Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

γιατι αν επιτρεπεται? πλακα εχει:138::ε
Μεγάλη ιστορία, εν τάχει τότε έφτιαξα 2 ζεύγη ηχείων
Ένα τριδρομο bass reflex και ένα σύστημα δορυφόρων υπογουφερ κλειστού τύπου αμφότερα
Condore 603 kai Αudiodax triphonic (αν το λέω καλά) όλα με μεγάφωνα audax
Ε το bass reflex το είχα για να εντυπωσιάζω φίλους, φίλες και τον εαυτόν μου και με το κλειστού τύπου, απολάμβανα μουσική
Λίγα χρόνια αργότερα, έχω πάει στο spz audio, για να ακούσω και να αγοράσω ενισχυτή
Από το μαγαζί έφυγα με έναν Musical Fidelity A100 και την υπόσχεση, ότι δεν θα ξανασχοληθω με κατασκευή ηχείου κουτιού (εκτός και αν είναι κάτι σχεδιαστικά διαφορετικό) γιατί έκανα το λάθος να ακούσω ένα Apogee (μαγνητοστατικό ribbon ηχείο )
Επίσης υποσχέθηκα να μην ακούω συσκευή, που δεν μπορώ να την αγοράσω
Αλλά αυτό είναι και σωστό και λάθος, μιας και διαπιστώνεις μερικές φορές , πόσο υπερτιμολογημενες -μυθοποιημένες είναι κάποιες συσκευές

Reaction score
1
Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

Καλησπερα Κωστα:109:
δεν εχω παρει ακομα ολα οσα χρειαζομαι.
λεω χρησιμοποιησω ΜΚΡ πυκνωτες και για τα πηνια 15 awg, (η αντισταση των πηνιων θα συμπεριληφθει για το κρος), καλα δεν ειναι?

απ' οτι φαινεται το πρωτο κρος θα ειναι 2η ταξη LR στα ~2600hz
οσο για τα καλωδια, περισσοτερο με προβληματιζει η επαφη στους ακροδεκτες μεταξυ κρος και ηχειου
(btx ωραιο video, μαλλον θα το δοκιμασω καποια στιγμη)

:619:

Y.Γ. καταλαβαινω τι λες για τα ηχεια, εχω παθει κατι σοκ στον τοπικο ορφεα και απο τοτε τον αποφευγω:114:

Reaction score
1

αυτο το 'εγγυς' δεν το βλεπω καλα... οι πρωτες δοκιμες ειναι ενθαρρυντικες, αλλα αρχιζω και αντιλαμβανομαι το χαος που λεγεται κροσοβερ:609:

καμια προταση για μικροφωνο μετρησης?

Reaction score
181
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

@To είδα λίγο αργά...
Και γω κάπως έτσι ξεκίνησα.
Με το 603 και τα Bextrene Audax πάνω.
Πολύ καλά μεγάφωνα.

@ Το πισόφυλλο δεν χρειάζεται έξτρα κόλλα.
Το θερμένεις λίγο να "ξυπνήσει" η κόλλα του και εφαρμόζεις.
Πιστόλι θερμού αέρα η γκαζάκι...

@ Μικροφωνο μέτρησης έχει ένα φτηνό η Behringer αλλά δεν το πολυεμπιστεύομαι...
Καλύτερα να βρεις κάποιο DBX, ΑUDIX κ.τ.λ αλλά είναι ψιλοακριβά.
Καλή επιτυχία.

Reaction score
1

@ Το πισόφυλλο δεν χρειάζεται έξτρα κόλλα.
Το θερμένεις λίγο να "ξυπνήσει" η κόλλα του και εφαρμόζεις.
Πιστόλι θερμού αέρα η γκαζάκι...
ετσι το εκανα:109:

@ Μικροφωνο μέτρησης έχει ένα φτηνό η Behringer αλλά δεν το πολυεμπιστεύομαι...
Καλύτερα να βρεις κάποιο DBX, ΑUDIX κ.τ.λ αλλά είναι ψιλοακριβά.
Καλή επιτυχία.
θα τα τσεκαρω, υπαρχει και η πιθανοτητα να βρω δανικο απο φιλο

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

ο καιροc γαρ εγγυc...
Σου έβαλα θενκς, για την καλλιτεχνική-οπτική ματιά στην φωτογραφία και στην πρόοδο που έχεις κάνει στην ποιότητα :607:
Γιατί αν μιλήσουμε για τον βαθμό χρονικής προόδου, που κάνεις στην κατασκευή και για τον ρυθμό που σου απαντώ εγώ,τότε.... θα έχει γεννήσει ο ξυλουργός και άντε μετά να σου φτιάξει το σαμπ….:604:

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

οσο για τα καλωδια, περισσοτερο με προβληματιζει η επαφη στους ακροδεκτες μεταξυ κρος και ηχειου
Τι ακριβώς εννοείς ;
Αν κατάλαβα καλά...
Αν κάνεις κολλητές τις επαφές, θέλεις κάτι τέτοιο http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=11026
Αν όχι σου κάνει και αυτό
http://www.markidis.gr/index.php?cPath=30_104
Τα λινκ είναι ενδεικτικά και τυχαία -τα έχουν, σε οποιοδήποτε ηλεκτρολογικό μαγαζί στην περιοχή σου (ζητάς κλεμα ηλεκτρολογική)

η.γ. Επειδή έχω τα al 130 εδώ και λίγο καιρό στην κατοχή μου, μπορώ να σου γράψω το βραδακι-αν σε ενδιαφέρει- κάποιες παρατηρήσεις που έχω κάνει (αλλά από τελείως διαφορετική καμπίνα )

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

Σου έβαλα θενκς...
:120:
θα έχει γεννήσει ο ξυλουργός και άντε μετά να σου φτιάξει το σαμπ
καμια 15ρια μερες πρεπει να απομενουν, προλαβαινουμε?:114:

Τι ακριβώς εννοείς ;
εννοω μετα το κρος, την επαφη στους ακροδεκτες του ηχειου, δεν εχω καταληξει πως θα ειναι καλυτερα

η.γ. Επειδή έχω τα al 130 εδώ και λίγο καιρό στην κατοχή μου, μπορώ να σου γράψω το βραδακι-αν σε ενδιαφέρει- κάποιες παρατηρήσεις που έχω κάνει (αλλά από τελείως διαφορετική καμπίνα )
εννοειται οτι με ενδιαφερει:201:

Reaction score
18

εννοω μετα το κρος, την επαφη στους ακροδεκτες του ηχειου, δεν εχω καταληξει πως θα ειναι καλυτερα
Είδες λάθος κατάλαβα
Προτίμησε ακροδέκτες που σφίγγουν το καλώδιο πχ
(και οι μπανάνας καλοί είναι, αλλά κάποιοι λένε ότι η επαφή δεν είναι τόσο καλή και ότι πιθανώς οξειδώνονται στα σημεία επαφής -τριβής)

Reaction score
18

εννοειται οτι με ενδιαφερει:201:
Δεν είπαμε όμως, ποιο βράδυ:105:
Λοιπόν επειδή το μεγάφωνο μπήκε σε καμπίνα (καλής κατασκευής για τα δεδομένα της κατηγορίας του midi συστήματος που άνηκε) bass reflex ~14 λίτρων (διπλάσιο μέγεθος από το δικό σου) με cross, αγνώστων στοιχείων συχνότητας διαχωρισμού, θα περιοριστώ σε κάποιες εντυπώσεις στις συχνότητες από 2000Hz και κάτω
Όπως σου είχα γράψει, όταν τελικά κατέληξες-άμε, στην επιλογή του μεγαφώνου, είχα πει, καλώς ήρθες στον κόσμο του <<μόνιτορ>> ήχου
Αυτό έχει και τα καλά και τα κακά του
Δηλαδή το μεγάφωνο, με βάζει αυτόματα στην διαδικασία, να απορρίπτω τις κακές- μέτριες παραγωγές και να επιζητώ, τις προσεγμένες ηχητικά
Παρόλα αυτά, Ψειρίζοντας την μαϊμού ένα θέμα, υπάρχει για τα αυτιά μου (και τον χώρο μου) στις μεσαίες συχνότητες
Πχ στον δίσκο FOCAL JMlab CD No 2 (1997) στο κoμάτι 50 oboe οι συχνότητες απο1200Hz μέχρι 1400Hz σε μεγάλες εντάσεις, μου είναι ενοχλητικές (αυτό συμβαίνει και με άλλα ξύλινα πνευστά - αν και εγώ, δεν ακούω τέτοια μουσική*)
Ίσως το θέμα να αντιμετωπίζεται, με κατάλληλη χρήση απορροφητικών στην καμπίνα (ο χώρος παίζει μεγάλο ρόλο βέβαια)
Αν λοιπόν, σε ενοχλεί και εσένα, κάτι στις μεσαίες συχνότητες, νοιώθοντας ότι είναι ελαφρά προβολικές, πειραματίσου πολύ με αποσβεστικά υλικά, γιατί σε ένα ηχείο κλειστού τύπου, η ενέργεια που επιστρέφει στον κώνο του μεγαφώνου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και σκέψου σοβαρά, να εφαρμόσεις baffle step compensation, ώστε να έρθει σε ισορροπία ο ήχος ,μιας θα μειωθεί η ένταση από τα μεσοχαμηλα και πάνω

Το δεύτερο που διαπίστωσα, είναι ότι έχει, επιλεκτικότητα και σε ενισχυτές
Πχ ο ήχος, ταίριασε πολύ στα αυτιά μου, με τον Nad 3020b που είναι ελαφρώς μουντός στα πρίμα και σχετικά μπάσος, αλλά όχι με τον Dared dv6c, που είναι πιο ουδέτερος http://www.6moons.com/audioreviews/dared4/dared.html

Τέλος, να είσαι προετοιμασμένος, για τον απρόσμενο ήχο του τερματίσματος της ανάρτησης, σε κομμάτια με έντονο μπάσο
Πχ στο κομμάτι Τemptation- Diana Κrall, στις πρώτες νότες του μπάσου και του κομματιού, αν υπερβώ τα 20-25w rms, το μεγάφωνο τερματίζει την ανάρτηση του, με ηχηρό τρόπο (αλλά όχι επικίνδυνο- για την θερμική αντοχή του)
Το γεγονός αυτό, είναι απολύτως αναμενόμενο (στην δική σου καμπίνα, επειδή είναι κλειστού τύπου και ο εσωκλειόμενος αέρας λειτουργεί σαν αποσβεστήρας ανάρτησης, το φαινόμενο, πιθανώς να το αντιμετωπίσεις, σε μεγαλύτερες ηχητικές εντάσεις) αλλά είναι και λίγο απρόσμενο, μιας και το μεγάφωνο, δεν παραμορφώνει καθόλου ακουστικά (σε μουσική ), ώστε να σε προειδοποιήσει, ότι φτάνεις τά όρια του και ξεπερνάς το excursion κατά πολύ – πχ στο B&W 302 συμβαίνει με πολύ λιγότερα watt
Στο ίδιο κομμάτι δηλώνοντας τα ηχεία small στην κάρτα του υπολογιστή μου, ξεπερνά με άνεση και χωρίς πρόβλημα τα 100 w των peak (μηχανικών) vumeter του Kenwood 405 οπότε αργά η γρήγορα, θα το χρειαστείς το subακι σου
Αυτά λοιπόν από μένα και μην ξεχνάς, ότι τα συμπεράσματα μου, είναι πολύ σχετικά με εμένα και πιθανώς άσχετα με εσένα

Υ.γ.
* Αν ένα ηχείο παίζει καλά Yello :626:(πχ το You Gotta Say Yes To Another Excess και το Pinball Cha Cha) είναι πολύ πιθανό, να παίζει τα πάντα όλα

Reaction score
1

Δεν είπαμε όμως, ποιο βράδυ:105:
:114:

το δωματιο που τα δοκιμαζω (και για το οποιο προοριζονται) ειναι το υπνοδωματιο μου, γυρω στα 12τ.μ. και τιγκα με κρεββατι, γραφειο, βιβλιοθηκες κλπ. παιζω με δυο ενισχυτικα, ενα vincent sv129 και τον αγαπημενο μου γερολυκο nad214 με τον προ του, το 114.

ειδικα με το nad, ο χωρος γεμιζει πολυ ευκολα απο χαμηλες εντασεις, ενω σε προκαλει να το δυναμωσεις. παρ'ολα αυτα δεν το 'χω τερματισει, ειμαι λιγο χε$7ης:114: (ενταξει θελει καi περισσοτερη προσπαθεια απο ενα bass-reflex)

προβολικα μεσαια δεν εχω παρατηρησει, οτι και αν εχει παιξει, και εχω βαλει σχεδον τα παντα.
οπως και να 'χει μαλλον εχω βαλει πολυ μαλλι, ειναι και αυτο ενα θεμα προς πειραματισμο.
BSC δεν εχω χρησιμοποιησει προς το παρον, καθως ειναι πολυ κοντα στον τοιχο και δεν δειχνει να του λειπει.

ολα αυτα ειναι βεβαια υποκειμενικα και χωρις ιχνος μετρησης

υ.γ.θα προσπαθησω να βρω και τα κομματια των yello που λες να δοκιμασω
εχω βαλει τους παρακατω ακροδεκτες (δεν ειναι ραγισμα αυτο στα αριστερα, ειναι κλωστη απο swiffer:114:)
DSC00139.jpg

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

Ωραία αφού δεν έχεις προβολικά μεσαία και είναι κοντά στους τοίχους και γεμίζουν και τον χώρο σου, τότε δεν είναι καθόλου απαραίτητο το bsc και γλυτώνουμε και την μείωση της ευαισθησίας τους

Και από ότι καταλαβαίνω, ούτε καν χρειάζεσαι το σαμπ τουλάχιστον στον συγκεκριμένο χώρο
Από ακροδέκτες μια χαρά είσαι

Τα roister 150 που τα έχεις ; τα έβαλες καμιά κόντρα ;

Αφού το σκάφος των ηχείων είναι τελειωμένο και οι κινητήρες σε λειτουργία, βαλε μας καμία φωτογραφία, ολόκληρη και ίσια επιτέλους:125: ,γράψε μας και τις αρχικές σου εντυπώσεις και ας είναι άστρωτα

*Τα κομμάτια είναι από τους δίσκους You Gotta Say Yes To Another Excess (You Gotta Say Yes To Another Excess)- Claro Que Si (Pinball Cha Cha )
Όλοι οι δίσκοι των Υello έχουν πολύ προσεγμένες παραγωγές, αν και δεν έχουν αποφύγει πλήρως, τον loudness war, στις remaster επανεκδόσεις (εγώ τα έχω σε βινύλιο )

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιτελους! (2way babyspeaker cont

Και από ότι καταλαβαίνω, ούτε καν χρειάζεσαι το σαμπ τουλάχιστον στον συγκεκριμένο χώρο
ακουω κυριως drum&bass, μου λειπουν τα 'πολυ χαμηλα':120:

Τα roister 150 που τα έχεις ; τα έβαλες καμιά κόντρα ;
στο σαλονι (δε χωρανε ολα εδω μεσα το 'χω κανει στουντιο:142:). θεωρηστε με υπερβολικο αλλα κοντρα στα μικρα (στην ιδια θεση) τα roister ειναι μουντα και με πολυ μικροτερη στερεοφωνικη εικονα
εχουν βεβαια μπασσο, αλλα για το δωματιο ειναι εντελως ακαταλληλα (ευτυχως που εχουν τις τρυπες πισω και σωζεται καπως το μπουμαρισμα με την πλατη στον τοιχο, αλλα εκει εχουν αλλα προβληματα)

Αφού το σκάφος των ηχείων είναι τελειωμένο και οι κινητήρες σε λειτουργία, βαλε μας καμία φωτογραφία, ολόκληρη και ίσια επιτέλους:125: ,γράψε μας και τις αρχικές σου εντυπώσεις και ας είναι άστρωτα
θα βγαλω φωτο 'καλλιτεχνικη' αργοτερα

οσο για τις εντυπωσεις, μπορω να πω τα εξης (πρεπει να εχουν παιξει καμια 50αρια ωρες εως τωρα):

μεγαλυτερος ογκος απ' οτι περιμενει κανεις βλεποντας τα.
σε προκαλουν να ανεβαζεις την ενταση χωρις εμφανη σημαδια κωπωσης η σκληραδας (δεν εχω προσπαθησει να εξαντλησω τα ορια βεβαια)
δεν κουραζουν μετα απο ωρες (εχω ριξει κατι καλες βαρδιες)

αυτα με τριτη ταξη στο tweeter και περιπου 5db lpad (πολυ χυμα κατασταση με υλικα του κιλου για να χω και στην πραξη μια ιδεα του τι γινεται)

*Τα κομμάτια είναι από τους δίσκους You Gotta Say Yes To Another Excess (You Gotta Say Yes To Another Excess)- Claro Que Si (Pinball Cha Cha )
Όλοι οι δίσκοι των Υello έχουν πολύ προσεγμένες παραγωγές, αν και δεν έχουν αποφύγει πλήρως, τον loudness war, στις remaster επανεκδόσεις (εγώ τα έχω σε βινύλιο )
:109:

Reaction score
1

μη βαρατε το ξερω οτι ειναι χαλια η τοποθετηση

DSC00139.jpg DSC00141.jpg DSC00140.jpg

Reaction score
18
Δεν βαράμε καθόλου, άλλωστε η αγνή diy κατηγορία, προορίζεται όπως έχεις καταλάβει, για να ζητάμε συμβουλές και μετά, να πάμε να κάνουμε τα αντίθετα από ότι μας συμβούλευσαν και κυρίως , να μην μεταδίδουμε-όλη- την γνώση μας ,ώστε το δικό μας ηχείο –κατασκευή να παίζει οχι μόνο καλύτερα , αλλά προ πάντων καλλίτερα :612:

Σχόλια θα κάνω αργότερα, γιατί είμαι δυσκίνητος στο γράψιμο:613:

Αυτό, που είναι κάτω από τα anti scratch-Anti Sleep-anti dust μαντζούνια ,τι ηχείο είναι;

Μπορείς να ακούσεις το σύστημα σου με πηγή το pc; αν ναι ,
τι πλάτος έχει η μπάφλα;
έχεις foobar player;

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

Δεν βαράμε καθόλου, άλλωστε η αγνή diy κατηγορία, προορίζεται όπως έχεις καταλάβει, για να ζητάμε συμβουλές και μετά, να πάμε να κάνουμε τα αντίθετα από ότι μας συμβούλευσαν και κυρίως , να μην μεταδίδουμε-όλη- την γνώση μας ,ώστε το δικό μας ηχείο –κατασκευή να παίζει οχι μόνο καλύτερα , αλλά προ πάντων καλλίτερα :612:
:138:

Αυτό, που είναι κάτω από τα anti scratch-Anti Sleep-anti dust μαντζούνια ,τι ηχείο είναι;
γουφερ και καμπινα απο παλιοτερο project, αισιοδοξουν καποια μερα να συμπληρωσουν τα μικρα (αν και δεν εχω ιδεα πως θα γινει αυτο atm)

Μπορείς να ακούσεις το σύστημα σου με πηγή το pc; αν ναι ,
τι πλάτος έχει η μπάφλα;
έχεις foobar player;
ναι και στα δυο (asus xonar d1), πλατος 23.5 cm

Reaction score
1

α anti scratch-Anti Sleep-anti dust μαντζούνια
:410:
(σορρυ για το αντιαισθητικο του θεματος, δεν ειναι μονιμη λυση:120:)

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Re: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

ναι και στα δυο (asus xonar d1), πλατος 23.5 cm
Ωραία τότε, (μέεεχρι να βρεις μικρόφωνο:105:) όταν έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να κάνεις το εξής πείραμα (χονδροειδούς) εξομοίωσης του BSC
Για ένα ιδανικό ηχείο και ελεύθερο στο χώρο, για το συγκεκριμένο πλάτος της πρόσοψης, έχουμε τα εξής δεδομένα στα 62 Hz (-6db) ξεκινά μια καμπύλη με ανοδική πορεία
στα 490Hz έχει τιμή -3db και στα 3000Hz γίνεται πάλι επίπεδη
http://www.t-linespeakers.org/tech/bafflestep/index.html

Αποσυνδέεις το lpad , από το κύκλωμα του tw

Στο foobar, άνοιξε την ισοστάθμιση (view- equalizer )
Ανέβασε όλες τις συχνότητες μέχρι και τα 311Hz, 6 βήματα (db), μετά πάτησε το auto level και ρύθμισε τα υπόλοιπα ποτενσιόμετρα, μέχρι τα 3500hz κλιμακωτά
Πχ 440 -1-2
660, 880-3,
1200 ,1800-4,
2500 -5
ώστε στα 3500 να είσαι στα -6db
Πατάς enable equalizer και γκαζώνεις
{αν βαριέσαι να αφαιρέσεις το lpad, ανέβασε όλες τις συχνότητες από τις 5000 και πάνω στα -2 db περίπου (μιας και ήδη έχεις αφαιρέσει θεωρητικά -5db )}
Πειραματίσου πλησιάζοντας το ηχείο στον πίσω τοίχο η εκεί που τα έχεις η εκεί που έχεις την καλύτερη στερεοφωνική εικόνα
Είναι καλύτερα από πριν η χειρότερα ;
(αν σου ακούγεται μουντό η έχεις πολύ αίσθηση του μπάσου, κάνε την αρχική ανύψωση μέχρι τα 311Hz πχ στα 4 db –σημασία έχει ο πειραματισμός)

Η διαδικασία αυτή, φυσικά δεν είναι ακριβής, αλλά θα έχεις πάρει μια ιδέα (κοντινή ) πως θα ακουγόταν, στο (πολύ ) περίπου το κύκλωμα με BSC

:616:

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιτελους! (2way babyspeaker continued)

ευχαριστω, θα το δοκιμασω αυριο:619:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.463
Members