Vinyl vs. digital

Status
Not open for further replies.
Reaction score
0
Το καλλίτερος ήχος είναι πολύ υποκειμενικό και πιθανώς και φιλοσοφικό ερώτημα.
Ακριβώς αυτό!
Ασχολούμενος με το χώρο του ήχου για αρκετό διάστημα εκεί έχω καταλήξει.
Μέσα από τα μέσα αναπαραγωγής πάντα θα παίζει το υποκειμενικό κριτήριο.
Το τι αρέσει στον καθένα.
Αλλά και τι έχει συνηθίσει να ακούει. Είναι λογικό για κάποιον που μεγάλωσε με το βινύλιο και έχει συνηθίσει τον ήχο του να τον θεωρεί καλύτερο, όπως ακριβώς η γενιά των PC θεωρεί καλό ήχο αυτό που δίνουν τα πλαστικά ηχεία των Η/Υ με τα μεγάλα sub. Αυτόν έμαθε και με αυτόν πορεύετε, και άντε να τον πείσεις ότι όταν κάνεις ένα τραγούδι ΜΡ3 αυτό χάνει.
Εγώ απλά λέω ότι τα δύο μέσα είναι απλά διαφορετικά.
Και τα δύο με τα ανάλογα «κανακέματα» μπορούν να μας δώσουν πολύ καλό ήχο, αν και υπάρχει ένα 5-10% το οποίο πάντα θα έχουν διαφορά και θα είναι ακριβώς αυτό το υποκειμενικό, το γούστο του καθένα ή για τους παλιούς απλά οι αναμνήσεις!
Το βινύλιο εξελίχθηκε και έφθασε στο ζενίθ του, το digital ακόμα είναι μωρό και έτσι το αντιμετωπίζω, οπότε δεν είναι και λίγο άδικη η κριτική του;
Πιο είναι αυτή τη στιγμή καλύτερο;
Μεγάλωσα με το βινύλιο και έχω μία συλλογή γύρω στα 1000 κομμάτια αλλά λέω ότι το digital είναι καλύτερο γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να μην λάβω υπ΄ όψιν το γεγονός ότι παίζει καλά out of the box, είναι φιλικό στο χρήστη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, και τέλος γιατί μείωσε τις τιμές προκειμένου να αποκτήσει κάποιος καλό ήχο.
Αυτά τα γράφω προσπαθώντας να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνετε και βγάζοντας από την μέση το γεγονός ότι μπορεί να μου αρέσει να παιδεύομαι ώρες ολόκληρες για να ρυθμίσω ένα πλατό, αυτό δεν έχει να κάνει με τον ήχο και την ποιότητα του.
Και κάτι τελευταίο, μην καταδικάζουμε το μέσο για λάθη που έχουν γίνει σε άλλα στάδια της γραμμής παραγωγής προκειμένου ο ήχος να φτάσει στο σπίτι μας.
Υπάρχουν εξαίρετες ηχογραφήσεις σε βινύλιο και οι μεταφορές τους είναι πραγματικά άθλιες στο ψηφιακό format. Δουλειές του ποδαριού για να πουλήσουν με το νέο μέσο. Όμως και πολλές καινούργιες δουλειές που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια φοβάμαι. Ας μην κατηγορούμε το μέσο γιατί η μουσική γίνετε πια στο πόδι.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
όσο αναφορά τις δυναμικές περιοχές υπάρχει κάτι που αξίζει να δούμε. Μιά κόντρα LP vs CD με την ίδια ηχογράφηση σε CD και σε LP...

http://www.audioholics.com/techtips/specsformats/LPvsCDformats.php

ενδιαφέρον παρουσιάζει όλη η σειρά των άρθρων όπου συγκρίνονται και το SACD και το DVD-Audio...

Reaction score
1
Αααα Νικόλα (Τσαρουχά) ξέχασα κάτι πολύ βασικό. Στο θέμα με τον Αυγέρη, είμαι 100% στο πλευρό σου.

Του έχω πει πολλές φορές να σέβεται τις απόψεις των άλλων και όταν μιλάει για μια μερίδα ανθρώπων, να εξαιρεί τους σωστούς από τους παπατζήδες.

Μερικά από αυτά που έγραψε, με βρίσκουν σύμφωνο και θα μπορούσαν να περιγράψουν την στάση πολύ λίγων ατόμων (7 έως το πολύ 10) στο forum. Σε καμία περίπτωση όμως του brother Κώστα.
Αν ήταν πιο εύστοχος θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Δυστυχώς όμως η μπάλα πήρε άτομα που συμπαθώ αφάνταστα, όπως π.χ. ο brother Κώστας, που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά που έγραψε ο Αυγέρης.

1000 συγνώμη για τον εκτροχιασμό του θέματος.

Επανέρχομαι στο Vinyl vs Digital, λέγοντας ότι μετά από όσα γράφτηκαν σε αυτό το thread, η κουβέντα θα μπορούσε να είχε χωριστεί στις παρακάτω υπό-ενότητες:
- Vinyl vs CD
- Analog vs Digital
- Vinyl vs SACD, DVD-Audio και CD
- Vinyl (With Digital Recording) vs. CD, SACD, DVD-Audio
- Vinyl (With Analog Recording) vs. CD, SACD, DVD-Audio

Είμαι σίγουρος ότι τώρα θα πείτε από μέσα σας "μα καλά του έστριψε τελείως".  :mrgreen:  Όχι, ακόμα δεν μου έστριψε. Αλλά πιστεύω ότι αν γινόταν αυτός ο διαχωρισμός, θα καταλήγαμε σε πιο σαφές αποτέλεσμα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
μπορεί να μου αρέσει να παιδεύομαι ώρες ολόκληρες για να ρυθμίσω ένα πλατό, αυτό δεν έχει να κάνει με τον ήχο και την ποιότητα του
Αυτό νομίζω ότι οι πολλοί οπαδοί του αναλογικού ήχου δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μετρά στην τελική άποψη που διαμορφώνουν (σε αντίθεση με τον theflame).

Reaction score
666
Οι ευκολίες έχουν αντίτιμο στην ηχητική πιοότητα!
Τότε αυτοί που απαρνούνται το βινύλιο γιατί δεν έχουν χρόνο ή είναι κάπως ράθυμοι,
είναι απλοί χρήστες κι όχι χομπίστες κατά τη γνώμη μου.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νίκο μου και οι χαρακτήρες στο keyboard, τζάμπα πάνε όταν γράφουμε για τέτοια θέματα. Εσύ φυσικά δεν έχεις κανένα λόγο να ζητάς συγγνώμη. Ευχαριστώ για την στάση σου.
---

Τώρα για τον διαχωρισμό δεν έχεις κι άδικο...
Είναι ούτως ή άλλως πολύ γενικό το θέμα που ανοίξαμε. Νομίζω ότι τα δειλήματα μάλλον είναι δύο:

- Vinyl vs CD
- Vinyl vs SACD

Μέσα σε αυτά αναπόφευκτα θα μιλήσουμε και για ηχογραφήσεις καθώς ψάχνοντας τις τεχνικές δυνατότητες των μέσων πρέπει να λάβουμε υπόψη τις τεχνικές ηχογραφήσεων.

- Άλήθεια υπάρχει πλέον τίποτα άλλο εκτός από την ψηφιακή ηχογράφηση?

Reaction score
5
Εγώ λέω να ξεκινήσουμε τις αναφορές και εντυπώσεις για όλα τα μέσα με βάση τις ηχητικές τους ιδιαιτερότητες αναφέροντας της εντυπώσεις και συγκρίσεις μας.

Πιστεύω έτσι θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα για τον ηχητικό χαρακτήρα τον μέσον και αν όλα τα ελαττώματα η προτερήματα είναι εμφανή σε όλους η απλός είναι προσωπικές εντυπώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Reaction score
7
Εγώ θα βάλω και μία ακόμη διάσταση. Αντε ότι το βινύλιο είναι ανώτερο, μπορούμε να ζήσουμε μόνο με βινύλιο; όχι φυσικά διότι το cd και γενικότερα η ψηφιακή μουσική είναι πολύ πιο εύχρηστη και φορητή (διακοπές, μουσική μπαγκραουντ, αυτοκίνητο, σκαφος κλπ). Ετσι αν εχεις την οικονομική ευχέρεια να έχεις και βινύλιο και ψηφιακό άντε διαλέγεις, αν όμως δεν έχεις τι γίνεται;

Reaction score
666
Εγώ θα βάλω και μία ακόμη διάσταση. Αντε ότι το βινύλιο είναι ανώτερο, μπορούμε να ζήσουμε μόνο με βινύλιο; όχι φυσικά διότι το cd και γενικότερα η ψηφιακή μουσική είναι πολύ πιο εύχρηστη και φορητή (διακοπές, μουσική μπαγκραουντ, αυτοκίνητο, σκαφος κλπ). Ετσι αν εχεις την οικονομική ευχέρεια να έχεις και βινύλιο και ψηφιακό άντε διαλέγεις, αν όμως δεν έχεις τι γίνεται;
Εγώ θα το θέσω αλλιώς. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βινύλιο?
Όχι βέβαια.

Αν δεν έχεις λεφτά να εξασκήσεις το χόμπυ σου, ή το παρατάς ή αλλάζεις χόμπι.
Παίζεις σκάκι που είναι και πολύ πιο φθηνό χόμπυ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σπύρος Μπλάτσιος said:
όσο αναφορά τις δυναμικές περιοχές υπάρχει κάτι που αξίζει να δούμε. Μιά κόντρα LP vs CD με την ίδια ηχογράφηση σε CD και σε LP...

http://www.audioholics.com/techtips/specsformats/LPvsCDformats.php

ενδιαφέρον παρουσιάζει όλη η σειρά των άρθρων  όπου συγκρίνονται και το SACD και το DVD-Audio...
Ερώτηση:
Ξέρει κανείς τι αποτελέσματα θα βγάλει το τεστ μετά από 15-20 παιξήματα των ίδιων δίσκων και των ίδιων cd?

Reaction score
666
Δε νομίζω ότι μετά από 15 παιξίματα θα αλλοιωθεί ή θα χειροτερέψει ο ήχος του βινυλίου. :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
αν μιλάμε για φθορά με 15 παιξίματα σε πικάπ με σωστά ρυθμισμένο το βάρος ανάγνωσης και το antiskating τότε δεν θα δεις φθορά...

στα 100 παιξίματα ίσως (αναλόγως της ποιότητας της βελόνας και του βυνιλίου του δίσκου)...

Reaction score
1
Εγώ πάντως έχω ένα δίσκο κλασικής μουσικής που τον χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε φορά που κάνω μια δοκιμή, ένα review, αλλά και όταν θέλω να ακούσω έτσι απλά λίγη μουσικούλα. Ο συγκεκριμένος δίσκος πρέπει να έχει παίξει τουλάχιστον 70 με 100 φορές. Όμως παραμένει αναλλοίωτος σαν να ήταν η πρώτη φορά.

Θα μου πείτε, μα καλά και πως καταλαβαίνεις ότι δεν έχει αλλοιωθεί. Εεεε εδώ λοιπόν η τρέλα δεν πάει στα βουνά, αφού τον ίδιο δίσκο τον έχω σε άλλα δύο ακριβή αντίγραφα, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία διαφορά μεταξύ τους. Τα ξεχωρίζεις μόνο από τον αύξοντα αριθμό.

Βέβαια, σε αυτό θα πρέπει να έχουν παίξει ρόλο και οι ρυθμίσεις (σε βαθμό ψυχοπάθειας) που κάνω στα πικάπ μου, αλλά και η πολύ καλή ποιότητα κεφαλών που χρησιμοποιώ.

Δεν ξέρω τι να πω, όμως εγώ αυτές τις κακές φήμες για τα βινύλια και τα πικάπ δεν τις λαμβάνω υπ' όψιν μου, αφού οι περισσότερες από αυτές έχουν καταρριφθεί από πολλές σύγχρονες υλοποιήσεις.

Παιδιά, χρόνια πολλά σε όλους. Όπως καταλάβατε, για να είμαι από τις 01:00 στο σπίτι, έμεινα νωρίς ταπί και ψύχραιμος. Άντε να δούμε αν θα κερδίσω ποτέ σε αυτό το παλιοπαίχνιδο.

Reaction score
7
Καταρχήν Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία. Οταν μιλάμαι για φθορά (εφόσον η κεφαλή δεν οργώνει) μην φαντασθείται ότι βγαίνουν και κομμάτια απο τον δίσκο. Απο την άλλη τα καλά βινύλια (παρθένα, 200gr κλπ) που είναι προσεγμένα δεν έχουν πολύ φθορά ή να τοπώ καλλίτερα έχουν ανεπαίσθητη φθορά. Μυστικό ή σωστές ρυθμίσεις βραχίονα και κεφαλής. Και το ξαναλέω όπως κάθε hobby έτσι και αυτό θέλει ασχολία, χρόνο, μεράκι και κανάκεμα, δεν είναι για αδιάφορους.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
να θέσω ένα άλλο ερώτημα τότε...

πόσους γνωστούς έχετε που έχουν στην κατοχή τους πικάπ και το έχουν σωστά ρυθμισμένο???

(γιατί τον τελευταίο καιρό έχω δει σημεία και τέρατα)

Reaction score
666
Λοιπόν θα πάρω το βαλιτσάκι με τα τα σύνεργα και θα βάλω και αγγελία:

ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΙΚΑΠ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΩΝ, ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΕΛΟΝΩΝ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣΕΙΣ, ΑΛΦΑΔΙΑΣΜΑΤΑ κ.λ.π.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΚΟΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΑ ΠΙΚΑΠ !

Status
Not open for further replies.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.993
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas