Eσεις ....τον δροσιζετε λιγακι????

Reaction score
777
Γειά σου Βλασάρα!!!

το είχα ψάξει και εγώ μερικώς για την ψύξη του συστήματος...

έτσι τελικά αγόρασα δύο ανεμιστήρες και ένα τροφοδοτικό.τους έβαλα με ένα κουμπάκι και το καλοκαίρι πάει καλά.
ειδικά ο πρό χτύπαγε 70άρια!!!!

πάντως ο κρέλλ θέλει ιδιαίτερη προσοχή.αν βάλεις τους ανεμιστήρες στις ψύχτρες πάνω μπορεί να μήν έχεις σωστή θερμοκρασιακή κατανομή στον ενισχυτή.

πόσους βαθμούς σου χτυπάει?έχω την εντύπωση οτι εμάς πάει εώς 50.είναι επικίνδυνο?

Reaction score
777
για μένα η καλύτερη λύση-που θα εφαρμόσω- είναι αυτή του αισθητήρα PID.

είναι ένα μηχανηματάκι που έχει έξοδο σε ένα ανεμιστήρα και είσοδο απο ένα θερμοζεύγος.ουσιαστικά αυτό ξεκινάει και σβήνει τον ανεμιστήρα σε θερμοκρασίες που του ορίζεις εσύ.

έχω πεί εδώ και κανα χρόνο οτι θα πάρω μία τέτοια βλακειούλα αλλα...δέν έτυχε ακόμη:142:

Reaction score
150
Βλάση πιστεύω ότι ο Κώστας έχει δίκιο για το αλουμίνιο.

Θα απορροφάει κι αυτό θερμότητα γιατί το πλεξιγκλάς δεν απορροφάει καθόλου.

Ναι απλά αν δεν έχει fins δηλαδή ΠΟΛΛΑ fins διότι για σωστή επαγωγή θέλουμε ΜΕΓΑΛΗ επιφάνια δεν θα κάνει squat. Αλλά και fins να ειχε δια του αέρος μάλλον μπαρμπούτσαλα θα έκανε διότι αν δεν είναι το αλουμίνιο σ'επαφή με το "ζεστό σώμα" δουλειά δεν γίνεται.

Με άλλα λόγια ούτε μισό βαθμό κελσίου διαφορά στο αποτέλεσμα δεν θα είχε.

απο της 7 ακουω μουσικη οχι δυνατα βεβαια.......ειναι δροσερος εως και κρυος λεβεντες....ειλικρινα!!!!
Ελπίζω να μην κάνουν θόρυβο γιατί μετά από 30 μάρκες ανεμιστήρων που έχω δοκιμάσει αλλά και γενικότερα από την πείρα μου με τις υδροψύξεις 80αρηδες ανεμιστήρες τους αποφεύγουμε με τρέλα.

Ξέρω δεν ήθελες από PC (βασικά τι PC 12v) αλλά έπρεπε να βάλεις ή 120αρηδες ή 140.

Με δυο μόνο ανεμιστήρες αν διάλεγες τους σωστούς και όχι αυτούς που πουλάει το πλαίσιο και γενικά τα μαγαζιά της Ελλάδας, θα είχες μεγαλύτερη απόδοση.

Επίσης για να ξέρεις, η απόδοση των ανεμιστήρων που δίνει ο κατασκευαστής μετριέται στο αέρα ελεύθερα. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την εμπρόσθια αντίσταση και τον σχεδιασμό των πτερυγίων οι τιμές που δίνουν μπορούν να πάνε περίπατα.

Π.χ. Υπάρχουν πολλοί ανεμιστήρες που μετράνε καλά στον αέρα και μέτρια (θορυβο + απόδοση) πάνω σε ψυγείο που είναι το άλλο ακρο.

Σχειτκά με το Plexiglass μου κάνει τρομερή εντύπωση που λες ότι δεν τρυπιέται εύκολα γιτί μέχρι και με το router το πλακώνω και ζωγραφίζω πάνω του ενώ μου τρυπιέται σα βούτυρο.

Μήπως σου έδωσαν πολυκαρμπονικό? Εκεί παραπέμπει αυτό που λες μιας και είναι σκληρό και άκαμπτο σε σχέση με το Plexi.

Πάντως έκανες ωραία δουλειά κι ελπίζω οι ανεμιστήρες να μην κάνουν θόρυβο.

Παιδες το μηχανακι δεν προλαβαινει να ανεβασει θερμοκρασια στο καπακι.Ολες οι τρυπες και οι 6 ανεμιστηρες δημιουργουν μια ροη αερα πολυ καλη.Και η πατεντα με τις τρυπες στο κατω ρακ τραβανε αερα απο το παγωμενο πατωμα και ειναι οτι καλυτερο.
Περαν πλακας το πλεξ βοηθαει γιατι βλεπεις και τι γινεται μεσα ανα πασα στιγμη.
Τωρα για υδροψυξη ουτε κουβεντα μαγκες.Με τοσα ρευματα μια ελαχιστη αστοχια υλικου και χαιρετα μας τον πλατανο

Την υδρόψυξη σε τελικό την έχω σκεφτεί πολύ καιρο και ειλικρινά δεν με φοβίζει κάποια αστοχια υλικού μιας και μπορεί κανείς να προβεί σε υπερβολικές μεν αλλά απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας και να αποκλίσει διαρροές.

Αυτό που με σταμάτησε είναι ότι εν αντιθέση με τα PC εδώ δεν βλέπω να παίρνεις μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με κάποια αερόψυξη ούτε και μεγαλύτερη λόγω θερμοκρασίας. Απλά έχεις το μέγιστο χωρίς να ταλαιπωρείς το μηχάνημα.

Με τις γρίλιες που λες ότι έχει στο κάτω μέρος και με 6 ανεμιστήρες που έβαλες στο πάνω, οι μικρές τρύπες είναι περιττές, τσάμπα ο κόπος. Δεν προλαβαίνει να γίνει ροή αέρα από αυτές.

Δοκίμασε για το μέλλον αυτό που θα σου πω. Πάρε ένα κομμάτι πλεξιγκλάς, ένα τρυπάνι καινούργιο 5-6 χιλ και κάνε κατευθείαν τρύπες, βάζοντας όμως το δράπανο αριστερόστροφα, ανάποδα. :121: Αν βρεις τρυπάνι αλουμινίου - είναι διαφορετικά από αυτά του σιδήρου - είναι πολύ προτιμότερο, αλλά θέλει να το ψάξεις σε πιο εξειδικευμένα καταστήματα.

That's a point και εκτός αυτού καλό είναι να γνωρίζουμε ότι μπορεί να λειτουργούν και ανασταλτικά λόγω μειωμένης πίεσης στο κύριο χώρο που θέλουμε να ψύξουμε.

Και πάλι απορώ? Γιατί τόσο ζόρι με το πλέξι? Ποτέ δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τρυπάνι σιδήρου ούτε με αλουμινίου και ποτέ δεν χρειάστηκε να βάλω ανάποδα τις στροφές το οποίο μάλιστα δεν βοηθάει στην εξαγωγη των ροκανιδιών.

Σε κόψιμο όμως με σέγα έχω ειδικές σέγες για πλέξι ενώ σε πριόνια πάγκου χρησιμοποιώ τροχούς αλουμινίου.

είναι ένα μηχανηματάκι που έχει έξοδο σε ένα ανεμιστήρα και είσοδο απο ένα θερμοζεύγος.ουσιαστικά αυτό ξεκινάει και σβήνει τον ανεμιστήρα σε θερμοκρασίες που του ορίζεις εσύ.

έχω πεί εδώ και κανα χρόνο οτι θα πάρω μία τέτοια βλακειούλα αλλα...δέν έτυχε ακόμη:142:
Πάντως αν πήγαινε σε 12v υπάρχουν απίστευτα έξυπνοι controllers για αυτοί τη δουλειά ακόμα και παθητικοί.

Τέλος κάτι που δεν ανέφερε κανείς είναι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με τη σκόνη ειδικά όταν τραβάμε από το πάτωμα αέρα που εκεί βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εδώ Βλάσ....θα σου πρότεινα να βάλεις κανένα φίλτρο στην εισαγωγή αέρα γιατί αλλιώς θα πρέπει να φυσάς το μηχάνημα κάθε τρεις και λίγο και είναι και βαρύ.

Μια άλλη λύση είναι να έχει κανείς αρνητική πίεση μέσα στο κουτί που καθυστερεί την είσοδο της σκόνης αλλά θέλει ειδικό σχεδιασμό.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.300
Απάντηση: Eσεις ....τον δροσιζετε λιγακι????

Μπράβο Σωτήρη!

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821
Απάντηση: Re: Eσεις ....τον δροσιζετε λιγακι????

:143:

Kαλημερες.....για δωσε ενα link ρε πουλακι μου!!!!!!!!!!!!:142::142:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Ωραιαααααα.....για προτεινετε μου φιλτρα ωρε κοπελια!!!!!!!!!!!
Τι να βαλλω στο εργαλειο μου?:143::143:

D

Deleted member 23222

Guest

απο της 7 ακουω μουσικη οχι δυνατα βεβαια.......ειναι δροσερος εως και κρυος λεβεντες....ειλικρινα!!!!
Τότε να βάλεις και ένα χρονικό στο κύκλωμα για να μη ξεκινά από την αρχή το ανεμιστηράκι...μη το κάνουε και ψυγείο χωρίς...χροιές:142::142:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Τότε να βάλεις και ένα χρονικό στο κύκλωμα για να μη ξεκινά από την αρχή το ανεμιστηράκι...μη το κάνουε και ψυγείο χωρίς...χροιές:142::142:

Πατερα......εχω βαλλει και buton οn-of και βαζω μπρος το air condition μολις αρχιζει και μου ζεστενεται το εργαλειο.......παντως κανει ψοφο στο σασι μολις το φουλαρω!!!!!!!!!!!!!!!:137::137:

D

Deleted member 23222

Guest

Πατερα......εχω βαλλει και buton οn-of και βαζω μπρος το air condition μολις αρχιζει και μου ζεστενεται το εργαλειο.......παντως κανει ψοφο στο σασι μολις το φουλαρω!!!!!!!!!!!!!!!:137::137:
Ωχ...με τόσο ψόφο...μη πάθεις ζημιά...σε άλλο εργαλείο...:143::143:

D

Deleted member 23222

Guest

Και για να μη προσβληθείς...σε ψόφο το παθαίνω κι εγώ!!:142:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Ενα τοσο σοβαρο θεμα το γυρισατε σε π.......συζητηση:410::410::410::410:

D

Deleted member 23222

Guest

Για αυτό έχω τάξη α στα πρώτα 78W...μετά...Α-Β!!!

Reaction score
777

Reaction score
2.243
Ναι απλά αν δεν έχει fins δηλαδή ΠΟΛΛΑ fins διότι για σωστή επαγωγή θέλουμε ΜΕΓΑΛΗ επιφάνια δεν θα κάνει squat. Αλλά και fins να ειχε δια του αέρος μάλλον μπαρμπούτσαλα θα έκανε διότι αν δεν είναι το αλουμίνιο σ'επαφή με το "ζεστό σώμα" δουλειά δεν γίνεται.

Με άλλα λόγια ούτε μισό βαθμό κελσίου διαφορά στο αποτέλεσμα δεν θα είχε.

Ελπίζω να μην κάνουν θόρυβο γιατί μετά από 30 μάρκες ανεμιστήρων που έχω δοκιμάσει αλλά και γενικότερα από την πείρα μου με τις υδροψύξεις 80αρηδες ανεμιστήρες τους αποφεύγουμε με τρέλα.

Ξέρω δεν ήθελες από PC (βασικά τι PC 12v) αλλά έπρεπε να βάλεις ή 120αρηδες ή 140.

Με δυο μόνο ανεμιστήρες αν διάλεγες τους σωστούς και όχι αυτούς που πουλάει το πλαίσιο και γενικά τα μαγαζιά της Ελλάδας, θα είχες μεγαλύτερη απόδοση.

Επίσης για να ξέρεις, η απόδοση των ανεμιστήρων που δίνει ο κατασκευαστής μετριέται στο αέρα ελεύθερα. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την εμπρόσθια αντίσταση και τον σχεδιασμό των πτερυγίων οι τιμές που δίνουν μπορούν να πάνε περίπατα.

Π.χ. Υπάρχουν πολλοί ανεμιστήρες που μετράνε καλά στον αέρα και μέτρια (θορυβο + απόδοση) πάνω σε ψυγείο που είναι το άλλο ακρο.

Σχειτκά με το Plexiglass μου κάνει τρομερή εντύπωση που λες ότι δεν τρυπιέται εύκολα γιτί μέχρι και με το router το πλακώνω και ζωγραφίζω πάνω του ενώ μου τρυπιέται σα βούτυρο.

Μήπως σου έδωσαν πολυκαρμπονικό? Εκεί παραπέμπει αυτό που λες μιας και είναι σκληρό και άκαμπτο σε σχέση με το Plexi.

Πάντως έκανες ωραία δουλειά κι ελπίζω οι ανεμιστήρες να μην κάνουν θόρυβο.

Την υδρόψυξη σε τελικό την έχω σκεφτεί πολύ καιρο και ειλικρινά δεν με φοβίζει κάποια αστοχια υλικού μιας και μπορεί κανείς να προβεί σε υπερβολικές μεν αλλά απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας και να αποκλίσει διαρροές.

Αυτό που με σταμάτησε είναι ότι εν αντιθέση με τα PC εδώ δεν βλέπω να παίρνεις μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με κάποια αερόψυξη ούτε και μεγαλύτερη λόγω θερμοκρασίας. Απλά έχεις το μέγιστο χωρίς να ταλαιπωρείς το μηχάνημα.

That's a point και εκτός αυτού καλό είναι να γνωρίζουμε ότι μπορεί να λειτουργούν και ανασταλτικά λόγω μειωμένης πίεσης στο κύριο χώρο που θέλουμε να ψύξουμε.

Και πάλι απορώ? Γιατί τόσο ζόρι με το πλέξι? Ποτέ δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τρυπάνι σιδήρου ούτε με αλουμινίου και ποτέ δεν χρειάστηκε να βάλω ανάποδα τις στροφές το οποίο μάλιστα δεν βοηθάει στην εξαγωγη των ροκανιδιών.

Σε κόψιμο όμως με σέγα έχω ειδικές σέγες για πλέξι ενώ σε πριόνια πάγκου χρησιμοποιώ τροχούς αλουμινίου.

Πάντως αν πήγαινε σε 12v υπάρχουν απίστευτα έξυπνοι controllers για αυτοί τη δουλειά ακόμα και παθητικοί.

Τέλος κάτι που δεν ανέφερε κανείς είναι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με τη σκόνη ειδικά όταν τραβάμε από το πάτωμα αέρα που εκεί βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εδώ Βλάσ....θα σου πρότεινα να βάλεις κανένα φίλτρο στην εισαγωγή αέρα γιατί αλλιώς θα πρέπει να φυσάς το μηχάνημα κάθε τρεις και λίγο και είναι και βαρύ.

Μια άλλη λύση είναι να έχει κανείς αρνητική πίεση μέσα στο κουτί που καθυστερεί την είσοδο της σκόνης αλλά θέλει ειδικό σχεδιασμό.
Πολύ όμορφο το "πείραγμα". Μια πρόταση μόνο, από μικρή εμπειρία από υπολογιστές, σκέφτομαι ότι ίσως ήταν χρήσιμο να έβαζες και ένα φιλτράκι αέρα (σαν και αυτά των καλών κουτιών υπολογιστή) για να μη γεμίσει σκόνη το εσωτερικό. Γιατί λογικά τότε θα πάει στράφι και η δουλειά με τους ανεμιστήρες, θα αποβάλλει θερμότητα πιο αργά.
:126:

Reaction score
29.753

:143:Βλάσση μπορείς να βάλεις εναν πιο μεγάλο ανεμιστήρα 140mm είτε μέσα στο κουτί είτε εξω για να δημιουργεί ενα πιο αθόρυβο ρεύμα αέρα, καθότι θα εχει πιο μεγάλα πτερύγια και θα δουλεύει με πιο λίγες στροφές. Οι τρύπες που έκανες οι μικρές στο πλέξι , το μόνο που κάνουν είναι να ακυρώνουν αυτό που κάνεις , εν μέρη με τους ανεμιστήρες.
Δλδ αλλοιώνουν την ροή του αέρα.
Φιάξε ενα άλλο πλέξι βάλε εναν μεγάλο 140mm η και μεγαλύτερο ανεμιστήρα , και χωρίς καθόλου μικρές τρύπες στο πλέξι.
Επίσης όπως σωστά ειπώθηκε απο τον notiskas, αν δεν κάνω λάθος , το κρελίδιον θα γεμίσει σκόνη σε χρόνο dt, όπως και τα pc, θέλεις απαραίτητα φίλτρα απο κάτω , σίτες σαν αυτές που έχουν τα pc, επίσης . Δεν φαντέζεσαι πόση σκόνη θα βρείς μέσα μετά απο ενα μήνα. Η οποία κιόλας δεν θα αφαιρείται και εύκολα μόνο με φύσημα , αλλά θα θέλει πινέλο.Τέλος δεν μπορώ να πιστέψω οτι δεν εχει θόρυβο η όλη κατασκευή.Μιλάω για αεροδυναμικό θόρυβο, ε? δλδ την τυρβώδη ροη του αέρα.
Γιαυτό σου λέω για εναν μεγάλο ανεμιστήρα σε χαμηλές στροφές.
Παρόλαυτά μπράβο για την δουλειά που ούτως η άλλέως είναι εξαίρετη, (καλά θα έγραφα κάτι άλλό αλλά θα πέσει ban) αλλά όπως πάντα ημιτελής χιχιχιχιχιχι.:142::138::137:

Reaction score
29.753

Τέλος να πω κάτι ακόμα , είσαι σίγουρος οτι τα ανεμιστήρια δεν σου βάζουν θόρυβο στον κρελλίδη? γιατί τα βλέπω πολύ κοντά σε διάφορα εξαρτήματα της πλακέτας?
Και ως γνωστόν τα ανεμιστήρια σπινθηρίζουν. χιχιχιχιχι.:146::142::204:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Για την ωρα Γιαννημ ουτε σπινθηρες και σιγουρα ελαχιστος θορυβος στον αερα και αυτο οταν ειναι στο φουλ .....οταν ομως δυναμωνω λιγο την μουζικα,δεν ακουγεται τιποτις φιλρακι......τζαμι σε λεω μου πηγε η κατασκευη!!!!!

Αληξθεια βρε Γιαννακι που μπορω να βρω αναλογα φιλτρα για την σκονη γιατι το ειχα αυτο και εγω στο μυαλο μου...............

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Eσεις ....τον δροσιζετε λιγακι????

Για την ωρα Γιαννημ ουτε σπινθηρες και σιγουρα ελαχιστος θορυβος στον αερα και αυτο οταν ειναι στο φουλ .....οταν ομως δυναμωνω λιγο την μουζικα,δεν ακουγεται τιποτις φιλρακι......τζαμι σε λεω μου πηγε η κατασκευη!!!!!

Αληξθεια βρε Γιαννακι που μπορω να βρω αναλογα φιλτρα για την σκονη γιατι το ειχα αυτο και εγω στο μυαλο μου...............
φίλτρα θέλει ένα ανα ανεμιστήρα.απλα αν έπαιρνες φίλτρα υπολογιστή τότε τα πράματα θα ήταν πιο εύκολα.
κάτι σίτες είναι...μή νομίζεις δηλαδή οτι είναι κάτι το τρομερό...:137:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.300

Ότι και να βάλεις Βλάση, σκόνη θα μαζεύει!

Απλά με το φίλτρο θα μαζεύει λιγότερη και πιο ψιλή σκόνη.

Τα χνούδια πάντως που είναι πιο χοντρά, θα τα κρατάει το φίλτρο.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Φιλτρα αποροφητηρα κουζινας απο supermarket ειναι μια φτηνη και προσιτη λυση.
Ετσι οταν τηγανιζεις και τα αυγα δεν θα μυριζει το σαλονι:414:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop