καλώδια ηχείων

Reaction score
1
Καλημέρα σε όλους, πριν από καιρό ξεκίνησα μια έρευνα αγοράς για cd player, η οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών εκκρεμεί ακόμα. Το σύστημα μου αποτελείται από:
ηχεία: monitor audio rs6
amp: Nad c352
tuner: Denon tu1500
cdp: Marantaz CD-46
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, προσπαθώντας να το αναβαθμίσω, αντί για ουσιαστικές αλλαγές, έκανα μερικές μικρές. Άλλαξα τα jumper-ακια μεταξύ αρχικού και τελικού. Money well spent 100%. Άλλαξα όμως και το καλώδιο των ηχείων (ultralink standard series 14 awg) με ένα oehlbach 2x4.00mm. Αποτέλεσμα, ενώ αρχικά ανέβηκε το σύστημα, στην συνέχεια έγινε πιο μπάσο και κατα συνέπεια λιγότερο διαυγές. Εχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία? Ξαναγύρισα στο Ultralink και μου φαίνεται πως κάπως καθάρισε. Έχω και ένα liberty 16awg αλλά το θεωρώ ως το πιο μέτριο από τα τρία. Καμία γνώμη? Γλυκοκοιτάζω τώρα τα qed anniversary xt biwire αν και ο ενισχυτής μου δεν έχει 8 εξόδους. Πεταμένα λεφτά λέτε? Υπάρχουν αυτά στην Ελλάδα ή μόνο από Αγγλία? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Θάνος

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: καλώδια ηχείων

Καλημέρα σε όλους, πριν από καιρό ξεκίνησα μια έρευνα αγοράς για cd player, η οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών εκκρεμεί ακόμα. Το σύστημα μου αποτελείται από:
ηχεία: monitor audio rs6
amp: Nad c352
tuner: Denon tu1500
cdp: Marantaz CD-46
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, προσπαθώντας να το αναβαθμίσω, αντί για ουσιαστικές αλλαγές, έκανα μερικές μικρές. Άλλαξα τα jumper-ακια μεταξύ αρχικού και τελικού. Money well spent 100%. Άλλαξα όμως και το καλώδιο των ηχείων (ultralink standard series 14 awg) με ένα oehlbach 2x4.00mm. Αποτέλεσμα, ενώ αρχικά ανέβηκε το σύστημα, στην συνέχεια έγινε πιο μπάσο και κατα συνέπεια λιγότερο διαυγές. Εχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία? Ξαναγύρισα στο Ultralink και μου φαίνεται πως κάπως καθάρισε. Έχω και ένα liberty 16awg αλλά το θεωρώ ως το πιο μέτριο από τα τρία. Καμία γνώμη? Γλυκοκοιτάζω τώρα τα qed anniversary xt biwire αν και ο ενισχυτής μου δεν έχει 8 εξόδους. Πεταμένα λεφτά λέτε? Υπάρχουν αυτά στην Ελλάδα ή μόνο από Αγγλία? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Θάνος
Καλημέρα,
μήπως πρέπει το ποστ να πάει σε άλλη θέση? Στα καλώδια λοιπά συνοδά?

Η δοκιμή των καλωδίων για να είναι ορθή, εφόσον ακούς τις διαφορές μεταξύ των δυο, θα πρέπει να περιμένεις αρκετές ώρες ώστε να στρώσουν και τα καινούργια ώστε να έχεις καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα.
Η όποια τελική επιλογή σου δεν σημαίνει οτι το Α καλώδιο είναι καλύτερο απο το Β. Απλά αυτό δένει καλύτερα στο setup του συστήματός και στα γούστα σου.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.142

Για πόσο μήκος καλωδίου μιλάμε για κάθε ηχείο;

Reaction score
1

Το μήκος είναι 5 μέτρα ανά ηχείο. Δεν το γνώριζα πως ακόμα και τα καλώδια θέλουν στρώσιμο. Στο πίσω μέρος του ηχείου προτείνετε να περάσω το ίδιο καλώδιο και από τις δύο επαφές της διπλοκαλωδίωσης, είτε να κρατήσω τους μεταλλικους συνδέσμους?
Επίσης θα είχε νόημα μια επιλογή διπλοκαλωδίωσης, τύπου: κάτω oehlbach, πάνω ultralink ή liberty, είτε απλά χάνω την ώρα μου. Πως κρίνετε επίσης την επιλογή nad c352 με monitor rs6?
Ε και μια και σας κουράζω, να σας εξαντλήσω εντελώς. Οι πιο πολλοί ενισχυτές λένε πχ 100W στα 8Ω και 180W στα 4Ω. Το δικό μου το καμάρι πετάει ένα 80W continuous power 4/8Ω, δηλαδή τι σημαίνει αυτό? Στα 6Ω που είναι τα ηχεία δεν αλλάζει τίποτα? Μετά λέει κάτι για dynamic power αλλα δεν πολυασχολούμαι...
Ευχαριστώ για τις συμβουλές και πάλι!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.142

Κοίταξε, προσωπικά, όταν ακούω για στρώσιμο καλωδίων βγάζω σπυριά. Τέλος πάντων, κάνε το όποιο στρώσιμο και βλέπεις στην πορεία. Πέραν όλων των άλλων, πάρε και εύκαμπτο ηλεκτρολογικό καλώδιο 2 καρέ, 10 μέτρα μπλε και άλλα 10 μαύρο, κόψτα στη μέση και φτιάξε δύο ζευγάρια, με ένα μπλε και ένα μαύρο σε κάθε ζευγάρι, στριμένα μεταξύ τους περίπου 5 στροφές το μέτρο. Το κόστος τους θα είναι κάτω από 20€, και θα έχεις φτιάξει ένα από τα καλύτερα καλώδια ηχείων που θα μπορούσες να βρεις. Μην κάνεις διπλοκαλωδίωση, δεν χρειάζεται με ένα ζεύγος τόσο χοντρών καλωδίων, αλλά και να την κάνεις, δεν θα βλάψει. Καλό θα κάνει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Άλλαξα όμως και το καλώδιο των ηχείων (ultralink standard series 14 awg) με ένα oehlbach 2x4.00mm. Αποτέλεσμα, ενώ αρχικά ανέβηκε το σύστημα, στην συνέχεια έγινε πιο μπάσο και κατα συνέπεια λιγότερο διαυγές. Εχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία?
Το καλώδιο των 14 awg που αναφέρεις έχει διατομή 1,62 mm, περίπου, τη στιγμή που αυτό που αντικατέστησε είναι 4 mm.

Αυτό που αντιμετώπισες είναι σχεδόν κανόνας και δεν είναι καθόλου παράξενο.
Το μεγάλης διατομής καλώδιο υπερέχει στο χαμηλό και ίσως στο μεσοχαμηλό αλλά μόνο εκεί. Γιαυτό και ο ήχος σου <<πάχυνε>> σε αυτό το μέρος του φάσματος.
Στο υπόλοιπο φάσμα το χοντρό καλώδιο υπολείπεται του λεπτότερου.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.743

Κοίταξε, προσωπικά, όταν ακούω για στρώσιμο καλωδίων βγάζω σπυριά.
Κρίμα Κώστα.
Δηλαδή τώρα που σκέφτομαι να κατασκευάσω ένα στρωτήρι καλωδίων δεν θα τιμήσεις το πρότζεκτ;
Δεν θα ενδώσεις;
Προς το παρών είμαστε στα σχέδια και προχωράμε.

Για να εντρυφήσεις λίγο στο θέμα, έχω έναν μετασχηματιστή από πινακίδα Neon που δίνει περίπου 1500 Volt.

Δύο ηλεκτρόδια βολφραμίου δημιουργούν βολταϊκό τόξο με μια απόσταση μεταξύ τους περίπου 25 - 20 χιλιοστών.
Το ένα ηλεκτρόδιο παίρνει κατευθείαν από την μία έξοδο του μετασχηματιστή και στο άλλο παρεμβάλουμε το προς στρώσιν καλώδιο.
Το αφήνουμε καμιά δεκαριά ώρες και το καλώδιο έχει στρώσει σαν αμπιγιέ κοστούμι. :137: :137:

Reaction score
29.738

:125::125:Ο κόγιας όταν ακούει για στώσιμο καλωδίων βγάζει σπυριά , εγω βγάζω φλύκταινες , και παθαίνω αμόκ.Να μην ξεχάσουμε στο τέλος του στρωσίματος , να αλλάξουμε μπουζί , και αν εχει και πλατίνες.Αν δεν εχει είναι προηγμένο εργαλείο.:141:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

κοπσε το αλκολ και θα εισαι οπως παλια:143:
παρεα με τον αλλο παλιομπεκλο(σωτηρη)

Reaction score
29.738

Εγω θα κόψω το κρασί για σενα αγάπη μου χρύσή , εγω θα κόψω το κρασί για σένα μόνοοοοοοο.
Αλλά και πάλι θα βγάζω φλύκταινες και θα παθαίνω αμόκ αμα θα ακούω για στρώσιμο καλωδίων και διάφορες άλλες αηδίες.

Reaction score
10
Ανάλογα σε τι σύστημα ακούς εξαρτάται και η διαφορά θα ακούσεις από αλλαγές καλωδίων.

Το ίδιο ισχύει και για τα DAC όπου κάποιοι δεν ακούν διαφορές μεταξύ DAC σε τελείως διαφορετικές κατηγορίες τιμής.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.743

Μα είναι δυνατόν να πάρεις κάτι και να μην το στρώσεις;
Εδώ στρώνουμε την φριτέζα, την τοστιέρα και την Hiend σούβλα.
Εκεί να δεις διαφορά! :137: :137:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

εσυ που κανεις τον ξερολα ξερεις πως στρωνει το χοιρινο ?

Reaction score
29.738

Αν αναφέρεσαι σε μένα , που κάνω τον ξερόλα , να σου πω οτι η επιστήμη , γενικότερα δεν αποδέχεται τέτοιου είδους θεωρίες , μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει κάτι να στρώσει σε αγωγό μεταφοράς εναλασόμενου ρεύματος τώρα εσυ και κάποιοι άλλοι μπορείτε να λέτε οτι θέτε.

Reaction score
150
Το καλώδιο μπορεί να στρώσει αλλά θέλει συγκεκριμένη διαδικασία!

Το ξετυλίγεις, το βάζεις στο πάτωμα και το πατάς με μίσος μέχρι να γίνει πλακέ. Μετά του ρίχνεις μερικές ακόμα από την ανάποδη και είναι έτοιμο. Στρωμένο σαν την πίσα στο δρόμο.

Έτσι στην πλακέ του πια μορφή επιτρέπει στον ήχο να "απλώνεται" και να γεμίζει το χώρο σαν να είναι ζωντανή μουσική.

Αλήθεια δουλεύει δοκιμάστε το!:109:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

ρε καλωστον μπεκροκανάτα

Reaction score
1

Ειρήνη ημίν παιδιά, αν και γουστάρω το πάθος, δείχνει αγάπη για το αντικείμενο.
Οσον αφορα το καλώδιο, δεν μπορώ να κάνω και διπλοκαλωδίωση γιατί έχουν διαφορετικό μήκος το λεπτό από το χοντρό. Καμία πρόταση με την χρήση των υπαρχόντων καλωδίων? Επίσης λέτε να δω διαφορά αν αλλάξω το καλώδιο ρεύματος?

Reaction score
10
Όχι, πιθανότατα δεν θα δεις καμία διαφορά με αλλαγή καλωδίου ρεύματος.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.743

εσυ που κανεις τον ξερολα ξερεις πως στρωνει το χοιρινο ?
Φυσικά και ξέρω. Τόσα χρόνια τι στρώνω, καλώδια; :142:
Βέβαια το στρωτήρι του χοιρινού διαφέρει σε τεχνολογία και τρόπο λειτουργίας από το στρωτήρι των καλωδίων.
Έλα καμιά φορά κατα δω να δεις πως στρώνουμε εμείς τα προς στρώσιν και πως μετά γίνονται προς βρώσιν. :137:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON