Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

Reaction score
0
Με το πρώτο(!) μου post στο forum θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας ώστε να καταφέρω να υπολογίσω πόσο δυνατό subwoofer θα πρέπει να αγοράσω για το σύστημα που έχω κατά νου.

Πρόκειται για τον συνδυασμό Emphasis 25/5 της Roister που θα οδηγούνται από τον Pioneer 1020-K ονομαστικής ισχύος 140W.

Ο χώρος μου είναι 40 τ.μ. ορθογώνιο δωμάτιο με τη θέση ακρόσασης/θέασης το κεντρικό "τετράγωνο" με εμβαδόν 13 τ.μ. Απόσταση από τα ηχεία περίπου 3.5 μέτρα.

Για subwoofer σκέφτομαι να αγοράσω της Earthquake καθώς έχω ακούσει καλά λόγια. Χρειάζομαι αρκετά καλό μπάσσο καθώς σκοπεύω να ακούω και μουσική από το σύστημα αυτό και ...ομολογώ πως μου αρέσει το συνθετικό μπάσσο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι επιλογές:

Earthquake MiniMe P10
10' , Class D, 300W RMS, 600W Peak, SLAPS, ~500€

Earthquake MiniMe P12
12' , Class D, 300W RMS, 600W Peak, SLAPS, ~650€

Earthquake Supernova MKV-10
10' , Class D, 600W RMS, 1200W Peak, SLAPS, ~950€

Earthquake Supernova MKV-12
12' , Class D, 600W RMS, 1200W Peak, SLAPS, ~1050€

Καθώς το σύστημα ηχείων/ενισχυτή που προβλέπω να αγοράσω δεν είναι δα και εξαιρετικό, αναρρωτιέμαι μήπως πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να επενδύσω πολύ σε ένα μεγάλο sub το οποίο θα χαραμίζεται. Από την άλλη, φοβάμαι μήπως αγοράζοντας μικρότερο sub καταλήξω να έχω αναιμικό ήχο στα χαμηλά.

Υπάρχει τρόπος να υπολογίσω τι subwoofer πραγματικά χρειάζομαι στην περίπτωσή μου?

Ευχαριστώ για τις όποιες σκέψεις/συμβουλές σας!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.950
Απάντηση: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

προτείνω το "MiniMe P12". Είναι σε λογικό κοστολόγιο, κι αν η μόνη ουσιαστική διαφορά με το "Supernova MKV-12" είναι η διπλάσια ισχύς του ενσωματωμένου ενισχυτή, μιλάμε για 3db διαφορά, που είναι κουραφέξαλα.

Reaction score
30.055

Θα συμφωνήσω με το αυτί , αν είναι όντως ετσι.
Πάντως και τα δυο εχουν παθητικό ακτινοβολητή.

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

Θα συμφωνήσω με το αυτί , αν είναι όντως ετσι.
Πάντως και τα δυο εχουν παθητικό ακτινοβολητή.
Επειδή είσαι καινούριος από όσο βλέπω, το αυτί είναι ο costas EAR:143:

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

εγω λεω να πσησω κατι στο μπαρμπεκιου , μιας και 40 τμ με 12αρι σαμπ , μονο για γελια θα ειναι.Το μεγεθος του σαμπ εχει να κανει με
1 τα τ.μ
2 τις αναλογιες των διαστασεων του χωρου *
3 το ποσο μπασο θελουμε στον χωρο μας.

* εχω ξαναπει οτι λογο ακυρωσεων-στασιμων, ειχα δυο 12αρια σε 12τ.μ και νομιζες οτι δεν υπηρχαν.

ΜΕ 1100 περιπου χτυπας το 15ιντσο της ερθ που κανει αλλα κολπα.

Reaction score
30.055
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

Επειδή είσαι καινούριος από όσο βλέπω, το αυτί είναι ο costas EAR:143:

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!

Περίεργο !! εγω νόμιζα οτι λεγόταν τσαρουχάς , αδελφός του τσαρουχίτο:138:
Καλώς σας βρήκα βρε:138:

Reaction score
30.055

εγω λεω να πσησω κατι στο μπαρμπεκιου , μιας και 40 τμ με 12αρι σαμπ , μονο για γελια θα ειναι.Το μεγεθος του σαμπ εχει να κανει με
1 τα τ.μ
2 τις αναλογιες των διαστασεων του χωρου *
3 το ποσο μπασο θελουμε στον χωρο μας.

* εχω ξαναπει οτι λογο ακυρωσεων-στασιμων, ειχα δυο 12αρια σε 12τ.μ και νομιζες οτι δεν υπηρχαν.

ΜΕ 1100 περιπου χτυπας το 15ιντσο της ερθ που κανει αλλα κολπα.
1 -----
2------
3 ισα με 80 κιλά.:143:
4 αν δεν το πρόσεξες δεν το ανέφερε καθόλου στη λίστα ο άνθρωπος! μάλλον λόγω τιμής.

Reaction score
968
Φίλε Antono, στο ερώτημά σου "πόσες ίντσες" (... μην πάει το μυαλό μας αλλού)/watt subwoofer χρειάζεσαι, μόνον εσύ ο ίδιος μπορείς να απαντήσεις! (... θα τρελαθείς εδώ μέσα)

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

1 -----
2------
3 ισα με 80 κιλά.:143:
4 αν δεν το πρόσεξες δεν το ανέφερε καθόλου στη λίστα ο άνθρωπος! μάλλον λόγω τιμής.
εσυ αν δεν προσεξες (που δεν προσεξες ) αναφερει για 1050 ευρω.Κοντα δεν ειναι στα 1100 , ή οχι ?

Reaction score
39

Οι ίντσες ΔΕΝ είναι το απόλυτο μέγεθος γιά την επιλογή. Υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι όπως η διαδρομή, η ισχύς και το κυριώτερο η ...ποιότητα. Τι να το κάνεις να παίζει δυνατά, η να κατεβαίνει πολύ χαμηλά, και το χτύπημα της μπότας να ακούγεται σαν να χτυπάς σαλάμι επάνω στον καναπέ. Η ποσότητα δεν πρέπει να είναι σε βάρος της ποιότητας. Εκτός κι αν ψάχνεις μόνο το ακαθόριστο πληθωρικό βουιτό που ίσως εντυπωσιάσει και τον γείτονά σου.

Η συμβουλή μου είναι να επιλέξεις κατόπιν ακροάσεων. Πάρε ένα γνωστό σου δισκάκι με καλογραμμένη μπότα, μπάσο κιθάρα, εκκλησιαστικό όργανο και...βασίσου στα αυτάκια σου.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

καθε σαμπ παιζει διαφορετικα σε καθε χωρο.Οποτε μην εκπλαγεις αν κατι το ακους ή δεν το ακους στον χωρο σου, ενω αλλου κελαιδουσε.
Να προσθεσω και την αξιοπιστια σε ενα σαμπ:126:

Reaction score
968

....ακούγεται σαν να χτυπάς σαλάμι επάνω στον καναπέ.
Δεν το έχω επιχειρήσει αυτό ποτέ για να δω πως ακούγεται! Ο καναπές να είναι δερμάτινος?

Reaction score
968

καθε σαμπ παιζει διαφορετικα σε καθε χωρο.Οποτε μην εκπλαγεις αν κατι το ακους ή δεν το ακους στον χωρο σου, ενω αλλου κελαιδουσε.

Sub να κελαηδάει μου φαίνεται οξύμορο. Να βογγάει ίσως?

Που τα βρίσκω μεσημεριάτικα!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

Δεν το έχω επιχειρήσει αυτό ποτέ για να δω πως ακούγεται! Ο καναπές να είναι δερμάτινος?
dδεν εχει σημασια
το σαλαμι να ειναι ορημανσης :143:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

Sub να κελαηδάει μου φαίνεται οξύμορο. Να βογγάει ίσως?

Που τα βρίσκω μεσημεριάτικα!
σαμπ θες ή την τζουλια ?:143:

Reaction score
30.055

Η τζούλια δεν βογγάει γρυλίζει.
Αλλά ενας συνδυασμός τζούλιας μαζί με την άλλη την πως την λένε , Α την Ντούβλη , μπορεί και να είναι καλός.:143::116::143::142:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

τι λες ρε ασχετε
η τζουλια για πρωινο τρωει μουγκρι
ειναι δυνατο να μην μουγκριζει ?
Η αλλη τρωει τουβλα , εξου και το τουβλι:143:

βεβαια υπαρχει και η σασα που τρωει λουτσους ποταμισιους
εκει να δεις ποιοτητα

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.437

Και μετά απο αυτό το διάλειμα περί τέχνης ας επανέλθουμε στο ερώτημα..

Δεν παίζει ρόλο πόσα τμ είναι ο χώρος αλλά πόσα κυβικά μέτρα(αν είναι ψηλοτάβανο άστα να πάνε) και ποιές είναι περίπου οι διαστάσεις του.
Εξαιρετική αγορά είναι τα svs (μόνο που τ αγοράζεις από εξωτερικό).Σχετικό πρόβλημα το μέγεθος τους μιας και είναι λίγο γομάρια(καλώς κατ εμέ).Πάντως όποιο σαμπ και να αγοράσεις πρώτα θα ακούς τον χώρο σου και μετά αυτό παρ΄εκτός και αν αποφασίσεις να τα σπρώξεις σε ισοστάθμιση σοβαρή.Οπότε δοκιμή in house επιβάλεται.

Reaction score
0

Ευχαριστώ όλους για την κατάθεση των απόψεών σας. Ναι, ακόμα και τον argi παρόλο που μου είπε αυτό που φοβόμουν να ακούσω :103:

Όντως το 15' Supernova θα είναι καλύτερο από όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Η τιμή του τσουχτερή μεν αλλά εάν πρέπει να το επιλέξω αυτό θα σημαίνει απλώς περισσότερη οικονομία και αγορά του συστήματος λίγους μήνες αργότερα.

Το θέμα είναι αυτό που αρχικά ερωτήθη: πραγματικά χρειάζομαι 15' και 600 - 1200 W ή με το υπόλοιπα μέτρια στοιχεία του ηχοσυστήματος θα είναι overkill;

Argi, οι εκτιμήσεις μου θα πρέπει να γίνονται επί του συνόλου του χώρου (40 τ.μ.) ή μόνο στα 13 τ.μ. όπου θα γίνεται η ακρόαση; Το κεντρικό τετράγωνο ακρόασης αφορίζεται σε ένα βαθμό από γωνίες των τοίχων. Φαντάσου ότι ο χώρος είναι κάπως όπως αυτό το απαράδεκτο σκίτσο πιο κάτω και το sub θα τοποθετηθεί στη γωνία του χώρου 2.

Code:
                |-----------|
|---------------             --------------|
|       1            2           3         |
|------------------------------------------|
Η πρόταση να επιλέξω sub μετά από ακρόαση είναι σαφώς εύλογη και όντως το προσπάθησα αλλά από τη μια τα MiniMe και το Supernova MKV-10 δεν υπάρχουν στα καταστήματα αυτήν την εποχή και από την άλλη όπου ζήτησα ακρόαση για sub μου είπαν ότι το sub λόγω των περιορισμένων συχνοτήτων που παίζει θα πρέπει να το ακούσω με όλο το υπόλοιπο ηχοσύστημα στημένο (δηλαδή προκύπτει πρόβλημα οργάνωσης στην έκθεση). Λέτε να με βαριόντουσαν?? :110:
Μήπως να ζητήσω μια δοκιμή in-house μετά την αγορά του υπόλοιπου συστήματος όπως προτείνει και ο gstriftos; (Αλλά όπως είπα αυτά τα earth έρχονται κατόπιν παραγγελίας οπότε...)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.675
Members
38.590
Νεότερο μέλος
DJCHRISTIANO13