Αγορά Projector 720p για ταινίες

Reaction score
1
Ψάχνω για projector για το σαλόνι. Η απόσταση θέασης είναι περίπου 2,8 μέτρα και το πλάτος της οθόνης προβολής θα είναι, όπως στο περίπου μου "έκατσε" καλά στο μάτι με έναν δοκιμαστικό προβολέα, στο 1.70 (μπορεί να φτάσει μέχρι 3 μέτρα αλλά πάνω από το 1.70 με ενοχλούσε).

Από τα μοντέλα που είδα και στα χρήματα που θέλω να κινηθώ, ξεχώρισα τον Benq W700, τον Epson EH-TW480 και τον Acer H5360. Προφανώς θέλω να κινηθώ κάπου στα 600 ευρώ για τον προβολέα. Θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά για ταινίες...

Ποιον από τους τρεις να προτιμήσω; Μου έχει διαφύγει κάποιο καλύτερο από αυτά μοντέλο; Κοιτάω για 720p επειδή οικονομικά δεν με παίρνει για περισσότερο νομίζω.

Αναμένω προτάσεις και για άλλους, αν υπάρχουν :102:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
105.211
Απάντηση: Αγορά Projector 720p για ταινίες

Μπορώ να σε ρωτήσω αν σου άρεσε η εικόνα που είχαν οι προβολείς σε τόσο μικρή διάσταση? Μιλάμε για λιγότερες από 80", με προβολείς που δίνουν πάρα πολύ φως σε τόσο μικρή διάσταση. Φως που δεν μαζεύεται με τίποτα, και που μόνο κινηματογραφική εικόνα δεν μπορεί να αποδώσει.

Άλλος περιορισμός που υπάρχει και στους 3 είναι η θέση που θα τοποθετηθούν. Ο BenQ μεταξύ 2,60 και 2,90 μ. Ο Epson μεταξύ 2,20 και 2,65 μ. O Acer (που είναι και μοντέλο που έχει καταργηθεί) μεταξύ 2,65 και 2,85 μ. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι 3 θα πρέπει να τοποθετηθούν σαν αγγούρια μέσα στη μέση, ακριβώς μπροστά σου ή δίπλα σου, και στο ύψος που θα είναι το κέντρο της οθόνης.

Προτάσεις? Το πρώτο που πιθανόν θα πρέπει να αναθεωρήσεις είναι οι ίντσες της οθόνης, με ελάχιστη προτεινόμενη διάσταση τις 90". Η απόσταση θέασης μπορεί να μεγαλώσει? Το ποσό που σκέφτεσαι να δώσεις είναι δεσμευτικό, ή μπορεί να αναθεωρηθεί?

Reaction score
22
Re: Απάντηση: Αγορά Projector 720p για ταινίες

και στο ύψος που θα είναι το κέντρο της οθόνης.
AFAIK, οι Epson & Acer θα είναι στο ύψος του κάτω μέρους της οθόνης (και λίγο πιο κάτω, βλ. offset)
ή στο πάνω μέρος αντίστοιχα, αν τοποθετηθεί στο ταβάνι

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Αγορά Projector 720p για ταινίες

Μπορώ να σε ρωτήσω αν σου άρεσε η εικόνα που είχαν οι προβολείς σε τόσο μικρή διάσταση? Μιλάμε για λιγότερες από 80", με προβολείς που δίνουν πάρα πολύ φως σε τόσο μικρή διάσταση. Φως που δεν μαζεύεται με τίποτα, και που μόνο κινηματογραφική εικόνα δεν μπορεί να αποδώσει.

Άλλος περιορισμός που υπάρχει και στους 3 είναι η θέση που θα τοποθετηθούν. Ο BenQ μεταξύ 2,60 και 2,90 μ. Ο Epson μεταξύ 2,20 και 2,65 μ. O Acer (που είναι και μοντέλο που έχει καταργηθεί) μεταξύ 2,65 και 2,85 μ. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι 3 θα πρέπει να τοποθετηθούν σαν αγγούρια μέσα στη μέση, ακριβώς μπροστά σου ή δίπλα σου, και στο ύψος που θα είναι το κέντρο της οθόνης.

Προτάσεις? Το πρώτο που πιθανόν θα πρέπει να αναθεωρήσεις είναι οι ίντσες της οθόνης, με ελάχιστη προτεινόμενη διάσταση τις 90". Η απόσταση θέασης μπορεί να μεγαλώσει? Το ποσό που σκέφτεσαι να δώσεις είναι δεσμευτικό, ή μπορεί να αναθεωρηθεί?
Καλημέρα!

Τους προβολείς αυτούς δεν τους έχω δει εν λειτουργία... Σε reviews έχω βασιστεί και σε προτάσεις που είδα εδώ στο forum. Αυτός που δοκίμασα για το μέγεθος της οθόνης είναι παλιός (ένας Sony που λειτουργεί για παρουσιάσεις powerpoint κλπ) και δεν έχει καλή εικόνα - ενδεχομένως η "ενόχληση" που αναφέρω σε μεγαλύτερη διάσταση να οφείλεται σε αυτό που λες, το υπερβολικό φως, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα (ανύπαρκτο μαύρο) του προβολέα που δοκίμασα.

το μέγεθος που προτείνεις χωράει άνετα στον τοίχο που θα γίνει η προβολή, μπορεί να φτάσει εύκολα 100 ίντσες. Το θέμα είναι, από τέτοια απόσταση μπορεί ο προβολέας να προβάλλει τέτοιο μέγεθος; Επίσης, θα είναι "λειτουργικό" ή θα είναι υπερβολή;

Για τη θέση του προβολέα, ήξερα ότι τοποθετούνται όπως λέει ο MakisCE, οπότε θα είναι κάπου πάνω από το κεφάλι μου, κοντά στο ταβάνι.

Η απόσταση θέασης δεν μεγαλώνει, είναι ανάμεσα σε τοίχους. Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για τέτοια θέση προβολής; Το πρόβλημα με το υπερβολικό φως, επιλύεται κάπως ή θα κάνει ζημιά; Το ποσό είναι σχετικά δεσμευτικό, μεταβάλλεται κάνα 100ρικο προς τα πάνω, όχι περισσότερο. Ενδεχομένως όμως να κοιτάξω και για κάτι μεταχειρισμένο.

Μήπως τελικά δεν κάνει ο χώρος αυτός για ταινίες με projector και πρέπει να μείνω με την TV;

Reaction score
6

Μην πτοείσαι!!! Μια χαρά θα βλέπεις και με 80'' και με 90'' . Ρίξε λίγο την φωτεινότητα με τα ''home cinema'' mode που σίγουρα θα έχουν και είσαι ΟΚ.
Αφού ο χώρος θέασης είναι ανάμεσα σε τοίχους ,θα βάλεις τον προβολέα στον τοίχο απέναντι από την οθόνη και ψηλά. Θα προσαρμόσεις μια βάση οροφής ώστε να τοποθετηθεί ο προβολέας κατάλληλα. Έτσι έχω κάνει κι εγώ (τώρα με τον Acer H5360) ,αλλά είχα και πολλούς άλλους προβολείς.
Που μένεις αν επιτρέπεται ,και από που θα πάρεις τον προβολέα σου?

Reaction score
1
Ναι, έτσι έχω σκεφτεί να τον τοποθετησω. Σε πλάτος πάντως έχω μεγάλα περιθώρια, απλά φοβάμαι μην ξεφύγω και γίνει κουραστική η παρακολούθηση ταινίας.

Μένω Γλυφάδα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα για την αγορά. Έχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
105.211

Ενημερωτικά, και χωρίς διάθεση να απογοητεύσω κανέναν, θα πρέπει να σου πω κάποια πράγματα, ώστε η βιντεοπροβολή να μην γίνει εφιάλτης.

Αν η απόσταση από τον φακό του προβολέα ως την οθόνη είναι 2,5-2,8 μέτρα, και αν μιλάμε για προβολείς αυτής της κατηγορίας τιμής, δεν πρέπει να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το φως θα είναι εξωπραγματικό, πολύ παραπάνω από αυτό που ορίζεται ως αναφορά.

Μια και ο sdrolito ανέφερε παραπάνω τον Acer, ας πάρουμε για παράδειγμα αυτόν. Αν η απόσταση φακού-οθόνης είναι 2,8 μέτρα, μπορείς να πάρεις maximum 81". Με αυτά τα δεδομένα, και για οθόνη με gain 1.0 θα πάρεις 62fL, όταν η φωτεινότητα αναφοράς είναι μεταξύ 12 και 19fL. Όσο και να τον ρυθμίσεις, όσο και να βάλεις την λάμπα σε eco mode, όσο και να τον βάλεις σε cinema mode, αυτό το φως δεν μαζεύεται με τίποτα. Όταν θα πέφτει φως στην οθόνη θα θυμίζει περισσότερο φωτιστικό, παρά προβολή.

Εννοείται ότι εξίσου απογοητευτικό θα είναι και το μαύρο. Δεν αναφέρομαι σε ανεπαρκές μαύρο του προβολέα, λόγω της κατηγορίας τιμής που κινείται, και που είναι ένας λογικός συμβιβασμός. Αναφέρομαι στο ότι με τέτοια φωτεινότητα, απλά το μαύρο θα είναι ανύπαρκτο.

Εκείνο λοιπόν που μένει να σταθμίσεις είναι αν είσαι υπέρ της μεγάλης εικόνας, ή της σωστής εικόνας. Αν ανήκεις στην πρώτη περίπτωση, προχώρα ακάθεκτος. Αν όμως θέλεις σωστή εικόνα (ή έστω σωστότερη από την περίπτωση που συζητάμε), προτίμησε μια 60" τηλεόραση, που με λιγότερα από 1000€ θα σου δώσει σωστότερη εικόνα.

Δυστυχώς για να μπορέσεις να συνδυάσεις και μεγάλη και σωστή εικόνα, πρέπει να ξεφύγεις αρκετά έως πολύ από το κοστολόγιο που συζητάμε τώρα.

Reaction score
1
Έκατσα και μέτρησα για να είναι πιο ακριβής η συζήτηση... Η απόσταση φακού/οθόνης είναι 3 ακριβώς μέτρα. θα μπορούσε ίσως να φτάσει τα 3,3 μέτρα με μια αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων, αν κάνει διαφορά κάτι τέτοιο.

Νομίζω είμαι κάπου ανάμεσα σε αυτό που περιγράφεις - προτιμώ σαφώς την ποιότητα, απλά συμβιβάζομαι λόγω της κατηγορίας τιμής που κινούμαι. Έχω την εντύπωση όμως, όπως τα περιγράφεις, ότι θα απέχω πάααρα πολύ από την σωστότερη εικόνα. Απλά για να ξέρω όμως, οι προβολείς αυτής της κατηγορίας σε ποια περίπτωση παίζουν πιο σωστά; Χρειάζονται πιο μεγάλη απόσταση;

Reaction score
15.548

χρειαζεσαι εναν προβολεα εως 350 lumens για 80 ιντσες.......

κατσε να το ψαξουμε.....

Reaction score
22
εγώ ήμουν για Acer H5360BD αλλά δεν με βολεύει στην τοποθέτηση, καθώς δεν θέλω να τον ταβανώσω και αναγκαστικά θα πήγαινε δίπλα στο κεφάλι μου..
Η άλλη μου επιλογή ήταν ο Optoma GT750 που είναι Short-throw, τοποθετείται κάπου στο τραπεζάκι του σαλονιού μπροστά σου δηλαδή, αλλά η τιμή του είναι λίγο υψηλή για την ποιότητα εικόνας που (δεν) δίνει.

Βέβαια, εγώ είμαι με έναν Epson TW600 (720p) εδώ και χρόνια, και κοιτάζω για μετάβαση σε 3D projector. Γνώμη μου λοιπόν, αν μπορείς να τον βάλεις στο ταβάνι, δες σοβαρά τον Acer H5360BD, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του είναι άκρως ικανοποιημένοι μαζί του (ΚΑΙ με το 3D)..
Μην το υποτιμάς το 3D, αύριο-μεθαύριο παίρνεις και 2 ζευγάρια γυαλιά κι έχεις κάτι καινούριο να παίξεις!

Προσωπικά, καθώς περίμενα να μετακινηθεί καμιά τιμή προς τα κάτω, διάβασα για τον BenQ W1070 (fullHD, 3d, γύρω στα 850-900€) και μάλλον θα περιμένω τη νέα φουρνιά των κατασκευαστών τον Δεκ/Ιαν να βρω κάτι που να βολεύει και στην τοποθέτηση, και να είναι καλό value

Reaction score
6
Απάντηση: Re: Αγορά Projector 720p για ταινίες

Ναι, έτσι έχω σκεφτεί να τον τοποθετησω. Σε πλάτος πάντως έχω μεγάλα περιθώρια, απλά φοβάμαι μην ξεφύγω και γίνει κουραστική η παρακολούθηση ταινίας.

Μένω Γλυφάδα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα για την αγορά. Έχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο;
Χωρίς να θεωρηθεί διαφήμιση ,το κατάστημα Avart θα σε βόλευε στην περιοχή που είσαι. Αν δεν το ξέρεις ήδη από εδώ μέσα κάνε ένα googleάρισμα και θα στο βγάλει.
Απλά ρώτησα που είσαι γιατί αν ήσουνα κοντά μου (Χαλάνδρι) θα μπορούσα να πάρω τονπροβολέα μου παραμάσχαλα και να κεράσεις έναν καφέ να τον δούμε στο χώρο σου πως ''δένει''.

Reaction score
6

Δες και την καλή πλευρά των 720p .....Με αυτό το μέγεθος οθόνης και αν έχεις καλό υλικό 720p ,τότε ένας 1080p προβολέας θα ήταν περιττός !!! Έχουμε και κρίση. (μην αρχήσετε οι υπόλοιποι ''τρελαμένοι'' τώρα και με βρίζετε - πάντα το λέω τηρουμένων των αναλογιών).

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
105.211

(μην αρχήσετε οι υπόλοιποι ''τρελαμένοι'' τώρα και με βρίζετε - πάντα το λέω τηρουμένων των αναλογιών).
Αυτή την εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη μετράμε και το δεκάλεπτο, όχι το ευρώ. Προσπαθούμε να πάρουμε το καλύτερο με τα διαθέσιμα χρήματα.

Όσα χρήματα κι αν έχουμε, πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο. Κι αν δεν υπάρχει, σίγουρα θα βγει...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.479

Για να έχεις πλήρη αντίληψη του 720p σήματος η απόσταση θέαση πρέπει να είναι μάξιμουμ 2,5 φορές το μήκος της οθόνης προβολής.

Reaction score
1
Αυτό που ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω, είναι το πού στοχεύουν όλοι οι προβολείς τύπου short throw που μπορούν να βγάλουν εικόνα πχ 60 ίντσες σε 1 μέτρο απόσταση. Αφού όλοι είναι κοντά στα 2.000 lm, παραβλέπουν πλήρως το υπερβολικό φως που θα υπάρχει; Σε τι περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τέτοιοι προβολείς, αφού στην κανονική τους κατάσταση (πχ δύο μέτρα απόσταση) η φωτεινότητα είναι τελείως εκτός πραγματικότητας;

Reaction score
6

Οι short throw χρησιμοποιούνται στους διαδραστικούς πίνακες που συνδυάζονται με προβολείς. Εκεί θέλουμε προβολέα που να είναι κοντά στον πίνακα ώστε να μην δημιουργείται μεγάλη σκιά (από το χέρι ή την φιγούρα αυτού που δουλεύει στον πίνακα) και ενοχλεί . Βέβαια και σε άλλες εφαρμογές ,όπου δεν έχουμε πολυ χώρο στη διάθεσή μας ,αλλά θέλουμε μεγάλη εικόνα ,π.χ. αν είμαστε πωλητές και πάμε να κάνουμε μια παρουσίαση στο γραφείο μιας εταιρείας.
Η φωτεινότητα είναι μια πονεμένη ιστορία .Έχω δει προβολείς με ονομαστική φωτεινότητα 1200lumens να σκοτώνουν άλλους που έχουν 2000lumens. Πάντα βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα του προβολέα αλλά και της λάμπας .Στο συγκεκριμένο θέμα έχω πάθει πλάκα με την λάμπα του Acer που έχω . Είναι τώρα στις 850+ ώρες και το φως του είναι επαρκέστατο.
Προσωπικά, και να με συγχωρέσει , θα διαφωνήσω με τον rose.athens παραπάνω που προτιμάει ''κινηματογραφική'' (βλέπε μικρή) φωτεινότητα για έναν home cinema projector.Εγώ προτιμάω να έχω μεγάλη φωτεινότητα ( και μην νομίζεις ότι 2000 lum είναι 2πλάσια από τα 1000 lum ,είναι πολύ λιγότερο) όχι όμως υπερβολική και να την ρυθμίζω χαμηλά εκεί που με ικανοποιεί. Έτσι με την πάροδο του χρόνου που θα πέφτει η φωτεινότητα μπορώ να την ανεβάζω σταδιακά χωρίς να χρειάζεται να αλλάξω λάμπα.
Όλα τα παραπάνω βέβαια εφόσον δεν έχω το budget για να πάρω έναν Dila να σωθώ.:105:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
105.211

Ένα παράδειγμα είναι τα καφέ. Θέλουν να δείξουν ένα αγώνα, με όλα τα φώτα αναμμένα. Εκεί δεν σε ενδιαφέρει η ποιότητα, αλλά το μέγεθος και το φως.

Reaction score
1
Μάλιστα, κατάλαβα... Δεν τις είχα σκεφτεί αυτές τις περιπτώσεις.

Sdrolito, σε τι απόσταση είναι ο δικός σου;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
105.211

Προσωπικά, και να με συγχωρέσει , θα διαφωνήσω με τον rose.athens παραπάνω που προτιμάει ''κινηματογραφική'' (βλέπε μικρή) φωτεινότητα για έναν home cinema projector.
Δεν είναι θέμα προτίμησης αλλά στάνταρ. Ευτυχώς (ή δυστυχώς για άλλους) στην εικόνα υπάρχουν στάνταρ, βάσει των οποίων μια εικόνα είναι σωστή ή όχι. Οι "νότιοι" πάλι (για τον ήχο μιλάω) παλεύουν ακόμα με τις χροιές και τα καλώδια. Εμείς πάλι στην εικόνα γλυτώσαμε από αυτά.

Εγώ προτιμάω να έχω μεγάλη φωτεινότητα ( και μην νομίζεις ότι 2000 lum είναι 2πλάσια από τα 1000 lum ,είναι πολύ λιγότερο) όχι όμως υπερβολική και να την ρυθμίζω χαμηλά εκεί που με ικανοποιεί.
Εδώ είναι το ζουμί. Υπάρχει το σωστό, και το "εγώ προτιμάω". Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αν σου αρέσει αυτό που βλέπεις, περιττεύει να το συζητάμε. Και για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι βλέπουν αυτό που τους αρέσει.

Αν όμως βάλουμε στην κουβέντα την παράμετρο "σωστή εικόνα", τότε κοιτάς τι μπορείς να κάνεις ή να επιλέξεις ώστε να την αποκτήσεις. Συμβιβασμούς κάνουμε όλοι. Έτσι κι αλλιώς τέλεια εικόνα ακόμα δεν υπάρχει. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πάρουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τα χρήματα που διαθέτουμε.

Reaction score
1
Όπως τα λες, με βλέπω να μένω στην plasma που συζητούσαμε σε άλλο θέμα, rose.athens.

Θα επιχειρήσω για αρχή να βρω κάποιον προτζέκτορα καλύτερο από αυτόν που έκανα τις δοκιμές μου, ώστε να δω στην πράξη αν με ικανοποιεί η προβολή με το... άπλετο φως. Από εκεί και πέρα βλέπουμε.

edit: rose, ένας projector τύπου W700, σε τι συνθήκες θα λειτουργούσε σωστά, σύμφωνα με αυτά που λες; Αν έχω καταλάβει σωστά, θεωρείς ότι είναι γενικώς κακός projector για ταινίες, όπως και όλοι οι αντίστοιχοί του, ανεξαρτήτως χώρου, σωστά;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.624
Members
38.726
Νεότερο μέλος
fotisgpap