Σύνδεση ηχείων με ενισχυτή. Τι καλώδια;

Reaction score
0
Έχω αγοράσει το setάκι 5.1 ηχείων, Kef KHT 1005.2, και θέλω να τα συνδέσω με το ενισχυτή YAMAHA RX-V596 RDS.

Τα ηχεία είναι 8Ω και σε ισχύ είναι 100W. Τι καλώδιο να πάρω;;;

Τα εμπρός/κεντρικό/sub είναι δίπλα στον ενισχυτή, ενώ τα πίσω είναι περίπου 10μ μακρυά.

Μου έχουν πει ότι με καλώδιο 2χ2.5mm2 θα είναι καλά. Όμως σήμερα που ρώτησα σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά είδη μου είπαν ότι περισσότερο σημασία έχει η ποιότητα του χαλκού παρά το πάχος... Και μου πρότειναν για καλή λύση ένα καλώδιο 2χ0.75 επαργυρωμένο της ProLink (με κάπως "τσουκτερή" τιμή ~ 3ευρώ/μ).

Έχεις κανείς καμία άποψη;

Επίσης γενικά τα καλώδια της ProLink τι λένε; Γιατί θέλω και κάποια HDMI και ο τύπος μου πρότεινε πάλι αυτή τη μάρκα...

Βέβαια, ύστερα από ένα ψάξιμο στο ίντερνετ και στο forum εδώ, κατέληξα ότι τα επάργυρα δεν δικαιολογούν την διαφορά τιμής τους από τα χάλκινα... Ειδικά όταν μιλάμε και για "φτηνά" μηχανήματα δεν φαίνεται καθόλου η διαφορά... Αλλά και στα "ακριβά" η διαφορές τους είναι θέμα γούστου. Συμφωνείτε;

Έτσι κατέλειξα (για τις αποστάσεις μου) σε καλώδια Oxygen Free Copper (OFC) 2χ2,5mm2. Θα είμαι εντάξει;

Στα διάφορα eshops βρήκα τα παρακάτω:

http://www.ipshop.gr/product-id-33817.html

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17448

Πώς δικαιολογείτε τέτοια διαφορά τιμής... Τί να διαλέξω;;;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.311
Απάντηση: Σύνδεση ηχείων με ενισχυτή. Τι καλώδια;

1. δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα. welcome to reality...:143::135::138:

2. ότι σε φωτίσει ο θεός. Πάντως το "2χ2,5mm2" που λες υπεραρκεί από πλευράς ισχύος για ηχεία δεκαπλάσιας ισχύος από τα δικά σου. και το 0,75 υπεραρκεί δηλαδή.

νά'χαμε να λέγαμε....

Reaction score
0

Στα διάφορα eshops βρήκα τα παρακάτω:

http://www.ipshop.gr/product-id-33817.html

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17448

Μάλλον υπάρχει κάποιο ορθογραφικό λάθος... Στο δεύτερο γράφει στο τίτλο ότι είναι 2χ2,5mm2, αλλά πιο κάτω στα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρει 2χ1,00mm2!!! Έτσι και παραγγείλεις, τρέχα γύρευε...

2. ότι σε φωτίσει ο θεός. Πάντως το "2χ2,5mm2" που λες υπεραρκεί από πλευράς ισχύος για ηχεία δεκαπλάσιας ισχύος από τα δικά σου. και το 0,75 υπεραρκεί δηλαδή.
Δηλαδή πιστεύεις εσύ ότι με 2χ0,75mm2 ή 2χ1,00mm2 θα είμαι εντάξει;;; Γιατί διαβάζοντας είδα για τα πίσω ηχεία να βάζουν και 2χ4,00mm2, λόγω απόστασης...

Reaction score
0

εγω παντως για τα πισω τα Yamaha NS-Μ225 παρηγγηλα 2x0,75 http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.566043 (δε νομιζω να ισχυει το 2χ1,5 που λεει) και δε νομιζω να εχει αισθητη διαφορα απο το 2χ2,5(αν και το 2χ2,5 για το ιδιο υλικο εχει μικροτερη αντισταση )

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: Σύνδεση ηχείων με ενισχυτή. Τι καλώδια;

Μάλλον υπάρχει κάποιο ορθογραφικό λάθος... Στο δεύτερο γράφει στο τίτλο ότι είναι 2χ2,5mm2, αλλά πιο κάτω στα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρει 2χ1,00mm2!!! Έτσι και παραγγείλεις, τρέχα γύρευε...

Δηλαδή πιστεύεις εσύ ότι με 2χ0,75mm2 ή 2χ1,00mm2 θα είμαι εντάξει;;; Γιατί διαβάζοντας είδα για τα πίσω ηχεία να βάζουν και 2χ4,00mm2, λόγω απόστασης...
Καλησπέρα,
σχετικά με την διατομή, στις προδιαγραφές συχνά βάζουν την συνολική διατομή του καλωδίου (εδώ 2*2,5mm2) και χωριστά την διατομή του αγωγού (εδώ 2*1mm2, που είναι και αυτή που ουσιαστικά ενδιαφέρει για την ωμική αντίσταση του καλωδίου).
Για να δούμε την επίδραση κάθε περίπτωσης σχετικά με την Ωμική αντίσταση που παρουσιαζουν, προκύπτει από τον νόμο αντιστάσεως αγωγών R=ρ*l/S όπου R=αντίσταση, ρ=ειδική αντίσταση αγωγού, l=μήκος αγωγού, S= διατομή αγωγού.
Για το χαλκό είναι ρ=1,6*(10^-8)*Ω*m, άργυρος ρ=1,5*(10^-8)*Ω*m.
Μήκος αγωγού 10m.
Οπότε για χαλκό με διατομή S=2,5mm2=2,5*10^-6m2 θα είναι R=1,6*(10^-8Ω)*m*10m/2,5*(10^-6)m2=0,064Ω
Όμοια για χαλκό με S=1mm2=1*10^-6m, προκύπτει R=0,1Ω
Για χαλκό 0,75mm2, R=0,133Ω
Για άργυρο 0,75mm2, όμοια προκύπτει R=0,125Ω.

Από τα ανωτέρω, η επιπλέον ωμική αντίσταση για καλώδιο ηχείων 10 μέτρων είναι πολύ μικρή για τις ανωτέρω διατομές, η αντίσταση είναι ανάλογη της διατομής και το σημαντικότερο είναι ότι το ασήμι στην ίδια διατομή έχει ελάχιστη διαφορά αντίστασης σε σχέση με τον χαλκό, οπότε θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία να προσπαθούν να μας πείσουν για ασημένια ή επάργυρα καλώδια ηχείων surround.
Επίσης υποθέτω ότι μία πολύ σοβαρή εταιρεία όπως η KEF θα έχει λάβει υπόψη της στον σχεδιασμό του crossover την μικρή αύξηση της αντίστασης λόγω μεγάλου μήκους καλωδίων στα surround, που από τα ανωτέρω είναι μόνον 0,064Ω έως 0,133Ω.
Θεωρητικά θα υπάρχει μία απειροελάχιστη διαφορά στό άνω τμήμα του ακουστικού φάσματος, η οποία είναι απίθανο να σημαίνει βελτίωση του ήχου με το επάργυρο καλώδιο.
Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν για μεταφορά σημάτων υψηλής συχνότητας (πολύ πάνω από τις ακουστές συχνότητες) όπου το ασήμι (ή επάργυρο) υπερέχει σαφώς του χαλκού.

Στα 2 καλώδια που αναφέρεσαι, το φθηνό (0,8€/m) εχει συνολική διατομή 2,5mm2 και διατομή αγωγού 1mm2 ενώ το ακριβό (1,59€/m) συνολική διατομή=3,14*(4,3^2)/4=14,5mm2 και διατομή αγωγού 2,5mm2, δηλαδή έχει 2,5 φορές την διατομή αγωγού του φθηνού και πολύ πιό χοντρό διηλεκτρικό, ενώ η συνολική διαμετρος του φθηνού είναι 1,8mm δηλαδή το ακριβό είναι συνολικά 2,4 φορές παχύτερο.
Εάν λάβεις υπόψη και την χωρητικότητα που είναι αντιστρόφως ανάλογη από την απόσταση των αγωγών και ανάλογη της διηλεκτρικής σταθερής (C=ε*S/l), η αυξημένη απόσταση και το περισσότερο διηλεκτρικό κάνουν το ακριβότερο καλώδιο καλύτερο.
Βέβαια πάντα αναφερόμαστε για τιμές σε λογικά επίπεδα, 0,8€/m έως 1,59€/m, το 2ο μάλλον αξίζει τα λεφτά του για κάποια πιο απαιτητική εφαρμογή.
Αλλά για την συγκεκριμένη εφαρμογή ίσως είναι λίγο υπερβολικό, εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα 0,75mm2.

Y.Γ. Στό σύστημα του υπνοδωματίου χρησιμοποιώ το πολύ χοντρό (8,64mm2) Van Den Hul Magnum Hybrid , High purity dense Silver coated high purity Matched Crystal OFC + Linear Structured Carbon ® saturated layer(s) κλπ κλπ, το οποίο δεν νομίζω να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αφού όμως το αγόρασα, το χρησιμοποιώ, κυρίως για αισθητικούς-ψυχολογικούς λόγους!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.311
Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύνδεση ηχείων με ενισχυτή. Τι καλώδια;

Θεωρητικά θα υπάρχει μία απειροελάχιστη διαφορά στό άνω τμήμα του ακουστικού φάσματος, η οποία είναι απίθανο να σημαίνει βελτίωση του ήχου με το επάργυρο καλώδιο.
Σωστά. Επίσης θα υπάρχει ακουστή διαφορά και στο κάτω τμήμα του ακουστικού φάσματος, λόγω της μεταβολής του damping factor (θα μικραίνει όσο μεγαλώνει η αντίσταση του καλωδίου).

Συνολικά, τρίχες κατσαρές. :143:
Μη πετάτε τα ευρώπουλά σας εν μέσω κρίσης (εκτός κι αν σας περισσεύουν ή εκτός κι αν είναι συνειδητά για καθαρά αισθητικούς-ψυχολογικούς λόγους!)

Πάντως σ'ευχαριστούμε θερμά για την ανάλυση περί της αντίστασης των αγωγών.:126:

exs

Reaction score
3

Για πέστε και μένα για 9.1or2 ηχεία σε χώρο 60τμ σε τι διατομή να πάω ας πούμε μέχρι 2ευρώ/μ; (σε όλα τα ηχεία ίδια διατομή ή στα 2 μπροστά μεγαλύτερη; )
Ελπίζω για 3D να μην χρειάζονται άλλες προδιαγραφές και για τα καλώδια :135:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.307
Members
38.540
Νεότερο μέλος