Τι είναι το Bus κονσόλας

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Τι είναι τα busses ?
Στα ηλεκτρονικά σε γενικές γραμμές, το bus είναι ένα κύκλωμα το οποίο είναι κοινό σε πολλά άλλα κυκλώματα. Εδώ εμείς το Bus θα το εξετάσουμε στις κονσόλες.
Η λέξη "bus," προέρχεται από τη Λατινική "omnibus" που σημαίνει : ‘’Μεταφέρω πολλά πράγματα’’ .
Σε γενικές γραμμές, το bus είναι ένας δρόμος σήματος.
Συνήθως όταν ένας κατασκευαστής κονσόλας λέει ότι η κονσόλα του είναι 4 Bus, ή 8 Bus, αναφέρεται στον αριθμό των Subgroups( υποομάδων).
Φυσικά οι απλές φτηνές κονσόλες δεν διαθέτουν bus για subgroups ή διαθέτουν ένα.

  • Subgroup (submaster modules) σε μια κονσόλα ήχου, είναι ένας τρόπος για «προ - μίξη » πολλών παρόμοιων μουσικών οργάνων (πχ drums), φωνών (τενόρο, σοπράνο..)… σε μια σειρά από κανάλια (Input Modules) πριν αποστείλουμε αυτά στο Mix Master OUT (stereo master modules) να γίνουν στερεοφωνικά (outputs).
  • Μπορείτε να συνδυάσετε όλα αυτά τα παρόμοια μουσικά όργανα ή φωνές, στο παρασκήνιο,σε μία υπο-ομάδα.
  • Στη συνέχεια όταν οδηγηθούν στο Main OUT , μπορείτε να τα ρυθμίζετε μόνο με ένα ποτενσιόμετρο (fader) , αντί να χρειάζεται να ρυθμίζετε πολλά ξεχωριστά faders.
  • Τα subgroups μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ανεξάρτητα , πχ αν θέλω να στείλω τη μίξη όλων των drums σε ένα compressor (συμπιεστή) και να τα ξαναστείλω κομπρεσσαρισμένα σε μια input που οδηγεί σε άλλο subgroup, ή να προστεθούν στο main mix OUT.
Πριν από δεκαετίες , δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπατε δύο ή περισσότερα άτομα να ελέγχουν faders(ποτενσιόμετρα) κατά τη διάρκεια μιας μίξης σαν ένα είδος ανθρώπινου αυτοματισμού !!
Επειδή το θέμα με τα subgroups είναι ενδιαφέρον και απαιτεί διεξοδική ανάλυση θα το περιγράψω σε ξεχωριστό άρθρο.

Πολλοί κατασκευαστές (για να μας μπερδεύουν , ως συνήθως, για δικούς τους λόγους) περιστασιακά, μετρούν τα ‘’aux’’ και τα ‘’send’’ σαν busses. Πχ το κάνει η Yamaha .
Λένε πχ ότι η κονσόλα τους είναι των 12 busses έχοντας καταμετρήσει:
4 subgroups + 6 Aux Send + 2 main out =12 busses
Ενώ η ανωτέρω εξίσωση τεχνικά είναι σωστή, είναι κάπως παραπλανητικό (ο ανημέρωτος αγοραστής έχει την εντύπωση ότι αγοράζει κονσόλα με δυνατότητα 12 subgroups ενώ η κονσόλα είναι των 4 subs ) .
Παλαιότερα ήταν κοινή πρακτική όταν περιγράφονταν μια κονσόλα να μετρούν MONO τα subgroups σαν busses.
Με το αναλυτικό για ''Subgroups'' θέμα που θα ακολουθήσει πιστεύω ότι ο κάτοχος τέτοιας κονσόλας θα έχει αποκτήσει τις βασικές γνώσεις για το χειρισμό της όμως για να κάνει επαγγελματική δουλειά θα χρειαστούν μήνες πρακτικής εξάσκησης και να διαθέτει ''μουσικό αυτί''. Αυτά τα 2 άρθρα απευθύνονται σε κυρίως σε μουσικούς με λίγες γνώσεις μουσικοτεχνολογίας.

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Βασικές γνώσεις για κονσόλες (mixers)
Digital Recording (Ψηφιακή Ηχογράφηση)

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα:
Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:


Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.756
Μηνύματα
2.874.874
Members
37.945
Νεότερο μέλος
LLLEFTERIS
Top