Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Reaction score
4.250
Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Τα ribbon κατά την γνώμη μου τα παντρεύεσαι. Τα ψηλά όλων των πρός ακρόαση δίσκων ακούγονται με παρόμοιο τρόπο και χάνεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάθε ηχογράφησης.
Αυτο ακουγεται λιγο τραβηγμενο. Δυσκολευομαι να πιστεψω οτι ενα σωρο κατασκευαστες ηχειων που στηριζονται στα ριμπον (οχι μονο πανελ) δεν εχουν προσεξει την αδυναμια που αναφερεις. Ωστοσο η αποψη ειναι αποψη. Σεβαστη μεν, μας προβληματιζει ....αλλα και δικαιο να εχεις δυσκολα χωνευεται

Reaction score
3.967

Τα ribbon κατά την γνώμη μου τα παντρεύεσαι. Τα ψηλά όλων των πρός ακρόαση δίσκων ακούγονται με παρόμοιο τρόπο και χάνεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάθε ηχογράφησης.
Tα περισσότερα μεγάφωνα υψηλών τα παντρεύεσαι, αη θινκ!

Απλά τα ρίμπον...είναι ρίμπον

Reaction score
249

ενα raal που βλεπω στο google ειναι σαν σομπα με στρινγκ
αυτο εννοεις;

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

ενα raal που βλεπω στο google ειναι σαν σομπα με στρινγκ
αυτο εννοεις;

Reaction score
249

καμια σχεση

Reaction score
777

Τώρα ένα ηχείο σαν το Grand Utopia , το Wilson, τα ακριβά B&W κλπ δεν φτιάχνεται έτσι για να είναι απλά "ωραία". Υπάρχει έρευνα δεκαετιών απο πίσω που φαίνεται συνήθως και στις μετρήσεις ανεξάρτητα απο το όποιο "voicing".
Τεράστια λέξη.Πέρα απο τις καθημερινές απόψεις μας, κάποιες εταιρείες πληρώνουν αδρά την έρευνα και απαιτούν τον ανάλογο σεβασμό απο εμάς.
Και γι αυτό "αγανακτώ" όταν ακούω να βρίζουν π.χ. τα focal...

Reaction score
4.250

Εγω διαφανω καθετα στο θεμα της αισθητικης του ηχειου. Αν ηταν τα ηχεια να μπουνε σε κανα κοτετσι και να ακουν οι κοτες και τα κοκορια τοτε να κλειναμε τα ματια. Δεν ζουμε στο 2.000 πχ. Οταν παμε να παρουμε μια μπλουζα τον χειμωνα δεν παιρνουμε οτι πανι βρουμε μπροστα μας μονο και μονο για να μην κρυωνουμε. Το ιδιο και με το παντελονι. Δεν το αγοραζουμε απλα για να κρυβουμε την γυμνια μας. Οταν παμε να παρουμε εναν καναπε δεν κοιταζουμε μονο κατα ποσο βολευεται ο κωλος μας σ αυτον.

Θεωρω οτι ειναι φτηνη δικαιολογια το θεμα μιας κακης αισθητικης. Τυχαια οι δυο προαναφερομενες εταιριες (Focal & B&W) εχουν σεβαστη τον πελατη τους στο ακεραιο σ αυτον τον τομεα. Αν καποιος παρει ενα ηχειο που το θελει για επαγγελματικη χρηση τοτε αλλαζουν τα δεδομενα. Ομως να παρω ηχειο το οποιο θα μπει στο σπιτι, και δεν θα ειναι φροντισμενο απο τον κατασκευαστη του, να λειπει το βυσινο. Θεωρω οτι με υποτιμαει απ ολες τις πλευρες. Συγχωρεστε με αλλα δεν υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί σας αρέσουν (αν σας αρέσουν) τα monitor speakers?

Και γι αυτό "αγανακτώ" όταν ακούω να βρίζουν π.χ. τα focal...
ε, το ίδιο είναι αν "βρίζουν" ή (για να είμαστε πιο ήπιοι) αν έστω "υποτιμάν" οποιαδήποτε εταιρία με σαφείς και αποδεδειγμένες γνώσεις και R&D στον "τομέα", όπως πχ την ADAM.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.050

Εγω διαφανω καθετα στο θεμα της αισθητικης του ηχειου. Αν ηταν τα ηχεια να μπουνε σε κανα κοτετσι και να ακουν οι κοτες και τα κοκορια τοτε να κλειναμε τα ματια.
κάτσε βρε μπιλ, δεν είδα κανένα ηχείο να είναι για "κοτέτσι" όπως λες!

να, δες τα ADAM:

και πάνε να δεις κι αυτό το κουκλί:

http://www.thomann.de/gr/adam_mp1_a.htm

μια χαρά τα βρίσκω.

απλά δεν είναι εξωτερικά σαν περίτεχνα έπιπλα.

Reaction score
4.250

Κωστα πολλες επιθεσεις ριχνεται στα "ωραια" ηχεια, σε σημειο που θα πρεπει καποιοι να αισθανονται και τυψεις!
Συμφωνω οτι τα γουστα μπορει να ειναι διαφορετικα, συμφωνω οτι μπορει την μουρη να την χρυσοπληρωσεις, αλλα τι να κανουμε, υπαρχουν και ηχεια με καλη αισθητικη που παιζουν και καλα. Μαλιστα δεν αποτελουν εξαιρεση στον κανονα. Στις τιβι εχουν καταφερει οι κατασκευαστες να πιασουν ενα μαξιμουμ και τωρα λιγο πολυ ολες οι τηλεορασεις μοιαζουν.

Ομως αν παμε στο ηχειο (λογω ογκου εδω η εμφανιση μετραει, δεν ειναι σαν τα ντακακια που ευκολα κρυβονται) υπαρχουν ενα σωρο κακομουτσουνα που ενδεχομενως παιζουν καλα, αλλα που να τα βαλεις ρε φιλε, δεν κρυβονται με τιποτα!

Αν ανοιξουμε ενα θρηντ με τα κακομουτσουνα ηχεια, χαμος θα γινει. Θεωρω τους εν λογω κατασκευαστες επιεικους απαραδεκτους ασχετως ποιοτητας ηχου που βγαζουν τα ηχεια τους.

m1ts0s

News poster
Reaction score
3.650

Meridian: ενεργά, με DAC 24/96 και room correction και φαίνονται μια χαρά στο σαλόνι

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Αυτό που μου αρέσει να λέω σε σχέση με πολλά " so called monitor " ηχεία είναι πως δεν είναι δουλεμένα, κάποια στιγμή τελείωσε το R&D και έπρεπε να βγούν παραγωγή άσχετα αν ήθελαν άλλο ένα χρόνο κούρδισμα.

Τώρα ένα ηχείο σαν το Grand Utopia , το Wilson, τα ακριβά B&W κλπ δεν φτιάχνεται έτσι για να είναι απλά "ωραία". Υπάρχει έρευνα δεκαετιών απο πίσω που φαίνεται συνήθως και στις μετρήσεις ανεξάρτητα απο το όποιο "voicing".
Έχω πολλές αντιρρήσεις και απορίες, αλλά για να μη σε πρήζω (σόρρυ για το ρήμα), ένα μόνο θέλω να σε ρωτήσω, σχετικά με το R&D. Ποια ακριβώς έρευνα δεκαετιών έχει κάνει ο Wilson; Μέχρι σήμερα ούτε ένα μεγάφωνο δεν καταπιάστηκε να φτιάξει. Απλώς, παίρνει μεγάφωνα από άλλους κατασκευαστές και φτιάχνει ηχεία. Εκτός αυτού, το R&D στο χώρο της κατασκευής ηχείων αφορά κυρίως - για να μην πω μόνον - τα προηγμένα συνθετικά υλικά. Όμως, αυτά τα αναπτύσσει η χημική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και για τους πυκνωτές, ενώ δεν είναι δα και καμιά φοβερή τεχνολογία να κατασκευάσει κανείς πηνίο υψηλής ποιότητας και ισχύος. Απλώς χρειάζεται μπόλικο χαλκό, ίσως ειδικά μορφοποιημένο, τον οποίο και πάλι παρέχει η βιομηχανία μετάλλου.

(Έχω κι άλλες επισημάνσεις, ειδικά μ' αυτό το αναθεματισμένο το "voicing", αλλά φοβάμαι ότι θα σε τσατίσω πάλι - και δεν το θέλω ρε παιδί μου)...

Reaction score
200

Αγαπητέ vastsar κάπως ετσι είναι τα πράγματα για την εξωτερική εμφάνιση των ηχειων.
Αλλα υπάρχει και η άποψη οτι την εμφάνιση την πληρώνουμε --αδρά-- και πολλές φορές δεν παίρνουμε και το επιθυμητό ηχητικό αποτέλεσμα. Εδω που τα λέμε η εμφάνιση είναι και λίγο υποκειμενική.

D

deleted user 10898

Guest

Οταν o wilson χωριζε τα mid/tweeter απο τα γουφερ σε ξεχωριστα διαμερισματα οι αλλοι εφτιαχναν πυργακια ακομα
(ζητω το high end ρεεε)...

Έχω πολλές αντιρρήσεις και απορίες, αλλά για να μη σε πρήζω (σόρρυ για το ρήμα), ένα μόνο θέλω να σε ρωτήσω, σχετικά με το R&D. Ποια ακριβώς έρευνα δεκαετιών έχει κάνει ο Wilson; Μέχρι σήμερα ούτε ένα μεγάφωνο δεν καταπιάστηκε να φτιάξει. Απλώς, παίρνει μεγάφωνα από άλλους κατασκευαστές και φτιάχνει ηχεία. Εκτός αυτού, το R&D στο χώρο της κατασκευής ηχείων αφορά κυρίως - για να μην πω μόνον - τα προηγμένα συνθετικά υλικά. Όμως, αυτά τα αναπτύσσει η χημική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και για τους πυκνωτές, ενώ δεν είναι δα και καμιά φοβερή τεχνολογία να κατασκευάσει κανείς πηνίο υψηλής ποιότητας και ισχύος. Απλώς χρειάζεται μπόλικο χαλκό, ίσως ειδικά μορφοποιημένο, τον οποίο και πάλι παρέχει η βιομηχανία μετάλλου.

(Έχω κι άλλες επισημάνσεις, ειδικά μ' αυτό το αναθεματισμένο το "voicing", αλλά φοβάμαι ότι θα σε τσατίσω πάλι - και δεν το θέλω ρε παιδί μου)...

D

deleted user 10898

Guest

τσαντισε τον ρε μπας και μαθουμε τιποτις...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Άσε, τον έχω πάρει από φόβο!

Reaction score
4

...
τα ρίμπονς έχουν μια απίστευτη ικανότητα "ταχύτητας", κάτι που προκύπτει από τα φυσικά χαρακτηριστικά κατασκευής τους, αλλά και κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τυπικά τουίτερ.
...
Και που να ήσουν μια φορά, που μου είπε κάποιος ότι, τα ρίμπον δεν παίζουν "σωστά" γιατί προηγούνται της υπόλοιπης μουσικής !!
Αν δεν το πιστεύεις...ρώτα εδώ, νομίζω διαβάζει (δεν είμαι σίγουρος όμως αν είναι ο ίδιος)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Και που να ήσουν μια φορά, που μου είπε κάποιος ότι, τα ρίμπον δεν παίζουν "σωστά" γιατί προηγούνται της υπόλοιπης μουσικής !!
Αν δεν το πιστεύεις...ρώτα εδώ, νομίζω διαβάζει (δεν είμαι σίγουρος όμως αν είναι ο ίδιος)

Πριν απο σας γιά σας...:107:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Έχω πολλές αντιρρήσεις και απορίες, αλλά για να μη σε πρήζω (σόρρυ για το ρήμα), ένα μόνο θέλω να σε ρωτήσω, σχετικά με το R&D. Ποια ακριβώς έρευνα δεκαετιών έχει κάνει ο Wilson; Μέχρι σήμερα
ούτε ένα μεγάφωνο δεν καταπιάστηκε να φτιάξει. Απλώς, παίρνει μεγάφωνα από άλλους κατασκευαστές και φτιάχνει ηχεία. Εκτός αυτού, το R&D στο χώρο της κατασκευής ηχείων αφορά κυρίως - για να μην πω μόνον - τα προηγμένα συνθετικά υλικά. Όμως, αυτά τα αναπτύσσει η χημική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και για τους πυκνωτές, ενώ δεν είναι δα και καμιά φοβερή τεχνολογία να κατασκευάσει κανείς πηνίο υψηλής ποιότητας και ισχύος. Απλώς χρειάζεται μπόλικο χαλκό, ίσως ειδικά μορφοποιημένο, τον οποίο και πάλι παρέχει η βιομηχανία μετάλλου.

Για άλλο λόγο με τσάντισες όχι για μια απλή κουβέντα !
Μην νομίσει και κανένας πως δεν μπορεί καν να μου μιλήσει !
Τόσο αυστηρός φαίνομαι ?

Τώρα σε σχέση με το θέμα μας η Focal για παράδειγμα κάνει development 5 χρόνια για κάθε γενιά Utopia. Εκεί δημιουργούν πολλές φορές μεγάφωνα απο την αρχή η τα εξελίσουν. Το πλεονέκτημα είναι πως αν θέλουν να αλλάξουν κάποια χαρακτηριστικά στον ήχο το πρωί , παραγγέλνουν στο απέναντι κτήριο ένα νέο μεγάφωνο με κάποιες αλλαγές , σε 1-2 μέρες το έχουν, τσεκάρουν αν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ούτω καθεξής. Δηλαδή πρίν πάνε στο crossover το κουρδίζουν "παθητικά" αλλάζοντας τα χαρακτηρηστικά των μεγαφώνων κατα το δοκούν. Μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με εταιρίες χωρίς δικά τους μεγάφωνα που μπορεί να πάρει και 3-4 μήνες μέχρι να έχουν μια άλλη version μεγαφώνου να δοκιμάσουν. Έτσι κάποια στιγμή , πολύ πιο γρήγορα στρέφονται στο crossover για να φέρουν το ηχείο εκεί που θέλουν, άρα έχουν δεχθεί ήδη γκόλ απο τα αποδυτήρια.

R&D για την Focal σημαίνει 30 περίπου άνθρωποι με ένα κοινό σκοπό να βγάλουν κάποια απο τα καλύτερα ηχεία στον πλανήτη αλλά ταυτόχρονα να υποστηρίξουν αξιοπρεπώς και τις προσιτές σειρές.

Το SM9 απο την Pro σειρά (τελείως διαφορετικός τομέας μέσα στην εταιρεία, μοιράζοντα μόνο την κατασκευή μεγαφώνων απο το αντίστοιχο τμήμα) είναι σε εξέλιξη απο το 2007 !! και θα έχω το πρώτο δείγμα τον άλλο μήνα.

Ο Wilson είναι περίπτωση, κατασκευάζει επίσης μερικά απο τα καλύτερα ηχεία στον πλανήτη απο το 1963. ¨Εχει δεν έχει μεγάφωνα δικά του, αυτός έχει "βρεί " την Ιθάκη όταν οι άλλοι ακόμα ψάχνουν και μερικοί δεν θα την βρούν ποτέ.

Το voicing είναι το fine tuning του ηχείου για να ολοκληρωθεί. Μπορεί να έχεις ένα ηχείο έτοιμο και να σκοτώνει, να παίζει καλά -εντυπωσιακά σε λίγους μήνες και να το κουρδίζεις 2 χρόνια μέχρι να φτάσει στο ηχητικό όραμα αυτού που είναι υπεύθυνος για τον τελικό ήχο.

Αυτό πράγματι το κάνουν ελάχιστες εταιρίες και απο τα " so called monitor " ακόμα λιγότερες.

Αυτό ξέρεις δεν πληρώνεται ...

Στο περίπου κάνουμε όλοι ηχεία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης