Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

... Μετα την συνδεεις μεταξυ φασης και γειωσης στην μπριζα.
Εαν εχεις αριστη γειωση στο σπιτι, η λαμπα θα πρεπει να φωτιζει οπως και πριν ...
Αυτό σε μένα και γενικά στα νέα σπίτια, που έχουν ΔΔΕ, δε γίνεται, πέφτει το ρελέ διαρροής. :108:
... Επισης να πω οτι το θεμα της γειωσης των επιμερους συσκευων δεν εξαντληθηκε στο προηγουμενο ποστ μου, καθως δεν αναφερθηκε η περιπτωση του "σηκωμενου" απο το σασσι common (floating ground)
Όταν βρεις χρόνο, εξήγησε τι είναι το floating ground, πλερώνω όσο-όσο. :123:

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Re: Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

Αυτό σε μένα και γενικά στα νέα σπίτια, που έχουν ΔΔΕ, δε γίνεται, πέφτει το ρελέ διαρροής. :108:

Όταν βρεις χρόνο, εξήγησε τι είναι το floating ground, πλερώνω όσο-όσο. :123:
NAi ετσι ειναι. Οπως ειπα υπαρχει και προηγουμενο ποστ (θαναι τουλαχιστον χρονος που γραφτηκε εαν θυμαμαι καλα) πανω σε αυτο το θεμα, οπου το αναφερω αυτο το σχετικο με ρελε διαρροης. Ακομη ομως και αν υπαρχει τετοιο, δεν ειναι σιγουρο οτι θα πεσει, οταν η γειωση δεν ειναι σωστη. Εννοω οτι για να δουλεψει για τα ρευματα διαρροης που σχεδιαστηκε το ρελε διαρροης, χρειαζεται πολυ καλη γειωση. Γι αυτο ακριβως, σε εκεινο το ποστ, λεω οτι μπορει να μην πεσει το ρελε.

Το θεμα της σηκωμενης γειωσης ειναι απλο, και εχει σκοπο να αποφευχθουν οι βροχοι γειωσεως.
Απο μια αποψη προκειται για μια ψευτογειωση, που υπεισαγει ενα συμβιβασμο τουλαχιστον σε οτι αφορα την ασφαλεια του χειριστη. Βολευει ομως αλλες καταστασεις.

Το κοινο σημειο (common) οποιουδηποτε κυκλωματος, αυτο που αποκαλειται "γη" ή "Ground" μεταξυ τεχνικων, συνηθως ειναι γαλβανικα (=αμεσα) συνδεδεμενο στα μεταλλικα μερη του φορεα της συσκευης.

Συνηθως αλλα οχι παντα.
Μπορει το common να μην συνδεεται καθολου στο σασσι, ή να συνδεεεται μεσω μιας αντιστασης ή ενος πυκνωτη. Τοτε το common δεν φερει ακριβως το δυναμικο του σασσι, που ειναι 0 μηδεν εφοσον το σασσι γειωνεται στην μπριζα, και η γειωση του σπιτιου ειναι καλη.
Στην περιπτωση της σηκωμενης γης, τυχον στατικα φορτια ή διαρροες εξαρτηματων διοχετευονται προς το σασσι με λιγοτερο αμεσο τροπο, απ οτι μια αμεση γαλβανικη συνδεση, δημιουργοντας ετσι καποια αναφορα του common στο δυναμικο της γης.
Η αναφορα αυτη εξαρταται απο την φυση και την τιμη του εξαρτηματος που παρεμβαλλεται (πυκνωτης ή αντισταση ή παραλληλος συνδιασμος τους), ΚΑΙ απο το ειδος των φορτιων που καλειται να παροχετευσει προς το σασσι (και εν συνεχεια προς την γη).
Δηλαδη εαν θελουμε για παραδειγμα να εξασφαλισουμε οτι η πιθανη διαρροη ενος μετ/στη τροφοδοσιας ή Εξοδου, θα βρει τον δρομο της προς την φυσικη γη, και δεν θα χτυπαει θανατηφορα, ουτε θα καταστρεψει αλλα εξαρτηματα, ουτε θα μεταφερθει προς τις διασυνδεδεμενες συσκευες, τοτε συνδεουμε το common στο σασσι μεσω μιας αντιστασης χαμηλης τιμης (πχ 10 Ω). Ετσι εχουμε "σπασει" εν μερει ενα πιθανο ground loop, αλλα και μεταφερει το common ΣΧΕΔΟΝ σε δυναμικο γης.
Επισης, εαν θελουμε να εξασφαλισουμε σε ενα Ραδιοφωνικο δεκτη αναφορα των κυκλωματων ληψης προς την γη, μονο οσον αφορα την Ραδιοσυχνοτητα, τοτε παρεμβαλουμε ενα πυκνωτη καταλληλης χωρητικοτητας.

Ακομη και στην περιπτωση καμμιας σχεσης του common προς το σασσι, υπαρχει παντα μια χωρητικοτητα (νοητος πυκνωτης) αναμεσα
σε αυτα τα δυο, που συχνα ειναι αρκετη για την διελευση καποιας υψισυχνης συνιστωσας (πχ RF), αλλα δεν ειναι σε θεση να εξασφαλισει ασφαλεια απο πλευρας διαρροων συνεχους ή χαμηλης συχνοτητας AC.
Κλασσικη εφαρμογη του ακριβως παραπανω ειναι τα φορητα Ραδιοφωνα τρανζιστορ.
Ειναι τα Τρανζιστορακια γειωμενα πουθενα ??
ΜΑΛΙΣΤΑ ! Ειναι γειωμενα, αλλα μονο ως προς την RF, μεσω ενος νοητου πυκνωτη που υπαρχει αναμεσα σε αυτα και την γη.

Για πες ....
Ποσα κανει να παιρνω ?

Reaction score
13
Στην περιπτωση του CBK συμφωνω με τον Νικο Τσαρουχα.
Η αγωγοι της γειωσης στην εγκατασταση του σπιτιου του πρεπει να κουβαλανε πολυ παρασιτο, που για μια σειρα απο λογους δεν διοχετευται στη φυσικη γη.

Βρεθηκε ομως και ο ενισχυτης που αναδεικνυει το φαινομενο.

Προς Ντιουηδες : H χρηση μετασχηματιστων απομονωσης στην εξοδο του σηματος προενισχυτων ή Εισοδο τελικων, απλα κουκουλωνει τετοια προβληματα, ενω βαζει ενα ζημιογωνο στοιχειο στην πορεια του σηματος. Ας παρουν την προκληση να το φτιαξουν χτυπωντας την ριζα των προβληματων.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

... Ακομη ομως και αν υπαρχει τετοιο, δεν ειναι σιγουρο οτι θα πεσει, οταν η γειωση δεν ειναι σωστη. Εννοω οτι για να δουλεψει για τα ρευματα διαρροης που σχεδιαστηκε το ρελε διαρροης, χρειαζεται πολυ καλη γειωση
...
Για πες ....
Ποσα κανει να παιρνω ?
Φυσικά, αν δεν είναι σωστή δεν πέφτει, εκτός και τα ρεύματα είναι πολύ μεγάλα, οπότε υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.
....
Ά, δε ξέρω, εγώ μόνο το χρήμα διαθέτω! :119:
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση. :444:
Στην περιπτωση του cbk συμφωνω με τον Νικο Τσαρουχα.
Η αγωγοι της γειωσης στην εγκατασταση του σπιτιου του πρεπει να κουβαλανε πολυ παρασιτο, που για μια σειρα απο λογους δεν διοχετευται στη φυσικη γη ...
Επίσης συμφωνώ. Ακόμα κι' αν υπάρχουν κι' άλλοι λόγοι για το παράσιτο, είναι δύσκολο η ηλεκτρική του εγκατάσταση να είναι εντελώς αθώα.

cbk

Reaction score
5
Επειδή ούτε μου αρέσει αλλά νομίζω πως δεν είναι και σωστό να μένουν αδικαιολογήτως ανεπίλυτα τα θέματα στα οποία έχουν προταθεί λύσεις ή τρόποι διερεύνησης όπως για το συγκεκριμένο,

θα ήθελα να ενημερώσω πως λόγω έλλειψης χρόνου (προσωπικά τρεχάματα) δεν γίνεται ούτε να μετρήσω αλλά ούτε (το απλούστερο...) να μετακομίσω για δοκιμή τον ενισχυτή σε άλλο διαμέρισμα.

Θα επανέλθω όμως για να ενημερωθούν για το όποιο αποτέλεσμα άπαντες και ιδιαίτερα όσοι με την πολύτιμη κατάθεση χρόνου και πνεύματος, μας βοηθούν στις ηχητικές μας αναζητήσεις.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

Reaction score
0
Απάντηση: Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

Σε μια ηλεκτρικη εγκατασταση πρεπει για τη σωστη λειτουργια των μηχανηματων πρεπει να υπαρχει μεταξυ γειωσης και ουδετερου μηδεν volts οποιαδηποτε ταση περαν το 1.5 v δημιουργει προβλημα σε οτιδηποτε μηχανημα

Reaction score
0

Κανονικα μετριεται με Μεγγερ.

Μπορεις ομως να κανεις και το εξης ενδεικτικο της αποτελεσματικοτητας της γειωσης :
Παιρνεις μια λαμπα πυρακτωσεως και την συνδεεις μεταξυ φασης και ουδετερου.
Αναβει κανονικα.
Μετα την συνδεεις μεταξυ φασης και γειωσης στην μπριζα.
Εαν εχεις αριστη γειωση στο σπιτι, η λαμπα θα πρεπει να φωτιζει οπως και πριν.
Εαν δεν φωτιζει οσο στην πρωτη συνδεση, μετρας την εναλλασσομενη ταση στα ακρα της λαμπας. Θα βρεις λιγοτερα βολτ απ οσα δινει η μπριζα μεταξυ φασης - ουδετερου.
Εαν δεν αναβει καθολου ... αρχιζουν τα βασανα.
Ο λογος της δευτερης προς την πρωτη μετρηση σου δινει προχειρα και χονδρικα μια ιδεα περι της αντιστασης της γειωσης.

Να ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε.Έκανα το πείραμα με την λάμπα που αναφέρετε και διαπιστώνω ότι μόλις συνδέσω την λάμπα μεταξύ τάσης και γείωσης , πέφτει η ασφάλεια από τον πίνακα. μήπως γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό? Ευχαριστώ.

Reaction score
968
Εάν αυτό που πέφτει είναι το ρελέ διαρροής, τότε καλώς πέφτει .... αυτή είναι δουλεία του.

Εάν δεν έχεις ρελέ διαρροής και αυτό που πέφτει είναι ο ασφαλειοδιακόπτης, τότε με τη σύνδεση που κάνεις προκαλείς πολύ σοβαρό βραχυκύκλωμα, ... οπότε πάλι καλώς πέφτει και αυτός.

Reaction score
777

Παιρνεις μια λαμπα πυρακτωσεως και την συνδεεις μεταξυ φασης και ουδετερου.
Αναβει κανονικα.
Μετα την συνδεεις μεταξυ φασης και γειωσης στην μπριζα.
Εαν εχεις αριστη γειωση στο σπιτι, η λαμπα θα πρεπει να φωτιζει οπως και πριν.
Εαν δεν φωτιζει οσο στην πρωτη συνδεση, μετρας την εναλλασσομενη ταση στα ακρα της λαμπας. Θα βρεις λιγοτερα βολτ απ οσα δινει η μπριζα μεταξυ φασης - ουδετερου.
Εαν δεν αναβει καθολου ... αρχιζουν τα βασανα.
Ο λογος της δευτερης προς την πρωτη μετρηση σου δινει προχειρα και χονδρικα μια ιδεα περι της αντιστασης της γειωσης.

Να ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε.Έκανα το πείραμα με την λάμπα που αναφέρετε και διαπιστώνω ότι μόλις συνδέσω την λάμπα μεταξύ τάσης και γείωσης , πέφτει η ασφάλεια από τον πίνακα. μήπως γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό? Ευχαριστώ.
βρε παιδιά τί του λέτε του ανθρώπου?

αν συνδέσω την φάση με τη γείωση θα πέσει ο ρελές.αυτή είναι η δουλειά του...

Reaction score
0

Εάν αυτό που πέφτει είναι το ρελέ διαρροής, τότε καλώς πέφτει .... αυτή είναι δουλεία του.

Εάν δεν έχεις ρελέ διαρροής και αυτό που πέφτει είναι ο ασφαλειοδιακόπτης, τότε με τη σύνδεση που κάνεις προκαλείς πολύ σοβαρό βραχυκύκλωμα, ... οπότε πάλι καλώς πέφτει και αυτός.
Δηλαδή απ`ότι κατάλαβα το πείραμα με την λάμπα πυρακτώσεως δεν μπορεί να γίνει αν έχεις στον πίνακα ρελέ διαρροής.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.045

Δηλαδή απ`ότι κατάλαβα το πείραμα με την λάμπα πυρακτώσεως δεν μπορεί να γίνει αν έχεις στον πίνακα ρελέ διαρροής.

Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει με πολύμετρο χωρίς να πέσει το ρελέ.

Reaction score
0

Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει με πολύμετρο χωρίς να πέσει το ρελέ.
Δηλαδή αν βάλω το πολύμετρο στην ταση και στην γείωση θα πρεπει να μου δειξει 220 ?

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.045

Δηλαδή αν βάλω το πολύμετρο στην ταση και στην γείωση θα πρεπει να μου δειξει 220 ?

Σωστά, το έχω δοκιμάσει.

Κάποιος φίλος ηλεκτρολόγος μου είπε να δοκιμάσω την γείωση του σπιτιού μου.

Μου είπε ότι πρέπει να είναι περίπου ίδια τα volt

φάσης-ουδέτερου και φάσης γείωσης για να έχω καλή γείωση.

Πάντως περίμενε να το δει το θέμα και κάποιος ηλεκτρολόγος

να μας πει τη γνώμη του.

Agg

Reaction score
0

Σωστά, το έχω δοκιμάσει.

Κάποιος φίλος ηλεκτρολόγος μου είπε να δοκιμάσω την γείωση του σπιτιού μου.

Μου είπε ότι πρέπει να είναι περίπου ίδια τα volt

φάσης-ουδέτερου και φάσης γείωσης για να έχω καλή γείωση.

Πάντως περίμενε να το δει το θέμα και κάποιος ηλεκτρολόγος

να μας πει τη γνώμη του.
Ακριβως ετσι ειναι. Με το πολυμετρο δεν πεφτει το ρελε (γιατι η εσωτερικη αντισταση του ειναι μεγαλη σε αντιθεση απο αυτη της λαμπας) και πρεπει να σου δειξει τα ιδια V.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Δυστυχως καποια απο τα πραγματα που γραφονται σε αυτο το ποστ ειναι ανακριβιες και μαλιστα απο επωνυμο μελος ... πραγματικα απορω ...
Αναφερεται καπου οτι ειναι στην κριση του κατασκευαστη εαν θα βαλει γειωση δικτυου η οχι .... δλδ τριπολικο φις παροχης ρευματος ....

Αυτο ειναι ανακριβεια και πολυ λαθος διοτι σε μερη οπως η Ευρωπαικη ενωση η στην Αμερικη δεν υπαρχουν εκφρασεις του τυπου """ στην κριση του κατασκευαστη """ και η επιλογη αν θα βαλει γειωση δικτυου η οχι ...

Υπαρχουν κανονισμοι και μηχανισμοι εγκρισης μιας συσκευης η οχι .Οι κανονισμοι αυτοι με δυο λεξεις εχουν να κανουν με το αν ο χρηστης κατω απο συγκεκριμενες περιπτωσεις θα ερθει ποτε σε επαφη με το ηλεκτρικο δικτυο αγγιζωντας ενα μεταλλικο μερος της συσκευης ...Αν ο κατασκευατης το εχει φροντισει αυτο τοτε εχει την εγκριση για συσκευη χωρις γειωση .

Η διατυπωση οτι ο κατασκευαστης πιστευει οτι η συσκευη θα γειωθει μεσω καποιας αλλης συσκευης στην αλυσιδα του συστηματος ειναι επισης λαθος . Ο κατασκευαστης δεν γνωριζει με τι αλλες συσκευες θα συνδεσουμε το μηχανημα .

Τωρα ενα φλεγον θεμα

Στην πραξη η γειωση που εχει το βυσμα RCA και η γειωση που εχει η πριζα μας πρεπει να ειναι δυο τελειως διαφορετικα πραγματα .... σε κανενα απολυτως σημειο της αλυσιδας δεν πρεπει να συνδεονται .... θεωρητικα μονο σε μεγαλους ενισχυτες αναλογικους η γειωση του τροφοδοτικου ειναι και ενωμενη με την γειωση του δικτυου το οποιο και παλι δεν ισχυει διοτι οι ενισχυτες αυτοι εχουν balanced εισοδους οποτε το μειον το σηματος δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με την γειωση του δικτυου ....επισης το 99,9% των ενισχυτων αυτων ολα τα παραπανω ειναι κατ επιλογην μεσω του διακοπτη ground lift που υπαρχει ...

Καταστρατηγηση ολων των παραπανω ειναι αποτελεσμα βομβων και ground loops μεταξυ των συσκευων ....

Το οτι οι υπολογιστες διαχειριζονται τις γειωσεις τους με τελειως διαφορετικο τροπο οπου και η γειωση του σηματος ειναι η ιδια με την γειωση τροφοδοσιας ειναι και ο νουμερο ενα λογος για την δημιουργια ground loops

Τελος για να μην δημιουργησουμε κανενα ποστ με διαφωνιες και αποψεις που θα μεγαλωσει και ειναι τυπου 300 σελιδες αρκει να κοιταξουμε την παραπανω πρακτικη στα επαγγελματικα μηχανηματα αλλα και τις προδιαγραφες ασφαλειας που βρισκονται σε καθε σερβις μανουαλ απο μια συσκευη η οποια δεν διαθετει γειωση δικτυου . ( καποια πραγματα ειναι απλα δεδομενα ,καλυπτονται απο κανονισμους ασφαλειας , και δεν ειναι θεμα αποψης το Α η του Β )

Αν σε κατι που γρφω βρεθει λαθος διατυπωση η δεν ειναι κατανοητο ειμαι στη διαθεση σας .

Reaction score
11
Απάντηση: Γειώσεις : πόσο χρειάζονται;

Δηλαδή ο ενισχυτής μου καλώς η κακώς, ενώ το καλώδιο του είναι τριπολικό, στο βύσμα εισόδου έχει μόνο δύο ποδαράκια, δηλαδή λείπει αυτό της γείωσης;

Επίσης διαθέτει μία, (επίχρυση), επαφή γείωσης με βίδα στο σημείο σύνδεσης του pickup.

:111:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.042
Members
38.524
Νεότερο μέλος
dieccast