Προτάσεις για compact μηχανή με raw αρχεία

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.918
Reaction score
34.554
οι μηχανες ειναι εξισου πολυ καλες..
Το θεμα οταν ανεβαινεις τοσο επιπεδο, ειναι να μπορεις να τις αξιοποιησεις.

Αν πιστευεις οτι δεν , η οτι δεν εχεις χρονο , η οτι θελεις κατι ευκολο -point.and.click - δεν υπαρχει λογος να παρεις τοσο ακριβη μηχανη.

Καλυτερα να επενδυσεις (ακομα κ για το μελλον) σε μια φιρμα κ να τα δινεις σε καλους φακους.

Παντως τελικα, το μεγεθος παιζει σημαντικο ρολο, θα το δεις στην πραξη.

Εχεις ξεφυγει κ στο θεμα του κοστους αρκετα αλλα και στο θεμα του μεγεθους!
 

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Αφού κάνει παρέα Χαϊεντάδες στους Βόλους τι περίμενες ;
Να επικρατήσει η λογική ;
Είμαστε μια ανθυγιεινή παρέα,πάει και τέλειωσε .
:party:
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.174
Reaction score
41.727
Νομίζω ότι με τρώει ξεκάθαρα ο τέτοιος μου για dslr. Θέλω όλες αυτές τις Manual ρυθμίσεις για να παίζω και να μαθαίνω. Κάθε άνθρωπος που θα ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με φωτογραφία κάποια στιγμή πρέπει να περάσει και από dslr, λόγια σοφού γέροντα :laugh: νομίζω ότι ήρθε η ώρα η δικιά μου!
Απλά για να μην κλαίω πολύ μετά λέω να μην ξεφύγω από το 500άρικο το πολύ.

την slt-a58 την παίρνω με 335 περίπου με το κιτ φακό 18-55 και είναι σχετικά φρέσκο μοντέλο.
η canon EOS 600D μου βγαίνει στα 440 αλλά με δύο φακούς, ένα 18-55 F/3.5-5.6 IS II, ένα Prime EF 40mm f/2.8 STM και 38 ευρουδάκια περίπου cashback οπότε τελικά θα βγει στα 400 κοντά. Τα δύο τελευταία είναι προσφορά που τρέχει στο amazon.uk τώρα.
Οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ αν αναρωτηθείτε, λόγω αγοράς με εταιριικό ΑΦΜ.
Αφήνω και αέρα κανά πενηντάρι για κάρτα-τσάντα.

τι λέτε;
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.842
Από ποιότητα φωτογραφίας δεν τις ξέρω τις μηχανές. Αλλά προτείνω canon EOS 600D λόγω συμβατότητας με φακούς και επειδή την προτιμούν οι επαγγελματίες σαν μάρκα.
Όχι που θα έλεγα τη φτηνή. Εγώ πληρώνω;
:p
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Για την Canon, είσαι σίγουρος ότι μπορείς να πάρεις το cashback? Νομίζω για κατοίκους UK είναι μόνο.

Σίγουρα είναι μια πολύ καλή μηχανή, αλλά έχε υπόψη σου ότι είναι κάπως παλιότερο μοντέλο (σε λίγους μήνες θα κλείσουν 3 χρόνια από την ανακοίνωσή του, χωρίς βέβαια να είναι και τόσο σημαντικό αυτό, καθώς στους δύο μετέπειτα αντικαταστάτες του, 650 και 700D, η Canon διατήρησε τον ίδιο αισθητήρα) ενώ η Sony είναι μοντέλο 2 χρόνια νεώτερο. Τον 40ρη STM τον έχω κι εγώ, κι έχω να πω ότι είναι ένα διαμάντι με απόλυτα μεγέθη, και ιδίως μια απίστευτη προσφορά για την τιμή του (190 ευρώ Ελλάδα, από ανατολή τον πήρα γύρω στα 120) αλλά άβολος για σώματα με "κροπ" αισθητήρες όπως η 600D. Τον είχα πάνω σε 5DmkII, και γινόταν πραγματικά φορητή η μηχανή, είναι πραγματικά το ιδανικότερο εστιακό μήκος εάν ήταν να επιλέξω έναν μόνο φακό (πιο κοντά στο τι βλέπουν τα δυο μάτια μας σε σχέση με αυτό που λένε για τους 50ρηδες φακούς), αλλά πάνω σε κροπ σώμα δίνει ένα άβολο κάδρο, αντίστοιχο 64mm, που ούτε νορμάλ είναι ούτε τέλε. Οπτικά είναι διαμάντι, δεν έχει τέτοιους φακούς η γραμμή της Sony, και όσους έχει αντίστοιχους τους χρεώνει διπλά και τριπλά.


Μια και σε βρίσκω "μερακλή", σκέψου εάν θέλεις μια λύση που εξέτασα σαν interim μέτρο λόγω καταστροφής της μηχανής μου μέχρι να πάρω "μεγάλο" FF μοντέλο, και τελικά κατέληξα να παραγγείλω: ένα πολύ παρεξηγημένο μοντέλο, την Canon EOS M (ναι, ναι, Canon mirrorless). Την παρουσίασε πέρισυ η Canon αλλά δίχως τη δέουσα προσοχή για το σύστημα (ήταν τραγικά αργό σε αυτόματη εστίαση), την πλάσαρε και σε ψηλή τιμή (900 ευρώ το κιτ!!!) και οι πωλήσεις της πάτωσαν. Φέτος την αναβάθμισε σε firmware που 2πλασίασε την ταχύτητα εστίασης και την έφερε αξιοπρεπώς δίπλα στις λοιπές mirrorless, και της έριξε τρελή έκπτωση (στην Αμερική έφευγαν για 300 δολάρια!). Μπορείς να πάρεις το απλό κιτ με φακό και φλασάκι (δεν έχει ενσωματωμένο) με 349 λίρες (με ΦΠΑ) από το amazon. (ή ακόμη πιο φθηνά, 399 ευρώ στον Κατερέλο ή το πλήρες κιτ για 550 ευρώ). Κατασκευαστικά είναι στην ανώτερη κατηγορία (το σώμα έχει κέλυφος από κράμα μαγνησίου) και made in Japan, σαν σύστημα έχει μεν μόνο 3 φακούς, αλλά όλοι τους διαμάντια -ιδίως ο 22ρης f/2- και όλοι ιδανικοί για βίντεο, λόγω STM (stm είναι η ονομασία της CAnon για τα νέα βηματικά μοτέρ της, εντελώς αθόρυβα -τέτοιο έχει και ο 40ρης). Μέγεθος αντίστοιχο της NEX. Αισθητήρας ίδιος με της 7D (και των 600/650/700) όμως με τον νέο επεξεργαστή. Συντόμως αναμένεται να παραλάβω, θα μεταφέρω εντυπώσεις.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.174
Reaction score
41.727
τελικά όντως είναι μόνο για κατοίκους, πρέπει να πας στα terms&conditions για να το δεις.
Ισως για αυτό να έχει περισσότερο ενδιαφέρον που έχει προσφορά το φακουδάκι, μπορεί στο crop να μην είναι ότι καλύτερο αλλά ίσως χρεαστεί αργότερα, γιατί όπως είπαμε αν ξεκινήσεις με ένα σύστημα μένεις με αυτό και το παντρεύεσαι. Το πολύ αν το βάλω πάνω και δεν μου αρέσει δεν θα πιάσει ένα 100αρικο να το δώσω second hand?
Η m φαίνεται ενδιαφέρουσα, σε εμένα βγαίνει στα 370 οπότε είναι ενδιάμεσα από το 335 της α58 και το 440 της 600d με τους 2 φακούς.

δεν ξέρω...!!!
Για την α58 δεν μου έχει κάποιος κάτι, έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα έχουν οι άλλες (από αυτά που διαβάζω).
- σταθεροποίηση στο σώμα
- SLT πιο γρήγορο και καλύτερο συνεχές focus, χρήσιμο ειδικά στα ερασιτεχνικά video που τραβάει ο μπαμπάς
- 20MPixels, δείχνει να ανεβαίνει ψηλά σε ISO, 15 focus points
- σπαστή οθόνη, όχι όπως η 600D (μου έχει κάτσει αυτό το feature έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να έχεις πλήρη ελευθερία κινήσεων στην οθόνη), με καλό live view και γρήγορο focus σε αυτό το mode (Λόγω SLT)
- evf με oled 1,44Mp και 100% view
- Built-in flash
- δέχεται όλους τους φακούς αλφα (sony- minolta)
- 690 λήψεις με μία φόρτιση μπαταρίας!!
- σχετικά μικρό σώμα

και όλα αυτά με 335 ευρά μόνο...


ΥΓ πότε παραλαμβάνεις;...να δω αντέχω να περιμένω μέχρι τότε! :laugh:
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Η Μ βγαίνει φθηνότερα, αφού έγραψα ότι βγαίνει 399 (324,40 + ΦΠΑ) από Ελλάδα.

Η Σόνυ βγαίνει ακριβή σε αναβάθμιση αργότερα, οι καλοί φακοί της είναι branded της Zeiss.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.174
Reaction score
41.727
Πέτυχα μερικά reviews που δεν είχα διαβάσει για την α58 και δεν τα λένε και τόσο καλά

Δεν είχα καταλάβει ότι η τιμή ήταν αποό ελλάδα. Απλά όταν είναι εδώ πρέπει να δώσω το ΦΠΑ και επειδή είμαι φουλ πιστωτικός δεν θα δω άμεσα αποτέλεσμα ενώ από έξω δεν το πληρώνω καθόλου, οπότε cash wise για τη Μ θα δώσω 400 και για τη 600D 440...

ποια μαγαζιά στην αθήνα έχουν ποικιλία σε μοντέλα που να μπορεί να τα δει κανείς και να τα πιάσει στα χέρια του;
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Αυτή τη στιγμή οι Νίκον έχουν ανώτερους αισθητήρες, η Canon στα μικρότερα σώματα διατηρεί πρακτικώς τον ίδιο αισθητήρα τα τελευταία 4 χρόνια, μπορεί να ήταν κορυφαίος όταν βγήκε, αλλά τώρα έχει ξεπεραστεί από τους Sony που φοράει η Νικον. Το γιατί έγινε αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, όπως φάνηκε από την πρόσφατη παρουσίαση του νέου μοντέλου της Canon (70D), τόσο καιρό είχε στραφεί και εξέλισσε τεχνολογία διπλών πίξελ που να επιστρέπει phase detection εστίαση σε κάθε πίξελ του αισθητήρα (απίστευτο!).
Δεν θα καταλάβεις βέβαια σαν χρήστης μεγάλη διαφορά από το ανώτερο του αισθητήρα των Νίκον, αλλά πάντως πρέπει να το πούμε. Μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά τα 24 mp που έχουν πλέον τα σώματα της Νίκον, αλλά σκέψου τι φακούς θέλεις για να τα αξιοποιήσεις.... να στο απαντήσω εγώ για εσένα, 4ψήφιας τιμής (όχι ότι και τα 18 δεν θέλουν πάλι καλούς φακούς).

Παρεμπιπτόντως το eshop έβγαλε προσφορά τη Νίκον 5200 με τον 18-55VR στα 579 ευρώ για τα μέλη του (70 ευρώ κάτω της τιμής που έχει στην αγορά). Καλή μηχανή σε πολύ καλή τιμή.
 

Y

Yiannis_B

Guest
Αυτό το νήμα μου θυμίζει πως ξεκίνησα το Hi-Fi...:rolleyes:

...σε D4 θα καταλήξεις.. :roflmao:
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Δεν φταίμε εμείς, εγώ του είπα εξ αρχής να πάρει μια κόμπακτ να βολευτεί, αυτός τρώγεται. Φυσικά εάν ξεκινήσεις μπορεί να γίνει ασχολία πιο πολυέξοδη από το hifi.... να εγώ έχω διαθέσει αισθητά περισσότερα για φωτογραφικά παρά για στερεοφωνικά... κι ας έχω Nautilus 801.
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Τώρα θα πω κάτι..... θα αποκαλύψω μεγάλο μυστικό....



και ο Ear κάπως έτσι ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια με τας φωτογραφικάς μηχανάς...

μια φθηνή μηχανή μου λέει θέλω... να κάπου στα 400-500 :roflmao:
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.174
Reaction score
41.727
μου φαίνεται θα ακούσω τον αβγδ και θα πάω να πάρω subwoofer...:fuckyou:
αλλά άμα σου κάτσει ο διάολος στο κεφάλι δεν σ'αφήνει :angel: , τώρα κλικ, αργότερα τα μπαμ-μπουμ

το θέμα τεχνικής υποστήριξης ανάμεσα στις μάρκες να με απασχολήσει ή όχι... το street talking λέει για nikon μεριά η σωστή εξυπηρέτηση, έτσι είναι; (άντε διάβαζε reviews για nikon τώρα :D)
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Σαν εδώ αντιπροσωπεία ναι η Νίκον είναι καλύτερη. Πήρες Canon από Amazon? Θα σου αρχίσει τα μα-μου η αντιπροσωπεία.

Σαν κοινότητα χρηστών κλπ κλπ οι δύο εταιρείες είναι κορυφή.

Για τους μερακλήδες που θέλουν να "ξεζουμίσουν" τις μηχανές τους, η Canon είναι το απόλυτο, με την κοινότητα του Magic Lantern (custom firmware που κάνει παπάδες). Περιέργως τέτοια κοινότητα μόνο οι κανονάκηδες έχουν... βέβαια μιλάμε για σχεδόν diyκαταστάσεις.
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.174
Reaction score
41.727
Βγήκα βόλτα σε μαγαζιά και βρήκα διάφορα μοντέλα διαθέσιμα να τα πιάσω στα χέρια μου. Αλλα είχαν μπαταρία και δούλευαν και άλλα όχι, γενικά πάντως με το σπιράλ και τη βάση στήριξης από κάτω δεν παίρνεις πλήρη αίσθηση κρατήματος ειδικά στα μικρά μηχανάκια.

Τι τα'θελα λοιπόν;; Σε ένα μαγαζί είχε μια D90 κιτ με τον 18-105 (€599) και έπαιξα μαζί της όπως έπαιξα και με άλλες. Συμπέρασμα πρώτο, όσο πιο μεγάλη τόσο πιο καλή, στο πιάσιμο, στο στήσιμο στη χρήση...και μάλλον και πιο γρήγορη.
ΟΙ εισαγωγικές canon 550-700, nikon 3xxx, και σονυ α58, είναι οριακά εντάξει εργονομικά και αφήνουν την ίδια αίσθηση τα υλικά κατασκευής τους. Τελικά οι πλήρως αρθωτές οθόνες δεν είναι το ίδιο βολικές όπως αυτή της σονυ που γυρνάει πάνω-κάτωψ μόνο, της σόνυ μου φάνηκε πιο βολική όταν ήθελα να πάρω λήψη από χαμηλά.
Βέβαια, το viewfinder είναι viewfinder!!! Οσο καλύτερο, μεγαλύτερο τόσο καλύτερα. Αν εξαιρέσω της D90 που μου έδινε καλύτερη αίσθηση όλα τα άλλα στα ίδια επίπεδα κινούνταν, βέβαια σε συνθήκες μαγαζιού, σε ηλιοφάνεια δεν ξέρω τι γίνεται.
Και αυτό μας φέρνει στις μικρότερες compact systems που συνήθως δεν έχουν viewfinder. Εκεί η δουλειά γίνεται από την οθόνη. Αλλη αίσθηση, φαντάζομαι τελικά είναι και θέμα συνήθειας. Για παράδειγμα επειδή έπαιξα πολύ με το χειροκίνητο zoom σε όλες είδα ότι το feature που σου μεγεθύνει την εικόνα όταν κάνεις manual focus είναι μεν χρήσιμο γιατί βλέπεις καλύτερα αλλά επειδή ταυτόχρονα χάνεις και την αίσθηση του κάδρου, ειδικά αν προσπαθείς να εστιάσεις σε σημείο εκτός κέντρου του κάδρου θέλει ειδικό χειρισμό, να κάνεις πρώτα φοκους και μετά να περιμένεις να γυρίσει στην οθόνη όλο το κάδρο και να σιγουρευτείς για το κάδρο σου και μετά να πατήσεις.
Βρήκα πολύ χρήσιμο το feature που σου χρωματίζει τα Pixels που είναι σε εστίαση όταν κάνεις χειροκίνητη εστίαση (νομίζω το λένε pixel peeping αν δεν κάνω λάθος).

Από τις μικρές με εντυπωσίασε σαν κατασκευή η samsung NX300 και η Canon EOS m. Η samsung μου έμεινε από μπαταρία στο λεπτό οπότε δεν πρόλαβα να παίξω μαζί της ενώ με τη Μ ασχολήθηκα λίγο. Εχει πολύ ωραίο μεταλλικό σώμα και ο χειρισμός του φακού (τα δακτυλίδια) ήταν ο πιο ευχάριστος στην αίσθηση. Το μόνο της μειονέκτημα ότι είναι υπερβολικά μικρή (και σε συνδυασμό με τα αντικλεπτικά του μαγαζιού δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα τελικά) και ίσως να μη βολεύει στο κράτημα. Η Samsung και οι ΝΕΧ ήταν πιο εργονομικές. Στις ΝΕΧ με παρεξένεψε το κουμπί του ζουμ πάνω στο φακό, δακτυλίδι για το φοκους αλλά ένα slider για τo zoom στο ίδιο χέρι (το αριστερό).

Γενικά, προσπάθησα να τραβήξω φωτο με όλες, σε στυλ εστιάζω σε ένα αντικείμενο και τα άλλα να είναι φλουταρισμένα (bokeh δεν το λένε αυτό; ). Εβαζα στο κάδρο τις μηχανές τη μία πίσω από την άλλη όπως τις είχαν στο ράφι αραδιασμένες και προσπαθούσα να κάνω κάθε φορά φοκους σε διαφορετική και να είναι οι άλλες φλου. Με appertute priority και τη μικρότερη ρύθμιση που είχε κάθε μηχανή (αυτό εξαρτάται από το φακό κάθε φορά που έχει πάνω, σωστά; ) και κυρίως με το μανουαλ ζουμ τα κατάφερνα με όλες, μικρές-μεγάλες. Με τις μεγάλες ίσως να ήταν λίγο πιο εύκολο λόγω μεγέθους πιασίματος φακού και κρατήματος μηχανής αν και μου έλειπε το pixel peeping βοήθημα ή η μεγέθυνση της εικόνας που είχαν οι σονυ (νομιζω τη μεγέθυνση την έκανε και από το viewfinder η σονυ α58, δεν θυμάμαι τώρα). Από την άλλη γινόταν πολύ πιο εύκολα μέσα από το viewfinder με autofocus με ρύθμιση εστίασης σε σημείο, κλείδωμα του φοκους εκεί που θες και καδράρισμα όπου θέλεις.

Τελικό συμπέρασμα, όλες ωραίες είναι όταν παίζεις για μερικά λεπτά μαζί τους, με ποια θα είναι καλύτερα όμως όταν μας κατσικωθεί στο σβέρκο; :rofl:

Οι dslr είναι αδιαμφισβήτητα πιο μηχανές σε όλα τους. Τα εισαγωγικά μοντέλα κατασκευαστικά δεν εμπνέουν αν και δεν νομίζω ότι θα πάθουν και τίποτα στα χέρια ενός ερασιτέχνη. Στα λεφτά που τις βρίσκει κανείς ίσως προσφέρουν περισσότερα πράγματα από τις mirrorless που νομίζω ότι είναι πολύ ακριβές για αυτό που είναι, βασικά λιγότερα υλικά, απλούστερες κατασκευές και βγάινουν ακριβότερα. Οπως σε όλα έτσι και εδώ ότι πληρώνεις παίρνεις. Αν το επιτρέπουν τα λεφτά παίρνεις μια λίγο πιο σοβαρή dslr να ξεχαρμανιάσεις και αν δεις ότι στο τέλος μένει στο ντουλάπι παίρνεις και ένα μικράκι να την έχεις συνέχεια μαζί σου.

Πάω να διαβάσω για τις samsung που με εντυπωσίασαν κατασκευαστικά πιο πολύ από όλες και περιμένω σχόλια από Abessalom για τη Μ.
Αντε, γιατί θα μου τη δώσει και θα πάω να πάρω τη D90, εντάξει; :hunter:
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
19.517
Reaction score
32.365
Για την Μ?

Την έχω ήδη στα χέρια μου, δεν πρόλαβα να βγω βόλτα έξω, μόνο μέσα στο σπίτι.

Πρώτες εντυπώσεις;

Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, αντίστοιχη των κορυφαίων μόνο mirrorless. Στις εικόνες σε ξεγελάνε οι λιτές γραμμές,πρέπει να τη δεις από κοντά και να την πιάσεις στα χέρια σου για να εκτιμήσεις την ομορφιά και ευφυΐα του design. Μικρή μεν, αλλά με τα γκριπάκια της, τα δάχτυλα πέφτουν εκεί που πρέπει, κρατιέται μια χαρά, φυσικά δεν μπορεί να έχει το κράτημα και την εργονομία των μεγάλων "τούβλων" (βέβαια κουβαλήστε "τούβλο" στο λαιμό για κανένα 2ωρο και μιλάμε μετά), αλλά για τις διαστάσεις της κάνει ό,τι καλύτερο. Απίστευτα μικρό μέγεθος με τον 22ρη φακό, true pocketable. Δοκίμασα και τους Canon φακούς πάνω της με τον αντάπτορα, προς ευχάριστη έκπληξή μου ανακάλυψα πως έχει πλήρη βάση δεδομένων ενσωματωμένη με στοιχεία διόρθωσης βινιέτας και εκτροπών για τον καθένα. Κάτι σπανιότερους Σίγμα, όχι δεν τους είχε μέσα. Εστίαση και σταθεροποίηση στους παλιούς λειτουργούν κανονικότατα. Ήρθε με το νέο firmware, η ταχύτητα και ακρίβεια εστίασης καλές και προσωπικώς με καλύπτουν. Άλλοι θέλουν ακαριαία σύλληψη της δράσης, ίσως δεν κάνει για αυτούς.

Bottom line: Στα χρήματα που παίζει αυτόν τον καιρό, είναι εξαιρετική ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σοβαρότερα σχόλια για τη μηχανή στο δίκτυο προέρχονται από ήδη κατόχους σοβαρού εξοπλισμού Canon που την πήραν για φορητό συμπλήωμα της "μεγάλης" (5D3, 6D κλπ) και κόλλησαν.

Προσοχή όμως, κάποιου μπορεί να του ταιριάζει το στυλ φωτογράφισης με slr. Να σημειώσω πάντως ότι εμένα, αν και οι μηχανές που χρησιμοποιώ/ούσα ήταν αποκλειστικά slr (Canon 5D2, Canon 40D) δεν με δυσκόλεψε ή παραξένεψε καθόλου.
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.023
Μηνύματα
2.885.730
Members
37.976
Νεότερο μέλος
Spadidakis
Top