Η Σπιναλόνγκα πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά

Reaction score
59
To Σάββατο που μας έρχεται (3 Οκτωβρίου) θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ «διαδικασία αναζήτησης ηθοποιών και κομπάρσων» (casting) για τα γυρίσματα του σήριαλ «Το Νησί», που κάνει η εταιρεία Indigo View για λογαριασμό του Mega.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής κ. Δημήτρης Ξενάκης, «…θέλουμε να καλέσουμε όλους τους κατοίκους της περιοχής που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα γυρίσματα του σήριαλ “Το Νησί”. Ψάχνουμε για επίδοξους ηθοποιούς και κομπάρσους, όχι μόνο σχετικούς με το χώρο του θεάτρου, αλλά και άλλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στα γυρίσματα. Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται, ηθοποιοί και μη, τους περιμένουμε στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ από τις 11 η ώρα το πρωί μέχρι τις 4 η ώρα το απόγευμα…».

Να, λοιπόν, μια ευκαιρία για πολλούς ντόπιους να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία τους «νεκρούς» μήνες του χειμώνα.

Εν τω μεταξύ οι προετοιμασίες των γυρισμάτων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Σε μερικές ημέρες θα έλθουν τα πρώτα συνεργεία στην περιοχή μας και ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να είναι διαφορετικός για κάποιες περιοχές (Πάνω Ελούντα, Πλάκα και αλλού).

Reaction score
59
Απάντηση: To MEGA ζητά ηθοποιούς για το ΝΗΣΙ

[IMGl]http://img2.pict.com/96/5c/e6/1893722/0/spinalogaleproi.jpg[/IMGl]

Μια χαραμάδα φωτός στο σκοτάδι και στα ανομολόγητα μυστικά της Σπιναλόγκα προσπάθησε να βρει η Βικτώρια Χίσλοπ, στο βιβλίο της «Το Νησί», που μέχρι σήμερα γνώρισε τεράστια επιτυχία, αφού έγινε best seller και μεταφράστηκε σε 17 γλώσσες.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αυτό το βιβλίο αναμένεται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Mega Channel.

Ήδη στις περιοχές της Πλάκας και του Πάνω Χωριού της Ελούντας, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των σκηνικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός από την τηλεοπτική σειρά, θα προβληθεί από το ίδιο κανάλι ταινία μικρού μήκους (2010), που ως στόχο έχει την προετοιμασία και τη γνωριμία του τηλεοπτικού κοινού με την Σπιναλόγκα και την ιστορία της.

Η τηλεοπτική σειρά, αποτελείται από 26 επεισόδια, παίρνουν μέρος 100 ηθοποιοί, ενώ οι κομπάρσοι κάτοικοι της περιοχής, θα ξεπεράσουν τους 200.

Στην ταινία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ελένη Λέχου, Στέλιος Μάινας, Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέξανδρος Λογοθέτης και Μάνος Χουρδάκης, ενώ τα γυρίσματα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ένα μικρό μέρος στη νησίδα της Σπιναλόγκας, καθώς και στους οικισμούς Πλάκα και Πάνω Ελούντα.

Η Βιτώρια Χίσλοπ είναι δημοσιογράφος και συνεργάζεται με τις εφημερίδες «Sunday Telegraph Daily» και «Telegraph», όπως και με το περιοδικό «Woman & Home».

Ζει στο Κεντ της Αγγλίας, μαζί με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Της απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το 2007.

Πηγή: Τόλμη

Reaction score
59
Απάντηση: Η Σπιναλόνγκα πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά

Πρεμιέρα κάνει αύριο "Το Νησί"

[youtube]9RNqfAR7la4[/youtube]

Πρόκειται για την ακριβότερη σειρά που έχει γυριστεί στη χώρα μας. και για πολλούς μια από τις καλύτερες σειρές που έχουν γίνει για την ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος για "Το Νησί", τη σειράς του MEGA που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 21:50.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, σε αρκετά χωριά των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου (Αγιο Νικόλαο, Πλάκα, Σπιναλόγκα, Ελούντα) αλλά και στο Λονδίνο.

Στους βοηθητικούς ρόλους χρησιμοποιήθηκαν πολλοί κάτοικοι των χωριών, οι οποίοι εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στη σειρά που «εξυμνεί τη ζωή». Το σπουδαίο καστ ηθοποιών είναι από τα βασικά συστατικά που εγγυώνται την επιτυχία της σειράς.
Τη διασκευή του βιβλίου έκανε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, μια σεναριογράφος με τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης μεγαλώνοντας στα Χανιά άκουγε για όσα είχαν συμβεί στη γειτονική Σπιναλόγκα και με τη βοήθεια άξιων συνεργατών θα «αποτυπώσει» στις τηλεοπτικές οθόνες όσα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για να εκτιμούμε ό,τι έχουμε!

Οι συντελεστές της σειράς έζησαν τους περισσότερους μήνες στην Κρήτη και έγιναν ένα με τους κατοίκους του νησιού. Παρά τα πολύωρα κουραστικά και καθημερινά γυρίσματα όλο και υπήρχε μία ρακή για να… δώσει δύναμη. Την κούραση της ημέρας αρκετές φορές διαδεχόταν ένα γλέντι με ό,τι υπήρχε από τα γύρω σπίτια. Σίγουρα όμως το «γλέντι» θα το ζήσουμε οι τηλεθεατές του «Νησιού» παρακολουθώντας μία πραγματικής έννοιας ψυχαγωγική σειρά!

Το κανάλι της Μεσογείων με την προβολή του «Νησιού» εγκαινιάζει και την υπηρεσία teletext για όσους τηλεθεατές έχουν προβλήματα ακοής, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν υποτιτλισμένη τη σειρά.

Το «Νησί» σε αριθμούς

- Το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ έχει πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και μέχρι τον Ιανουάριο είχαν πουληθεί 185.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 300.000. Κυκλοφορεί σε πολλές χώρες και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες.

- Η προεργασία για τη σειρά ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και τα γυρίσματα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2010.

- Θα προβληθούν 26 επεισόδια και το συνολικό κόστος της σειράς αναμένεται να ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

- Το «Νησί» θα ζωντανέψουν περισσότεροι από 120 ηθοποιοί. Για τους βοηθητικούς ρόλους εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι από χίλιους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι χρησιμοποιούνται για έναν ρόλο και όχι για πολλούς, όπως έχει συμβεί σε άλλες παραγωγές.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η σειρά έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και της ξένης αγοράς, αφού πολλοί ενδιαφέρονται για την αγορά των δικαιωμάτων και την προβολή του «Νησιού» στη χώρα τους.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=13127&catId=7

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Το νησί: Έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην χθεσινοβραδινή επιτυχία του «Νησιού»!

Η σειρά καθήλωσε 3.555. 524 τηλεθεατές, συγκεντρώνοντας μέσο όρο για το σύνολο 61,7% και για τα νεανικά κοινά 68,9%, ενώ έφτασε μέχρι και 72,8%.

Το είδατε;;;σας άρεσε;;;συγκινηθήκατε-κλάψατε κιόλας(και ας μην το λέτε!).

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424

Το είδα και θυμήθηκα:

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Από εδώ-Είναι η ταβέρνα που κάθησε η 'Αγγλίδα' για φαγητό στη αρχή της σειράς

Στη επόμενη,τα σκαλιά που οδηγούν στο καραβάκι για το νησί απέναντι-την Σπιναλόγκα
(ο δρόμος και ο χώρος που έγινε ο αποχαιρετισμός της 'Ελένης')

Reaction score
17.405

Το νησί: Έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην χθεσινοβραδινή επιτυχία του «Νησιού»!

Η σειρά καθήλωσε 3.555. 524 τηλεθεατές, συγκεντρώνοντας μέσο όρο για το σύνολο 61,7% και για τα νεανικά κοινά 68,9%, ενώ έφτασε μέχρι και 72,8%.

Το είδατε;;;σας άρεσε;;;συγκινηθήκατε-κλάψατε κιόλας(και ας μην το λέτε!).

Μηπως γνωριζεις αν θα επαναλαβουν το πρωτο επεισοδιο?:121:

Το εχασα!

Reaction score
4

Έτυχε να δω λίγο ως επισκέπτης σε φίλους...
Μου θύμισε το χωριό μου, αλλά δεν μιλούνε σωστά.. :137: (Κρητικά)

Κάτι οι ξύλινες σκάλες, οι πόρτες, οι τοίχοι κτλ μου θύμισαν εικόνες παλιές που υπάρχουν ακόμα βέβαια, στο χωριό.
Ωραίο !!

Υ.Γ.
Αυτή η μικρή η ξένη... δεν μου άρεσε :138: (κουραστική).

Reaction score
34

Ειναι μια καλογυρισμένη ελληνικη σειρά (ισως η καλύτερη μεχρι τωρα) με αξιόλογο καστ αλλά........

1. Γιατί σ'αυτόν τον τόπο πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία μας μεσα απο μια τηλεοπτική παραγωγή; Οι δάσκαλοι και οι γονείς σε ποιό ακριβώς σημείο μπαίνουν; Σιγα μη μάθω τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ μέσα απο τα μάτια του Ολιβερ Στοουν....

2. Εαν αυτη που συγκινήθηκε (χισλοπ) ήθελε να προβάλει την ιστορία που την συγκλόνισε, θα μπορούσε να βγάλει ενα ωραιο αναλυτικότατο ντοκυμαντερ..... και οχι μια σειρα με πολλα επεισόδια.....ετσι για να γεμίζει η τσέπη.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν λέω οτι δεν μου αρέσει σαν θέαμα, ειναι πραγματι πολυ καλό, απλα μην προσπαθουμε να του δώσουμε αιγλη και κίνητρα να μπει και καλά στην καρδιά μας και να μας αγγίξει.

Πολλοι Ελληνες δεν ξέρουν που πέφτει η Σπιναλόγκα και το διαπίστωσα αφου πηγα διακοπές στην Ελούντα και την επισκέφτηκα το καλοκαίρι του 2008, αλλα εγω την ήξερα γιατί μου μίλησε γι΄'αυτήν ο πατέρας μου και διαφοροι δάσκαλοι κατα καιρούς στο σχολείο.

Reaction score
4

Η Hislop έγραψε ένα βιβλίο. Καλώς ή κακώς αυτό ξέρει να κάνει, αυτό είναι το επάγγελμά της. Ενα μυθιστόρημα.

Τη σειρά την γυρίζει άλλος με βάση το βιβλίο της. Η ιστορία είναι φανταστική αν και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι πραγματική. Οπως ο Τιτανικός ένα πράγμα...

Εγώ τυγχάνει να είμαι απο την Κρήτη και στο σχολείο δεν μας είχαν πει λέξη για το νησί. Απο τους πατεράδες μας και συγγενείς ότι πιάναμε..

Reaction score
34

Αυτό ακριβώς λέω. Ειναι μια πολυ σοβαρή σελίδα της ιστορίας μας. Δεν θα την μαθω απο μια τηλεοπτικη σειρά οπως πολλοι φίλοι μου επιμένουν. Εάν σε ενδιαφέροι να την μαθεις ευτυχως ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας. Θα ανατρέξω και θα βρώ τα πάντα.... ΛΕΩ και παλι, σαν σειρά (παραγωγή) σκίζει και ανέβασε πολύ το επίπεδο!!!!!

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Η σειρά είναι αφιερωμένη στον Μανώλη Φουντουλάκη,
τον άνθρωπο που βασανίστηκε από την 'νόσο του Χάνσεν',

βγήκε νικητής-πήγε σε αρκετά γυρίσματα της σειράς,
αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να την δει ολοκληρωμένη-πέθανε πριν λίγους μήνες

Δείτε το-αξίζει,νομίζω

[youtube]DktNPqXiizU[/youtube]

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Και δύο σχετικά κείμενα:

Μανώλης Φουντουλάκης: το "Νησί" και οι ήρωες της λέπρας

11/10/2010

του Σταύρου Θεοδωράκη

Το πρώτο που πρέπει να μάθετε πριν καθίσετε απόψε στις τηλεοράσεις για να δείτε το Νησί, είναι ότι υπήρξε ένας άντρας που τον έλεγαν Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. Αν στη χώρα μας υπήρχε ένα βιβλίο με τους αληθινούς ήρωες ο Ρεμουντάκης θα ήταν στις πρώτες σελίδες. Ένας φοιτητής Νομικής που οι χωροφύλακες τον έβγαλαν από τα αμφιθέατρα και τον έκλεισαν στη Σπιναλόγκα. Λεπρός. Όμως αυτός ήξερε ότι η ζωή δε σταματά αν εσύ δεν την παρατήσεις. Η πρώτη πράξη του ήταν να φέρει ασβέστη για να ασπρίσουν όλο το νησί.

«Η μυρωδιά του ασβέστη», έλεγε «ήταν σαν να τους ζωντάνεψε αφαιρώντας από τις μύτες τους τη μόνιμη πληκτική δυσοσμία».

Στην αυτοβιογραφία του – Αητός χωρίς φτερά - που δεν εξέδωσε ποτέ, έγραψε:
«Μυστήρια και ψεύτικοι θρύλοι δεν πρέπει να υπάρχουν εις βάρος ανθρώπων που έζησαν και ζουν πάνω στη μικρή μας γη».

Ενώ σε ένα άλλο σημείο γράφει: «36 Χρόνια είμαι φυλακισμένος, χωρίς έγκλημα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλοί άνθρωποι μας επισκέφτηκαν. Άλλοι να πάρουν φωτογραφίες, άλλοι από φιλολογική άποψη να δουν ένα είδος ανθρώπων αλλιώτικους. Γιατί άλλοι θέλαν να μας δείξουν την απέχθεια και άλλοι τη συμπόνια. Εμείς όμως δε θέλουμε ούτε να μας απεχθάνονται, ούτε να μας συμπονούνε. Εμείς έχουμε ανάγκη από το ωραίο αίσθημα, την αγάπη».

Με τον Ρεμουντάκη στάθηκα άτυχος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Αγία Βαρβάρα εκεί που έζησα και εγώ τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Τα βήματα μας διασταυρώθηκαν κάποια στιγμή αλλά εγώ– παιδί ακόμη – δεν μπορούσα να εκτιμήσω για ποια προσωπικότητα είχα να κάνω. Όταν το κατάλαβα είχε πια πεθάνει.

Με τον Μανώλη Φουντουλάκη στάθηκα πιο τυχερός. Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης ο σκηνοθέτης της σειράς του Μέγκα «Το νησί» όταν του είπα ότι θα ετοιμάσω μια εκπομπή για την Σπιναλόγκα μου συνέστησε πριν από όλους να δω τον Μανώλη Φουντουλάκη. Μαζί τον επισκεφθήκαμε ένα βράδυ στο σπίτι του στη Άνω Ελούντα. Και εκεί πίνοντας τσικουδιές μας διηγήθηκε πολλές ιστορίες. Την επόμενη μέρα τον πήρα και πήγαμε στη Σπιναλόγκα. Παρακολουθείστε ένα απόσπασμα από την ατέλειωτη κουβέντα μας:

Σ. Δεν είχε μόνο βάσανα η Σπιναλόγκα.

Φ. Είχε γλέντια, είχε χορούς, είχε απ’ όλα. Ένα καλό χωριό ήταν εκείνα τα χρόνια.
Σ. Και κάνανε και γάμους λέει εδώ, γεννιόντουσαν και παιδιά…

Φ. Και παιδιά και γάμους και γλέντια.

Σ. Κανονικά απαγορευόταν να κάνουνε παιδιά.

Φ. Κανονικά… ε μπορείς να σταματήσεις τα νιάτα, μπορείς να σταματήσεις το αίμα, όταν εμπαίνανε δυο νέοι εδώ μέσα που χόχλαζε το αίμα τους; Μπορούσες να τους σταματήσεις να μην κάνουνε παιδιά, σεξ, να μην κάνουνε τίποτε σαν τους καλογέρους; Αδύνατον.

Σ. Έχω ακούσει και όμορφες ιστορίες. Βρήκα μια γυναίκα που ακολούθησε τον άντρα της εδώ με τη θέλησή της…

Μ. Η καλοσύνη, Σταύρο μου, δεν απόκαμε. Η κυρα- Μαρία, Θεός σχωρές την, ήταν λεβεντιά ψυχής. Αρρώστησε ο άντρας της, ο Γιάννης και ήρθε το καΐκι να μαζέψει τους λεπρούς απ’ τα Χανιά και αυτή εμάζεψε ένα μπογαλάκι τα ρουχαλάκια της και σιγά- σιγά το βράδυ επήγε και ετρύπωσε μέσα στο καΐκι που θα έπαιρνε τον άντρα της και κρύφτηκε μέσα. Και το πρωί, όταν επιάνανε πια στο Ηράκλειο την εβρήκανε μες στο καράβι. Την εβλέπει ο άντρας της, Μαρία! Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ πέρα; Γιάννη μου, τον Γολγοθά θα τον ανέβουμε μαζί. Και στα καλά και στα κακά Γιάννη, μαζι»!

Μου είπε και άλλες ιστορίες ο Μανώλης που κάποια μέρα θα σας τις διηγηθώ. Όλες βέβαια για την Σπιναλόγκα, στην είσοδο της οποίας κάποτε όχι πολύ παλιά υπήρχε η επιγραφή: «Ο εισερχόμενος να αποθέσει κάθε ελπίδα».

ΥΓ. Δεν έχει καμία αξία αλλά θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Θοδωρή Παπαδουλάκη, την Βικτώρια Χίσλοπ, τον Νίνο Ελματζιόγλου, την Μιρέλα Παπαοικονόμου (αλλά και τον Μάινα, την Λέχου, τον Χειλάκη, την Σκαφιδά, τον Στάνκογλου και τους 120 πρωταγωνιστές και 2000 κομπάρσους που παίζουν στο «Νησί»). Τις μέρες που έζησα μαζί τους στη Κρήτη πείστηκα ότι δεν κάνουν απλώς ένα σήριαλ, αλλά θα προσπαθήσουν να βγάλουν τον φόβο αλλά και τον οίκτο απ’ τη φορτισμένη λέξη της λέπρας. Μπράβο τους.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

«Το Νησί»: ένα μεγάλο λάθος

13/10/2010

της Ρίκας Βαγιάνη

Tεράστια γκάφα το «Νησί». Mega λάθος. Εγώ, αν ήμουν Μπόμπολας, ή Βαρδινογιάννης, ή Ψυχάρης (μα τον Άγιο των media, δεν έχω ιδέα πλέον ποιανού είναι αυτό το κανάλι: Ήξερα στην αρχή, αλλά τώρα έχω μπερδευτεί). Αν ήμουν πάντως το αφεντικό, θα τους μάζευα όλους, στη γραφειάρα μου, κάτι Μπούτους, κάτι Τούτους, με όλη τους τη συνοδεία, αυτόν που είχε την αρχική (τρομάρα του) ιδέα, παρέα με τους καλλιτέχνες, τους σκηνοθέτες και όλο το επιτελείο των συντελεστών, από τον πρωταγωνιστή ως τον πιο άσημο βοηθό ηλεκτρολόγου. Θα τους καλούσα στο γραφείο μου και θα τους απέλυα. Με συνοπτικές διαδικασίες. Θα ζητούσα επί πίνακι το κεφάλι της Παποικονόμου: να δω κεφάλια κι ένσημα να κατρακυλάνε στα σκαλιά του Ερρίκου Ντυνάν.

Εν συνεχεία, ως μυαλωμένο αφεντικό θα προμηθευόμουν μια βαριοπούλα κι ένα αλυσοπρίονο και θα κατέστρεφα συστηματικά τις μονταζιέρες, τις ψηφιακές μνήμες, τους σκληρούς δίσκους που περιείχαν κάθε δευτερόλεπτο γυρισμάτων της σειράς. Θα πολτοποιούσα ολόκληρη την παραγωγή- Να μη μείνει τίποτα από το Νησί, ούτε καν μια ανάμνηση ότι κάποτε γυρίστηκε.

Αλλά έχουν μυαλό; Δεν έχουνε. Πήγαν, σαν τις μωρές παρθένες, βρήκαν ένα βιβλίο που έχει χαλάσει τον κόσμο με την επιτυχία του και αποφάσισαν να το κάνουν σήριαλ. Εν μέσω κρίσης, φτώχειας σε χρήμα και πνεύμα, εν μέσω πλήρους σύγχυσης ιδεών και αξιών. Ε, τα ήθελαν και τα έπαθαν. Τα πρώτα σημάδια ήρθαν νωρίς, από τις εξομολογήσεις των εργαζομένων «κάτι πάει να γίνει εδώ, κάτι που δεν μοιάζει με τα άλλα», μας έλεγαν συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων που επέστρεφαν από τους τόπους γυρισμάτων. Δεν ήταν αργά, ακόμα και τότε: έπρεπε να τη σακουλευτούν τη δουλειά ο ι αρμόδιοι και να «θάψουν» την παραγωγή-κάτι τέτοια τα πνίγεις μικρά, γιατί μεγαλώνουν και σου δημιουργούν του κόσμου τους μπελάδες.

Τέλος πάντων, κανείς δεν είχε τη δύναμη να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι, να βάλει φρένο σ΄αυτή την κατρακύλα (προς τα πάνω). Το Νησί έγινε σενάριο, συγκέντρωσε τον κόσμο του, γυρίστηκε, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες επεξεργασίες κι από προχτές, ο δόμος του δεν έχει επιστροφή: Προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του σήριαλ και τα έκανε όλα μαντάρα.

Μπορεί να μην είμαστε κριτικοί τέχνης, αλλά λίγα δράμια νιονιό έχουμε. Ξέρουμε πότε βλέπουμε σκατά τηλεόραση, πότε βλέπουμε σαχλοτηλεόραση και πότε βλέπουμε αυτό που λένε «καλή τηλεόραση». Αυτό που είδαμε ήταν δέκα σκαλιά παραπάνω από το απλώς, «καλή τηλεόραση». Ήταν ένας καλλιτεχνικός και τεχνικός άθλος, που όμως, κατάφερνε το αδιανόητο, να διατηρήσει την ανθρωπιά του και να «μιλήσει» τρυφερά και λυπημένα στη γλώσσα των πιο απλών ανθρώπων. Να μιλήσει για την ιστορία μας. Και να μας κάνει να κλάψουμε, γιατί όλοι αναγνωρίσαμε μέσα στην ιστορία, το παρελθόν των ανθρώπων και των τόπων μας, όλοι νιώσαμε ξαφνικά να ανοίγει η πληγή των τραυμάτων που κουβαλάμε, εντός μας: τραύματα αμίλητα κι ανείπωτα, «δώρα» βαριά από τις παλιότερες γενιές. Δεν έπρεπε εμένα να μου το κάνει αυτό το Mega. Είχα βολευτεί με την τηλεόρασή μας. Την είχα συνηθίσει, είχα το πρόγραμμα αυτά που χάζευα, αυτά που μ΄άρεσαν κι αυτά που βαριόμουν. Η σιχαινόμουν.

Και ξαφνικά, μου ρίχνει στο κεφάλι το «Νησί». Και με φέρνει εκτός εαυτού, ανεβάζοντας για το ίδιο το δίκτυο –και τα γειτονικά του- αλλά κυρίως για τους τηλεθεατές, έναν πήχη θεόρατο, που δεν πηδιέται με τίποτα. Τι να κάνω τώρα εγώ; Ποια είναι αυτή η ξανθιά ντυμένη Λευκορώσσα έσκορτ που προσπαθεί κάτι να μου πει για το μπότοξ μιας άλλης ξανθιάς; Τι να δω; Ποια είμαι; Και κυρίως, τι δουλειά έχει το «Νησί» στη σημερινή ελληνική τηλεόραση; Μου θυμίζει μια φάση πέρσι, που ήμουν άφραγκη και άνεργη, αλλά «κόλλησα» και αγόρασα μια υπέροχη γαλλική τσάντα. Ήταν η πιο ωραία, η πιο σικ, (και η πιο ακριβή) που είχα στη ζωή μου. Την έφερα στο σπίτι κι έγινε της τσάντας. Τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί δίπλα της, τα ρούχα μου έδειχναν τσίτια, τα παπούτσια μου φτηνιάρικα, τα μαλλιά μου βλάχικα, η ίδια μου η ντουλάπα ήταν πολύ «βήτα» για να φιλοξενήσει αυτή την τσάντα. Χρειάστηκε να αλλάξω όλη μου τη γκαρνταρόμπα, προς το κομψότερο, η τσάντα με κατέστρεψε.

Έτσι τώρα και με το «Νησί»: διέφθειρε με αδιαπραγμάτευτη ποιότητα και απέραντη, δημιουργική αγάπη, τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές που σκλάβωσε από το πρώτο πλάνο. Τα πράγματα δε, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πολύ επικίνδυνη ιστορία. Τι θα γίνει αν, μετά την πρώτη χαρά που πήραμε με αυτό το πανέμορφο «λάθος» πάρουμε αέρα και ζητάμε περισσότερα; Τι θα γίνει αν αρχίσουμε να απαιτούμε ένα «Νησί» στις Ειδήσεις, ένα άλλο «Νησί» στις μουσικές εκπομπές, ένα «Νησί» στις πολιτικές συζητήσεις; Τι θα απογίνουν όλα τα άλλα (και όλοι οι άλλοι), αν ξαφνικά ξέρουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν –και γίνονται- αλλιώς; Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε θριαμβευτικά, ακόμα και στην πιο δύσκολή μας ώρα; Τι θα γίνει αν συνεννοηθούμε μεταξύ μας ότι δεν μας ικανοποιεί τηλεοπτικά, τίποτα λιγότερο από ένα αντίστοιχο «Νησί» σε κάθε πρόγραμμα που επιλέγουμε να τιμήσουμε με τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτουμε;

Δεν έπρεπε να μου το κάνουν εμένα αυτό. Εξορισμένη στη Τηλε-Σπιναλόγκα της βλαχογκλαμουριάς, είχα συμφιλιωθεί με την αρρώστια μου: Τόσο που σιγά σιγά έπειθα τον εαυτό μου ότι περνούσα και ωραία. Μιλάμε , είχα υποστεί την απόλυτη ασυλοποίηση. Και μου πετάς ρε Μέγκα μου, ένα βλέμμα του Μάϊνα κενό μπροστά στον ξεριζωμό της ζωής του (της ζωής όλων μας) και με στέλνεις, κανονικά, για βρούβες. Ωραία συμπεριφορά, ρε Στέλιο. Συγχαρητήρια. Να το πεις και στους άλλους, ακούς; Δεν θα σας συγχωρήσω ποτέ… Ούτε εγώ, ούτε άλλος κανένας, γι αυτές τις Δευτέρες: Γι αυτή την αχνή, παράλογη ελπίδα πώς, αφού υπάρχει και αναδύεται, έστω ένα «Νησί», δεν χάθηκαν όλα.
Ή τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Reaction score
4

Σας φάνηκε λίγο 'αργό' . . ?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003

Σας φάνηκε λίγο 'αργό' . . ?
Είχε ταχύτητα ΄΄Αγγελόπουλος2΄΄(Κατά το...΄΄Mach2΄΄:137:)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv