Rotel τελικοί ενισχυτές

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.125
Reaction score
20.633
πιστεύετε ότι Ένας Rotel μεγάλος τελικός θα ήταν κατάλληλος να οδηγήσει με άνεση τα ATC SCM50?
Η άνεση οδήγησης ενός ηχείου εξαρτάται από τη στάθμη, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την απόσταση ακρόασης. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, από πόση απόσταση ακούς τα ηχεία;
 


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.125
Reaction score
20.633
Ωραία. Όπως αναφέρει ο κατασκευαστής -κάτι που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι κατασκευαστές, αλλά δεν το κάνουν- το ηχείο παίζει φλατ από τα 70Hz και πάνω, ενώ στα 55 Hz θα βρίσκεται ήδη -3dB (προσωπική εκτίμηση), ενώ στα 40Hz πέφτει -6dB κάτω από τη baseline της απόκρισής του - και όλα αυτά σε απόσταση 1 μέτρου από τη μπάφλα (συνήθως επί του άξονα του τουήτερ, ή σε άξονα που προσπίπτει κάπου ανάμεσα στο τουήτερ και το μιντ). Σε μεγαλύτερη απόσταση, η απόκριση του ηχείου (και γενικώς κάθε ηχείου), χειροτερεύει στα μπάσα. Αυτό μεταφράζεται σε αδυνάτισμα του μπάσου, δίνοντας την υποκειμενική αίσθηση ότι το ηχείο "φωνάζει", ή και ότι δεν οδηγείται επαρκώς - οπότε φτάνουμε στο προκείμενο.

Δεν φταίει ο ενισχυτής, αλλά το γούφερ του ηχείου, που είναι μικρό - μόλις 9 ίντσες, οπότε εκ φύσεως δεν μπορεί να αποδώσει τα μπάσα σε επαρκή στάθμη στη ζητούμενη απόσταση.

Οι προς τη σωστή κατεύθυνση εναλλακτικές λύσεις είναι δύο:
  1. Βραχυπρόθεσμα, ακόμη και απόψε, να πλησιάσεις τα ηχεία προς τη θέση ακρόασης, ή να πλησιάσεις τη θέση προς τα ηχεία ούτως, ώστε η απόστασή τους από τη θέση να είναι λίγο πιο κάτω από τα 2 μέτρα, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, πως το επιτρέπουν οι χωροτακτικές συνθήκες του δωματίου, έστω και προσωρινά. Θα εκπλαγείς. Πολύ.
  2. Να πάρεις ένα υπογούφερ -η καλύτερα δύο- με μεγάφωνο ικανής διαμέτρου, 12 ίντσες και άνω. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις το υπογούφερ της ATC, και κατά τη γνώμη μου, καλόν είναι να μην το πάρεις, διότι δεν κροσάρει τα ηχεία, δεν παρέχει υπιπερατή έξοδο προς αυτά, και επομένως δεν τα ξεκουράζει από το βάρος των χαμηλών συχνοτήτων, στις οποίες καταναλώνεται τυπικά το 60-70% της ισχύος. Όμως, για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, η συλλογιστική της ATC προκρίνει την ευκολία ενσωμάτωσης, καθώς το υπογούφερ μπορεί να ρυθμιστεί να παίζει από εκεί που κάμπτεται με φυσικό τρόπο το γούφερ του ηχείου, και κάτω, χωρίς τη χρήση κανενός φίλτρου.
Επί του πρακτέου: Εφ' όσον υπάρχει η δυνατότητα, δοκίμασε το υπογούφερ της ATC για ένα - δυό απογεύματα. Σύνδεσέ το στην έξοδο του προ, παράλληλα με τον τελικό, και παίξε λίγο με τη φάση και τη στάθμη του, να δεις "πώς πάει" το όλο σύστημα στα μπάσα, στην τρέχουσα απόσταση ακρόασης. Εναλλακτικά, η τεχνοκρατικά ορθή λύση είναι να βρεις ένα ή δύο υπογούφερ με υψιπερατή έξοδο, εν προκειμένω επιπέδου στάθμης. Δηλαδή, σύνδεση του προενισχυτή στις εισόδους line του υπογούφερ, σύνδεση των εξόδων line του υπογούφερ στον υπάρχοντα τελικό και σύνδεση των ηχείων στις εξόδους του τελικού.

Τα μπάσα σου λείπουν, λόγω φυσικής αδυναμίας των ηχείων. Αν αλλάξεις τον τελικό με ισχυρότερο, αδειάζεις την τσέπη σου διατηρώντας το πρόβλημα.

Οι συδέσεις του C1:
C1-Sub-Mk2-Rear-Cutout-1080px.png



Ένα υπόδειγμα συνδεσιμότητας ενεργού υπογούφερ, και για hi-fi, και για home cimena.
studio-monitor-presonus-temblor-t-10-subwoofer.jpg
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.641
Μηνύματα
2.870.507
Members
37.926
Νεότερο μέλος
Demetriiosk71
Top