Οι 48 πιο βρώμικες ακτές

Μηνύματα
14.762
Reaction score
1.734
Εχουμε τις πιο καθαρές, κρύβουμε τις βρώμικες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Καθαρές θάλασσες αλλά και απόκρυψη των βρώμικων... Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τις πιο καθαρές θάλασσες στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έτος αναφοράς το 2006. Η Ελλάδα όμως, όπως και άλλα 10 κράτη-μέλη, απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «εξαφάνιση» από τον επίσημο κατάλογο περιοχών κολύμβησης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης.


Πρόκειται για την ετήσια έκθεση σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η οποία καταρτίζεται μετά τη διαβίβαση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου από τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές ύστερα από εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2006 στα θαλάσσια ύδατα 2.047 παραλιών, προκύπτει ότι το 99,7% ανταποκρίνονται στα ελάχιστα (υποχρεωτικά) ποιοτικά πρότυπα. Το ποσοστό της Κύπρου είναι 99%, ενώ 100% έχουν η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Λιθουανία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, όμως, η Μεσόγειος με τη Μάγχη ή τη Βαλτική.

Επίσης, με ποσοστό 96,9% η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε παραλίες που πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια. Το υψηλότερο ποσοστό έχει η Κύπρος (99%) και το χαμηλότερο το Βέλγιο (22,5%).

Η τακτική, όμως, να διαγράφονται από τους καταλόγους παράκτιες περιοχές κολύμβησης με προβλήματα ρύπανσης, αντί να καθαρίζονται, συνεχίζεται. Η Επιτροπή, λοιπόν, εκφράζει την ανησυχία της διότι «σε ορισμένες περιπτώσεις απαλείφονται τόποι κολύμβησης από τους πίνακες για να συγκαλυφθούν προβλήματα ρύπανσης και να βελτιωθούν τεχνητά τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της συμμόρφωσης, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην πηγή». Και υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 2006 κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει (προειδοποιητική επιστολή) κατά 11 κρατών-μελών, τα οποία απειλεί με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο. Στα εν λόγω κράτη-μέλη περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι το 2005 «εξαφάνισε» 203 θαλάσσιες περιοχές κολύμβησης, που θα έπαιρναν «κόκινες σημαίες», λόγω ρύπανσης. Τα άλλα 10 κράτη-μέλη είναι: Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Μάλιστα, η Ιταλία «εξαφάνισε» το ίδιο έτος 1.047 θαλάσσιες παραλίες, η Γαλλία 383 και η Ισπανία 310!

Βέβαια, ύστερα από συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης αναθεωρήθηκε ώστε να καταστεί αυστηρότερη και διαφανέστερη η όλη διαδικασία. Η νέα οδηγία, όμως, θα εφαρμοστεί σταδιακά έως ότου ανακληθεί στα τέλη του 2014 η ήδη ισχύουσα οδηγία.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/06/2007
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.828
Reaction score
2.427
Απάντηση: Οι 48 πιο βρώμικες ακτές

Απλά οι άνθρωποι έχουν τα εξοχικά τους εκεί, καταγωγή έχουν (όπως κι εγώ) από Καρδίτσα...
Για λεγε για λεγε- μπας και βγουμε ...συγγενεις (μισοΚαρδιτσιωτης γαρ!)
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Οι 48 πιο βρώμικες ακτές

Για λεγε για λεγε- μπας και βγουμε ...συγγενεις (μισοΚαρδιτσιωτης γαρ!)

Εγώ έχω καταγωγή από Ρεντίνα Καρδίτσης (ψηλά πάνω από το Σμόκοβο). Ο ξάδερφός μου που έχει εξοχικό στον Αγιόκαμπο είναι από Παλαμά και Ρεντίνα (αλλά μένει Κατερίνη όπως κι εγώ)...
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.828
Reaction score
2.427
Απάντηση: Οι 48 πιο βρώμικες ακτές

Γειτονακια σχεδον. Ο πατερας μου απο Ανω Κτημενη αλλα ειχα να παω Χ χρονια εκει πανω οπου εγινε και η λιμνη Σμοκοβου. Αντε κι οταν κατεβεις σε περιμενω κατω, ενταξει πατριδα;
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.865
Μηνύματα
2.879.322
Members
37.959
Νεότερο μέλος
Sandofer
Top