WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Reaction score
11
Σε διάφορα sites αναφέρεται αυτή η δυνατότητα. Ξέρει κανείς τίποτα;

:111:

Reaction score
11
Και μάλιστα λέει ότι:

1)Δεν προκαλεί ζημιά στο βινύλιο όπως η σιλικόνη.
2)Καθαρίζει βαθιά τα αυλάκια, (ισως βοηθάει κάτι σαν το βουρτσάκι με ίνες του DISCWASHER).
3)Διατηρεί μετά την εξάτμιση του καθαριστικού ένα λιπαντικό φιλμ, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό φθοράς δίσκου-βελόνας.
4)Ξεκολλάει τυχόν ξένα σώματα που έχουν σταθεροποιηθεί στα αυλάκια, όπως κόλλα, αυτοκόλλητα.
5)Μειώνει κατά πολύ τα scrats παλαιών δίσκων και εξαφανίζει τα των καινούργιων.
6)Μειώνει γενικότερα τον θόρυβο επιφανείας.
7)Αντίθετα δεν μειώνει τις συχνότητες.
8)Απάγει, με κάποιον μυστηριώδη σε μένα τρόπο, τον στατικό ηλεκτρισμό.
9)Μην με βάλετε να ψάχνω για να ποστάρω τα διάφορα links που τα πέρασα στα γρήγορα και δεν τα κράτησα! Λίγο παραπάνω googling και θα ανταμειφθείτε!

Γνώμες;

:107:

Reaction score
1.187
Απάντηση: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Εγώ προτιμώ να τους πλένω στο χέρι με δύο σταγόνες υγρό κρεμοσάπουνο, καλό ξέπλυμα με πολύ νερό και τέλος τελευταίο ξέπλυμα με απιονισμένο νερό (για τα σίδερα ατμού) για να μην μείνουν άλατα.

Reaction score
11
Re: Απάντηση: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Εγώ προτιμώ να τους πλένω στο χέρι με δύο σταγόνες υγρό κρεμοσάπουνο, καλό ξέπλυμα με πολύ νερό και τέλος τελευταίο ξέπλυμα με απιονισμένο νερό (για τα σίδερα ατμού) για να μην μείνουν άλατα.
Ναι αλλά έτσι δεν λιπαίνονται! Και επειδή μόλις τελείωσα την πρώτη μου δοκιμή, θα ποστάρω σε λίγο όλα τα σχετικά όπου φαίνεται και η αξία της λίπανσης!

Reaction score
11.799
Σωστο το WD-40 ! (ετσι μου ακουγεται τουλαχιστον). Το θεμα τις μειωσης εως εξαλειψης της τριβης μεταξυ δισκου-βελονας με απασχολει σε θεωρητικο επιπεδο. Για αυτο ειμαι και υπερ του πικαπ laser, τουλαχιστον σε καινουριους δισκους.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Απάντηση: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Και επειδή μόλις τελείωσα την πρώτη μου δοκιμή, θα ποστάρω σε λίγο όλα τα σχετικά όπου φαίνεται και η αξία της λίπανσης!

Για πες λοιπόν εντυπώσεις καθώς και όλη την διαδικασία...

Reaction score
11
Αναγκαστικά χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή! Το λοιπόν ... την δεκαετία του '60 και ενώ ήμουν 6 ετών, αγοράστηκε ραδιοέπιπλο με ενσωματωμένο pickup-εκσκαφέα:

Το συγκεκριμένο βέβαια, εκτός από pickup χρησιμοποιήθηκε και σαν... εκτοξευτήρας αντικειμένων κατά των ... εχθρών που εισέβαλαν στο σαλόνι, αλλά και σαν εργαστήριο ... εφηρμοσμένης τεχνολογίας! (Διαλύθηκε από εμένα και ξανασυναρμολογήθηκε με πολλές..."βελτιώσεις".). Όλα αυτά έχουν την σημασία τους και δεν σας κουράζω άσκοπα!

Σε αυτόν λοιπόν τον εκσκαφέα δίσκων βινυλίου, (δούλευε χωρίς ρύθμιση antiskating γιατί απλούστατα δεν είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο και με τουλάχιστον 15 gr βάρος ανάγνωσης στην κεραμική του κεφαλή, γιατί το είχα ρυθμίσει εγώ έτσι για να ... πατάει καλύτερα η βελόνα), έχει παιχτεί και ο παρακάτω δίσκος:

Reaction score
11

τον οποίο και κράταγα μόνο για ενθύμιο, γιατί ήταν σχεδόν κατεστραμμένος.

Reaction score
11
Ε λοιπόν απόψε αυτός ο δίσκος έπαιξε στο pick up ΤECHNICS SL-1200 ORIGINAL που έχω ποστάρει στον αναλογικό ήχο, ικανοποιητικά, με πολύ λίγο θόρυβο επιφανείας και ανεκτά scrats, σε σημείο να θέλω να τον ξανακούσω!

Reaction score
11
Έχετε υπ' όψη δύο πράγματα ακόμα:

1)To WD-40 δεν το έβαλα κατ' ευθείαν στον δίσκο αλλά το άπλωσα με το βουρτσάκι της DISCWASHER ακολουθώντας την διαδικασία καθαρισμού που προβλέπεται, χωρίς να κάνω κανένα άλλο καθαρισμό στον καταβρώμικο δίσκο, που μετά τις πρώτες στροφές στο πλατώ με το βουρτσάκι να τρίβεται επάνω του με αντίσταση, άρχισε να ... ρολάρει λες και δεν υπήρχε τριβή!

2)Μετά το παίξιμο του δίσκου και εξονυχιστικό έλεγχο με προβολέα και μεγεθυντικό φακό στην βελόνα, ούτε ίχνος κατάλοιπου δεν υπήρχε!

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Έχετε υπ' όψη δύο πράγματα ακόμα:

2)Μετά το παίξιμο του δίσκου και εξονυχιστικό έλεγχο με προβολέα και μεγεθυντικό φακό στην βελόνα, ούτε ίχνος κατάλοιπου δεν υπήρχε!

Αυτό το 2ο με ανησυχούσε κι εμένα, αλλά αφού λες ότι δεν βλέπεις καθόλου κατάλοιπα αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Reaction score
11
Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως με την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται το βινύλιο από το χημικό. Πάντως στα διάφορα site που βρήκα τις πληροφορίες δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο και μάλιστα λένε πως είναι πάγια πολιτική ορισμένων ραδιοσταθμών στην Αμερική για εξαφάνιση σχεδόν των ατελειών των βινυλίων και για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Άραγε ισχύει;

Reaction score
11
Oρισμένα στοιχεία που ανακάλυψα ακόμα με googling:

1)ENA ΘΕΤΙΚΟ: σε δίσκους που είναι τόσο κατεστραμμένοι ώστε η βελόνα να "πηδάει" αυλάκι, με το WD-40 το φαινόμενο απαλείφεται!

2)ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ: μετά από 12 μήνες το υλικό εξατμίζεται και αφήνει ένα κατάλοιπο από κερί! (Ότι το χειρότερο δηλαδή! Αλλά πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ χωρίς επανειλλημένες εφαρμογές όπου ΚΑΘΕ φορά το ενσωματωμένο χημικό καθαρισμού διαλύει τα κατάλοιπα.)

Και στην πράξη:

δίσκοι ξεχασμένοι και βρώμικοι δεκαετίας '70 & '80 παίζουν ικανοποιητικά έως
εντυπωσιακά ! Είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα που θα το ρισκάρω και θα τα περάσω WD-40 όλα τα λίγα LP που διαθέτω! Μου αρέσει η αίσθηση ότι ανάμεσα σε δίσκο και βελόνα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η τριβή!

Υ.Γ. Στον δίσκο που έδωσε το HITEC ζάρωσε ελαφρώς το εσωτερικό νάϋλον (;) κάλυμμα του δίσκου με την επίδραση του WD-40! O δίσκος όμως παίζει με τον θόρυβο επιφανείας ενός... CD!

Ti ωραία! ΣΑΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ! :135::135::135:

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως με την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται το βινύλιο από το χημικό. Πάντως στα διάφορα site που βρήκα τις πληροφορίες δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο και μάλιστα λένε πως είναι πάγια πολιτική ορισμένων ραδιοσταθμών στην Αμερική για εξαφάνιση σχεδόν των ατελειών των βινυλίων και για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Άραγε ισχύει;

Εχω κάτι δίσκους δανεικούς στο σπίτι. Σε αυτούς θα το δοκιμάσω! :126:

Reaction score
27
Απάντηση: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Πρόσφατα αγαπητός ξάδερφος, εμβριθής γνώστης λιπαντικών χημικών καθαριστικών λαδιών και μηχανολογικών μυστικών μου συνέστησε να αποφεύγω να χρησιμοποιώ το εν λόγω σπρέι ακόμα και στις αθώες εφαρμογές τύπου μεντεσέδες στις πόρτες του αυτοκινήτου κλπ καθώς έχει ενοχοποιηθεί ως διαβρωτικό...

Ακόμα και αν διαβρώνει μόνο τα μέταλλα και δεν επηρεάζει το βινύλιο σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει στη βελόνα του πικάπ, στην ανάρτηση της και στην πορεία του χρόνου στα πηνία της. Κάθε υγρό που έρχεται σε επαφή με τη βελόνα αν δεν εξατμίζεται αμέσως έχει την τάση να σκαρφαλώνει προς τα πάνω. Είναι σαν να έχουμε βάλει μια βραδυφλεγή βόμβα στη καρδιά του συστήματος ανάγνωσης δίσκων... Γι αυτό και τα ειδικά υγρά καθαρισμού βελόνας υπογραμμίζουν το ότι εξατμίζονται γρήγορα και δεν προκαλούν περαιτέρω ζημιές όπως αυτές που ανέφερα.

Το καταθέτω με πάσα επιφύλαξη.

Από προσωπική εμπειρία ξέρω καλά πώς "καίγονται" οι κεφαλές μετά από ένα η περισσότερα "υγρά παιξίματα" όπως αυτά που κάναμε παλιά με το γαλάζιο υγρό της ΑΜ και μέναμε έκθαμβοι με την απουσία θορύβου επιφανείας και λοιπών σκρατς, αγνοώντας τη ζημιά που κάναμε στις κεφαλές μας.

Επίσης από προσωπική εμπειρία χρήσης ενός σχετικά χαμηλού κόστους πλυντηρίου δίσκων, αυτό που έχω να πω είναι πως έκανε φθαρμένους ή άκρως μπιχλιασμένους δίσκους της εφηβείας μου να κελαηδάνε (άσχετα αν έπρεπε να επαναλάβω τη διαδικασία περισσότερες φορές για να επιτύχω ένα καλό αποτέλεσμα). Αν έχεις συμπαθητική δισκοθήκη από πολλούς δίσκους που θες να ακούς -όχι απλά να βλέπεις πως υπάρχουν στα ράφια σου- ένα σοβαρό αναλογικό front end που αγγίζει ή και μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το χιλιάρικο (πλατό-βραχίονας-κεφαλή-phono stage- καλώδια) το πλυντήριο είναι μονόδρομος. Κυρίως επειδή μπορεί να αναρροφά το υγρό με τα όποια κατάλοιπα που βρίσκονται στο βάθος των αυλακιών.

Υπάρχει στην αγορά προϊόν που χρησιμοποιείται με τη λογική του λιπαντικού και δημιουργεί ένα στρώμα που καλύπτει κατά κάποιο τρόπο τις φθορές και μειώνει τον θόρυβο. Το οποίο και κάποια στιγμή αγόρασα αλλά έχει μεγάλη μανούρα η εφαρμογή (χρειάζεται πρώτα πλύσιμο με ένα ειδικό σαπούνι που έχει μέσα η συσκευασία και μετά πολύ μεγάλη προσοχή στη δοσολογία του λιπαντικού - πρέπει να είναι ελάχιστο) και τα αποτελέσματα τα έκρινα πενιχρά.

Αυτά προς το παρόν. Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί το wd-40 να καθαρίζει (διαλύει) ότι έχει κατακαθίσει στα αυλάκια ενός πολυκαιρισμένου δίσκου. Σε κάθε περίπτωση όμως αμέσως μετά θέλεις ένα σοβαρό καθάρισμα και στέγνωμα (με ή χωρίς αναρρόφηση)

Αυτά...

Reaction score
11
Re: Απάντηση: WD-40 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΝΥΛΙΩΝ!

Αυτά...
Φίλε archbish σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές σου!

Να εξηγήσω ωστόσο πως έχω αποφασίσει να πειραματιστώ με την πολύ καλή μεν κεφαλή που έχω, (STANTON 881S), που είναι όμως και πολύ παλιά, (1977), και παρ' όλο που παίζει τέλεια, δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα τυχούσα καταστροφή!

Προς το παρόν πάντως να αναφέρω πως όλα λειτουργούν άψογα, οι δε καλής κατάστασης δίσκοι, στα κενά μεταξύ των κομματιών, αντί για κάποιο ήχο που να δηλώνει τριβή, κάνουν ένα γλυκό χαμηλό ήχο "γουου", που δείχνει ότι η βελόνα γλιστράει απαλά στο αυλάκι! Τα δε σκρατς έχουν εξαφανιστεί! Οι δίσκοι ακούγονται σαν ψηφιακοί με λίγο περισσότερο θόρυβο!

Να πω ακόμα, ότι εφαρμόζω ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ πριν το παίξιμο WD-40
με το βουρτσάκι το DISCWASHER ακολουθώντας ακριβώς την διαδικασία των τριών θέσεων όπως προβλέπεται, αντικαθιστώντας απλά το υγρό DISCWASHER με το WD-40. Tους δίσκους δεν τους στεγνώνω αλλά τους βάζω στην θήκη τους σαν ... λαδωμένους ποντικούς!

Προς το παρόν το αποτέλεσμα είναι υπεράνω πάσης προσδοκίας! Απλά εκπληκτικό!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.126
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON