ansi contrast VS on/off contrast

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.400
Απάντηση: ansi contrast VS on/off contrast

Όμως, αυτή την αίσθηση του μαύρου στις σκοτεινές σκηνές, δεν μας τη δίνει το ansi αλλά το on/off contrast.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το ansi contrast δεν είναι σημαντικό, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την εικόνα. Γι' αυτό και η αίσθηση του μαύρου στους σημερινούς dila, δεν μπορεί, νομίζω, να ξεπεραστεί από τους dlp.

Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να συγκρίνουμε καλιμπραρισμένους τους JVC X30 και BenQ W7000, όποτε αυτός είναι διαθέσιμος.

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.075

Το θέμα πραγματικά το έχω χάσει.

Θα προσπαθησω να πάρω τα πράγματα από την αρχή (ας πούμε).

Σχετικά με τα όργανα. Οι φασματογράφοι καλιμπράρονται το λιγότερο μια φορά το χρόνο και πολλοί καθόλου δεδομένου ότι δεν τους νιάζει η ακρίβεια και η σταθερότητα μέτρησης.
Γινεται μόνο στο εργοστασιο κατασκευής.
Σε όλους τους άλλους τριχρωματικούς σένσορες μπορεί να γίνει καλιμπράρισμα στο εργοστάσιο κατασκευής ή να δημιουργηθούν profiles διόρθωσεις του λάθους που όμως δεν είναι πάντα σωστό γιατί δεν μπορούν να αναπαραγάγουν σωστα το φάσμα ιδιαίτερα εαν μιλάμε για Led.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: Απάντηση: ansi contrast VS on/off contrast

Σε μια εικόνα και οι δυο παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί.
Τωρα σχετικά με την μέτρηση του Ansi είναι σχετικά απλή αρκεί να μην φερεις το όργανο σε κορεσμό και φυσικά να μην υπάρχουν αλλοιώσεις από τον περιββάλοντα χώρο.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075

για παραδειγμα....

ο sharp 21000 που θεωρειτε απο τους καλυτερους.....
...βγαζει ansi contrast 420/1 με την ιριδα στην μεσαια σκαλα ωστε να εχει και φως για καδρο 110"

σε καλυψε αυτο...?
Κωστή να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το ότι είχε και φως και μαύρο.

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.891

Τωρα σχετικά με την μέτρηση του Ansi είναι σχετικά απλή αρκεί να μην φερεις το όργανο σε κορεσμό και φυσικά να μην υπάρχουν αλλοιώσεις από τον περιββάλοντα χώρο.
...άρα το ansi επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ένα 'τυπικό' σαλόνι θέασης από ό,τι το on/off...αυτό εννοείς η' λάθος κατάλαβα;εκτός κι αν έχεις 'firehawk':116:

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075

αααααααα ......οκ τοτε.

αλλα ειναι "λαθος" τα νουμερα του panasonic.....δλδ ειναι με αυτοματη ιριδα δεν ειναι τα πραγματικα(εγγενη αντιθεση)

αλλα εχεις..?
Με αμφισβητείς;:101:

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075

...άρα το ansi επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ένα 'τυπικό' σαλόνι θέασης από ό,τι το on/off...αυτό εννοείς η' λάθος κατάλαβα;εκτός κι αν έχεις 'firehawk':116:
Δεν κάνεις λάθος.
Με την κατάλληλη οθόνη "μαζεύεις" τον χώροι και επί πλέον μειώνεις- ελαχιστοποιείς τις εν γένει αδυναμίες του προβολέα.
Εαν π.χ έχει την οθόνη που αναφερεις τότε γιατί να χρησιμποποιήσεις την ίριδα?
Θα μπορούσε να βελτιώσει το μαύρο σε έναν DLP ενώ ταυτόχρονα θα απογειώσει το Ansi.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ansi contrast VS on/off contrast

Δεν κάνεις λάθος.
Με την κατάλληλη οθόνη "μαζεύεις" τον χώροι και επί πλέον μειώνεις- ελαχιστοποιείς τις εν γένει αδυναμίες του προβολέα.
Εαν π.χ έχει την οθόνη που αναφερεις τότε γιατί να χρησιμποποιήσεις την ίριδα?
Θα μπορούσε να βελτιώσει το μαύρο σε έναν DLP ενώ ταυτόχρονα θα απογειώσει το Ansi
.
Nαί, άλλα με μικρό κόστος στη φωτεινότητα υποθέτω.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Αυτή είναι μιά φώτο απο προβολέα DC3
Aν και είναι τραβηγμένη στο χέρι απο iphone μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει το υψηλό ansi που κάνει την εικόνα κοινώς να "λαλάει".
Κώστα μου ο μοναδικός τρόπος για να δείς και εσύ εικόνα σαν αυτή....

....είναι να πάς σε φίλο σου που έχει DLP :410:
Νίκο σχετικά με την ανωτερω φωτογραφία είναι πολύ εύκολα να "αυξήσω¨το Ansi (αδόκιμος όρος αλλά αναφέρομαι σε αυτό που εισπράτει το μάτι μας) εαν αυξήσω το sharpness ή το clarity detalis στου Benq ή Clarity στους Panasonic ...
Φυσικά όλα αυτά χωρίς να καίει την λευκή περιοχή στην δεξιά πλευρά του σκάφους.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ansi contrast VS on/off contrast

Nαί, άλλα με μικρό κόστος στη φωτεινότητα υποθέτω.
Νίκο όλα έχουν κάποιο κόστος.
Η έχω έναν χώρο νεκροταφείο ή κάνω τον κατάλληλο συμβιβασμό.:107:

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Τέλοσπάντων ,αφού ντρέπεσαι Κώστα ,θα ανεβάσω εγώ μερικές τελευταίες μετρήσεις απο τον προβολέα μου.
Οι μετρήσεις αφορούν μέτρηση οθόνης ,σε 92' λευκή οθόνη με gain 1 σε κλασικό ανοιχτόχρωμο σαλόνι χωρίς το παραμικρό masking (κουρτίνες κ.τ.λ) και με τοίχους λευκούς ακριβώς δίπλα στην οθόνη (ότι χειρότερο).
Οποιαδήποτε σύγκριση των τιμών που θα διαβάσετε με τιμές απο μέτρηση φακού είναι άστοχη,μιάς και δεν εχουν καμία σχέση αυτά που μετράμε στο φακό και αυτά που τελικά βλέπουμε (και μετράμε φυσικά) στην οθόνη.
Αναφέρω τις παρακάτω μετρήσεις όχι φυσικά για σημείο αναφοράς ,άλλα για να πάρετε μία γεύση του τι βλέπουμε σε ένα μέσο σαλόνι με έναν πολύ καλό προβολέα.
Να πώ ότι ο προβολέας είναι ο benq W20000 με 2100 ώρες στην πρώτη του λάμπα.

Φωτεινότητα
λάμπα normal ,ίριδα θέση 19 (τελείως ανοιχτή) 26,21FL
λάμπα eco ,ίριδα 0 (τελείως κλειστή) 12,46FL
λάμπα eco ,ίριδα 1 (εκεί παίζω τον προβολέα) 15,63FL

Μετρήσεις ansi και on/off σε οθόνη ,στη θέση λάμπας που παίζει ο προβολέας (λάμπα eco,ίριδα 1)

ansi
Μαύρο 0,3FL ,λευκό 15,6FL ,ansi 52:1

on/off
Mαύρο 0,008FL ,λευκό 15,63FL ,οn/off 1954:1

Οι μετρήσεις ansi και on/off ενδέχεται να είναι χειρότερες ή καλύτερες σε άλλη θέση την λάμπας και την βηματικής ίριδας ,άλλα είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει μιάς και στην θέση που έκανα τις μετρήσεις είναι και η θέση που καλιμπράρισα τον προβολέα.

Aπλά να αναφέρω το πόσο σημαντικό είναι ο χώρος μας στην μέτρηση του ansi ,με τις ίδιες ρυθμίσεις λίγες μέρες πρίν σε σπίτι φίλου ,που ο χώρος του είναι σαφώς πιό σκούρος απο τον δικό μου ,πήρα μέτρηση ansi 280:1 αντί του 54:1 που πήρα στο σπίτι μου ,πάλι σε λευκή οθόνη με gain 1 και με τον ίδιο προβολέα φυσικά.

Εύκολα απο τα παραπάνω μπορείτε να καταλάβετε ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση κάποιος με προβολέα του 'χιλιάρικου' άλλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο να βλέπει καλύτερη εικόνα απο κάποιον που έχει κορυφαίο μηχανάκι ,π.χ panasonic 4000 ,εντάξει μου βγήκε αυθόρμητα:116: ,έναν πολύ καλό και ακριβό προβολέα τελοσπάντων ,άλλα σε μη ιδανικό χώρο.
Δεδομένου ότι αναφερεις ftL είναι εύκολο να μου πεις από που μετράς?
Φυσικά από οθόνη από ότι καταλαβαίνω.
Εαν ο υπολογισμός μου είναι σωστός μιλάμε για μαύρο 2,6 LUX και λευκό 140 LUX.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Νίκο σχετικά με την ανωτερω φωτογραφία είναι πολύ εύκολα να "αυξήσω¨το Ansi (αδόκιμος όρος αλλά αναφέρομαι σε αυτό που εισπράτει το μάτι μας) εαν αυξήσω το sharpness ή το clarity detalis στου Benq ή Clarity στους Panasonic ...
Φυσικά όλα αυτά χωρίς να καίει την λευκή περιοχή στην δεξιά πλευρά του σκάφους.
Συμφωνώ ,άλλα η παραπάνω φωτογραφία είναι με default ρυθμίσεις στις παραμέτρους που αναφέρεις ,άσχετα αν φαίνονται καμένα λευκα λόγω κακής φωτογράφησης.
Ασχετο, άλλα το clarity detail που αναφέρεις το πείραξα κανά δυό φορές να δώ τι κάνει ,άλλα δεν είδα καμία διαφορά στην εικόνα :203:

Reaction score
1

Μιλάω πάντα για οθόνη Μανώλη διάσταση 92' gain 1 ,το αναφέρω κιόλας προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Συμφωνώ ,άλλα η παραπάνω φωτογραφία είναι με default ρυθμίσεις στις παραμέτρους που αναφέρεις ,άσχετα αν φαίνονται καμένα λευκα λόγω κακής φωτογράφησης.
Ασχετο, άλλα το clarity detail που αναφέρεις το πείραξα κανά δυό φορές να δώ τι κάνει ,άλλα δεν είδα καμία διαφορά στην εικόνα :203:
Θα δεις ότι αυξάνοντας το οι αστερισμοί αποκτούν περισσότερο φως άρα η εικόνα γίνεται πιο κοντραστάτη.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Θα δεις ότι αυξάνοντας το οι αστερισμοί αποκτούν περισσότερο φως άρα η εικόνα γίνεται πιο κοντραστάτη.
Δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο παίζοντας με το clarity άλλα θα το ξαναδοκιμάσω να μου φύγει η περιέργεια ,εδώ ψάχνω να βρω τρόπο να μειώσω το φώς και εσύ μου λές να το αυξήσω? :116:
Προσανατολίζομαι σε 0.8 gain (γκρί δηλαδή) πανάκι..

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.400

Μανώλη, μια και έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να σε πετύχουμε να γράφεις κάποια λογική ώρα :136:, μπορείς σε γενικές γραμμές να μας πεις αν διαφωνείς με τη γενική ιδέα του άρθρου που ανέβασε ο Κώστας?

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο παίζοντας με το clarity άλλα θα το ξαναδοκιμάσω να μου φύγει η περιέργεια ,εδώ ψάχνω να βρω τρόπο να μειώσω το φώς και εσύ μου λές να το αυξήσω? :116:
Προσανατολίζομαι σε 0.8 gain (γκρί δηλαδή) πανάκι..
Δοκίμασε ND2 ή ND4.

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075

Μανώλη, μια και έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να σε πετύχουμε να γράφεις κάποια λογική ώρα :136:, μπορείς σε γενικές γραμμές να μας πεις αν διαφωνείς με τη γενική ιδέα του άρθρου που ανέβασε ο Κώστας?
Για να είμαι ειλικρινής έχω κουραστεί να διαβάζω όλα αυτα. Το θέμα όμως το ξέρω. Εαν θέλω να παίξω με μια εικόνα μου είναι πολύ εύκολο εαν φυσικά ο προβολέας το υποστηρίζει.
Πολύ απλά ανεβάζεις λίγο το gamma χαμηλά και βγάζεις πεισσότερη πληροφορία κάνοντας το μάτι να μην μπορεί να καταλάβει-αντιληφθεί το λάθος.

Reaction score
1

Μανώλη sorry ,τώρα το πρόσεξα.Πως ακριβώς υπολόγισες τα lux? ftl=10,76 lux (όσο έχουμε gain1 φυσικά) άρα για on/off έχουμε 0.008fl x 10,76 = 0.086 lux και λευκό 15,63 x 10,76 = 168 lux
Σε ansi αντίστοιχα μαύρο 0.3fl x 10,76 = 3,2 lux και λευκό 15,6fl x 10,76 = 167,8 lux
Δεν συμπίπτουν να νούμερα μας...έχω κάνει κάπου λάθος?

Μανώλης Κ.

Reaction score
2.075
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ansi contrast VS on/off contrast

Μανώλη sorry ,τώρα το πρόσεξα.Πως ακριβώς υπολόγισες τα lux? ftl=10,76 lux (όσο έχουμε gain1 φυσικά) άρα για on/off έχουμε 0.008fl x 10,76 = 0.086 lux και λευκό 15,63 x 10,76 = 168 lux
Σε ansi αντίστοιχα μαύρο 0.3fl x 10,76 = 3,2 lux και λευκό 15,6fl x 10,76 = 167,8 lux
Δεν συμπίπτουν να νούμερα μας...έχω κάνει κάπου λάθος?
Προσπαθω να καταλάβω τα νούμερα που έβαλες.
Τα ftL τα μέτρησες ή τα υπολόγισες?

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.985
Members
38.631
Νεότερο μέλος
Manosmathiou