Windows Home Server Computer. Επιτέλους δουλεύει!

Reaction score
3.085
Δούλεψε, λοιπόν!!

Πριν πολύ καιρό (κάπου πριν 2 χρόνια) είχα ξεκινήσει μια προσπάθεια για έναν τέτοιο υπολογιστή. Τότε είχα δημοσιεύσει και το σχετικό πρώτο νήμα, στο οποίο περιέγραφα τόσο τη διαμόρφωση από πλευράς hardware αλλά και γενικά τη θεώρηση του υπό κατασκευήν υπολογιστή.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Μετά το τελικό στήσιμο στο κουτί όλων των εξαρτημάτων, αντιμετώπισα πρόβλημα υπερφόρτωσης του τροφοδοτικού, πράγμα που είχα περιγράψει σε ένα άλλο, δεύτερο νήμα, αλλά παρ' όλες τις προσπάθειές μου να το λύσω (αλλάζοντας τροφοδοτικό με μεγαλύτερο και μετά με ακόμα μεγαλύτερο) δεν τα είχα καταφέρει.

Αφού παιδεύτηκα αρκετά, εγκατέλειψα την προσπάθεια, στοχεύοντας να την επαναλάβω εν ευθέτω χρόνω, με καθαρό μυαλό και με σίγουρη λύση. Ξανάπιασα πάλι τα κατσαβίδια πριν κανένα μήνα, βάζοντας αυτή τη φορά ένα τεράστιο τροφοδοτικό 1600W της Lepa, αλλά αντιμετώπισα κάποια άλλα προβλήματα, όπως είχα αναφέρει σε ένα τρίτο νήμα, που μάλλον είχαν να κάνουν με την συνεχή μετακίνηση του case, πάνω στο οποίο είχε στηθεί αρχικά ο υπολογιστής. Τέλος πάντων, μετά από ενδελεχή έρευνα (ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη μου λείπει, δηλαδή), λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, αλλά το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι με ένα τροφοδοτικό (ακόμα και με το θηρίο των 1600W) δουλειά δεν μπορούσε να γίνει, και αποφάσισα τελικά να καταλήξω σε έναν υπολογιστή με δύο τροφοδοτικά των 750W το καθένα, που συνολικά είναι λιγότερο από τα 1600W, αλλά που μοιράζονται τις καταναλώσεις πιο ομαλά και σχεδόν ομοιόμορφα. Νομίζω πως ακόμα και δυο των 650W ή ίσως και των 600W θα ήταν μάλλον αρκετά, αλλά αφού είχα διαθέσιμα τα 750άρια δεν υπήρχε λόγος να πετάξω κι άλλα χρήματα για τροφοδοτικά.

Έτσι, από το αρχικό configuration, που περιέγραφα στο πρώτο νήμα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ άλλα έμειναν τα ίδια.

Κατ' αρχάς το πρώτο κουτί της Sharkoon έδωσε τη θέση του σε ένα εξαιρετικό κουτί της Lian-Li, το μοντέλο PC-201B, το οποίο δέχεται δύο τροφοδοτικά και έχει τεράστιες δυνατότητες αποθηκευτικών χώρων. Το κουτί αυτό στέγαζε μέχρι πρότινος ένα PC, που είχα αγοράσει από το ΠΛΑΙΣΙΟ παλιά, το 2007 και το οποίο θα μεταστεγαστεί σε άλλο κουτί, αφού δεν απαιτείται τόσο εξειδικευμένη χρήση του.

Δυο εικόνες από το εσωτερικό του, από τα πλάγια και μια σύντομη περιγραφή του.

Στην πρώτη είναι το κουτί άδειο εντελώς. Η φάτσα του, όπως είναι στην εικόνα, είναι αριστερά. Το κουτί χωρίζεται σε δυο μέρη, κατακόρυφα, στο πάνω και στο κάτω, που τα διαχωρίζει ένα οριζόντιο αλουμινένιο διάφραγμα. Το πάνω μέρος δέχεται τη μητρική και μπροστά στη φάτσα του τις συσκευές των 5.5" (DVD-ROM, CD-R κλπ.). Στο κάτω μέρος τοποθετούνται οι σκληροί δίσκοι και τα τροφοδοτικά. Πάνω δεξιά φαίνεται ένας από τους ανεμιστήρες του (έχει 4 ενσωματωμένους), ο οποίος παρέχει έξτρα αέρα ψύξης για τη μητρική, τις κάρτες της και την GPU. Ακριβώς από κάτω του, προσαρμοσμένος στο πίσω μέρος του κουτιού, είναι ο δεύτερος, που παίζει ρόλο εξαεριστήρα, ενώ στην ίδια ευθεία υπάρχει το πλάγιο τοίχωμα ενός αφαιρούμενου αλουμινένιου αεραγωγού, ώστε να διοχετεύεται σωστά ο αέρας από το κουτί προς τον εξαεριστήρα. Στο κάτω μέρος και αριστερά είναι ο άλλος μεγάλος ανεμιστήρας, που χρησιμεύει για τη ψύξη της συστάδας των σκληρών δίσκων. Αυτοί τοποθετούνται στα δυο κατακόρυφα φατνία, κάθε ένα από τα οποία δέχεται μέχρι και 6 σκληρούς των 3.5", σύνολο 12. Οι σκληροί μπαίνουν συρταρωτά, αφού στο πλαϊ τους βιδωθούν οι ειδικές βίδες S-U02 του κατασκευαστή, που παρέχονται μαζί με το κουτί. Πίσω ακριβώς από τη συστάδα των σκληρών δίσκων, πάντα στο κάτω μέρος είναι ο δεύτερος μικρότερος ανεμιστήρας, που δουλεύει εν σειρά με τον πρώτο, ώστε να αυξάνεται η ροή του αέρα και να παρέχεται ψύξη στο τροφοδοτικό (ή στα τροφοδοτικά).

Τα πλαϊνά καπάκια του κουτιού τοποθοτούνται συρταρωτά και ασφαλίζονται με ένα έξυπνο τρόπο, που θυμίζει δόντι καστάνιας στο πάνω μέρος. Η όλη κατασκευή είναι αυτό που λένε tool-less, ανεξάρτητα αν τα εργαλεία είναι αναγκαία για μια εξειδικευμένη συναρμολόγηση.

Η άλλη φωτογραφία είναι δική μου, μετά τη συναρμολόγηση και δείχνει το άλλο πλαϊνό, από την πίσω μεριά της προηγούμενης φωτογραφίας, με όλα τα εξαρτήματα στη θέση τους.

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται τα 2 τροφοδοτικά κάτω αριστερά, το ένα πάνω από το άλλο και οι 12 σκληροί δίσκοι στα κάτω φατνία. Στο πάνω μέρος του κουτιού δεξιά, φαίνεται το μεγάλο φατνίο που περιέχει: Πάνω-πάνω το floppy drive, αμέσως πιο κάτω το DVD-R drive και πιο κάτω υπάρχει ένας ακόμα σκληρός δίσκος με κιτ 3.5"-5.5" και ένα επιπλέον φατνίο, το EX-34B της ίδιας της Lian-Li, που φέρει 4 σκληρούς και το δικό του ανεμιστήρα ψύξης και καταλαμβάνει 3 θέσεις 5.5" στο μεγάλο φατνίο του κουτιού.

Από εκείνο το πρώτο νήμα υπάρχει επίσης αλλαγή, τόσο στον αριθμό όσο και στη χωρητικότητα των τοποθετημένων σκληρών δίσκων.

Έτσι έχουμε:

- Έναν (1) Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series WD5002ABYS, 500GB, για δίσκο συστήματος
- Έναν (1) ακόμα 500άρη, Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue WD5000AAKB, τον μοναδικό EIDE, που μπορεί να οδηγηθεί από τη μητρική.
- Δύο (2) Western Digital WD20EARS, Green, των 2TB και έναν (1) WD20EARX, πάλι των 2TB.
- Έναν (1)
Western Digital Caviar Black WD1001FALS, του 1TB
- Έναν (1) ακόμα "πράσινο" WD10EADS, του 1TB.
- Οκτώ (8)
Seagate Barracuda 7200.11 – ST31000333AS, του 1TB
- Δύο (2)
Seagate Barracuda 7200.11 – ST37500333AS, των 750GB

Που σημαίνει, συνολική (ονομαστική) χωρητικότητα, εξαιρουμένου του δίσκου συστήματος, ίση με 18TB.

Παρέμειναν ίδια, η κάρτα γραφικών ASUS-ATI EAH-4350 (Fanless) (την άφησα μόνιμα πάνω, έτσι κι αλλιώς ελάχιστο ρεύμα καταναλώνει), το DVD-ROM drive της Lite-On, το floppy και φυσικά η μητρική της ASUS P5QL-E και ο επεξεργαστής της Intel Pentium D - 935 Presler (3.2 GHz).

Τα δύο τροφοδοτικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ένα Etasis 750W Gaming και ένα PC Power & Cooling 750W Silencer Quad, με το δεύτερο να τροφοδοτεί τη μητρική, ενώ οι σκληροί δίσκοι μοιράστηκαν σχεδόν στα ίσια.

Αυτά χοντρικά με την περιγραφή του hardware, με έμφαση στην αλλαγή του κουτιού, που μου έλυσε πολλά προβλήματα, τόσο λόγω των δύο τροφοδοτικών όσο και λόγω χώρου και πολύ καλύτερης διάταξης στο εσωτερικό του.

Πάμε τώρα στα του στησίματος. Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι όταν άρχισα να μεταφέρω τα εξαρτήματα από το ένα κουτί στο άλλο, αντιμετώπισα ένα αναπάντεχο, αλλά σημαντικό πρόβλημα. Τα ειδικά βιδάκια S-U02 της Lian-Li που είχα, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν όλους τους σκληρούς σε όλες τις θέσεις. Τα αναζήτησα φυσικά παντού, εντός και εκτός επικράτειας, αλλά έφαγα πόρτα. Αναγκάστηκα να πάω σε γνωστό μου μηχανουργείο και να κατασκευάσω ανταπτοράκια, που με το συνδυασμό της χρήσης των κοινών βιδών στήριξης εξαρτημάτων σε υπολογιστές (και σε σκληρούς) άρχισα να κατασκευάζω ένα-ένα από αυτά και να τοποθετώ έναν-έναν τους σκληρούς, δουλειά για φυλακισμένους, δηλαδή (δείτε την εικόνα της βίδας στο link που παραθέτω παραπάνω και θα καταλάβετε γιατί δεν είχα άλλη επιλογή). Την ίδια στιγμή απευθύνθηκα και στον ίδιο τον κατασκευαστή, ζητώντας του καμιά 20αριά βιδάκια. Μέσα σε ένα 24ωρο, έλαβα email ότι μου τα στέλνουν. Δεν μπορούσα φυσικά να περιμένω πότε θα τα παραλάβω (η πρόβλεψη ήταν για 2-3 εβδομάδες) και συνέχισα την ιδιοκατασκευή των δικών μου βιδών. Και πάνω που είχα σχεδόν τελειώσει, παρέλαβα τα ορίτζιναλ του κατασκευαστή!! Αλλά το γαϊδούρι το είχα φάει σχεδόν όλο, έμενε η ουρά μόνο. Τέλος πάντων, όλα καλά, έστω και στο τέλος.

Πρέπει επίσης να πω ότι εκτός από 6+1 δίσκους που μπορεί να οδηγήσει η μητρική, οι άλλοι 10 χρειαζόντουσαν δικούς τους controllers για να οδηγηθούν. Είχα διαθέσιμους δύο, έναν High Point RocketRaid 1820A για οκτώ (8) SATA για υποδοχή PCI-X (συμβατό με απλό PCI) και έναν SCM για 2 SATA για υποδοχή PCI-E, που και για τους δύο υπάρχουν drivers για Windows Server 2003, άρα και για τα WHS.

Αφού λοιπόν το έστησα και το δοκίμασα να δουλεύει χωρίς προβλήματα, είπα να δοκιμάσω να περάσω το λογισμικό και μετά σιγά-σιγά τους drivers.

Αμ δε!

Τρεις μέρες παιδευόμουνα και όταν έφτανα στο σημείο που έλεγε "Load Drivers" σταμάταγε να βλέπει τους δίσκους.

Εκεί μπαίνει στο project ο Γιώργος, ο συντονιστής μας. Αρχικά, του οφείλω ένα μεγάλο:

Και ένα ακόμα μεγαλύτερο:

Ήρθε λοιπόν, εχθές ο Γιώργος και αφού "φάγαμε" όλο το πρωινό και το απογευματινό (με ενδιάμεση στάση για πραγματικό γεύμα, φυσικά), τα καταφέραμε (δηλαδή, τα κατάφερε, αλλά κι εγώ "βοήθαγα" παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς)
!!

Τώρα, το σύστημα δουλεύει, περάσαμε και το Connect σε άλλα δυο Πισιά και μένει να το παλέψουμε από δω κι εμπρός.

(συνέχεια στο επόμενο μήνυμα)
-

Reaction score
3.085
Απάντηση: Windows Home Server Computer. Επιτέλους δουλεύει!

Να βάλουμε και μερικές φωτογραφίες ακόμα. Η πρώτη είναι όπως η προηγούμενη του άδειου κουτιού, αλλά αυτή τη φορά είναι γεμάτο με όλα τα τσιμπράκαλα. Λείπει μόνο ο αεραγωγός του εξαεριστήρα, στο πάνω μέρος και δεξιά, κάτω από τον πάνω ανεμιστήρα.

Η δεύτερη δείχνει το έξτρα φατνίο HDD Extension Lian-Li ΕΧ-34Β

Η τρίτη δείχνει τη φάτσα του κουτιού με την πόρτα ανοιχτή

Και η τέταρτη δείχνει το πίσω μέρος του. Κάτω φαίνονται τα δυο τροφοδοτικά.

Θα επενέλθω με περισσότερες εντυπώσεις και με ερωτήσεις για τη λειτουργία του.
-

Reaction score
7.200

"αιρετικό" και για αυτό μου αρέσει,απλά πιστεύω ότι στα πλαινά του κουτιού και στην περιοχή που είναι μαζεμένοι οι δίσκοι, πρέπει να κάνεις ορθωνικά ή κυκλικά ανοίγματα και να βάλεις στη μια πλευρά δυνατούς ανεμιστήρες και από την άλλη να φεύγει ο αέρας.

Reaction score
3.085
Cable management και αερόψυξη...

Ευχασιστώ για το link. Το cable management υπόκειται ακόμα σε περισσότερο έλεγχο και πιθανή βελτίωση

"αιρετικό" και για αυτό μου αρέσει,απλά πιστεύω ότι στα πλαινά του κουτιού και στην περιοχή που είναι μαζεμένοι οι δίσκοι, πρέπει να κάνεις ορθωνικά ή κυκλικά ανοίγματα και να βάλεις στη μια πλευρά δυνατούς ανεμιστήρες και από την άλλη να φεύγει ο αέρας.
Ευχαριστώ για την υπόδειξη.

Όπως είναι διατεταγμένοι οι δίσκοι (εννοώ τους 12 του κάτω μέρους), ο μπροστινός κάτω ανεμιστήρας αναρροφά αέρα από τη φάτσα του κουτιού και το ρεύμα αυτού του αέρα, αφού περάσει μέσα από τα φατνία των δίσκων, το "παραλαμβάνει" ρουφώντας το ο ανεμιστήρας που είναι ακριβώς πίσω από τα φατνία και το στέλνει στην εισαγωγή των δύο τροφοδοτικών, που κι αυτά με τη σειρά τους το διώχνουν έξω από το κουτί στο πίσω μέρος. Εδώ ίσως υπάρχει ένα μικροθεματάκι με τον αέρα που ψύχει τα τροφοδοτικά, μιας και δεν θα είναι εντελώς κρύος (δηλαδή θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος), αλλά θα έχει λίγο ζεσταθεί, αφού θα έχει ψύξει τους 12 σκληρούς, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα αντιμετωπίσω τέτοιο πρόβλημα.

Παρατήρησε λίγο την παρακάτω εικόνα, που δείχνει τη ροή του αέρα προς το κουτί και από το κουτί προς το περιβάλλον. Είναι ένα πρόχειρο σκαρίφημα, που το έκανα στο MS Paint. Ο πάνω δεξιός ανεμιστήρας είναι τελικά εξαεριστήρας, ενώ ο από κάτω του είναι ανεμιστήρας, δηλαδή παρέχει αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Δεν είναι δηλαδή όπως τα περιέγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου, αλλά ανάποδα.

Στο κάτω μέρος φαίνεται καθαρά η γραμμική ροή του αέρα από το εμπρός προς το πίσω μέρος του κουτιού. Μετά τον ανεμιστήρα/εξαεριστήρα που είναι στο πίσω μέρος των φατνίων των σκληρών και ο οποίος είναι μικρότερος από τον μπροστινό, τα δύο κίτρινα βέλη δείχνουν τη ροή του αέρα προς την εισαγωγή των τροφοδοτικών.

Εδώ ίσως έχω ένα θεματάκι και μάλλον ο πίσω ανεμιστήρας έπρεπε να είναι στο ίδιο μέγεθος με τον μπροστινό του κουτιού. Νομίζω όμως ότι υπερβάλλω λίγο.

Ακόμα, αυτό που ίσως χρειάζεται να βελτιωθεί είναι η καλύτερη διάταξη των καλωδίων των τροφοδοτικών, αυτών που περισσεύουν και δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία αναγκαστικά τα έχω κάνει δυο σφιχτές πλεξούδες και τα έχω στριμώξει ανάμεσα στα τροφοδοτικά και στον πίσω ανεμιστήρα, όπως φαίνεται στην πρώτη από τις φωτογραφίες του δεύτερου ποσταρίσματός μου.

Θα το βελτιώσω σιγά-σιγά.

Υ.Γ.: Να σημειώσω ότι το θέμα το συζητάω και στο διπλανό φόρουμ, αλλά εδώ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η συζήτηση, ειδικά λόγω της αμέρσιτης συμπαράστασης και βοήθειας του Γιώργου.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.381

Και πόσο ζυγίζει γεμάτο αυτό το κουτάκι;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.387

Αμάν! Ο δισέγγονος του ENIAC.

Reaction score
3.085
Windows Home Server Computer. Βάρος και ερωτήσεις

Και πόσο ζυγίζει γεμάτο αυτό το κουτάκι;
33 κιλά ακριβώς.

Αμάν! Ο δισέγγονος του ENIAC.
:rofl::rofl::rofl:

Πάμε τώρα στα του λειτουργικού.
Όπως έγραψα πιο πάνω, η συνολική διαθέσιμη (ονομαστική) χωρητικότητα του υπολογιστή είναι 18TB. Σε αυτήν σκοπεύω να μεταφέρω όλες τις αποθηκευμένες μου ταινίες, που είναι σκόρπιες από δω κι από κει σε άλλους υπολογιστές καθώς και όσες άλλες δημιουργηθούν στην πορεία.

Το λειτουργικό έχει ώς default κάποια shared folders (Music, Photos, Public, Recrded TV, Software, Videos). Εγώ δημιούργησα τρία ακόμα (το δικό μου Personal, ένα BluRay_Movies και ένα DVD_Movies). Εγκατέστησα επίσης και το Disk Management της tentacle, χρήσιμο για τη διαχείριση των δίσκων. Δεν έχω ακόμα εγκαταστήσει κάποια άλλα Add-Ins, αλλά θα το κάνω στην πορεία. Και βέβαια δεν έχω ακόμα ξεκινήσει να χρησιμοποιώ το Disk Management, οπότε επειδή ίσως δεν γνωρίζω πώς ακριβώς δουλεύει αυτό, μπορεί η ερώτησή μου να είναι χαζή.

Αυτό που κατ' αρχάς θέλω να ρωτήσω έχει σχέση με τη "λογική" αποθήκευσης των αρχείων στον υπολογιστή. Εξηγούμαι:

Ας πούμε ότι εγώ έχω σε έναν άλλο υπολογιστή στο δίκτυο (client), σε έναν από τους σκληρούς του δίσκους π.χ. 20 ταινίες από ριπαρισμένα δικά μου Bluray Discs και θέλω να τα μεταφέρω στον WHServer. Ας πούμε ότι η συνολική χωρητικότητα αυτών των ταινιών είναι 1TB. Ο δίσκος συστήματος είναι, όπως έγραψα, 500GB. Πώς θα μεταφερθούν οι ταινίες στο φάκελο που δημιούργησα (BluRay-Movies) και σε ποιόν ή ποιούς από τους σκληρούς του Server θα αποθηκευτούν?

Η ερώτησή μου έχει νόημα, με τη λογική του ότι στις κλασσικές πλατφόρμες των Windows, ότι φάκελος δημιουργείται από το πρόγραμμα, μπαίνει στον δίσκο συστήματος. Πρέπει βέβαια να πω, ότι μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, ο (φυσικός) δίσκος συστήματος των (ονομαστικών) 500GB μοιράστηκε αυτόματα σε δυο partitions, το C (λειτουργικό) και το D (DATA). Σε αυτό, κατ' αρχάς, εκτός από τους default φασκέλους, ακόμα και όταν δημιουργήθηκαν οι έξτρα τρεις δικοί μου φάκελοι, δεν με ρώτησε πού να τους βάλω, άρα θεωρητικά, τους έβαλε στον δίσκο συστήματος στο partition D, πράγμα που με μια ματιά μέσω του Windows Explorer, επιβεβαιώνεται (τους βλέπω στα shared folders, κάτω από το My Computer -> DATA (D) - Shares).

Το περίεργο είναι ότι ενώ στα properties του C διαβάζω συνολική χωρητικότητα 20GB, εκ των οποίων τα 9 είναι καταληφθέντα από το λογισμικό και τα 11 ελεύθερα, στον D διαβάζω συνολική χωρητικότητα 445GB, που φυσιολογικά είναι ότι περισσεύει από την υπόλοιπη χωρητικότητα του φυσικού δίσκου, αλλά ταυτόχρονα διαβάζω free space 2,7TB, πράγμα που προκύπτει από το γεγονός ότι μέσω της κονσόλας, στο Server Storage, προσέθεσα στην αρχή, αμέσως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού (έτσι, για να δω πώς δουλεύει το σύστημα), ένα δίσκο 2TB, ένα 500GB συν ότι προϋπήρξε από το δίσκο συστήματος, μετά το αυτόματο partition που έγινε μετά την αρχική εγκατάσταση.

Αυτά παρατήρησα και η απορία μου είναι πώς δουλεύει το όλο σύστημα. Μήπως στο DATA και στους φακέλους του μπαίνει συνολικά όλη η χωρητικότητα των δίσκων του υπολογιστή, εφ' όσον βέβαια τους προσθέσεις μέσω του Server Storage? Και αν ναι, τότε πώς κάνει την επιλογή σε ποιόν δίσκο πρώτα και σε ποιόν (ή ποιούς) μετά θα καταχωρήσει τα δεδομένα (π.χ. των ταινιών) που θα του βάλει ο χρήστης;

Μπορεί να ρωτάω και χαζά, αλλά συγχωρείστε με, τώρα μαθαίνω.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.670
Members
38.589
Νεότερο μέλος
dark2030@