Η ζωή στην Κύπρο

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Λοιπόοοοοοννν...

Έχει κανείς άποψη για την ζωή στην Κύπρο σε σχέση με την ζωή στην γΕλλάδα;
Και για να είμαι συγκεκριμένος, ενδιαφέρομαι να μάθω κυρίως για τους εξής τομείς:
1. Κόστος ζωής, ενοίκια, ΔΕΚΟ, είδη πρώτης ανάγκης
2. Σχολεία και αθλητισμός για τα παιδιά
3. Αγορά, εμπορική δραστηριότητα, δουλειές
3. Ποιότητα ζωής γενικώς

Άντε θα σας πω και τον λόγο...
Μου έχει γίνει μια σχετικά καλή πρόταση για να δουλέψω εκεί, εκπροσωπώντας εμπορικά μια μεγάλη πολυεθνική. Δυστυχώς δεν έχω κανέναν γνωστό να μου δώσει πέντε πληροφορίες για τα βασικά. Αν υπάρχουν μέλη από εκεί ή μέλη που έχουν ζήσει εκεί ή κάποιοι που τέλος πάντων έχουν μια άποψη, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως.

Thnx

...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.783
Μου έχει γίνει μια σχετικά καλή πρόταση για να δουλέψω εκεί...

Και ποιος θα γίνει διαχειριστής στη θέση σου; :136:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Η ζωή στην Κύπρο...

Κάνε υπομονή μέχρι αυριο.

Είναι γνωστός μου ο εκεί αντ/πος της Peavy ...

Reaction score
173

Μια χαρα ειναι.Και στο Ιρακ να μπορουσα να παω θα πηγαινα.
Απο τα λιγα που ξερω το κρατος ακομη λειτουργει με καλο κοινωνικο προφιλ.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

μονο και μονο που θα αναπνευσεις αλλο "αερα" μακρια απο αυτο την ασχημη αυρα που χει πεσει σαν συννεφο εδω, λεει. Καινουρια αρχη, αισιοδοξια, καλη ψυχολογια. Καλα θα ναι

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037

Λοιπόοοοοοννν...

Και για να είμαι συγκεκριμένος, ενδιαφέρομαι να μάθω κυρίως για τους εξής τομείς:
3. Ποιότητα ζωής γενικώς

Μου έχει γίνει μια σχετικά καλή πρόταση για να δουλέψω εκεί, εκπροσωπώντας εμπορικά μια μεγάλη πολυεθνική. Δυστυχώς δεν έχω κανέναν γνωστό να μου δώσει πέντε πληροφορίες για τα βασικά. Αν υπάρχουν μέλη από εκεί ή μέλη που έχουν ζήσει εκεί ή κάποιοι που τέλος πάντων έχουν μια άποψη, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως.

Thnx

...

Το κόστος ζωής είναι περίπου 30% ακριβότερο από αυτό της Ελλάδας, αλλά οι μισθοί είναι υψηλότεροι κατά μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου στα επίπεδα της Γερμανίας. Το ίδιο (περίπου) ισχύει για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα είδη πρώτης ανάγκης. Φυσικά, υπάρχουν τα πάντα, καθώς και αυτοτελές σύστημα υγείας, (έξω δεν φεύγει ούτε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς).

2. Σχολεία και αθλητισμός για τα παιδιά.

Άψογα. Καμιά σχέση με το ελληνικό χάλι.

3. Αγορά, εμπορική δραστηριότητα, δουλειές.

Σε πολύ καλό επίπεδο. Ο ρυθμός ανάκαμψης ακολουθεί την Ευρώπη. Καμιά σχέση με το ελληνικό χάλι. Στην αγορά υπάρχουν τα πάντα, αλλά οι τιμές των προϊόντων ξύλου (έπιπλα) είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις ελληνικές. (Μπύρες, πες του αδερφού σου, υπάρχουν μπόλικες, με προεξάρχουσες την τοπική ΚΕΟ και την Carlsberg. ΚΕΟ πίνουν οι κεντροαριστεροί, Carlsberg οι δεξιοί. :114: )

3. Ποιότητα ζωής γενικώς

Ευρωπαϊκή. (Όχι ελληνική, εξαιρουμένης της ηλιοφάνειας). Από ψάρι, λίγα πράγματα, κρέας όσο θέλεις. Να έχεις υπ' όψιν ότι οδηγούν δεξιοτίμονα αριστερά, και λένε "θενκ γιου". Αν πεις "ευχαριστώ", θα σε πάρουν χαμπάρι ότι είσαι καλαμαράς... :114:

Reaction score
777
Λοιπόοοοοοννν...

3. Ποιότητα ζωής γενικώς

Thnx

...
Μπα δέν είναι καλά...είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα.Φεύγα!!!Πήγαινε πιο μακρυά!!!!:135:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037

A, το ξέχασα. Αν τελικά πάτε, σου έχω έτοιμη και παιδίατρο, να πας συστημένος.

Reaction score
33
Ισχύουν όλα όσα σου είπε ο Κώστας.
Η ζωή είναι μια χαρά εκεί.
Μια συμβουλή... ποτέ ποτέ και σε καμία περίπτωση μη δεις καμία σπιταρόνα και πεις "ΑΑΑΑααα τι ωραία βίλα!!! και τι μεγάλη!!! να είχα και εγώ μια" κλπ..... ΠΟΤΕ!

Άντε να σου το πω γιατί....βίλα στα Κυπριακά είναι η φ@ύτσα! :114:
Και άμα σου πούνε "Νίκο πιάσε την τσαέρα" μην ψάχνεις για τσαγιέρα....την καρέκλα εννοούνε!

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486
Απάντηση: Re: Η ζωή στην Κύπρο...

Ισχύουν όλα όσα σου είπε ο Κώστας.
Η ζωή είναι μια χαρά εκεί.
Μια συμβουλή... ποτέ ποτέ και σε καμία περίπτωση μη δεις καμία σπιταρόνα και πεις "ΑΑΑΑααα τι ωραία βίλα!!! και τι μεγάλη!!! να είχα και εγώ μια" κλπ..... ΠΟΤΕ!

Άντε να σου το πω γιατί....βίλα στα Κυπριακά είναι η φ@ύτσα! :114:
Και άμα σου πούνε "Νίκο πιάσε την τσαέρα" μην ψάχνεις για τσαγιέρα....την καρέκλα εννοούνε!
:204:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.531

Λοιπόοοοοοννν...

3. Ποιότητα ζωής γενικώς

Thnx

...
Νίκο, μένω και εργάζομαι στην Κύπρο από τον Οκτώβριο του 2006. Εάν δεν ήξερα ότι ο Ημίθεος ζει στην Αυστρία, θα νόμιζα ότι ζει στην Κύπρο! Όσα είπε είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Θα προσέθετα τα εξής στοιχεία:

1) Η εγκληματικότητα (γενικά στο νησί) είναι πολύ χαμηλότερη από ότι στην Ελλάδα (και δη στην Αθήνα*). Όχι ότι εδώ είναι όλοι άγιοι, αλλά άμα φυλάς τα ρούχα σου θα έχεις παραπάνω από τα μισά! Η ποιότητα ζωής είναι αρκετά καλή, υπό την έννοια ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι πράσινου (πάρκα, πλατείες) για τα παιδιά, καθώς και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι που καλύπτουν την πλειονότητα των αθλήματων. Επειδή οι αποστάσεις στην Κύπρο είναι μικρές, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες εκτός των μεγάλων πόλεων (π.χ. χωριά, εκδρομικοί χώροι) που προσφέρονται για "αποδράσεις Σαββατοκύριακου" χωρίς να υποστείς την ταλαιπωρία της οδήγησης πέραν των 2 το πολύ 2.5 ωρών. Επίσης, ο αριθμός, η ποικιλία και η ποιότητα των εστιατορίων/bars/μπυραριών/καφετεριών και λοιπών χώρων εστίασης και διασκέδασης είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα σχολεία είναι σε αρκετά καλό επίπεδο (ίσως καλύτερο από της Αθήνας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα (π.χ. παρατηρούνται φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας και - δυστυχώς - ρατσισμού, ευτυχώς μεμονωμένα).

2) Υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες, αλλά είναι σε νηπιακό στάδιο. Οπότε θεώρησε την αγορά αυτοκινήτου ή μηχανής εκ των ων ουκ άνευ για τις μετακινήσεις σου ή/και της οικογένειάς σου. Σημείωση: Η οδηγική συμπεριφορά των Κυπρίων οδηγών είναι κατά γενική ομολογία χειρότερη από αυτή των Αθηναίων. Οδηγούν άτσαλα (όχι απλώς επιθετικά) και - δυστυχώς - έχουν ελάχιστο σεβασμό σε παντός είδους δίκυκλα (από μηχανές ανεξαρτήτως κυβισμού μέχρι ποδήλατα). Το μόνο θετικό από την σχετική ανυπαρξία αστικών συγκοινωνιών είναι ότι η τιμές της αμόλυβδης είναι χαμηλότερες από της Αθήνας (αυτή τη στιγμή η αμόλυβδη 98 οκτανίων τιμάται στα 1.248 περίπου). Α! και κάτι άλλο: Αν κυκλοφορείς στην Αθήνα με αυτοκίνητο, σίγουρα ξέρεις τι θα πει "έχει κίνηση στην Μεσογείων/Κηφισίας/Βασ. Σοφίας/Βουλιαγμένης" κτλ. Ε, στην Κύπρο, δεν έχει κίνηση! ΟΚ, η αναλογία αυτοκίνητο/κάτοικο είναι υψηλή (νομίζω κάπου στο 1.7) αλλά πέραν κάποιας ώρας στη διάρκεια της ημέρας που όλοι πάνε στη δουλειά τους και όλοι σχολάνε από τη δουλειά τους, η κίνηση στους δρόμους είναι αστεία.

3) Θα συμφωνήσω με τον Κόγια ότι το κόστος ζωής είναι ακριβότερο κατά (περίπου) 30%, το ύψος των πάγιων εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο) παίζει μικρό ρόλο. Στα δύο πρώτα, έχει περίπου ένα χρόνο που εφαρμόστηκε τιμολογιακή πολιτική που χτυπάει την υπερκατανάλωση, αλλά ακόμα κι έτσι οι τιμές παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Στα της τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής)/internet υπάρχουν 4 εταιρίες - 1 ημικρατική (ο αντίστοιχος ΟΤΕ) και 3 ιδιωτικές. Η ημικρατική έχει τη μερίδα του λέοντος, αλλά οι υπόλοιπες 3 ανεβάζουν τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Σημείωση: Οι υπηρεσίες διαδικτύου είναι - κατά τη γνώμη μου - προς το παρόν ακριβές. Για παράδειγμα, πληρώνω 45 για 12Mbps γραμμή, συμπεριλαμβανομένης σταθερής τηλεφωνίας και τηλεόρασης, τη στιγμή που το αντίστοιχο πακέτο από τη Forthnet είναι περίπου στα μισά χρήματα. Από την άλλη, λόγω του μικρού πληθυσμού πελατών που εξυπηρετεί η κάθε εταιρία (ειδικά οι ιδιωτικές) η εξυπηρέτηση πελατών είναι μνημειώδης.

Στα ενοίκια διαμερισμάτων/κατοικιών υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση: Στην Κύπρο όταν μιλάνε για "διάρι" διαμέρισμα, εννοούν διαμέρισμα δύο ΥΠΝΟδωματίων και όχι διαμέρισμα δύο δωματίων (π.χ. υπνοδωμάτιο - σαλόνι). Δεν ξέρω αν τα ενοίκια είναι ακριβότερα ή φθηνότερα από την Αθήνα (δεν έχω μέτρο σύγκρισης), αλλά αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι τα ενοίκια είναι ανάλογα των μισθών. Οι μισθοί είναι υψηλότεροι αυτών της Αθήνας και ένα παράδειγμα έχει ως εξής: Φίλος που έκανε την ίδια κίνηση που σκέφτεσαι να κάνεις, είχε πρώτο μισθό 1400 καθαρά και ενοικίαζε διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, στον τρίτο όροφο τριόροφης πολυκατοικίας ηλικίας 3 ετών, σε περιοχή που θεωρείται up-market με 500. Υπολόγισε και άλλα 80-90 το μήνα για πάγια έξοδα, του έμεναν γύρω στα 800 να περάσει το μήνα του (και τον περνούσε μια χαρά!)

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν διάφορα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (π.χ. ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΜΕΔΕ κτλ), αλλά ένα. Οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι υποχρεωτικές - αλλιώς η εργασία σου είναι παράνομη - και ανέρχονται στο ύψος του 17.3% του μισθού σου. Από αυτό το ποσοστό, το 10.5% το καταβάλει ο εργοδότης και το 6.8% εσύ. Εάν κάποια στιγμή επιστρέψεις Ελλάδα, τότε το σύνολο των εισφορών σου εδώ θεωρείται συντάξιμο στην Ελλάδα - άρα μπορούν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα ένσημα για να συμπληρώσεις τα απαιτούμενα για τη σύνταξη. Επίσης, εισοδήματα μέχρι 19500 είναι αφορολόγητα, 19501-28000 η φορολογία είναι 20%, 28001-36300 η φορολογία είναι 25% και από τα 36301 και πάνω η φορολογία είναι 30%. Δικαιούσαι φορολογικές ελαφρύνσεις για για τα πρώτα 3 χρόνια εργοδότησης και για αρκετές άλλες περιπτώσεις (που δεν είναι επί του παρόντος).

Οι τιμές της αγοράς είναι υψηλότερες της Αθήνας. Γενικά, παρατηρείται ότι διάφορα καταναλωτικά αγαθά στην Κύπρο (από είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλα, ψωμί μέχρι είδη πολυτελείας) είναι ακριβότερα από την Αθήνα - εφόσον συγκρίνεις απόλυτες τιμές. Εάν όμως λάβεις υπόψη τη διαφορά στο μισθό, τότε τα πράγματα εκλογικεύονται ως ένα βαθμό. Οι μόνες τιμές που ξεφεύγουν κάθε λογικής είναι οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων και οικιών - οι άνθρωποι ανοίγουν το στόμα τους και πετάνε όποια τιμή τους έρθει στο κεφάλι...

4) Τέλος, όσον αφορά στην αγορά εν γένει, στις δουλειές κτλ, θα ήταν ψέμα να σου πω ότι η κρίση δεν πέρασε κι από εδώ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι χτύπησε την Αθήνα, αλλά αν εξαιρέσεις την οικοδομική βιομηχανία που χτυπήθηκε πολύ, η ανεργία κυμάνθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα. Γενικά όμως επικρατεί η άποψη ότι αν κάποιος θέλει να εργαστεί στην Κύπρο θα βρει δουλειά.

Η κίνηση στην αγορά άρχισε πρόσφατα να αναπτερώνεται, μετά από 1 - 1.5 χρόνο που είχε υποστεί μια καθίζηση. Εμπορική δραστηριότητα υπάρχει αρκετή, κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών που είναι και η κύρια οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα για τον χώρο του hi-fi δεν έχω ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη άποψη (καθότι είμαι νέος στον χώρο), αλλά αυτό που παρατήρησα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί αντιπρόσωποι μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς οι οποίοι στηρίζουν την επιβίωση της επιχείρησής τους στο after sale service που παρέχουν στον πελάτη (άρα επιδιώκουν επαναλαμβανόμενες πωλήσεις) και όχι τόσο στον όγκο των πωλήσεων. Έχουν - ή τουλάχιστον προσπαθούν να - αναπτύξουν ανθρωποκεντρικές και όχι πελατοκεντρικές σχέσεις (κοινώς, δεν σε βλέπουν σαν πορτοφόλι).

Αυτά από μένα. Για οποιαδήποτε άλλη απορία, θα σου στείλω το τηλέφωνό μου σε pm.

Γιώργος

Υ.Γ.: Κάτι που ξέχασα να αναφέρω είναι το εξής: Η γλώσσα (η Κυπριακή διάλεκτός χαρακτηρίζεται ως ιδίωμα της Ελληνικής) ακούγεται παράξενα στο κοινό αυτί στην αρχή. Τουλάχιστον, στον προφορικό λόγο παρατηρείται κατάχρηση ξενόγλωσσων και δη αγγλικών όρων, παράξενη (έως άναρχη) σύνταξη, αλλά πιστεύω ότι είναι όλα θέμα συνήθειας. Είμαι σίγουρος ότι οι συνεργάτες σου θα προσπαθούν να γίνονται όσο πιο κατανοητοί μπορούν, αλλά κι εσύ με τη σειρά σου, μετά από λίγο καιρό, θα ακούς Κυπριακά και δεν θα νομίζεις ότι είναι είναι Κινέζικα!

* Στα παραδείγματά μου χρησιμοποιώ την Αθήνα, γιατί εκεί μεγάλωσα και από εκεί έχω παραστάσεις.

Reaction score
17.532

Nikos Tsarouchas

Μου έχει γίνει μια σχετικά καλή πρόταση για να δουλέψω εκεί, εκπροσωπώντας εμπορικά μια μεγάλη πολυεθνική.

Thnx

Oλα εξαρτωνται απο το τι σημαινει για σενα το υπογεγραμμενο.Η μετακομιση σε μια αλλη χωρα - νησι με ολοκληρη την οικογενεια θα ειναι ενας σταθμος στη ζωη ολων των μελων -ειδικα των παιδιων- κι επιφυλασσει και εκπληξεις σε καθε κατευθυνση.

Η προταση θα πρεπει να ειναι παρα πολυ καλη - εγω αποκαλω τις οικονομικες απολαβες σε τετοιες περιπτωσεις-----> "αποζημιωση".Πολλες φορες η 'ζημιωση' ειναι μεγαλυτερη του "απο και ζημιωση".

Σκεψου πως για τα πρωτα χρονια χρειαζεται να υπολογισεις πολλα αεροπορικα εισητηρια 'πανε ελα' σαν φαρμακο κατα της νοσταλγιας...Ο πληρης εγκλιματισμος 'παιρνει' μεχρι και τρια χρονια.

Να την κανετε την κινηση.Συζητηστε το καλα.

Reaction score
33
Re: Απάντηση: Η ζωή στην Κύπρο...

Oλα εξαρτωνται απο το τι σημαινει για σενα το υπογεγραμμενο.Η μετακομιση σε μια αλλη χωρα - νησι με ολοκληρη την οικογενεια θα ειναι ενας σταθμος στη ζωη ολων των μελων -ειδικα των παιδιων- κι επιφυλασσει και εκπληξεις σε καθε κατευθυνση.

Η προταση θα πρεπει να ειναι παρα πολυ καλη - εγω αποκαλω τις οικονομικες απολαβες σε τετοιες περιπτωσεις-----> "αποζημιωση".Πολλες φορες η 'ζημιωση' ειναι μεγαλυτερη του "απο και ζημιωση".

Σκεψου πως για τα πρωτα χρονια χρειαζεται να υπολογισεις πολλα αεροπορικα εισητηρια 'πανε ελα' σαν φαρμακο κατα της νοσταλγιας...Ο πληρης εγκλιματισμος 'παιρνει' μεχρι και τρια χρονια.

Να την κανετε την κινηση.Συζητηστε το καλα.

+1000

D

Deleted member 23222

Guest

Επίσης έχουν μικρότερη φορολόγηση από εμάς...

D

Deleted member 23222

Guest

Εγώ μετά χαράς θα πήγαινα και στη Ζιμπάμπουε...και σοβαρολογώ!!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.231

σε λίγο όλοι θα θέλουμε να φύγουμε από δω. όποιος προλάβει μου φαίνεται, μετά θα μας απαγορεύσουν και την έξοδο από το ελλαδιστάν...

Reaction score
33
Re: Απάντηση: Η ζωή στην Κύπρο...

σε λίγο όλοι θα θέλουμε να φύγουμε από δω. όποιος προλάβει μου φαίνεται, μετά θα μας απαγορεύσουν και την έξοδο από το ελλαδιστάν...
Μη σε νοιάζει αυτό.....
Θα κάνουμε απεργία πείνας και θα μας αφήσουν....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll