Video Capturing από μια παλιά Canon miniDV MV100

Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε αυτή την κατηγορία, γι αυτό να μου συγχωρήσετε τις όποιες κουταμάρες μπορεί να γράψω, λόγω άγνοιας.

Παλιά, όταν ακόμα οι υπολογιστές ήταν στη νηπιακή/παιδική ηλικία τους, είχα προσπαθήσει να ασχοληθώ με το video capturing, με έναν υπολογιστή που έτρεχε Windows 98, με μητρική Asus CUSL-2 και επεξεργαστή έναν Pentium 3 - 933Mhz. Βασικό hardware γι αυτή τη δουλειά ήταν τότε μια Matrox RT2000, πακέτο μαζί με την κάρτα γραφικών της Matrox G400, με την οποία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δούλευε το σύστημα. Μέσα στο πακέτο υπήρχε ένα Adobe Premiere 5 LE και κάποια άλλα σοφτγουερικά που συνόδευαν την κάρτα για να αξιοποιηθούν από τον επίδοξο ψηφιακό "σκηνοθέτη". Τον εξοπλισμό συμπλήρωνε μια βιντεοκάμερα miniDV της Canon, το μοντέλο MV100, η οποία είχε αντικαταστήσει κάποιες παλιότερες VHS και S-VHS, που ήταν δύσχρηστες.

Ποτέ δεν κατάφερα τελικά να κάνω κάτι με αυτό το σετάπ, κυρίως διότι η ενασχόληση απαιτούσε πολύ χρόνο, που τότε λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν υπήρχε. Ότι βιντεάκια έχουν τραβηχτεί, παραμένουν αποθηκευμένα στις μικρούλες miniDV, περιμένοντας υπομονετικά πότε θα καταφέρω να τα συμμαζέψω αποθηκευμένα κάπου, ώστε να μπορούμε να τα δούμε σε σύγχρονα μηχανήματα.

Πάμε στο σήμερα.

Χθες τράβηξα ένα μικρό βιντεάκι τον εγγονό μου, την ώρα που τον κολύμπαγε ο γιος μου στη θάλασσα. Θεώρησα ότι με τον σημερινό τυπικό σύγχρονο εξοπλισμό θα μπορούσα εύκολα να μεταφέρω το βίντεο στον υπολογιστή.

Αμ δε!

Ο υπολογιστής που υπάρχει εδώ, είναι ένας πρόσφατα χτισμένος με τη βοήθεια του Γιώργου του Κοντολέτα, πάνω σε μια μητρική της ASUS (P5QC) και έναν επεξεργαστή Intel Pentium Extreme Edition 965 Presler. Μια σύντομε περιγραφή του υπάρχει σε αυτό το νήμα

Το λειτουργικό είναι Windows 7 Pro 64-bit. Η μητρική διαθέτει θύρα FireWire 6-pin, και η κάμερα επίσης μια FireWire 4-pin. Το καλώδιο σύνδεσης είναι ένα κοινό καλώδιο με αντίστοιχα βύσματα από τις δυο άκρες του.

Όταν συνδέω την κάμερα στον υπολογιστή, αυτός αμέσως ψάχνει να βρει drivers, τους οποίους βέβαια αδυνατεί να εντοπίσει. Φαντάστηκα ότι δεν είναι θέμα drivers, αλλά ειδικού λογισμικού για capturing και είπα να δοκιμάσω μια δοκιμαστική έκδοση. Κατέβασα λοιπόν και εγκατέστησα το πρώτο που μου ήλθε στο νου, το Ulead Video Studio 10, δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.

Όταν όμως το ανοίγω και προσπαθώ να το κάνω να εντοπίσει την κάμερα, αυτό αδυνατεί να το κάνει, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω capturing σε οποιοδήποτε φορμά, φυσικά.

Υπάρχει μια άμεση λύση, ώστε να μπορέσω να "συλλάβω" το βιντεάκι και να το αποθηκεύσω σε κάποια μορφή στον υπολογιστή;

Ευχαριστώ.
-

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Η Canon αναφέρει το παρακάτω:
The driver for downloading digital video data from the camera must support the interface card, not the camera. As long as the card supports IEEE-1394 (firewire) data transfer, the computer will be able to download data from the Canon digital video camera using the driver for the card. Models equipped with the separate USB port come with the Canon Digital Video Solution Disk, which contains USB drivers and image editing software for still images only.
Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί της κάρτας firewire δεν είναι συμβατοί με data transfer, ψάξε μήπως υπάρχουν οδηγοί που ενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα.
Δοκίμασε και το παλιό αλλά πολύ καλό WinDV ή το HDVsplit

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.658
Απάντηση: Video Capturing από μια παλιά Canon miniDV MV100

Η εγγραφή στην κάμερα και μεταφορά του αρχείου στον υπολογιστή μέσω USB, δε σας εξυπηρετεί;

Reaction score
3.085

@ MaxHeaderoom
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θύρα USB στην κάμερα.

@gkontoletas
Το είχα δει κι εγώ αυτό, Γιώργο, αλλά δεν ήξερα τί ακριβώς σημαίνει. Μου λες δηλαδή, ότι το ενσωματωμένο κύκλωμα IEEE-1394 της μητρικής μπορεί να μην υποστηρίζει data transfer, ή να χρειάζεται κάποιον άλλο (έξτρα) οδηγό για να το κάνει.

Αν πράγματι αυτό είναι, τότε πού και πώς θα μπορούσα να βρω αυτό τον οδηγό;

(Η μητρική, απλά αναφέρει στα specs ότι έχει έναν IEEE-1394 controller συμβατό για 2x1394a θύρες).
-

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Παναγιώτη δοκίμασε τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω.
Η Canon υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι στους οδηγούς του firewire, οι οδηγοί firewire είναι ενσωματωμένοι στα Windows σπάνια θα χρειαστεί κάτι έξτρα για να λειτουργήσει.
Δες το firewire chipset στον device manager που έχει η μητρική μήπως βγάλουμε άκρη

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.113
Μπορεις αν θελεις να δοκιμασεις να τα κανεις capture με καποιο αλλο προγγραμα μονταζ η ακομα κ με τmovie maker που εχει ετοιμο στα windows.

AN δε τα καταφερεις, μπορεις να παρεις το κασσετακι κ να δοκιμασεις καποια αλλη καμερα , μηπως και γινεται κατι με τη συνδεσιμοτητα, περιεργο βεβαια αλλα ποτε δεν ξερεις.

Με αλλη καμερα θα παιξει.

Επισης αν θελεις , κ δε μπορεσεις να βρες ακρη , πηγαινε την κασσετα σ ενα φωτογραφειο σωστο η αντιστοιχα, να στο κανουν αυτοι capture, η να στο γυρισουν στη μορφη που θελεις για να το εχεις, με μικρο κοστος.

Αν παλι δε βγαλεις ακρη, στειλτο σε μενα.

Reaction score
3.085
Προσπάθειες, αποτελέσματα και εναλλακτικές λύσεις...

Παναγιώτη δοκίμασε τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω.
Η Canon υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι στους οδηγούς του firewire, οι οδηγοί firewire είναι ενσωματωμένοι στα Windows σπάνια θα χρειαστεί κάτι έξτρα για να λειτουργήσει.
Δες το firewire chipset στον device manager που έχει η μητρική μήπως βγάλουμε άκρη
Γιώργο, τα κατέβασα και τα δύο προγραμματάκια, πολύ καλά φαίνονται, αλλά μάλλον η κάμερα είναι πολύ παλιά και δεν την "βλέπουν", ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στο device manager, ο controller αναφέρεται ως LSI 1394 OHCI Compliant Host Controller (στο Device Description). Στα Details/Manufacturer αναφέρεται η LSI. Οποιαδήποτε άλλη υποκατηγορία στα Details δεν φαίνεται να περιέχει πληροφορίες για τον κατασκευαστή του controller (και επομένως του chip - λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό). Δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό να μας δώσει πληροφορίες για περαιτέρω ψάξιμο.

Πάντως, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα άμεσης μεταφοράς του βίντεο, οπότε μπορούμε να το δούμε πάλι, μόλις γυρίσω Αθήνα.

Αυτά σε ότι αφορά στη μεταφορά του βίντεο από την κάμερα στον υπολογιστή.

Μπορεις αν θελεις να δοκιμασεις να τα κανεις capture με καποιο αλλο προγγραμα μονταζ η ακομα κ με τmovie maker που εχει ετοιμο στα windows.

Aν δε τα καταφερεις, μπορεις να παρεις το κασσετακι κ να δοκιμασεις καποια αλλη καμερα , μηπως και γινεται κατι με τη συνδεσιμοτητα, περιεργο βεβαια αλλα ποτε δεν ξερεις.

Με αλλη καμερα θα παιξει.

Επισης αν θελεις , κ δε μπορεσεις να βρες ακρη , πηγαινε την κασσετα σ ενα φωτογραφειο σωστο η αντιστοιχα, να στο κανουν αυτοι capture, η να στο γυρισουν στη μορφη που θελεις για να το εχεις, με μικρο κοστος.

Αν παλι δε βγαλεις ακρη, στειλτο σε μενα.
Γιάννη, σ' ευχαριστώ και σένα. Ούτε στο DVD maker των Windows εμφανίζεται η κάμερα, ώστε να μπορέσω να δω τα αρχεία και να κάνω capturing.

Το θέμα το συζητώ, μήπως πράγματι υπήρχε κάτι που δεν το καταλάβαινα και μπορούσε - ίσως - να λυθεί με τη συζήτηση εξ αποστάσεως. Για εναλλακτικές λύσεις έχω κάποιες, οπότε νομίζω ότι δεν θα συναντήσω κάποια προβλήματα μόλις γυρίσω Αθήνα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει κατ' αρχήν ένα DVD Recorder της Panasonic, το DMR-EH65, το οποίο έχει είσοδο 1394 και επιτρέπει απ' ευθείας μεταφορά από κάμερα miniDV στο σκληρό του δίσκο ή σε εγγράψιμο δίσκο DVD.

Υπάρχει επίσης μια άλλη κάμερα miniDV, της JVC, το μοντέλο GR-DVL9800, το οποίο δεν έχω καθόλου δοκιμάσει σε υπολογιστή, άρα δεν αποκλείεται εκεί που η Canon δεν δουλεύει, να δουλέψει η JVC.

Όλα αυτά όμως θα μπορέσω να τα ελέγξω αφού γυρίσω Αθήνα, σε καμιά 10ριά μέρες από σήμερα. Απλά εδώ συζητάω το θέμα, για τον λόγο που μόλις είπα πιο πάνω, να δω δηλαδή μήπως υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ όλους σας για τη βοήθεια. Νάστε καλά.
-

Reaction score
30.455

Στη δική μου mini dv (sony) η έξοδος από firewire δεν ήταν εξαρχής ενεργοποιημένη και έπρεπε να το κάνω από set up menu της κάμερας πριν τη συνδέσω με τον υπολογιστή.Έχετε ελέγξει στη δική σας μήπως ισχύει το ίδιο?

The i.LINK� (IEEE 1394) connection from the camcorder is not recognized by the computer.

Article ID: 42945 | Last Updated: 04/20/2013
Follow the steps below to troubleshoot this issue.

1. Make sure the digital camcorder is set up to output a signal through the i.LINK (aka Apple� FireWire� port) prior to being connected to the computer.

Reaction score
3.085
Τελικά, θέλει το δικό της kit....

Καλημέρα σε όλους και πάλι

Εν τέλει, με μια προσεκτική ανάγνωση του manual, ανακαλύπτω ότι, προκειμένου να συνδεθεί η κάμερα σε PC και να πραγματοποιηθούν λειτουργίες capturing και editing, απαιτείται το δικό της ειδικό kit DK-1, που αποτελείται από μια κάρτα PCI (IEEE-1394 Host Adapter) AHA-8940 της Adaptec, το λογισμικό που τη συνοδεύει καθώς και συμπληρωματικά σοφτγουερικά προγραμματάκια, που επιτρέπουν την απομακρυσμένη λειτουργία της κάμερας μέσω του PC, μέσα στα οποία υπάρχει και ο οδηγός TWAIN της Canon για την κάμερα.

Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω στην Intersys 330 ευρά για κάτι που έχει ήδη ξεπεραστεί τεχνολογικά και για το οποίο ίσως να μπορέσω να βρω εναλλακτική λύση. Μπορώ βέβαια να το βρω στο ebay φθηνότερα, αλλά θα το σκεφτώ πολύ πριν το κάνω.

Αν πάλι κάποιος στην παρέα μας, με μεγαλύτερη πείρα στο αντικείμενο, θεωρεί ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, θα παρακαλούσα να μου το πει, ώστε να προβώ στην - αναγκαστική - αγορά του (τη φτηνή, φυσικά, από το ebay), προκειμένου να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου.

Ευχαριστώ.
-

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.113
η γνωμη μου ειναι (αν ειναι οντως οπως τα λες, οχι πως αμφιβαλλω) οτι δεν υπαρχει λογος να δωσεις τοσα χρηματα επιπλεον γι αυτην την καμερα.

Μπορεις να κανεις τη δουλεια σου πολυ πιο ευκολα με capture απο αλλη καμερα, η να δωσεις το κασσετακι σε αλλον να στο κανει capture.

Aκομη μ αυτα τα χρηματα , παιρνεις καινουρια πολυ καλυτερη καμερα, (αν τυχον ηθελες λεω να συνεχισεις να τραβας μ αυτην) απ οτι τωρα!

Σκεψου τα.

Reaction score
30.455

Έχω μια πλήρως λειτουργική mini dv. Μπορώ να σας τη δανείσω για να κάνετε τη δουλειά σας ή να μου δώσετε τις κασέτες και έναν εξωτερικό σκληρό και να σας τα περάσω.
Αν θέλετε στείλτε π.μ για να συνεννοηθούμε.
Δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσετε το κιτ.

Reaction score
3.085
Ευχαριστίες....

η γνωμη μου ειναι (αν ειναι οντως οπως τα λες, οχι πως αμφιβαλλω) οτι δεν υπαρχει λογος να δωσεις τοσα χρηματα επιπλεον γι αυτην την καμερα.

Μπορεις να κανεις τη δουλεια σου πολυ πιο ευκολα με capture απο αλλη καμερα, η να δωσεις το κασσετακι σε αλλον να στο κανει capture.

Aκομη μ αυτα τα χρηματα, παιρνεις καινουρια πολυ καλυτερη καμερα, (αν τυχον ηθελες λεω να συνεχισεις να τραβας μ αυτην) απ οτι τωρα!

Σκεψου τα.
Έχω μια πλήρως λειτουργική mini dv. Μπορώ να σας τη δανείσω για να κάνετε τη δουλειά σας ή να μου δώσετε τις κασέτες και έναν εξωτερικό σκληρό και να σας τα περάσω.
Αν θέλετε στείλτε π.μ για να συνεννοηθούμε.
Δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσετε το κιτ.
Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να πληρώσω 330 ευρώ για το κιτ, που το πουλάει η Intersys, ακόμα κι αν θεωρείται αναγκαίο. Όταν γυρίσω Αθήνα, θα δοκιμάσω τις εναλλακτικές λύσεις που περιγράφω στο προηγούμενο post μου (#9, στην προηγούμενη σελίδα του νήματος), να δω αν θα βρω λύση.

Χαρη, επειδή έχω τη δεύτερη κάμερα που αναφέρω στο παραπάνω αναφερόμενο post, ίσως να μην χρειαστεί να δανειστώ την ευγενικά προσφερόμενη εκ μέρους σου miniDV. Αν πάντως κάτι δεν περπατήσει, θα σε έχω υπ' όψη μου.

Όπως βέβαια, θα έχω υπ' όψη μου και την προσφορά του Γιάννη.

Ειρήσθω εν παρόδω πάντως, το κιτ στο ebay πωλείται 70 ευρώ +20 τα μεταφορικά, σύνολο 90 ευρώ, ήτοι 3.5 φορές λιγότερο από την Intersys. Απλά, σαν πληροφορία και μόνο.

Καλὀ απόγευμα.
-

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504