Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.699
Γεια χαρά σε όλους και... καλό χειμώνα! :137:

Σκέφτομαι να μετατρέψω το συμβατικό τζάκι μου σε ενεργειακό, με τη χρήση μαντεμένιας κασέτας.
Το υπάρχον τζάκι είναι τοποθετημένο σ' έναν αρκετά μεγάλο (~100 τμ) ενιαίο χώρο καθιστικού-σαλονιού. Οι εσωτερικές διαστάσεις του τζακιού είναι σχετικά μικρές (ύψος 56 εκ, βάθος 48 εκ και πλάτος από 76 έως 43 εκ, λόγω τραπεζοειδούς σχήματος). Αυτή τη στιγμή παίζει καθαρά συμπληρωματικό και διακοσμητικό ρόλο, καθώς η κύρια θέρμανση παρέχεται από καλοριφέρ και air-condition.

Στόχος είναι, με τη χρήση της κασέτας, να παίζει πλέον το ρόλο της κύριας πηγής θέρμανσης του εν λόγω χώρου, με το καλοριφέρ να χρησιμοποιείται ίσως μόνο στα πολύ μεγάλα κρύα. Η περιοχή είναι παραθαλάσια στην κεντρική Εύβοια και πολύ σπάνια έχουμε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού είναι εξοπλισμένα με inverter κλιματιστικά.

Δεδομένου ότι είμαι στην αρχή της έρευνας αγοράς, είναι ευπρόσδεκτη κάθε συμβουλή ή υπόδειξη, περιλαμβανομένων μοντέλων και προμηθευτών.

Reaction score
89
Έκανα μια παρόμοια μικρή έρευνα αγοράς πριν από μερικούς μήνες. Αυτό που αποφάσισα (δεν το έκανα ακόμα αλλά θα το κάνω του χρόνου γιατί μας πρόλαβε ο μπέμπης...) είναι να βγάλω το τζάκι που έχω και να βάλω ένα ενεργειακό από την αρχή. Η κασετίνα μειώνει ακόμα περισσότερο τις διαστάσεις που έχει το τζάκι και η απόδοσή του δεν μπορεί να φτάσει την απόδοση ενός ολοκληρωμένου και καλού ενεργειακού τζακιού.
Ένα άλλο πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσεις με την κασετίνα είναι ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. καπνίζει το τζάκι) αυτός που θα περάσει την κασετίνα θα κατηγορεί το υπάρχον τζάκι...
Ειδικά στον χώρο σου που είναι μεγάλος και αν και φυσικά δεν είμαι ειδικός, εγώ θα διάλεγα ένα καινούριο τζάκι ενεργειακό με μεγάλη απόδοση.
Όλα τα παραπάνω τα γράφω χωρίς να έχω εμπειρία από κασετίνα, οπότε αν κάποιος φίλος μπορεί να μας διαφωτίσει θα βοηθούσε και εμένα για του χρόνου.
Εμπειρία από καλό ενεργειακό τζάκι έχω στο σπίτι ενός φίλου-γείτονα που ζεσταίνει ένα ολόκληρο σπίτι (με αεραγωγούς και ειδικό βεντιλατέρ τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο) και το καλοριφέρ είναι βοηθητικό.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.699
Απάντηση: Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας.

Η αλήθεια είναι ότι θέλω ν' αποφύγω τα "βαριά" μαστορέματα μέσα στο σπίτι, γι' αυτό και καοκοιτάω τη λύση της κασέτας. Εξάλλου έχω αξιόπιστες πληροφορίες -αν και από δεύτερο χέρι- ότι ακόμα και μικροσκοπικές κασέτες έχουν εξαιρετική θερμαντική απόδοση. :126:

Μάλλον πρέπει ν' απευθυνθώ στους ειδικούς. Έχουμε προτάσεις για αξιόπιστους εγκαταστάτες ενεργειακών τζακιών στην Αθήνα (έστω και με ΠΜ);

Reaction score
1.597

Εχω περιγράψει τη δική μου εμπειρία σε κάποιο αλλο thread μεσα στο φορουμ, αν ψάξεις λιγάκι θα τη βρείς. Εχω τοποθετήσει ενεργειακή ξυλόσομπα εδω και 5 χρόνια σε ιδιόκτητο διαμέρισμα με πολυ δύσκολες προδιαγραφές (βορεινό, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τελευταίο πάτωμα κλπ). Τα αποτέλεσματα σε θερμαντική απόδοση όπως επίσης και στην τσέπη μου είναι ΑΡΙΣΤΑ. Η σόμπα έκανε απόσβεση στον 3ο χρόνο (με μ.ο κοινοχρήστων για τη χειμερινή περίοδο 220 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους ενοίκους και 70 για μένα) ενω η αίσθηση της ζέστης που σου δίνει ειναι πραγματικά αξεπεραστη για μένα απο το όποιοδήποτε άλλο μέσο (καλοριφές, a/c, θερμοσυσωρευτες κλπ). Απο τον προμηθευτή είμαι κάτι παραπάνω απο ευχαριστημένος μιας και το after sales που έχει ειναι πραγματικά άψογο. Για παραπάνω πληροφορίες pm.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.728

ε, μην αρχίζετε τα pm, λέτε μοντέλα και μάρες και μαγαζιά! (κι άλλους ενδιαφέρει το θέμα, ιδίως τώρα που το πετρέλαιο πήρε την ανηφόρα).

Κι αν σας πει κανείς πως κάνετε διαφήμιση σε ενεργειακά τζάκια και σε τζακάδες, γελάστε, είναι μεταδοτικό...

Reaction score
44
Λοιπόν,να αναφέρω κι'εγώ ότι μόλις προχτές παρήγγειλα μια κασσέτα(την εξάγωνη) μετά από πολύ ψάξιμο για να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό μέσο θέρμανσης,την αναμένω σε 15-20 μέρες οπότε και θα γράψω λεπτομέρειες.
Πάντως θέλει πολύ ψάξιμο το θέμα γιατί κυκλοφορούν πολλές μούφες στην αγορά με ένα πυρίμαχο τζάμι μπροστά στην εστία και τα έχουν βαφτίσει όλα ενεργειακά.

Reaction score
29.697

Μήπως το εχεις λινκ στα αγγλικά? γιατί απο ιταλικά δεν, και με ενδιαφέρει.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.135

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.780

Και δεν έκανες καινούργιο τζάκι;

Reaction score
6

Προχθες ημουν στην εκθεση(θεσ/νικης) και ειχε καποια μοντελα κασετας οπως και κασετες που καιουν πελετ.Οι τιμες ξεκινουν απο 2500.

Reaction score
181
JOLLY MEC.

3Κ η εστία, όχι μαντέμι, 95cm πλάτος, 25KW.
+1K οι αεραγωγοί σε 3Δ και 1 μπάνιο.
Ήταν ότι πιο δυνατό βρήκα σε ισχύ.

Προσοχή γιατί στα προσπέκτ λένε ότι οι κασσέτες μπαίνουν εύκολα στα υπάρχοντα τζάκια...
Ας γελάσω!
Στα προσπέκτ όλα φάινονται άγια.
Σαν τις ελσιντί στους τοίχους που δεν έχουν πουθενά καλώδια...

Σοβαρή προυπόθεση να υπάρχει είσοδος αέρα από το εξωτ. περιβάλλον που να πηγαίνει με σωλήνωση στην εστία.
Δεν φταίνε τα τζάκια αν καπνίσουν... αλλά προκειμένου να πουλήσουν..., ξέρετε...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.728

τα πελετ συμφέρουν τελικά?

Reaction score
44
JOLLY MEC.

3Κ η εστία, όχι μαντέμι, 95cm πλάτος, 25KW.
+1K οι αεραγωγοί σε 3Δ και 1 μπάνιο.
Ήταν ότι πιο δυνατό βρήκα σε ισχύ.

Προσοχή γιατί στα προσπέκτ λένε ότι οι κασσέτες μπαίνουν εύκολα στα υπάρχοντα τζάκια...
Ας γελάσω!
Στα προσπέκτ όλα φάινονται άγια.
Σαν τις ελσιντί στους τοίχους που δεν έχουν πουθενά καλώδια...

Σοβαρή προυπόθεση να υπάρχει είσοδος αέρα από το εξωτ. περιβάλλον που να πηγαίνει με σωλήνωση στην εστία.
Δεν φταίνε τα τζάκια αν καπνίσουν... αλλά προκειμένου να πουλήσουν..., ξέρετε...
Μπορείς να μας πεις αν είσαι ευχαριστημένος από την απόδοση,πόσα ξύλα σου καίει και ότι άλλο νομίζεις σημαντικό;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.728

τζάκι υγραερίου έχει κανένας σας? μου είπαν ότι και με φιάλες μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Reaction score
6

Τα πελετ μου ειπαν οτι κοστιζουν περιπου 250 ο τονος και εχουν αποδωσει χ2 σε σχεση με τα ξυλα.
Τα ξυλα ασον Κιλκις τα παιρνουμε 100 τον τονο αρα δεν το βλεπω συμφερον.Απλα ειναι καθαροτερο προιον στο να συσκευαστει και να μεταφερθει.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.780

100 τον τόνο τι ξύλο, και προφανώς χύμα. Για ρώτα σε δεμάτια ή σακούλια πόσο πάει.

Reaction score
6

Σε ποια περιοχη της Ελλαδος ποσο παει?
Αλλο Αθηνα και αλλο επαρχια.
Εδω εχουν 100 με 110 ο τονος.
Και δεν εχω λογο να μην παρω χυμα.

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.064
Members
38.524
Νεότερο μέλος