρχε αδερφη, γυναικα, ερωμενη μελους που να μην ειχε κακοποιηθει φραστικα απο τους συμμετεχοντες :lol: )

Reaction score
50
Προσωπικά δε νομίζω ότι θα επηρεαστούμε τόσο πολύ από την επερχόμενη άφιξη του οποιουδήποτε νέου format. Και για να εξηγούμαι: δεν εννοώ σε σχέση με την ποιότητα που θα προσφέρει. Εκεί δεν το συζητώ, οι αλλαγές είναι οφθαλμοφανείς! (όποιος βρισκόταν στο συγκριτικό προβολέων μπορούσε να το διαπιστώσει άνετα). Αυτό που εννοώ είναι σε σχέση με τις όποιες αναβαθμίσεις. Τι θα χρειαστεί ν' αλλάξουμε; Προφανώς το DVD player. Αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι και τα νέα player δε θα έχουν απαγορευτικές τιμές (δεν εννοώ φυσικά τα κορυφαία μοντέλα). Άλλωστε, μέχρι να κατασταλάξουν τα πράγματα λίγοι θα επενδύσουν σε πολύ ακριβές συσκευές. Θα μου πείτε κάποιοι έχουν κάνει συλλογές με DVD δισκάκια. Ε δεν τους υποχρεώνει κανείς να τα ξεφορτωθούν (άλλωστε φαντάζομαι οι νέες συσκευές θα είναι συμβατές με DVD και αν όχι θα έχουμε τα υπάρχοντα player). Τι άλλο; Οι προβολείς φαντάζομαι... αλλά και αυτοί δε χρίζουν τόσο άμεσης αλλαγής! Οι ίδιοι που παίζουν DVD υλικό σήμερα θα παίζουν και HD - ίσως κάποιοι δε θα εκμεταλλεύονται 100% τις δυνατότητές του, πάντως δε θα είναι ασύμβατοι. Συνεπώς με την έλευση του όποιου νέου format, άμεση ανάγκη για την εκμετάλλευσή του θα παρουσιάζεται μόνο στο player. Για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος... Άρα γιατί ν' αγχωνόμαστε; Ας περιμένουμε απλά τι θα γίνει, σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη:)

Reaction score
5
Αντρέα δεν διαφωνούμε ότι σε κάποια στιγμή το dvd θα αντικατασταθεί από τα νέα φόρμα αλλά διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι το dvd είναι νεκρό η ξεπερασμένο.
Θα το θεωρούσα έτσι η σχεδόν έτσι αν σε 1-2 χρόνια υπάρχει στα καταστήματα το 10-20% τον τίτλων σε HD σχέση με το απλό dvd.

Μπορεί η διαφορά να μην είναι τόσο οφθαλμοφανής όσο στα φόρμα του ήχου αλλά υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό πρόβλημα σε σχέση με την δυναμική ανάπτυξης του δηλαδή εδώ δεν αρκεί ένα HD player και μια μικρή υποστήριξη έστω από τις εταιρίες αλλά αλλαγή και του μέσου προβολής.

Η ολοκληρωτική επικράτηση του νέου φόρμα πιστεύω περνά πρώτα από την προώθηση της HD TV η οποία είναι αυτή που θα δώσει κίνητρο στις μεγάλες μάζες τον καταναλωτών να αντικαταστήσει της ξεπερασμένες σε ποιότητα και δυνατότητες τηλεοράσεις που τα στάνταρ ποιότητας μετρούν αρκετές δεκαετίες στο παρελθόν. Όσο ποιο σύντομα γίνει αυτό είμαι σίγουρος ότι είναι κίνητρο για της εταιρίες να προωθήσουν τα νέα φόρμα υψηλής ανάλυσης εικόνας πουλώντας τους νέους και παλαιότερους τίτλους σε HD. :D

Reaction score
51
Εμείς "σφαζόματε" για το τι θα κάνουμε και οι μεγαλοκαρχαρίες ΔΕΝ έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα κάνουν.
Ακούμε για το ότι μία εταιρία αποφάσισε να ακολουθήσει το HD-DVD & κάποια άλλη το BlueRay.
Και βεβαίως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας.
Και αν τα νέα players ΔΕΝ είναι συμβατά με τα προηγούμενα (με απλά λόγια αν δεν παίζουν DVD δισκάκια κυρίως.....) ο κόσμος δύσκολα θα μπει στο τριπάκι να βιαστεί να αλλάξει νοοτροπία και μια ολόκληρη αλυσίδα μηχανημάτων μόνο και μόνο για να το παίζει technofreak.
Αν έχει τα φράγκα έχει καλώς!!
Αλλά πιστέψτε με.........ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξω βιντοπροβολέα και να ξαναδιαθέσω 3500 ή 4000 για νέο μοντέλο ούτε κανα 1000αρι ευρώ για player για να δω......ΤΙ?
Το μόνο HD που έχω είναι η τελετή έναρξης του γενικού μας.
Να βιαστώ να ξηλωθώ (σε 3-4 χρόνια) και να καταθέσω 5000 πχ σε νέα μηχανήματα για να περιμένω άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον μετά, να θυμηθούν οι εταιρίες διανομής να βγάλουν στα videoclub HD-DVD!!! :evil:
ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ!!
Ας ξεκαθαρίσει το τοπίο, ας βγουν πρώτα τα "παιδικά" προβλήματα στον αέρα και βλέπουμε.........
Ακόμα και σήμερα, με τα DVD (την "δοκιμασμένη" τεχνολογία των 8 χρόνων) υπάρχουν εταιρίες που έβγαλαν "ναυαρχίδες" με προβλήματα στην αναπαραγωγή μέσω DVI (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες ΔΕΝ θίγουμε......)
Ή προβολείς που ΔΕΝ παίζουν μέσω DVI...........

Kαι ακόμα ΔΕΝ προλάβαμε να τον δούμε......Γιάννη τον βαπτίσαμε!
Δεν έχει ακόμα "στρώσει" η σημερινή τεχνολογία, και της λέμε.....γειά????

Μήπως πρέπει να προβληματιστούμε λιγάκι???

Reaction score
50
Γιάννη εγώ συμφωνώ μαζί σου... αλλά, όπως είπα και πριν, γιατί ν' αγχωνόμαστε; Πχ για ποιο λόγο ν' αλλάξεις προβολέα έτσι κι αλλιώς; Αν δεν κάνω λάθος, ο 5700 που έχεις έχει ανάλυση 1024x576 ή κάτι τέτοιο. Δηλαδή υπολείπεται του HD σήματος λίγο (1280x1024 ή κάπου εκεί κοντά - δεν έχουν τόση σημασία τα νούμερα). Ε και; Γιατί να μπεις καν στη διαδικασία να σκεφτείς να τον αλλάξεις; Δε θα παίζει HD υλικό; Ή μάλλον για να το θέσω ακόμα καλύτερα, δε θα μπορείς με τον προβολέα που ήδη έχεις να δεις βελτίωση στην εικόνα σε σχέση με απλό DVD; Ίσως να μην εκμεταλλευτείς 100% αυτό που μπορεί να δώσει το HD σήμα, αλλά δεν αξίζει ν' αλλάξεις ολόκληρο προβολέα, τη στιγμή ειδικά που το τοπίο είναι θολό. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για άτομα που δίνουν τα ευρώ για πλάκα, αλλά προφανώς δεν αναφερόμαστε σ' αυτή την κατηγορία. Ok, θα χρειάζεσαι το κατάλληλο player, αλλά όπως είπα και παραπάνω δε νομίζω ότι αυτό θα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα... άλλο ν' αλλάζεις player και άλλο προβολέα...

Reaction score
51
Μάνο, όντως ο 5700 παίζει 1024 Χ 576.
Και ναι μπορεί να παίξει HD.
Όπως προείπα (και βεβαίως συμφωνώ μαζί σου) ΔΕΝ προκειται να αλλάξω προβολέα.
Και ακόμα και player δεν θα αλλάξω αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι εταιρίες ας "παίξουν" μπιλιάρδο στις πλάτες άλλων. Όχι στην δική μου.
ΔΕΝ δουλεύω για τα μηχανήματα, αλλά αυτά θέλω να δουλεύουν και να με ξεκουράζουν αυτές τις λίγες ώρες μου θέλω να ηρεμήσω την μέρα (ή μάλλον την νύχτα!)
Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που τα βρίσκουν ευκολότερα τα χρήματα. Και μπράβο τους.
Μαζί τους ακόμα και αν χαλάσουν 5 ή 10 χιλιάρικα για να ακολουθήσουν την νέα τεχνολογία (όποτε βεβαίως βγει στην αγορά..............)

Αυτό που ρωτώ όλους τους φίλους εδώ μέσα είναι μήπως τελικά βιαζόμαστε πολύ!!
Και επίσης: μήπως κυνηγάμε συνεχώς χάνοντας την ουσία που είναι απλή και ξεκάθαρη? Απλά να χαρούμε και λίγο βρε αδελφέ αυτά που έχουμε ΤΩΡΑ χωρίς να σπαταλάμε φαιά ουσία για το ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ (ίσως) ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!!!!!!!

Reaction score
50
Και επίσης: μήπως κυνηγάμε συνεχώς χάνοντας την ουσία που είναι απλή και ξεκάθαρη? Απλά να χαρούμε και λίγο βρε αδελφέ αυτά που έχουμε ΤΩΡΑ χωρίς να σπαταλάμε φαιά ουσία για το ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ (ίσως) ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!!!!!!!
Νομίζω εδώ είναι όλη η ουσία... καλές οι όποιες εξελίξεις, αλλά αν είναι να επικεντρωνόμαστε μόνο σ' αυτές τότε τις υπηρετούμε εμείς αντί να μας υπηρετούν εκείνες. Εδώ που τα λέμε όμως, αν και για τους περισσότερους ο σκοπός αγοράς των όποιων μηχανημάτων είναι να τα χαρούν και να τα αξιοποιήσουν για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ένα μεγάλο ποσοστό έχει "ξεφύγει" (πολλές φορές και ηθελημένα) και - πώς να το κάνουμε - ακόμα και αν δε δει ουσιαστική διαφορά δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν έχει στο σαλόνι του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Δε λέω πως κάτι τέτοιο είναι μεμπτό, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια για να μένει ευχαριστημένος. Απλά κάποιο μέτρο ποτέ δε βλάπτει...

PS: όπως έγραψα και παραπάνω, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν κατακρίνω τον οποιονδήποτε ακολουθεί το σκεπτικό αυτό (δηλ. να έχει "το καλύτερο"). Δικαίωμα του καθενός είναι και μπράβο τους αφού έτσι νιώθουν ευχαριστημένοι. Άλλωστε κι εγώ σε κάποιο ποσοστό λειτουργώ με το ίδιο σκεπτικό! Απλά σκέφτομαι ότι καμιά φορά ίσως γινόμαστε υπερβολικοί...

Reaction score
0
Εχω δεί αρκετές φορές demo από hd δισκάκια και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να μπεί κάν σε σύγκριση με τα dvd.....Oμως....θεωρώ,όπως άλλωστε έχω πεί αρκετές φορές εδώ και κανά χρόνο πρίν ότι απέχουμε πολύ μακριά(για την Ελλάδα μιλάω),απο την ημέρα που θα μπορούμε να δούμε και μάλιστα με πλήθος επιλογών ταινίες σε HD και με Ελληνικούς υπότιτλους...δυστυχώς!!! :evil:

Reaction score
0
Σαν χομπίστας και άνθρωπος που γενικά του αρέσει η ποιότητα σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα και τον ήχο, ναι θέλω ένα καλύτερο μέσο.
Σαν απλός καταναλωτής μου αρκεί το dvd.
Το θέμα είναι τι από τα δύο θα επικρατήσει. Η ποιότητα ή η πρακτική.
Πιστεύω το δεύτερο μια και το dvd σαν μέσο με 8 χρόνια ζωής μόνο στη πλάτη του σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει το κύκλο του.
Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί πολύ απλά είναι κοντά η αλλαγή του cd με dvd-audio ή sacd που νομίζω ότι πέρασε έτσι απλά στο πουθενά. Το μεγάλο κοινό, οι απλοί καταναλωτές ούτε που νοιάστηκαν για αυτά τα δύο φορμά, που σίγουρα ήταν καλύτερα από το απλό cd.
Η μεγάλη επανάσταση έγινε με το cd και αυτό ήταν αρκετό. Η ποιότητα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δεν είναι πολύς κόσμος διατεθειμένος να δώσει κι' άλλα λεφτά για να ξαναγοράσει σε 3η μορφή τα αγαπημένα του έργα (άσε που πολλοί δεν δίνουν δεκάρα πέρα της ενοικίασης). Το dvd προσέφερε και ποιότητα αλλά και ευκολία. Τα νέα μέσα μόνο ποιότητα, άρα έχουν χάσει το παιχνίδι.
Μόνο αν γίνει κάτι με HDTV και αλλάξει το χαζοκούτι, θα παρασύρει και τα νέα φορμά οπότε ναι κάτι μπορεί να γίνει. Διαφορετικά, καλές μου εταιρείες, ασχοληθείτε με memory stick μπας και δώσετε στο κοινό και άλλες ευκολίες.

Reaction score
0
ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΤV ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΗD TOTE NAI ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΟΜΕ CINEMA.
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΧΡΩΜΗ TV ΤΟ
ΔΕΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ.

Reaction score
51
Δεν κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου αλλά.................
Να ρωτήσω κάτι απλό:
Ποιά κανάλια στην Ελλάδα είναι διατεθημένα να αλλάξουν τα πάντα (με ό,τι -τεράστιο- ποσό επένδυσης ακολουθεί) για να γίνουν HDTV?

Εδώ υπάρχουν μεγάλα κανάλια που ακόμα και την stereo έκδοσή τους την είδαμε πριν από λίγο καιρό και μάλιστα σε κακή έκδοση.
Άλλα μόλις τώρα ανακάλυψαν το teletext.............

Και εμείς τρέφουμε ελπίδες για HDTV? :(

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.452
Members
38.700
Νεότερο μέλος
proteusjohn