Ποιος φακός για τη D5000;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664
Σκοπεύω σε λίγες μέρες να αγοράσω μια dSLR και κλίνω προς τη Nikon D5000. Τι κλίνω δηλαδή, έτοιμος για... τούμπα είμαι -εκτός κι αν κάποιος έχει ισχυρά επιχειρήματα περί του αντιθέτου. :142:

Τέλος πάντων -όπως μάλλον γνωρίζετε- η μηχανή διατίθεται και ως κιτ με φακό 18-55mm, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους reviewers ως πολύ αξιοπρεπής (για φακό κιτ) και με πολύ αποτελεσματική οπτική σταθεροποίηση. Παράλληλα επιβαρύνει ελάχιστα το κόστος της μηχανής -λιγότερο από 90€, μαζί με κάποια εξτρά.
Ωστόσο τα διαγράμματα που έχει το dpreview δε με πείθουν και τόσο, καθώς το MTF δείχνει να υστερεί σε αναλυτικότητα -κυρίως στη θέση τηλεφακού, ενώ το CA δείχνει έντονες χρωματικές αποκλίσεις -κυρίως στην ευρυγώνια θέση.

Για το λόγο αυτό σκέφτομαι να επενδύσω σε κάποιο φακό τρίτου κατασκευαστή, με πιθανότερους:
  1. την Tamron
  2. ή τη Sigma
Οι φακοί αυτοί, πέρα από το προφανές του σταθερού f/2.8, έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι έχουν διάμετρο 72mm, οπότε θα αξιοποιήσω τα ποιοτικά και ακριβά UV/Polarizer φίλτρα, που έχω από την SLR μου. Αυτό που δε γνωρίζω, είναι πως συγκρίνονται οπτικά, τόσο μεταξύ τους όσο και με το φακό του κιτ ή με άλλους ανταγωνιστικούς σε κόστος φακούς.

Εάν τυχόν σε παραπλήσια κατηγορία τιμής (δηλαδή όχι πολύ ακριβότερα από το κόστος του σώματος), υπάρχουν ποιοτικοί φακοί με μεγαλύτερο εύρος εστιακών αποστάσεων (δηλαδή να ξεκινάνε από 17-18mm και να φτάνουν ψηλότερα από τα 50-55), τότε ευχαρίστως να δω τις προτάσεις σας. Εννοείται ότι ξεχνάμε το f/2.8, αλλά να μην είναι και υπερβολικά σκοτεινοί, και πάντως -σ'αυτήν την περίπτωση- να υπάρχει απαραίτητα οπτική σταθεροποίηση.

Σημειωτέον ότι όποιος φακός και να αγοραστεί, μάλλον θα παραμείνει για αρκετό καιρό και ο μοναδικός, κυρίως λόγω του θέματος και των συνθηκών που αναμένεται να φωτογραφίζω.
Βοηθάτε ωρέ παλικάρια, γιατί έχω χάσει επαφή με την αγορά -μην τυχόν και ψωνίσω καμιά πατάτα! :140:

Reaction score
4.735
Απάντηση: Ποιος φακός για τη D5000;

Από τους φακούς που προτείνεις ο Τάμρον είναι ο καλύτερος . Σε παραπλήσια και αρκετά πιο πάνω κατηγορία τιμής με μεγαλύτερο εύρος δεν θα βρείς τίποτα που να πλησιάζει τον Τάμρον. Να ξέρεις ότι όσο πιο μεγάλο ζοομ έχουν οι φακοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι λιγότερο από μέτριοι (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) . Προσπάθησε να κάνεις μια γκάμα με όλες τις εστιακές αποστάσεις σιγά σιγά με γρήγορους φακούς τουλάχιστον 2.8 για να μην αγοράζεις και πουλάς συνεχώς. Με την οπτική σταθεροποίηση μην ψαρώνεις και πολύ , καλύτερα να είναι ένα-δύο στοπ πιο φωτεινός.
Ξεκίνα με αυτά d5000-tamron 17-50/2.8 και μετά βλέπεις . Θα σε καλύψουν για πολύ καιρό απο πλευράς ποιότητας.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664

Σε αυτόν έχω εστιάσει πράγματι την προσοχή μου. Κάτι που με προβληματίζει κάπως, είναι κάποιες αναφορές για έντονη ποιοτική διακύμανση, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα της... εστίασης. Γνωρίζετε κατά πόσον υπάρχει όντως πρόβλημα;

Υπάρχουν μαγαζιά που να κάνουν ανταλλαγή χωρίς πολλά-πολλά, σε περίπτωση που μετά την αγορά διαπιστώσεις ότι σου έτυχε -έστω ελαφρά- προβληματικό κομμάτι;

Reaction score
4.735

http://www.photozone.de/canon-eos/2...pherical-if-canon-test-report--review?start=2

http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=308&cpage=3&perpage=12&cat=43#poststart

Υπάρχουν κάποια θέματα με τον έλεγχο ποιότητος αλλά είναι συνηθισμένα μέχρι και στους πιο ακριβούς φακούς καμιά φορά.
Η καλύτερη λύση είναι να ξοδέψεις λίγο χρόνο με την μηχανή σου στο κατάστημα που θα αγοράσεις τον φακό , τραβώντας μερικές φώτο και ελέγχοντας το καλύτερο δείγμα είτε σε ανάλυση είτε σε ακρίβεια εστίασης. Ειδικά σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού μπορείς να καταλάβεις πιο εύκολα κάποιο όχι τόσο καλό δείγμα.

Reaction score
0
O Tamron ειναι οπως τα λεει ο KYRIAKOPOULOS.Καλυτερος κατα γενικη παραδοχη οπτικα απο τους πανακριβους αντιστοιχους Νικον -Κανον.
Τον εχουμε φορεσει σε μια α350 και η διαφορα απο τον 18-70 ειναι χαοτικη.
Εχουν ομως παρατηρηθει πολλα προβληματα με front focusing .
Απο εκει που θα παρεις την 5000 (η και απο αλλου τιμησε οποιους σε τιμησουν) πες τους να τσεκαρεις να δεις.
Κατεβασε ενα focus chart ,τυπωσε ενα φυλλο και τσεκαρε το στο PC αν ειναι νετ στο κεντρο (εκει που νεταρες στο f2.8 και στα 50mm λεω εγω ,αλλα ψαχτο λιγο).
Την d90 την ειδα στα 699 αν σε παιρνει...μονο για το σκοπευτρο το λεω , αν δεν σε νοιαζει μην το σκεφτεσαι,υπεροχα τα samples της 5000 και με τον 17-50 πιστευω θα την κατευχαριστηθεις.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664

Έχεις δίκιο και θα το ζητήσω πριν αγοράσω. Ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χώρο, ησυχία, τρίποδο, πρόσβαση σε υπολογιστή και κάποιο τρόπο σύγκρισης (πιθανότατα φωτογράφηση και με δεύτερο φακό αναφοράς), πράγματα που δεν είναι σίγουρο ότι είναι διαθέσιμα, ειδικά αυτές τις μέρες...

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο κατάστημα (με ΠΜ για να μη θεωρηθεί διαφήμιση);

Reaction score
0

Το 2.8 διαφραγμα του σιγμα και ταμρον δεν ειναι οξυτατο μεν 2.8 αλλα για τα μπαζα . Θα μπορουσε και η νικον και η κανον σε πολλους φακους να κανουνε τετοιες μαιμουνιες αλλα λεμε τωρα . Φακοι ζουμ με λιγα χρηματα και οξυτατο διαφραγμα τερμα ανιχτοι ξεχασε το .

Οι ταμρον και σιγμα εχουνε λιγοτερο ουδετερα χρωματα απο τους μανισους .
Αν θες να εχεις ποιοτητα παρε τον Νικον 50 1.4 και τον φθηνο 85 1.8 και η 2 φακοι αυτοι ειναι υπεροχοι στα παντα τους .

Αν δοκιμασεις αυτους τους φακους και μετα τον ταμρον και σιγμα τοτε τα ξαναλεμε.
Το ζουμ βολικο δεν λεω αλλα μην περιμενεις πολλα πραγματα η καλυτερα απο τους φακους που ανεφερα .

Οσο πιο καλο φακο σε ουδετερα χρωματα τοσο το καλυτερο για την D5000 μιας που αυτη η μηχανη παρα δινει εκτροπες στα χρωματα και σε σκιερα μερη , ετσι ενας φακος οχι τοσο ουδετερος θα σου βγαλει χρωματα πολυ ασχημα .

Reaction score
4.735

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/413-nikkor_50_14g?start=1

http://www.photozone.de/nikon--nikk...kor-af-85mm-f18-d-review--test-report?start=1

http://www.photozone.de/nikon--nikk...pherical-if-nikon-test-report--review?start=1

Οι μετρήσεις των φακών που ανάφερε ο pixelfun και ο 17-50. Ο 17-50 παραείναι καλός ακόμη και ανοιχτός εξού και η φήμη του .

Reaction score
0

Κυριακοπουλε το θεμα δεν ειναι μονα στης μετρησεις αλλα και στο real life . Αν βγαλεις εναν σιγμα η ταμρον εξω με διαχυτο φωτισμο θα σου κατεβασει το κοντραστ τοσο πολυ που αυτοματα χανεις οξυτητα .
Η εσστιαση σε ταμρον και σιγμα ειναι χελωνα σε τετοιους φακους ασε που δεν εστιαζουνε παντα 100% ειναι σαν να παιζεις με την τυχη σου , το Distortion που θα σου βγαζει πορτραιτα λες και ειναι εξωγηινοι .

Πολλα παιζουν ρολο εκτος απο τα γραφομενα .

Reaction score
0
Εξαρταται τι ζηταει καποιος φιλε pixelfun γιατι την ευκολια και ευελιξια των ζουμ την ξεχναμε με τους σταθερους και ας μου αρεσουν πιο πολυ εμενα.
Επειδη ο 17-50 στην α350 τα παει πολυ καλα και στο 2.8 απο οξυτητα , θα προτεινα να τον δοκιμασει πρωτα στην 5000 και αν του αρεσει τον αγοραζει.Τα χρωματα τα φτιαχνεις αν τραβας RAW πιστευω.
Εδω κοντρα με τον 17-55 της κανον (οταν βαζεις το ποντικι πανω στην εικονα ειναι ο Ταμρον).Μιλαμε τον παταει κατω.

http://www.the-digital-picture.com/...&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=400

Απο χρηστες ουτε ο Νικον 17-55 ειναι καλυτερος , οπτικα παντα , γιατι απο ποιοτητα κατασκευης AF κλπ ο ταμρον σιγουρα μενει πισω...
Δεν πα να μενει εγω ετσι κι'αλλοιως 99% εχω τους manual επανω και ακομα και χελωνα που τρεχει μονο με υπερεστιακη την προλαβαινω :144:

@pixelfun
PS: RAW δεν σου εστειλα ακομα γιατι μου ειπες με πολλους τονους και ετσι οπως τις εχω θελει ψαξιμο στο χαος και ο χρονος λιγος.

Reaction score
4.735

Κυριακοπουλε το θεμα δεν ειναι μονα στης μετρησεις αλλα και στο real life . Αν βγαλεις εναν σιγμα η ταμρον εξω με διαχυτο φωτισμο θα σου κατεβασει το κοντραστ τοσο πολυ που αυτοματα χανεις οξυτητα .
Η εσστιαση σε ταμρον και σιγμα ειναι χελωνα σε τετοιους φακους ασε που δεν εστιαζουνε παντα 100% ειναι σαν να παιζεις με την τυχη σου , το Distortion που θα σου βγαζει πορτραιτα λες και ειναι εξωγηινοι .

Πολλα παιζουν ρολο εκτος απο τα γραφομενα .
Συμφωνώ σε όλα και ιδιαίτερα στην αργή και πιθανή λάθος εστίαση . Από πορτρέτα πάντως και οι φθηνοί nikon-canon υπερευρυγώνιοι δεν τα πάνε καλύτερα.

Reaction score
0
Ενταξει δεν ειναι τιποτα τραγικα τα πραγματα , μια χαρα AF εχει ο 17-50 που εχουμε .
Το προβλημα το ειχε απ'οτι εχω ακουσει ο πρωτης γενιας με την βιδα , ο δευτερης , με το built in motor (αυτος που φοραει η α350) ,νεταρει με ακριβεια χωρις φυσικα να φθανει σε ταχυτητα τους USM .
MaxHeadroom τσεκαρε τον οπωσδηποτε με την 5000 αν θελεις στανταρ ζουμ.Τωρα οι primes εναι αλλη φαση αλλα χανεις σε ευελιξια.
Προσωπικα εχω κολλησει με τους 35mm , 50mm & 135mm στην Κ200.

Reaction score
11.759
Re: Απάντηση: Ποιος φακός για τη D5000;

Από πορτρέτα πάντως και οι φθηνοί nikon-canon υπερευρυγώνιοι δεν τα πάνε καλύτερα.
Οι υπερευρυγώνιοι είναι ακατάλληλοι για πορτρέτα και όποιος τους χρησιμοποιεί δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται από το αποτέλεσμα. Για να βγάλεις ένα πορτρέτο χρειάζεσαι μικρό τηλεφακό, όχι υπερευρυγώνιο ή ευρυγώνιο.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τη δυνατότητα διόρθωσης παραμορφώσεων και χρωματικών αποκλίσεων, που αναφέρεται στις προδιαγραφές της D5000:
  • είναι κάτι αξιόλογο και αποτελεσματικό ή το ίδιο μπορεί να γίνει εύκολα και καλύτερα στο post-processing;
  • γίνεται με όλους τους φακούς;

Reaction score
4.735

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τη δυνατότητα διόρθωσης παραμορφώσεων και χρωματικών αποκλίσεων, που αναφέρεται στις προδιαγραφές της D5000:
  • είναι κάτι αξιόλογο και αποτελεσματικό ή το ίδιο μπορεί να γίνει εύκολα και καλύτερα στο post-processing;
Οι παραμορφώσεις δεν διορθώνονται και πολύ σωστά γενικώς ακόμη και με πρόγραμμα . Όλα τα υπόλοιπα ναι εκτός βέβαια από την πραγματική οξύτητα .

Reaction score
174

Σημειωτέον ότι όποιος φακός και να αγοραστεί, μάλλον θα παραμείνει για αρκετό καιρό και ο μοναδικός, κυρίως λόγω του θέματος και των συνθηκών που αναμένεται να φωτογραφίζω. :140:
Poies einai autes oi sinthikes kai poio to thema?

Reaction score
0

Ναι με ολους σε αλλους πολυ σε αλλους λιγο . Ειναι και αναλογα για το τι εχει σχεδιαστει ο καθε φακος , η κανον και νικον σε κατι 24-70 εχουν ουδετερα χρωματα μιας που ειναι επαγγελματικοι φακοι και συνηθως οι φωτογραφοι βγαζουνε πολλα πορτραιτα και εκει δεν χωρα το μπουκομενο χρωμα .

Θα σου συνιστουσα να αγορασεις για αρχη τον Νικον 18-105 VR ειναι οξυτατος γρηγορος και εστιαζη τελιοτατα και καλυπτει απο μεσεο -ευρυγωνιο εως τελεφωτο .

Η νικον παραμπουκωνει τα χρωματα σε ολες της μηχανες και εκει θελει προσοχη στης ρυθμισεις και White Balance και εκει θελει λιγακι προσοχη .

Δυνατοτητα διορθωσης φυσικα ολες η μηχανες εχουν αν φωτογραφιζεις σε raw αλλα αυτο δεν ειναι λυση και ουτε ειναι οτι το καλυτερο να φωτογραφιζουμε συνεχεια σε raw και να σπαταλαμε ωρες τζαμπα και βερεσε.

Αρπα σαν αρχη τον Νικον 18-105 VR και μην το ψαχνεις το θεμα μετα αν θες κατι καλο αρπα τον νικον 50 1.4 για χαμηλο φωτισμο και εισε πρωτος .

Ολοι οι φακοι οπως ο ταμρον και κατι συναφια μπορει να εχουνε διαφραγμα 2.8 αλλα σε χαμηλο φωτισμο θα σου βγαλουν την ψυχη μιας που δεν εστιαζουνε και ψαχνονται μπρος πισω .

Και μην ξεχνας στην 5000 μπορεις να ανεβαζεις το ισο στο 2500 με φανταστικα αποτελεσματα .

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ποιος φακός για τη D5000;

Εξαρταται τι ζηταει καποιος φιλε pixelfun γιατι την ευκολια και ευελιξια των ζουμ την ξεχναμε με τους σταθερους και ας μου αρεσουν πιο πολυ εμενα.
Επειδη ο 17-50 στην α350 τα παει πολυ καλα και στο 2.8 απο οξυτητα , θα προτεινα να τον δοκιμασει πρωτα στην 5000 και αν του αρεσει τον αγοραζει.Τα χρωματα τα φτιαχνεις αν τραβας RAW πιστευω.
Εδω κοντρα με τον 17-55 της κανον (οταν βαζεις το ποντικι πανω στην εικονα ειναι ο Ταμρον).Μιλαμε τον παταει κατω.

http://www.the-digital-picture.com/...&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=400

Απο χρηστες ουτε ο Νικον 17-55 ειναι καλυτερος , οπτικα παντα , γιατι απο ποιοτητα κατασκευης AF κλπ ο ταμρον σιγουρα μενει πισω...
Δεν πα να μενει εγω ετσι κι'αλλοιως 99% εχω τους manual επανω και ακομα και χελωνα που τρεχει μονο με υπερεστιακη την προλαβαινω :144:

@pixelfun
PS: RAW δεν σου εστειλα ακομα γιατι μου ειπες με πολλους τονους και ετσι οπως τις εχω θελει ψαξιμο στο χαος και ο χρονος λιγος.
Ο 17-55 της νικον ειναι αριστος και μερικοι λενε καλυτερος απο τον 18-70 αλλα δες ενα δειγμα απο νικον μιλαμε για ξυραφι .

Στο ευρυγωνιο και με ανοιχτα διαφραγματα συνηθως αυτοι η φακοι πονανε . Αμφιβαλω αν η σιγμα και ταμρον ειναι καλυτεροι και το 2.8 που βαζουνε ειναι να ψαρεψουνε αθωο κοσμακη απο ποιοτητα ειναι κατωτεροι .

Το 2.8 της σιγμα σε μακρο 105 ειναι ξεφτιλα και το 5,6 σε ευρυγωνιο θα ειναι καλο ?

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664

Οι Nikkor 18-105 VR κυρίως, αλλά και ο 18-70 έκλειναν την αρχική λίστα των ζουμ που είχα προς επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι -πέρα από τα πιο κλειστά διαφράγματα- δεν τους έβαλα στην τελική λίστα, με τη λογική του... άσχετου: αφού είναι τόσο φτηνοί, δε θα είναι καλοί. :142:

Πως πιστεύετε ότι συγκρίνονται οπτικά μεταξύ τους, αλλά και με τον Tamron σε αντίστοιχα διαφράγματα (f/4-f/8);
(αντιλαμβάνομαι ότι έχουν πλεονέκτημα σε ποιότητα και ταχύτητα εστίασης)
Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτά των λινκ;

Reaction score
0

Ο Νικον 18-105 ειναι καλυτερος απο τον 18-70 κατα πολυ .
Σε σχεση με τον ταμρον σε διαφραγματα 4.5 - φ/8 δεν νομιζο να εχει διαφορα αλλα σε ταμρον ειναι αλλου τα προβληματα οπως το κατα ποσο αξιοπιστα θα εστιαζει και το κατα ποσο ουδετερα χρωματα θα εχει με ενα νικον .

Σε φθηνους φακους η τιμες δεν εχουν διαφορα και σε μανισιους φακους παντα περνεις παραπανω ποιοτητα παντα οπως και να εχει το θεμα .

Η ταμρον και σιγμα δινουνε αφορμη να παρει καποιος εναν 70-200 2.8 σε προσιτη τιμη να φωτογραφιζουνε για πλακα κανενα πισινο στην παραλια με διαφραγμα 5.6 και φ/8 σε φωτισμο καλο μερα μεσημερι . Οταν ερχεται η δουλεια ομως να παρεις ενα φακο για σοβαρη δουλεια και για καποιον που εχει καποια επαγγελματικη απαιτηση τοτε ο νικον 70-200 2.8 εχει τον πρωτο λογο .

Δεν ειναι ασχημοι οι σιγμα και ταμρον αλλα ειναι αναλογα και στην κατηγορια και τι θες να κανεις και σε σχεση τιμης .

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis