DOLBY TRUE HD VS DTS HD MA.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.265
Εχει πέσει στην αντίληψή μου εδω και καιρό το εξής γνωστό .
Πιο πολλοί τίτλοι βγαίνουν σε dts παρά σε dolby. Επίσης εχω προσέξει πως οι ηχητικές μπάντες των ταινιών με dolby είναι πολύ πιο προσεγμένες έναντι αυτών με dts.
Γνωρίζουμε κάτι γι¨αυτό? γιατί συμβαίνει? Τα νούμερα για τα max bitrates του καθενός δεν τα θυμάμαι απ¨΄εξω , αλλά θυμάμαι οτι είναι παρεμφερή.
Παλιά με τα dvd κυνηγάγαμε τα dts με το ντουφέκι και τώρα κάνουμε το ίδιο με το dolby.
Τι γίνεται ρε παιδιά?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.114
Συμβαίνει γιατί είναι θέμα χώρου και πιό πρακτικό.

Τα DTS-HD Master Audio έχουν μέσα στην ίδια μπάντα και το DTS, ενώ τα Dolby TrueHD χρειάζονται άλλη μπάντα από το Dolby Digital. (Τα AC-3 και DTS είναι υποχρεωτικά μέσα στα Blu-Ray, όπως και το LPCM, αλλά δεν νομίζω πως τηρείται απόλυτα)

Δεν είναι αλήθεια ότι τα Blu-Ray με Dolby TrueHD είναι πιό προσεγμένα. Απλώς, αφού το 90%+ είναι DTS-HD Master Audio, είναι πιθανότερο να ακούσεις κάποιo κακογραμμένo με DTS απ' ότι με Dolby.

Το maximum bitrate του DTS-HD Master Audio (24.5 Mbit/s), είναι υψηλότερο από το Dolby TrueHD (18.64 Mbit/s), αλλά δεν υπάρχει διαφορά στον ήχο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.265
Απάντηση: DOLBY TRUE HD VS DTS HD MA.

Διαφωνώ για το lpcm, μήτσο. Δεν υπάρχει μέσα. Υπήρχε σε κάποια παλιά δσικάκια σαν hd format μόνο του. Πχ hellboy, lpcm, ac3.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.114
Το LPCM αντικαταστάθηκε από τα άλλα lossless formats.

Δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας. Το φόρματ προέβλεπε LPCM.

Reaction score
150
Ας πρόσεχε η Dolby όταν διάλεγε στρατόπεδα και πήγε με το HD DVD όπου φυσικά ήταν το υποχρεωτικό codec ενώ στο Blu Ray είναι optional. Σε αντίθεση το DTS HD MA είναι το υποχρεωτικό codec στο Blu Ray. Το Blu-Ray προέβλεπε high definition sound (LPCM) ή "loss-less" compression.

Και όταν λέμε loss-less εννοούμε ότι στην αποσυμπίεση είναι bit προς bit ίδιο με το LPCM. Καμία διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ True HD και HD MA. Όταν ένα LPCM track κωδικοποιηθεί είται με Doby True HD ή με DTS HD MA στην αποσυμπίεση και τα δυο δίνουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα και αυτό ήταν και προυπόθεση από το BD Association.

Εκτός του ότι δεν είναι εύκολο να τα συγκρίνεις δίπλα δίπλα μιας και θα βρεις είται το ένα ή το άλλο, ΑΝ, και λέω ΑΝ, υπήρχαν διαφορές αυτές δεν έχουν σχέση με το codec αλλά με το mixing ή μπούρδες όπως special processing απο τον sound processor.

Reaction score
150
Και κάτι ακόμα! Ενώ τα master tracks στα Studios είναι 24bit/48Khz στην αρχή που χρησιμοποιούσαν LPCM βλέπαμε τη συντριπτική πλοιοψηφία αυτών να είναι downconverted σε 16bit/48ΚΗz λόγω χώρου. Με τα loss-less formats αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει οπότε δεν υπάρχει και λόγος για LPCM σκέτο. Επίσης το LPCM δεν μπορεί να μεταφέρει metadata γιατί δεν υποστηρίζει secondary streams.

Για παράδειγμα ένα stream LPCM 7.1 24bit /48Khz

2 hours @ 7.1 24/48 LPCM = 8.28 Gbytes @ 9.2 Mbps

Ενώ σε Dolby True HD (περίπου ίδιο και για DTS MA)

2 hours @ 7.1 24/48 TrueHD = 4.23 Gbytes @ 4.7 Mbps ABR

Ο μισός χώρος κι αν κανείς υπολογίσε ότι θέλουμε γλώσσες (angles) και διάφορα κολοκύθια καταλαβαίνουμε γιατί το LPCM σκέτο πήγε για βρούβες τη στιγμή που δεν έχει και κανένα ποιοτικό νόημα και μάλιστα βοηθάει να επιλέξουν και καλύτερο bit depth μιας και δεν τρώει υπερβολικό χώρο.

Reaction score
150
Επίσης:

-Τα DTS tracks είναι γραμμένα λίγο ψηλότερα (levels) σε σχέση με τα TrueHD

- Οι συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών ταινιών είναι άκυρες

- Το μόνο που μπορεί να κάνει διαφορά στο τελικό decompressed PCM σ'ένα track που έχει και τις δυο επιλογές είναι τυχόν ρυθμίσεις του AV από τον χρήστη ή διαφορές στον τρόπο χειρισμού από τον AV μεταξυ codecs (δε γνωρίζω καποιο μηχάνημα) ή bugs (δύσκολο) από κατασκευής του μηχανήματος.

- Σε διαφορετικές ταινίες το μόνο που παίζει ρόλο είναι το mixing και όχι το codec μιας και τα δυο είναι loss less.

Τέλος όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το DTS HD MA έχει το πλεονέκτημα ότι μεταφέρει και το DTS Core μέσα του που είναι 1.5mbs και είναι σαφώς ανώτερο από το AC-3 (384Kbps - 4??). Την εποχή που δεν υποστήριζα όλοι οι AVs HD Formats αυτό ήταν σημαντικό.

Reaction score
209

Δύο ερωτήσεις:

Η δυνατότητα μεγαλύτερου όγκου διαμεταγωγής δεδομένων στο DTS HD MA σε σχέση με το Dolby True HD - 24.5 Mbit/s έναντι 18.64 Mbit/s - έχει κάποια σημασία;

Η σχέση του Dolby True HD με εκείνη του μη απωλεστικού αλγόριθμου συμπίεσης της Meridian (DVD Audio) ποιά είναι και τι ρόλο παίζει;

Reaction score
150
Στο Blu-Ray δεν παίζει κανένα ρόλο το max bitrate αλλά το DTS HD MA θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει απεριόριστα κανάλια ήχου και έχει headroom για το μέλλον γιατί το codec το έγραψαν μόνοι τους εξ'αρχής.

Το Dolby True HD χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο της Meridian (MLP - Meridian Lossless Packing ) και η σχέση τους είναι ακριβώς αυτή. Είναι loss less αλλά loss less είναι και το DTS HD MA οπότε δεν έχουν διαφορά.

Ίσως το Dolby (MLP) να είναι λίγο πιο efficient αλλά και πάλι στο BLu Ray δεν παίζει ρόλο.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: DOLBY TRUE HD VS DTS HD MA.

Επίσης:

-Τα DTS tracks είναι γραμμένα λίγο ψηλότερα (levels) σε σχέση με τα TrueHD

- Οι συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών ταινιών είναι άκυρες

- Το μόνο που μπορεί να κάνει διαφορά στο τελικό decompressed PCM σ'ένα track που έχει και τις δυο επιλογές είναι τυχόν ρυθμίσεις του AV από τον χρήστη ή διαφορές στον τρόπο χειρισμού από τον AV μεταξυ codecs (δε γνωρίζω καποιο μηχάνημα) ή bugs (δύσκολο) από κατασκευής του μηχανήματος.

- Σε διαφορετικές ταινίες το μόνο που παίζει ρόλο είναι το mixing και όχι το codec μιας και τα δυο είναι loss less.

Τέλος όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το DTS HD MA έχει το πλεονέκτημα ότι μεταφέρει και το DTS Core μέσα του που είναι 1.5mbs και είναι σαφώς ανώτερο από το AC-3 (384Kbps - 4??). Την εποχή που δεν υποστήριζα όλοι οι AVs HD Formats αυτό ήταν σημαντικό.
Εχω τον γιαμαχα 661 που δεν εχει αποκωδικοποιητες για τα νεα φορμα,κι ετσι τα στελνω ως multi pcm απο το ps3.Θυμαμαι πριν απο χρονια που ειχα παρει σε αμερικανικο μπλου τους 300,κι ειχε πανω και Dolby True HD,και LPCM 5.1..στις δοκιμες που εκανα το LPCM 5.1 ακουγοταν καλυτερα,δηλ.μου φαινοταν πιο γεματος ο ηχος..αν και δεν το εχω δοκιμασει,θεωρω οτι το decoding πρεπει να γινεται στον ενισχυτη,κι οχι στο πλειερ.Οσο για τα core,θεωρω οτι το Dolby στα 640 kbps ειναι ανταξιο του DTS 1.5mbs γιατι απλα το Dolby ειναι πιο αποδοτικο στη συμπιεση.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.265

Σήμερα παρακολουθήσαμε με τον κοντολέτα, το νεο mission impossible.Σε true hd 7,1 , 24/48.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Και οι δυο. Απίστευτος ηχος, ταχύτατος, ολοζώντανος, γεμάτος ,πλήρης συχνοτικού εύρους.Με μοναδικά δυναμικά.
Το 7,1 πλήρως διακριτό με εντελώς άλλο περιεχόμενο στα σαραουντ και εντελώς άλλο στα σαράουντ μπακ.Με στάθμες στα σαράουντ γενικά που ξυπνάνε πεθαμένους.Απαραμόρφωτα , που λέει και ενας γνωστός μου. Σε πυροβολούν τα ηχεία στο μέτρο.
Μιλάμε για περιεχόμενο οχι μ@λακίες. Μεγάλο bit rate, οχι τρίχες , σε κάποιο σημείο έφτασε τα 9 mbps, στο true hd, όταν όλα τα υπόλοιπα μετά βίας φτάνουν τα 6,5.Σε κάποια σκηνή τρόμαξα τόσο πολύ , δεν το περίμενα , μου κόπηκε η ανάσα κυριολεκτικά.
Που είσαι αβγδ, ζιζικ , να το ακούσετε να μου πείτε αν παίζουν τα σαράουντ η οχι.
δεν περιγράφω άλλο.
Κάναμε και διάφορα τεστάκια με τον γιώργη , και για κάποιο λόγο Συμφωνούμε και οι δυο οτι το hd ma, υπολοίπεται του true hd και του lpcm.

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Για την συγκεκριμένη ταινία συμφωνούν και άλλοι...

Simply put, this 7.1 Dolby TrueHD soundtrack is pure demo material.

With the exception of the lackluster (in terms of surround sound) Paramount 100 Years logo theme music, this track literally opens with a bang and thrusts all listeners into the 'Mission: Impossible' universe. Sure, we expect the big stuff like car chases and explosions to rock our world, but this exemplary track is one of the most lifelike I've ever heard. Echoes of squeaking metal doors, claustrophobic sewers environments, the blowing wind swinging hundreds of feet in the air outside the Burj Dubai, the rippling shockwave of an impending explosion. It's all richly detail and absorbing.

When writing reviews, I often replay the film in the background. As I was typing this paragraph, I forgot about a certain ambush / car crash sequence and just startled myself as my entire living room swirled into action. Please note this isn't a pound-you-over-the-head track that is only loud and aggressive. It's subtle in how certain details appear discretely in all eight channels (again, lifelike). Dialog is always clear. LFE doesn't simply roar, it supports every door closing, gun shot and, as I said before, shockwave. If you're an audio fan who gets an inordinate amount of joy out of hearing your 7.1 system pushed in every direction over the entire dynamic range of sound, you'll love-love-love this track. 7.1 just got even better.

Overall, I couldn't find a single complaint. This is a must-listen disc and auditory perfection.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
106.475

Που είσαι αβγδ, ζιζικ , να το ακούσετε να μου πείτε αν παίζουν τα σαράουντ η οχι.
Βρε μήπως ακουγόντουσαν τα ηχεία του Δέδε και νόμιζες ότι ήταν τα δικά σου; :142:

Reaction score
15.548

Μιλάμε για περιεχόμενο οχι μ@λακίες. Μεγάλο bit rate, οχι τρίχες , σε κάποιο σημείο έφτασε τα 9 mbps, στο true hd, όταν όλα τα υπόλοιπα μετά βίας φτάνουν τα 6,5.Σε κάποια σκηνή τρόμαξα τόσο πολύ , δεν το περίμενα , μου κόπηκε η ανάσα κυριολεκτικά.
αμ γι'αυτο ρε Γιαννη δεν ακουγαν τα σαραουντ οι αλλοι....

το bit rate στις αλλες ταινιες δεν ξεπερναγε τα 6.5mbps :142:

Reaction score
433

Μια απλή ερώτηση off topic μιας και μιλάμε για τα 2 συστηματα. Με ένα blue δισκακι που υποστηρίζει ας πούμε true hd και εφόσον έχεις πηγή και ενισχυτη που το υπστηριζουν, χρειάζεται να κανείς κάποια συγκεκριμένη επιλογη για να ακούσεις με το συγκεκριμενο φορμα? η ένδειξη του εμφανίζεται στην οθόνη? εχω τον yamaha 671. Γιατι ότι και να εχω κάνει δεν μου βγάζει αυτη την ένδειξη

Reaction score
150
Re: Απάντηση: DOLBY TRUE HD VS DTS HD MA.

Σήμερα παρακολουθήσαμε με τον κοντολέτα, το νεο mission impossible.Σε true hd 7,1 , 24/48.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Και οι δυο. Απίστευτος ηχος, ταχύτατος, ολοζώντανος, γεμάτος ,πλήρης συχνοτικού εύρους.Με μοναδικά δυναμικά.
Το 7,1 πλήρως διακριτό με εντελώς άλλο περιεχόμενο στα σαραουντ και εντελώς άλλο στα σαράουντ μπακ.Με στάθμες στα σαράουντ γενικά που ξυπνάνε πεθαμένους.Απαραμόρφωτα , που λέει και ενας γνωστός μου. Σε πυροβολούν τα ηχεία στο μέτρο.
δεν περιγράφω άλλο.
Κάναμε και διάφορα τεστάκια με τον γιώργη , και για κάποιο λόγο Συμφωνούμε και οι δυο οτι το hd ma, υπολοίπεται του true hd και του lpcm.

Ένα παράδειγμα καλού mastering που καμία σχέση δεν έχει με το codec. Μη με κάνετε τώρα να κατεβάζω σεντόνια απο μηχανικούς ήχου της SONY και άλλων επ'αυτού γιατί βαριέμαι. To bitrate είναι άσχετο μιας και το 24/48 είναι που μετράει.

Τελευταία με την εμφάνιση τίτλων με 7.1 περιεχόμενο παραδόξως το True HD κάνει come back γιατί κόστισε στην Dolby η μέχρι τώρα παραγκώνιση της και δεν θα εκπλαγώ ακόμα κι αν επιμελείται ή σπονσοράρει η Dolby με σκοπό εντυπωσιακά soundtracks.

Τεχνικά όμως δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά στο αποτέλεσμα λόγω codec. This topic has been beaten to death all over the world. I rest my case. :417:

Reaction score
150

Έχεις διαλέξει bitstream output στις επιλογές του Player?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.265

Γιατί ρε Σωτήρη δεν εχει να κάνει το bit rate?
Νομίζω οτι εχει σχέση με το 24bit length, με την έννοια οτι το μήκος λέξης των 24 bit εχει σαφώς περισότερο περιεχόμενο απο το αντίστοιχο των 16 bits. Το 48 φυσικά δεν λέει κάτι.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.114

δεν περιγράφω άλλο.
Δηλαδή τα ανέβασες κι ακούγονται?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.265

Οχι τα άφησα εκεί που τα έβαλε το audyssey.
Οχι μόνο ακούγονται , της κακομοίρας γίνεται.
Μπορεί να το επαληθεύσει και ο κοντολέτας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.598
Members
38.467
Νεότερο μέλος
kritis