woofer,tweeter,capacitors,inductors etc.

Reaction score
0
Γεια σε όλους.Πρόκειται να κατασκευάσω ένα ηχείο 2 δρόμων (mid/bass + tweeter) και χρειάζομαι πληροφορίες για μαγαζιά που πουλάνε μεγάφωνα, πυκνωτές ,πυνία και γενικά ότι θα χρειαστώ για την κατασκευή.Οι τιμές πώς είναι σε σχέση με το εξωτερικό?Μεγάφωνα αυτοκινήτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Βασίλη πρώτα μερικές διευκρινίσεις

α) έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που θέλεις να υλοποιήσεις???

β) έχεις ξαναπροσπαθήσει κάτι παρόμοιο???(γιατί από πλευράς ξυλουργικών είναι λίγο δύσκολη η εργασία)

γ) τι ποσό μπορείς να διαθέσεις???

Τώρα για τιμές απ' ότι ξέρω από έξω συμφέρει περισσότερο. Όσο για τα αυτοκινήτου καλύτερα να τα αποφύγεις. Έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς...

τώρα για να πάρεις μια ιδέα από έτοιμα kit ηχείων δες εδώ. Θα σου είναι πιο εύκολο κάτι τέτοιο για αρχή μιας που ότι χρειάζεσαι θα είναι μέσα στο πακέτο...

Reaction score
7
Σε ποια περιοχη σε ενδιαφερει?

Τα αυτοκινητου τις περισσοτερες φορες ειναι 4Ω (και κατω) ή full range, οποτε καλυτερα να προτιμησεις απο τα ''άλλα''.

Αν εχεις σχεδιο του crossover τοτε παιρνεις τα υλικα, αλλα θα πρεπει να ταιριαξεις και τις συχνοτητες των μεγαφωνων.
Παντως υπαρχουν και ετοιμα crossover στα μαγαζια.

(Θα σε δουμε στην κοπη της πιτας?)

Reaction score
7
Απο τιμες, αν δεν επιλεξεις καποια ''μαρκα'' ειναι πολυ καλες (δεν ξερω βεβαια σε σχεση με το εξωτερικο).

2 woofer 12cm, 80W, 8Ω, πλαστικος κωνος τα ειχα παρει 5Ε (τιμη για εμενα, αλλα δεν εχει σημασια)

Απο καμπινα τι θα κανεις? Ετοιμη ή ιδιοκατασκευη?

Reaction score
25.458
μη βαλεις αυτοκινητου, ειναι φτιαγμενα για πορτες (δηλαδη για ογκους κοντα στα 30-40 λιτρα που δεν μοιαζουν με καποια καμπινα (κλειστη , ported κτλ))
θα σου ελεγα να βρεις καποια δοκιμασμενα κιτ(αν δεν εισαι σιγουρος οτι μπορεις να σχεδιασεις μονος σου)
μεγαφωνα του ομιλου dst (peerless,vifa scanspeak) ειναι πολυ φθηνοτερα στο εξωτερικο. seas πο την αλλη δεν πολυσυμφερει να τα παραγγειλεις απεξω...

Reaction score
0
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.Θα προσπαθίσω να γίνω πιο κατατοπιστικός.Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η ιδέα,δεν έχω κάνει ακόμα τα σχέδια αλλά έχω στο μυαλό μου κάτι σε 1m x 0,20 x 0,30 (με υποκαμπίνα άμμου στο κάτω μέρος) με 6,5 mid/woofer και 25mm tweeter.Δεν έχω ξαναπροσπαθήσει κάτι τέτοιο και το κάνω για τη χαρά της δημιουργίας...Δεν νομίζω να αντικαταστήσουν ποτέ τα κύρια ηχεία μου αλλά θα μου άρεσε να τα έχω σε κάποιο άλλο χώρο.Για crossover σκεφτόμουνα κάτι σε 4ης τάξης butterworth και τροποποιήσεις στην πράξη αργότερα, αν όμως η υλοποίησή του είναι πολύ ακριβή(μιας και για να δουλέψει καλά χρειάζονται καλά υλικά) μπορέι να πάω σε 2η τάξη Bessel ή ακόμα να σκεφτώ και την αγορά έτοιμου.Τα ηχεία αυτοκινήτου τα σκέφτηκα γιατί βρίσκονται εύκολα και γιατί φαντάστικα ότι δεν θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις από την καμπίνα αφού έχουν φτιαχτεί για να μπαίνουν από την εταζέρα (καμπίνα όλο το πορτ παγκάζ!) μέχρι την πόρτα.Στην κατασκευή της καμπίνας θα με βοηθήσει ένας φίλος που είναι μαραγκός.Όσο για το ποσό που θα ξοδέψω θέλω να κάνω μια έρευνα αγοράς όλων των εξαρτημάτων που θα χρειαστώ για να δώ αν μπορώ να υλοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου.Αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει συγκεκριμένα μαγαζιά στην Αθήνα για αρχή θα με βοηθούσε πολύ.Ευχαριστώ

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.Θα προσπαθίσω να γίνω πιο κατατοπιστικός.Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η ιδέα,δεν έχω κάνει ακόμα τα σχέδια αλλά έχω στο μυαλό μου κάτι σε 1m x 0,20 x 0,30 (με υποκαμπίνα άμμου στο κάτω μέρος) με 6,5 mid/woofer και 25mm tweeter.Δεν έχω ξαναπροσπαθήσει κάτι τέτοιο και το κάνω για τη χαρά της δημιουργίας...Δεν νομίζω να αντικαταστήσουν ποτέ τα κύρια ηχεία μου αλλά θα μου άρεσε να τα έχω σε κάποιο άλλο χώρο.
Δυστυχώς δεν μπορείς να προκαθορίσεις τις διαστάσεις των ηχείων σου. Οι διαστάσεις θα προκύψουν από την επιλογή των μεγαφώνων βάση μαθηματικών υπολογισμών. Αν είσαι διατεθιμένος να τους κάνεις εσύ και να παιδευτείς τότε πήγαινε και αγόρασε επό τον Παπασωτηρίου (ή κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο που φέρνει βιβλία από το εξωτερικό) το "Loudspeaker Design Cookbook" που θα σε οδηγήσει στην κατασκευή και θα σε εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις. Εκτός αυτού κυκλοφορούν στο internet διάφορα προγραμματάκια που θα κάνουν τουε υπολογισμούς για σένα.

Αν τώρα δεν θες να μπλέξεις με υπολογισμούς κλπ κλπ τότε αγόρασε κάποιο έτοιμο kit ηχείων και απλά κάνε την συναρμολόγηση. (ίσως σου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά θα τα έχεις όλα έτοιμα)

Για crossover σκεφτόμουνα κάτι σε 4ης τάξης butterworth και τροποποιήσεις στην πράξη αργότερα, αν όμως η υλοποίησή του είναι πολύ ακριβή(μιας και για να δουλέψει καλά χρειάζονται καλά υλικά) μπορέι να πάω σε 2η τάξη Bessel ή ακόμα να σκεφτώ και την αγορά έτοιμου.
Πάλι για το crossover ισχύει ότι και προηγουμένως. Δεν το προαποφασίζεις. Εξαρτάται από τα μεγάφωνα που θα χρησιμοποιήσεις και χρειάζονται πάρα πολλοί πειραματισμοί. Πάλι στην λύση του kit δεν χρειάζεται να ανησυχείς μιας που τα υλικά θα είναι έτοιμα κι εσύ απλά θα κάνεις την συναρμολόγηση. (και ίσως πειραματιστείς λίγο παραπάνω μετά)

Τα ηχεία αυτοκινήτου τα σκέφτηκα γιατί βρίσκονται εύκολα και γιατί φαντάστικα ότι δεν θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις από την καμπίνα αφού έχουν φτιαχτεί για να μπαίνουν από την εταζέρα (καμπίνα όλο το πορτ παγκάζ!) μέχρι την πόρτα.
Ναι αλλα διαφορετικές απαιτήσεις και συνθήκες έχουμε στο αυτοκίνητο και ιδαφορετικές στο ηχοσύστημα του σπιτιού μας. Οπότε η λύση αυτή δεν θα δουλέψει.

Στην κατασκευή της καμπίνας θα με βοηθήσει ένας φίλος που είναι μαραγκός.Όσο για το ποσό που θα ξοδέψω θέλω να κάνω μια έρευνα αγοράς όλων των εξαρτημάτων που θα χρειαστώ για να δώ αν μπορώ να υλοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου.Αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει συγκεκριμένα μαγαζιά στην Αθήνα για αρχή θα με βοηθούσε πολύ.Ευχαριστώ
Για μαγαζιά στην Αθήνα δεν ξέρω μιας που ζώ στην Κατερίνη. Απ' ότι ξέρω ο Παναγιώτης ετοιμάζει αυτό τον καιρό τα δικά του ηχεία οπότε θα μπορέσει να σε βοηθήσει περισσότερο. Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά υλικά με τεράστιες διαφορές στην τιμή αλλά και στην ποιότητα. Γι' αυτό πρόσεχε πριν προχορήσεις σε αγορές. Η βοήθεια του φίλου σου του μαραγκού είναι αναμφίβολα σημαντική μιας που το ποιο δύσκολο μέρος είναι πάντα η ξυλοκατασκευή και το φινίρισμα.

Reaction score
14
Εϊναι κρίμα να παιδευτείς να φτιάξεις ηχεία και να καταδικάσεις το άκουσμα τους χρησιμοποιόντας μεγάφωνα αυτοκινήτου.

Θα σου συστήσω και εγώ το "Κέντρο μεγαφώνου" ...νομίζω στην οδό Κατακουζηνού, δίπλα στην πλατεία Κάνιγγος και στην οδό Βερανζέρου.

Από μεγάφωνα βρίσκεις σχεδόν ότι θέλεις, (Vifa, Seas, Audax, Kef) - τουλάχιστον όταν ψώνιζα εγώ- ενώ θα βρεις και έτοιμες καμπίνες και υλικά για να φτιάξεις τα crossovers σου. Ή ακόμη και έτοιμα.
Αξίζει τον κόπο να κάνεις μια βόλτα προτού ξεκινήσεις οτιδήποτε.
Όπως αξίζει τον κόπο να φτιάξεις "δικά" σου ηχεία.

Εάν ο συνολικός σχεδιασμός του ηχείου είναι σωστός, τα υλικά ποιοτικά, και η δουλειά στην καμπίνα προσεκτική υπάρχει σοβαρότατη περίπτωση με ελάχιστα συγκριτικά χρήματα να φτιάξεις ηχείο που να ακούγεται όπως ένα "branded" πολλαπλάσιας τιμής.

GF

Reaction score
27
Και η SMART KIT στην Αγιου Κωνσταντινου με μεγαφωνα της VISATON και οχι μονο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv