Η σημασία του προενισχυτή phono.

Reaction score
11.770
Αν συνδυάσω μερικά από τα παραπάνω ποστς, εύλογα μου γεννάται η απορία πώς θα παίζει η μέτρικ στο πικάπ του Σκαλούμπακα.

Reaction score
2.248
Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

........Σε ένα καλοστημένο αναλογικό σύστημα, οι διαφορές που προκύπτουν λόγο του προενισχυτή κεφαλής, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις διαφορές που θα προέκυπταν από ανάλογης διαφοράς ποιότητας, αλλά και τιμής, κεφαλές.

Υπάρχουν γνώμες ή ανάλογες εμπειρίες?
Για να γυρίσουμε στο θέμα μας......
Εχοντας σαν προυπόθεση το καλοστημένο αναλογικό σύστημα (εξυπακούεται ότι λέγοντας καλοστημένο εννοούμε και το ταίριασμα του προενισχυτή με την κεφαλή) τότε οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ ίδιας κατηγορίας προενισχυτών κεφαλής είναι μικρές (μία αποέμφαση τυφλοσούρτης είναι και μία ενίσχυση που την έχουμε κάνει πανάκεια....) και πολύ μικρότερες από αυτές που θα ακούγαμε από ανάλογης διαφοράς ποιότητας κεφαλής και ιδικά ακίδας

Τουλάχιστον οι 3-4 που το είπαμε δεν έχουμε σκοπό να μπερδέψουμε κανέναν νέο φίλο του αναλογικού ήχου και να τον στείλουμε να αλλάζει phono stages σαν τα πουκάμισα για να δει ποιό ακούγεται καλύτερα. Εδώ και πολλά χρόνια ακούγεται καλύτερα προτίστως αυτό που ταιρίαζει απόλυτα με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεφαλής και έχοντας αυτό εξασφαλισμένο τότε θα ακούσετε την διαφορά της ποιότητας κατασκευής (διαφάνεια), της ακρίβειας riaa (όποιος την καταλάβει θα κάτσω να με :142:) και του καλού τροφοδοτικού (έλεγχος χαμηλού, θόρυβος) του εκάστοτε προενισχυτή κεφαλής. Για αυτό και οι custom κατασκευές stages με βάση τα χαρακτηριστικά της πανάκριβης κεφαλής μας.
PS: Για τα παραμετροποιήσιμα stages και τις δυνατοτητές τους να ματσάρουν τέλεια της κεφαλές μας νομίζω ότι δεν έχει κανείς αντίρρηση.

Εδώ δεν μπορούΜΕ να διακρίνουμε εάν οι υπερτονισμένες υψηλές είναι λόγο της VTA ή της υψηλής αντίστασης εισόδου του stage μας ή εάν το πλαδαρό μπάσο είναι απόρροια της κακής τροφοδοσίας ή της αδυναμίας απόσβεσης των κραδασμών του πλατό μας, το βαρύ μπάσο από την λάθος VTF ή της χαμηλής αντίστασης εισόδου του stage μας, για να μην πω ότι δεν μπορούΜΕ να καταλάβουμε εάν η παραμόρφωση είναι απόρροια του λανθασμένου και προχειροστημένου στησίματος της κεφαλής μας (off-set, overhang) και μιλάμε για διαφορές ενισχυτικών και riaa.

Πανάκεια είναι το εξής: Αυτός που δεν έχει ΤΕΛΕΙΑ μηχανικά στημένο το πλατό του, τον βραχίονά του και την κεφαλή του και ολα αυτά ΤΕΛΕΙΑ και σαν σύνολο στημένα μεταξύ τους, τότε ψάχνει τις αδυναμίες στα stages που ίσως του διορθώσουν τυχόν προβλήματα. Το αστείο είναι ότι όσο πιό καλό και ποιότικο stage έχεις τόσο πιό πολύ μεγενθύνει (σου πετά στα μούτρα) τις αδυναμίες των συνεδριών και τότε ψάχνεις ψηφιακές riaa, παραμετροποιήσεις αποέμφασης κατά τα γούστα σου, φίλτρα, και adc/dac.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.538

[...] Αποψη μου ειναι οτι και τα δυο (φονο-κεφαλη) παιζουν ρολο, απλα το ζητημα ειναι οπως το εθεσες καπου αλλου. Δηλαδη με τα ιδια χρηματα, απο που παιρνεις μεγαλυτερη διαφορα στην ποιοτητα. Την οικονομικη διαφορα στην ποιοτητα αναμεσα σε 2 κεφαλες και την ιδια οικονομικη διαφορα αναμεσα σε δυο φονο.
Με αφορμή το απόσπασμα από το post του vastsar και σε συνέχεια του συμπεράσματος που εξήγαγε ο petermeni στο τελευταίο post του, θέλω να ρωτήσω το εξής (η ερώτηση απευθύνεται σε όλους, όχι αποκλειστικά τον petermeni): Έστω ότι κάποιος έχει στη διάθεσή του π.χ. €3000, τα οποία θα διαθέσει σε κεφαλή και phono stage. Σε ποια περίπτωση θα πάρει καλύτερη ποιότητα αναπαραγωγής (ceteris paribus) και γιατί:
α) Εάν δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος (2/3) του ποσού σε κεφαλή και το υπόλοιπο (1/3) σε phono stage;
β) Εάν δαπανήσει το μικρότερο μέρος (1/3) του ποσού σε κεφαλή και το υπόλοιπο (2/3) σε phono stage;

Reaction score
2.248

Με αφορμή το απόσπασμα από το post του vastsar και σε συνέχεια του συμπεράσματος που εξήγαγε ο petermeni στο τελευταίο post του, θέλω να ρωτήσω το εξής (η ερώτηση απευθύνεται σε όλους, όχι αποκλειστικά τον petermeni): Έστω ότι κάποιος έχει στη διάθεσή του π.χ. 3000, τα οποία θα διαθέσει σε κεφαλή και phono stage. Σε ποια περίπτωση θα πάρει καλύτερη ποιότητα αναπαραγωγής (ceteris paribus) και γιατί:
α) Εάν δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος (2/3) του ποσού σε κεφαλή και το υπόλοιπο (1/3) σε phono stage;
β) Εάν δαπανήσει το μικρότερο μέρος (1/3) του ποσού σε κεφαλή και το υπόλοιπο (2/3) σε phono stage;
Μπορεί να δαπανήσει ένα σκασμό χρήματα για μία κεφαλή και να την τοποθετήσει σε έναν λάθος βραχίονα που είναι πάνω σε ένα λάθος πλατό τοποθετημένο σε λάθος μέρος και να την συνδέσει επίσης σε ένα πανάκριβο stage που δεν την ματσάρει με λάθος καλώδια. Το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν για 2 τεράστιες δαπάνες.

Πρωτίστος το ματσάρισμα (μηχανικά και ηλεκτρικά) και μετά η ποιότητα

Reaction score
2.248
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Είμαι της άποψης ότι οι κεφαλές τελικά δεν κάνουν τόση μεγάλη διαφορά, ή τουλάχιστον δεν κάνουν αυτή τη διαφορά που πολλοί πιστεύουν.
Ο λόγος... γιατί απλά στην αλυσίδα πλατό-βραχίονας-κεφαλή είναι ο ποιο αδύναμος κρίκος, με τη λιγότερη συμμετοχή στο τελικό άκουσμα.
Αν στο παραπάνω συνυπολογιστεί και η ποιότητα της εκάστοτε ηχογράφησης καταλαβαίνουμε το πως και το γιατί.
Αυτή είναι η άποψη μου.

Αντίθετα όταν μια μονάδα ενίσχυσης σήματος, καλείται να ενισχύσει μερικές εκατοντάδες φορές ένα πολύ ασθενές σήμα, έχει το πρώτο λόγο στο τελικό αποτέλεσμα.
Πέτρο η δική μου άποψη είναι ότι η ακίδα διαβάζει και όλα τα άλλα (ηλεκτρογεννήτριες, προενισχυτές κτλ) μεταφράζουν. Υπάρχει ένα παιχνίδι που πάιζαμε παιδία και λεγόταν το "χαλασμένο τηλέφωνο".
Κάποιος έλεγε γρήγορα και σιγά στον διπλανό του μία λέξη και ο τελευταίος έλεγε τι άκουσε. Ο δεύτερος στην σειρά λοιπόν εάν κατόρθωνε και ΑΚΟΥΓΕ σωστά αυτή την λέξη που εσκεμμένα ο πρώτος έλεγε γρήγορα τότε ο τελευταίος την έβρισκε σωστά....
Εκτός φυσικά εάν στην σειρά (τρίτος, τέταρτος κτλ) βρισκόταν κάποιος βαρήκουος (ο αδύναμος κρίκος)που αυτό που άκουγε σωστά το μετάφερε στον διπλανό του λάθος με λάθος αποτέλεσμα.

Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι εάν θέλουμε να ακούσουμε ορθά ένα βινύλιο, πρωτίστος πρέπει να το αναγνώσουμε σωστά (όσο το δυνατόν καλύτερα να ακολουθήσει ή ακίδα μας την ακίδα κοπής) και μετά να προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε ορθά την ταλαντωσή της

Reaction score
11.770
Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Πανάκεια είναι το εξής: Αυτός που δεν έχει ΤΕΛΕΙΑ μηχανικά στημένο το πλατό του, τον βραχίονά του και την κεφαλή του και ολα αυτά ΤΕΛΕΙΑ και σαν σύνολο στημένα μεταξύ τους, τότε ψάχνει τις αδυναμίες στα stages που ίσως του διορθώσουν τυχόν προβλήματα. Το αστείο είναι ότι όσο πιό καλό και ποιότικο stage έχεις τόσο πιό πολύ μεγενθύνει (σου πετά στα μούτρα) τις αδυναμίες των συνεδριών και τότε ψάχνεις ψηφιακές riaa, παραμετροποιήσεις αποέμφασης κατά τα γούστα σου, φίλτρα, και adc/dac.
Σύμφωνα με αυτό που λες, θα έπρεπε τότε όλοι οι έχοντες βραχίονα ακτινικής μετατόπισης να έχουν όλοι ψηφιακή RIAA, αλλιώς να πάνε να τους πετάξουν και να πάρουν παράλληλης μετατόπισης.
Και για να πάω ένα βήμα παραπέρα όποιος νοιάζεται πολύ για ακρίβειες ανάγνωσης και παραμορφώσεις δεν θα έπρεπε να έχει βραχίονα ακτινικής μετατόπισης αλλά παράλληλης. Αλλιώς κόβεται ο δίσκος, αλλιώς διαβάζεται;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.538

Μπορεί να δαπανήσει ένα σκασμό χρήματα για μία κεφαλή και να την τοποθετήσει σε έναν λάθος βραχίονα που είναι πάνω σε ένα λάθος πλατό τοποθετημένο σε λάθος μέρος και να την συνδέσει επίσης σε ένα πανάκριβο stage που δεν την ματσάρει με λάθος καλώδια. Το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν για 2 τεράστιες δαπάνες.

Πρωτίστος το ματσάρισμα (μηχανικά και ηλεκτρικά) και μετά η ποιότητα
Γιώργο, σωστά αυτά που λες, αλλά δεν απαντούν στα ερωτήματά μου. Ο petermeni στο post του δεν ανέφερε κάτι από αυτά, απλά "υποβάθμισε", τρόπον τινά, το ρόλο της κεφαλής στην αναλογική ηχητική αλυσίδα (χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτά που αναφέρεις). Προσωπικά, θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν το ίδιο ή το αντίθετο και για ποιο λόγο.

Πάντως, με την απάντησή σου στο post που παραθέτει τα λόγια του petermeni, απαντάς εν μέρει, "αποκαθιστώντας" το ρόλο και τη συμασία της κεφαλής στην αναλογική ηχητική αλυσίδα - άρα να υποθέσω ότι θα έδινες περισσότερα χρήματα στην κεφαλή αντί στο phono stage;

Ας περιμένουμε και άλλες γνώμες.

Reaction score
2.248

Πέτρο γνωρίζεις ότι όταν λέω "τέλεια" εννοώ κατά δυνάμην τέλεια. Η παράλληλης μετατόπισης λύνουν ναι μεν δύο προβλήματα(?) (αυτό του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης και της αντιολίσθησης) και σε επιφορτίζουν με πολλά περισσότερα αναλόγως της κατασκευής τους.

Reaction score
2.248

.....Πάντως, με την απάντησή σου στο post που παραθέτει τα λόγια του petermeni, απαντάς εν μέρει, "αποκαθιστώντας" το ρόλο και τη συμασία της κεφαλής στην αναλογική ηχητική αλυσίδα - άρα να υποθέσω ότι θα έδινες περισσότερα χρήματα στην κεφαλή αντί στο phono stage;

Ας περιμένουμε και άλλες γνώμες.
Θα έδινα περισσότερη σημασία (και εάν άξιζε και χρήματα) στην κεφαλή που θα ταίριαζε με τον βραχιονά μου και θα την υποστήριζα με ένα καλό stage που οπωσδήποτε θα ταίριαζε με την κεφαλή μου.

Reaction score
1.788

Γιωργο συμφωνω απολυτα!! Ο Πετρος σε σχεση με την ενισχυση αλλο θελει να πει!!! Με απλα λογια μας λεει ,πολυ σωστα, οτι εχουμε να κανουμε με κλασμα του mv!!!!! το οποιο θα περασει μεσα απο διαφορα ενεργα και μη στοιχεια για να ενισχυθει!!! ειναι πολυ λογικο οτι και μεσα εκει την μεριδα του λεοντος την εχει το phono! δεν μιλα μονο για την αποεμφαση!! πραγματικα μια μικρη διαφορα ακομα και της ταξης του + - ο,5 κανεις δεν θα το καταλαβει!!!!!

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185

.
.

δεν είπαμε-είπα να βάλεις κουκουρίκου phono και μια κεφαλή 5.000. ούτε αντίστροφα.
όλα πρέπει να έχουν μια συμμετρία και μια αναλογία.

πάνω λοιπόν σε αυτή τη βάση της αναλογικότητας, και χωρίς να υποτιμώ το έργο της κεφαλής, λέω-είπα πως μεγαλύτερη διαφορά θα κάνει ένα σωστό phono.
δεν ξέρω αν η διαφορά θα είναι τρελή ή όχι… (ανάλογα και εδώ)

vastsar: Η οικονομικη διαφορα δεν ειναι απολυτο στοιχειο στην ποιοτητα
Έτσι είναι. παντού.
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο. δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας. Είναι, θέλω να πω, γνωστό.
(και στην Κρήτη αν δεν κάνω λάθος, κάποιος έχει δοκιμάσει phono των σαράντα χιλ. αλλά δεν…)

Τέλος, επιτρέψτε μου να πώ κάτι που είχαν γράψει παλιά και κάποια μέλη του avclub.
(μάλλον τότε avforum. δεν θυμάμαι)
Και όχι τίποτα κουφοί. κανά-δύο τσεκαρισμένοι στο τι ακούν. και ακόμα δηλ. αν και τώρα δεν γράφουν.
(και δεν πολυανακατεύονται)

"Αυτό το phono … παίζει ακόμα και με το νύχι σου".

Reaction score
2.248

Γιωργο συμφωνω απολυτα!! Ο Πετρος σε σχεση με την ενισχυση αλλο θελει να πει!!! Με απλα λογια μας λεει ,πολυ σωστα, οτι εχουμε να κανουμε με κλασμα του mv!!!!! το οποιο θα περασει μεσα απο διαφορα ενεργα και μη στοιχεια για να ενισχυθει!!! ειναι πολυ λογικο οτι και μεσα εκει την μεριδα του λεοντος την εχει το phono! δεν μιλα μονο για την αποεμφαση!! πραγματικα μια μικρη διαφορα ακομα και της ταξης του + - ο,5 κανεις δεν θα το καταλαβει!!!!!
Αυτό το κλάσμα του mV έχει δημιουργηθεί από μία ηλεκτρογεννήτρια που μετάτρεψε την κινητική ενέργεια του στελέχους μετά της ακίδος στην άκρη σε ηλεκτρική και δυστυχώς αυτή η μετατροπή έχει δραματικές διαφορές από ακίδα σε ακίδα και από ηλεκτρογεννήτρια σε ηλεκτρογεννήτρια πάνω στον ίδιο δίσκο..... Τόσες ώστε η διαφορά μεταξύ ματσαρισμένων ηλεκτρικά με αυτές ενισχυτών να είναι αστεία. :116:

ryk

Reaction score
925

Είπα να γράψω και γω κάτι, αλλά μην με κράξετε....πήρα εδώ και λίγο καιρό 2 παράλληλης μετατόπισης :120:
Ένα sl-j2 και ένα sl-7. Πλάκα έχουν (γι'αυτό τα πήρα. Βέβαια το sl-7 φαίνεται πιο στιβαρό)
Και λόγω αυτών είπα -δουλειά δεν είχε ο δι@ολος...- γιατί να μην φτιάξω ένα diy phono? Να μάθουμε και κάτι! (και να είναι και πιο οικονομικό).
Και πήρα αυτό:http://sound.westhost.com/project06.htm
Περιμένοντας να έρθουν τα τυπωμένα (power supply, subsonic filter & phono) άρχισα να διαβάζω διάφορα, αλλά δεν το κατέχω το ηλεκτρονικό. Από κολλήσεις έχω υπομονή και σταθερό χέρι, αλλά τι κάνει το κάθε μπλιμπλίκι ο θεός και η ψυχή του (Γνώσεις επιπέδου RLC Γ' Λυκείου).
Θέλω να δω αν μπορώ να ακούσω διαφορές από το phono ενός μικτή, και δύο ενισχυτών που έχω.

Reaction score
1.788

Αυτό το κλάσμα του mV έχει δημιουργηθεί από μία ηλεκτρογεννήτρια που μετάτρεψε την κινητική ενέργεια του στελέχους μετά της ακίδος στην άκρη σε ηλεκτρική και δυστυχώς αυτή η μετατροπή έχει δραματικές διαφορές από ακίδα σε ακίδα και από ηλεκτρογεννήτρια σε ηλεκτρογεννήτρια πάνω στον ίδιο δίσκο..... Τόσες ώστε η διαφορά μεταξύ ματσαρισμένων ηλεκτρικά με αυτές ενισχυτών να είναι αστεία. :116:

Γιωργο ο Πετρος αναφερεται καθαρα σε σε ενα συγκρητικο τεστ αναμεσα σε καποια φονο. Συνεπως η ηλεκτρογεννητρια, βραχιονας , πλατο ηταν τα ειδια! το μονο που αλλαζε ηταν τα φονο!! :116:

Reaction score
1.788

και για να σε προλαβω ,φανταζομαι μπορουσαν να παραμετρποιησουν!!

Reaction score
1.788

Είπα να γράψω και γω κάτι, αλλά μην με κράξετε....πήρα εδώ και λίγο καιρό 2 παράλληλης μετατόπισης :120:
Ένα sl-j2 και ένα sl-7. Πλάκα έχουν (γι'αυτό τα πήρα. Βέβαια το sl-7 φαίνεται πιο στιβαρό)
Και λόγω αυτών είπα -δουλειά δεν είχε ο δι@ολος...- γιατί να μην φτιάξω ένα diy phono? Να μάθουμε και κάτι! (και να είναι και πιο οικονομικό).
Και πήρα αυτό:http://sound.westhost.com/project06.htm
Περιμένοντας να έρθουν τα τυπωμένα (power supply, subsonic filter & phono) άρχισα να διαβάζω διάφορα, αλλά δεν το κατέχω το ηλεκτρονικό. Από κολλήσεις έχω υπομονή και σταθερό χέρι, αλλά τι κάνει το κάθε μπλιμπλίκι ο θεός και η ψυχή του (Γνώσεις επιπέδου RLC Γ' Λυκείου).
Θέλω να δω αν μπορώ να ακούσω διαφορές από το phono ενός μικτή, και δύο ενισχυτών που έχω.
δεν ειναι τυχαιο σχεδιο!! ο συνδιασμος δυο κοσμων [passive ,active] riaa για πολλους υποσχεται πολλα!! Εγω παντως ειμαι υπερ της passive.

Reaction score
2.248

και για να σε προλαβω ,φανταζομαι μπορουσαν να παραμετρποιησουν!!
χαχαχα με πρόλαβες. Φαντάζεσαι.....
Τι σχέση έχει? Καλό stage να είναι...... τα καλά stages δεν χρειάζεται να ξέρουν καν τα χαρακτηριστικά κεφαλών (πφφφφ) :116:

-Που θες μάναμ να σε φορτώσω?
-Στα 400Ω κύριε
-Μου τελείωσε... έχω fix 1600Ω κοίτα να ακουστείς καλά μην με κάνεις ρεζίλι
-Μάλιστα κύριε.... χμμμμ ξέχασα να σας πω
-Πες και γρήγορα !!!
-θέλω και 150pF
-Σαν πολύ θάρος σου έδωσα.... Σουπερ μάρκετ με πέρασες? 450pF και fixed
-Μάλιστα κύριε... να σας πω κάτι ακόμα?
-Με έσκασες μίλα
-Να θέλω και 78db κέρδος
-Δεν έχω.... είμαι audiophile. Πες στον m@laka να ανεβάσει λίγο το volume.... άμα πια !!!!

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185

Αγαπητέ Γιώργο (GeoVaz),

δεν είναι κακό να παίζει κάποιος με τα κατσαβιδάκια. ειδικά αν του αρέσει.
εξ άλλου αυτό περιέχεται, περιλαμβάνεται μέσα στο χόμπυ.

όμως για κάποιον που δεν γνωρίζει, δεν ξέρει ή που βαριέται (θέλει plug and play)
γιατί να απορρίψει ένα τέτοιο; (που δεν χρειάζεται ρυθμίσεις εννοώ)

στην περίπτωση μάλιστα που τα κάνει καλύτερα από τα παραμετροποιημένα;

για παν ενδεχόμενο
που κάποιος θα μπεί να δεί τα specification του LP2, να πω πως στο site (που πρόσεξα τώρα) αναφέρεται λάθος Input Impedance 400 Ohms (MC Input).
στο manual, όπως και στα reviews (π.χ. http://www.lammindustries.com/reviews/LP2 Image HiFi German review.pdf), αναφέρονται 40 ΩΜ MC Input.
μια τιμή δηλ. που δεν την φθάνουν πολλά παραμετροποιημένα.

Και κάτι τελευταίο, γιατί ξεφύγαμε από το θέμα, βασικό στην ποιότητα ενός phono είναι το hum. ο θόρυβος.
Γιατί τι να το κάνεις το λίγο παραπάνω gain (λέμε) όταν σου παίρνει τ’ αυτιά;

Και μια τέτοια περίπτωση, είναι των 40.000 που ανέφερα. (όχι, εγώ δεν το άκουσα)

Καλή συνέχεια στο νήμα.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

....πώς θα παίζει η μέτρικ στο πικάπ του Σκαλούμπακα.
με αλλεργία

Reaction score
3.967
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Καλά, κάτσε να μην είχα ήδη το phono του Σπέρτου και θα σου έλεγα αν θα προλάβαινες το Aqvox!!

Πέτρο, γιατί τα παίρνεις κρανίο όταν διαβάζεις τη λέξη που αρχίζει από "ψ" (τα πονηρά μυαλά να κάτσουν ήσυχα!).
Νόμιζα ότι σε όλους αρέσουν οι δοκιμές (αρκεί να μην αφήνουν κουσούρι)..
Γι'αυτό άλλωστε δεν ακούσατε τόσα phono stage; Γι'αυτό δεν έχεις βάλει χέρι σε τόσα μηχανάκια;
Γιατί είναι κακό να δοκιμάσεις και την ψηφιακή RIAA μεταξύ των άλλων 1002 άντε-μην-πω που όλοι έχουμε δοκιμάσει στην πορεία του χόμπυ και στον χαβαλε;

Όποιος φοβάται μην του μείνει κουσούρι να ξεκαθαρίσουμε ότι με μία φορά δεν γίνεσαι... ψηφιακός.
Άμα σου αρέσει και θες κι άλλο, εκεί να ανησυχήσεις. :116:

Όποιος δεν ξέρει πώς να δοκιμάσει, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.
Νομίζω ο vet είχε δοκιμάσει και γράψει κάτι σχετικό στο παρελθόν.
Kέντημα μικρέ!!!

Είσαι μεγάλη ΚουΦουλίτσα!!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.943
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm