- Reaction score
- 0
Ακριβώς αυτό!Το καλλίτερος ήχος είναι πολύ υποκειμενικό και πιθανώς και φιλοσοφικό ερώτημα.
Ασχολούμενος με το χώρο του ήχου για αρκετό διάστημα εκεί έχω καταλήξει.
Μέσα από τα μέσα αναπαραγωγής πάντα θα παίζει το υποκειμενικό κριτήριο.
Το τι αρέσει στον καθένα.
Αλλά και τι έχει συνηθίσει να ακούει. Είναι λογικό για κάποιον που μεγάλωσε με το βινύλιο και έχει συνηθίσει τον ήχο του να τον θεωρεί καλύτερο, όπως ακριβώς η γενιά των PC θεωρεί καλό ήχο αυτό που δίνουν τα πλαστικά ηχεία των Η/Υ με τα μεγάλα sub. Αυτόν έμαθε και με αυτόν πορεύετε, και άντε να τον πείσεις ότι όταν κάνεις ένα τραγούδι ΜΡ3 αυτό χάνει.
Εγώ απλά λέω ότι τα δύο μέσα είναι απλά διαφορετικά.
Και τα δύο με τα ανάλογα «κανακέματα» μπορούν να μας δώσουν πολύ καλό ήχο, αν και υπάρχει ένα 5-10% το οποίο πάντα θα έχουν διαφορά και θα είναι ακριβώς αυτό το υποκειμενικό, το γούστο του καθένα ή για τους παλιούς απλά οι αναμνήσεις!
Το βινύλιο εξελίχθηκε και έφθασε στο ζενίθ του, το digital ακόμα είναι μωρό και έτσι το αντιμετωπίζω, οπότε δεν είναι και λίγο άδικη η κριτική του;
Πιο είναι αυτή τη στιγμή καλύτερο;
Μεγάλωσα με το βινύλιο και έχω μία συλλογή γύρω στα 1000 κομμάτια αλλά λέω ότι το digital είναι καλύτερο γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να μην λάβω υπ΄ όψιν το γεγονός ότι παίζει καλά out of the box, είναι φιλικό στο χρήστη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, και τέλος γιατί μείωσε τις τιμές προκειμένου να αποκτήσει κάποιος καλό ήχο.
Αυτά τα γράφω προσπαθώντας να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνετε και βγάζοντας από την μέση το γεγονός ότι μπορεί να μου αρέσει να παιδεύομαι ώρες ολόκληρες για να ρυθμίσω ένα πλατό, αυτό δεν έχει να κάνει με τον ήχο και την ποιότητα του.
Και κάτι τελευταίο, μην καταδικάζουμε το μέσο για λάθη που έχουν γίνει σε άλλα στάδια της γραμμής παραγωγής προκειμένου ο ήχος να φτάσει στο σπίτι μας.
Υπάρχουν εξαίρετες ηχογραφήσεις σε βινύλιο και οι μεταφορές τους είναι πραγματικά άθλιες στο ψηφιακό format. Δουλειές του ποδαριού για να πουλήσουν με το νέο μέσο. Όμως και πολλές καινούργιες δουλειές που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια φοβάμαι. Ας μην κατηγορούμε το μέσο γιατί η μουσική γίνετε πια στο πόδι.