Τούμπαραν το αυτοκίνητο για να περάσει το λεωφορείο!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.990
Απάντηση: Re: Τούμπαραν το αυτοκίνητο για να περάσει το λεωφορείο!

...και νομικός δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι η όποια "τιμωρία" ενός οδηγού για το πρόβλημα που προκάλεσε πρέπει να έχει και κάποια στοιχεία αναλογικότητας. Η ζημιά ενός αυτοκινήτου που πέφτει ανεξέλεγκτα στο πλάι ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Μηδένα δικάσης (και μηδενός το αυτοκίνητο κάνης θερινό :116:) πριν αν άμφω ακούσης...
Πολύ σωστά....
Ας εγείρει λοιπόν μια αγωγή, πιθανότατα θα δικαιωθεί.
:142: :142:

Υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα άποψη (σχολή μάλλον) στη νομική θεωρία, ότι καταλληλότερη ποινή είναι όχι η ανάλογη ή και η δίκαιη ακόμη, αλλά η αναγκαία να φέρει αποτελέσματα. Πάντως ο συγκεκριμένος μάλλον το πήρε το μάθημά του.

Reaction score
5

...και νομικός δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι η όποια "τιμωρία" ενός οδηγού για το πρόβλημα που προκάλεσε πρέπει να έχει και κάποια στοιχεία αναλογικότητας. Η ζημιά ενός αυτοκινήτου που πέφτει ανεξέλεγκτα στο πλάι ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Κι εμένα με έχουν κλείσει πολλάκις, ακόμα και στην έξοδο του σπιτιού μου, έχω φωνάξει τροχαία, έχω συμπλακεί κι έχει έρθει αστυνομία (έρχεται πιο γρήγορα από την τροχαία!), σε κάποια περίπτωση έχω μετακινήσει αυτοκίνητο με εεε-ωπ με τη βοήθεια των γειτόνων, αλλά δεν έχω πυρπολήσει κανένα αμάξι ούτε του έχω σπάσει τα τζάμια γιατί πολύ απλά εκτός από δυσανάλογο είναι και παράνομο...

Όσο για τη λογική του "αν αντί για το λεωφορείο ήταν ασθενοφόρο", σωστή μεν αλλά αδιέξοδη, γιατί υπάρχει και η άλλη, από τη στιγμή μάλιστα που βλέπω και κεντρικό δρόμο με πολυκατοικίες - "αν ο οδηγός του ΙΧ μετέφερε κάποιον ασθενή στο γιατρό;" Μηδένα δικάσης (και μηδενός το αυτοκίνητο κάνης θερινό :116: ) πριν αν άμφω ακούσης...
Πολύ σωστά και ψύχραιμα το θέτεις και το εννοώ
Μόνο που στο χώρο και το χρόνο που συνέβη περιείχε και μια εσάνς ''ταξικής πάλης'' :116: :
Λίγο η Στουρνάρη
Λίγο το Αudi
Λίγο ο κοινωνικός αναβρασμός
Kαι που 'σαι ακόμα, σε λίγο θα τα τουμπάρουνε κι αλφαδιασμένα να είναι μπροστά σε πληρωμένο παρκόμετρο....

Reaction score
13
Απάντηση: Τούμπαραν το αυτοκίνητο για να περάσει το λεωφορείο!

Η μπάλα στην εξέδρα. Γνωστή τακτική...

Reaction score
1.294

Τα πράγματα είναι απλά !
Έστω ότι θέλεις να παρκάρεις κάπου για μια δουλεια 3 λεπτών !
Έστω ότι θα διπλοπαρκάρεις , έστω ότι θα κλείσεις ένα γκαράζ , μία πυλωτή , θα ενοχλήσεις ρε παιδί μου κάποιον !
Έστω πως δεν έχεις άλλη επιλογή , έστω ότι σε έχει πιάσει ΚΟΨΙΜΟ !
Αν είσαι "ΣΩΣΤΟΣ" και θέλεις να κάνεις το ελάχιστο "ΚΑΚΟ" ,

Βάλε σε ένα χαρτάκι , η σε μία κόλα Α4 το τηλέφωνό σου , μαζί με ένα συγνώμη !

Απλά είναι τα πράγματα , αν θέλεις υπάρχει τρόπος όλα να γίνουν , αν δεν σκέπτεσαι ούτε αυτό το απλό πράγμα τότε καλά σου έκαναν και σου τούμπαραν το αμάξι !

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.674

Όσο για τη λογική του "αν αντί για το λεωφορείο ήταν ασθενοφόρο", σωστή μεν αλλά αδιέξοδη, γιατί υπάρχει και η άλλη, από τη στιγμή μάλιστα που βλέπω και κεντρικό δρόμο με πολυκατοικίες - "αν ο οδηγός του ΙΧ μετέφερε κάποιον ασθενή στο γιατρό;" Μηδένα δικάσης (και μηδενός το αυτοκίνητο κάνης θερινό :116:) πριν αν άμφω ακούσης...
Καλημέρα! Είμαι σίγουρος ότι ο οδηγός του ΙΧ θα είχε κάποια πολύ καλή δικαιολογία για να κάνει αυτό που έκανε. Αλλά, πιστεύω ότι, οι ενέργειες του καθενός μας κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της αιτιολόγησης. Το πρόβλημα είναι ότι, με την δική του ενέργεια "βολεύτηκε" αυτός (ένας) και αδιαφόρησε για τους πολλούς. Με την ενέργεια που έγινε από άλλους, "βολεύτηκαν" οι πολλοί και αδιαφόρησαν για τον ένα. Δεν θα ρωτήσω "τι προτιμάς" (διότι είναι αδόκιμο), αλλά όπως είπε και ο Κώστας Φ.
[...]Όταν γράφεις το κοινωνικό σύνολο εκεί που δεν πιάνει μελάνι, οι υπόλοιποι σε πετάνε εκτός.[...]
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι τραμπούκος ούτε υποστηρίζω την αυτοδικία. Απλά, όπως είπα παραπάνω, αν ζούσαμε σε μια κοινωνία της οποίας τα μέλη είχαν μεγαλύτερο σεβασμό στους νόμους, τότε η ενέργεια του τουμπαρίσματος δεν θα λάμβανε καν χώρα διότι (κατά πάσα πιθανότητα) δεν θα υπήρχε αφορμή - ο οδηγός δεν θα παρατούσε το αυτοκίνητο σε σημείο που να παρακωλύει την συγκοινωνία! Αλλά ακόμα και να υπήρχε, θα αναλάμβαναν την υπόθεση τα αρμόδια εντεταλμένα όργανα - άμεσα! Οπότε και πάλι δεν θα φτάναμε στο τουμπάρισμα. Εφόσον, δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, η αυτοδικία - ως άμεσος τρόπος επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο ένας - φάνταζε ως η μοναδική διέξοδος. Σίγουρα δεν ήταν, αλλά σίγουρα για να φτάσουν εκεί που έφτασαν αυτοί που το έκαναν, είχαν μια εξίσου καλή δικαιολογία με τον οδηγό του ΙΧ.

Reaction score
2.243
Δεν καταλαβαίνω γιατί καταδικάζουμε έτσι ελαφρά τη καρδία την αυτοδικία. Από τη στιγμή που το σύστημα δικαιοσύνης δε λειτουργεί, και αποκλείουμε και την αυτοδικία, τι άλλο μένει εκτός από την αδικία;

Reaction score
4.910

Δεν καταλαβαίνω γιατί καταδικάζουμε έτσι ελαφρά τη καρδία την αυτοδικία. Από τη στιγμή που το σύστημα δικαιοσύνης δε λειτουργεί, και αποκλείουμε και την αυτοδικία, τι άλλο μένει εκτός από την αδικία;
H....Θεία δίκη!
Πχ το δικαιο ίσως ήταν να μην ανατρέψουν το όχημα οι θιγόμενοι αλλά εκείνη την στιγμή να στείλει ο Θεός ένα....ωστικό κύμα που να ανέτρεπε το όχημα, ώστε να περάσει το λεωφορείο!
Αυτά γινόντουσαν κατα κόρον στις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αλλά σήμερα ως και ο Θεός μας έχει θεσμένους!

Reaction score
13

Αυτός [ο Θεός] ή εμείς, οι αθεόφοβοι;

Reaction score
4

Αυτός [ο Θεός] ή εμείς, οι αθεόφοβοι;
εμείς
ο Θεός είναι ίδιος ανά τους αιώνες
εμείς χάσαμε την επαφή πίσω από τόνους γαρδένιες και τσιφτετέλια

Reaction score
5

Η μπάλα στην εξέδρα. Γνωστή τακτική...
Μάλλον τζάμπα περιμένω να εξηγήσεις τι εννοείς με το παραπάνω σχόλιο;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.990

Αυτά γινόντουσαν κατα κόρον στις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αλλά σήμερα ως και ο Θεός μας έχει θεσμένους!
Και στα καρτούν, μην τα ξεχνάμε!
Πόσο ταιριαστό θα ήταν πχ να έπεφτε ξαφνικά πάνω στο αυτοκίνητο ένα βαρύ αμόνι, μετά ένα χρηματοκιβώτιο και στο καπάκι ένα πιάνο με ουρά!

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Προσωπικά ομολογώ, εν γνώσει της παρανομίας της σκέψης μου, ότι ΔΕΝ καταδικάζω την αυτοδικία σε περιπτώσεις που το σύστημα επιβολής του νόμου ή της τάξης δεν λειτουργεί έτσι ώστε να προστατέψει. Ωστόσο, επιμένω στο ότι ανάμεσα στην πράξη και την αντί-πραξη (αυτοδικία) πρέπει να υπάρχει κάποια αναλογικότητα. Και η καταστροφή ενός αυτοκινήτου που εμποδίζει, σαφώς και είναι υπερβολή. Υπέρβολή δεν θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, αν η καταστροφή του αυτοκινήτου συνέβαινε αναπόφευκτα κατά την προσπάθεια μετακίνησής του σε περίπτωση που διακυβευόταν κάτι αποδεδειγμένα σημαντικότερο από την περιουσία του κατόχου (π.χ. διέλευση ασθενοφόρου, οχημάτων πυροσβεστικής).

Για να παραλληλίσω όσον αφορά το θέμα της υπερβολής, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεχτεί επίθεση, ο νόμος διακρίνει, και ορθώς, ανάμεσα στη νόμιμη άμυνα και την υπέρβαση άμυνας. Το να ακρωτηριάσω κάποιον με αλυσοπρίονο επειδή μου έριξε μια γροθιά για να μου πάρει το κινητό από την τσέπη δεν είναι άμυνα, ούτε αυτοδικία, είναι απλά άδικο.

Reaction score
29

Να με συγχωρείτε, αλλά μια (ενδεχόμενη) μακακία δεν διορθώνεται με μια άλλη μακακία, διότι μετά καταλήγουμε να έχουμε 2 μακακίες.

[EDIT]Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα με τη Μαρία.Η αντίδραση δεν μπορεί να είναι δυσανάλογη της δράσης.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.990

Προσωπικά ομολογώ, εν γνώσει της παρανομίας της σκέψης μου,
Καμία σκέψη δεν είναι παράνομη.
Εκτός εάν στην έδρα δικάζει η σύζυγός μας.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να το τουμπάρουν.
Έπρεπε να το βάλουν κάθετα στο δρόμο ώστε να διακοπεί τελείως η κυκλοφορία και να αναγκαστεί η τροχαία να κάνει τη δουλειά της.

Reaction score
27.334

Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να το τουμπάρουν.
Έπρεπε να το βάλουν κάθετα στο δρόμο ώστε να διακοπεί τελείως η κυκλοφορία και να αναγκαστεί η τροχαία να κάνει τη δουλειά της.
ΣΩΘΗΚΕΣ! ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ...:103:

Reaction score
27.334

Καμία σκέψη δεν είναι παράνομη.
Εκτός εάν στην έδρα δικάζει η σύζυγός μας.
ΧΕ!ΧΕ! ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΜΜΕΝΟΙ! (ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ):103:

Reaction score
27.334

Προσωπικά ομολογώ, εν γνώσει της παρανομίας της σκέψης μου, ότι ΔΕΝ καταδικάζω την αυτοδικία σε περιπτώσεις που το σύστημα επιβολής του νόμου ή της τάξης δεν λειτουργεί έτσι ώστε να προστατέψει. Ωστόσο, επιμένω στο ότι ανάμεσα στην πράξη και την αντί-πραξη (αυτοδικία) πρέπει να υπάρχει κάποια αναλογικότητα. Και η καταστροφή ενός αυτοκινήτου που εμποδίζει, σαφώς και είναι υπερβολή. Υπέρβολή δεν θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, αν η καταστροφή του αυτοκινήτου συνέβαινε αναπόφευκτα κατά την προσπάθεια μετακίνησής του σε περίπτωση που διακυβευόταν κάτι αποδεδειγμένα σημαντικότερο από την περιουσία του κατόχου (π.χ. διέλευση ασθενοφόρου, οχημάτων πυροσβεστικής).

Για να παραλληλίσω όσον αφορά το θέμα της υπερβολής, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεχτεί επίθεση, ο νόμος διακρίνει, και ορθώς, ανάμεσα στη νόμιμη άμυνα και την υπέρβαση άμυνας. Το να ακρωτηριάσω κάποιον με αλυσοπρίονο επειδή μου έριξε μια γροθιά για να μου πάρει το κινητό από την τσέπη δεν είναι άμυνα, ούτε αυτοδικία, είναι απλά άδικο.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΕΛΙΚΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΠΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ.:110:

Reaction score
2.243
Re: Απάντηση: Re: Τούμπαραν το αυτοκίνητο για να περάσει το λεωφορείο!

Το να ακρωτηριάσω κάποιον με αλυσοπρίονο επειδή μου έριξε μια γροθιά για να μου πάρει το κινητό από την τσέπη δεν είναι άμυνα, ούτε αυτοδικία, είναι απλά άδικο.
Σαφέστατα δε μιλάμε για τέτοια μη- αναλογικότητα! Το αυτοκίνητο έπαθε σίγουρα λαμαρινοζημιές, μπορεί να έσπασαν και μερικά τζάμια (τα οποία συνήθως καλύπτονται από την ασφάλεια), αλλά όπως και να έχει θα είναι ικανό να κινηθεί. Όσο και να βγει ο λογαριασμός, θα είναι ποσό επώδυνο στις μέρες μας, αλλά τον χρόνο και τα νεύρα όσων (εκατοντάδων) ανθρώπων ταλαιπωρήθηκαν εκείνη τη μέρα δεν τα σκεφτόμαστε;

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.170
Members
38.540