WP8 ή android?

Reaction score
2.283
Χαίρετε!

Είμαι σε σχετικό δίλημμα. Είναι πολύ πιθανόν να πλησιάζει η ώρα που θα αλλάξω το πενταετίας omnia μου και βρίσκομαι σε δίλημμα. Τα WP6.1 που φορά το κινητό μου, ποτέ δε μου άρεσαν αυτά τα πέντε χρόνια, ποτέ δεν με προκάλεσαν να ασχοληθώ περισσότερο και με είχαν κάνει να ορκιστώ να μην ξαναασχοληθώ με windows κινητό. Όλα αυτά τα χρόνια επίσης δεν είχα ποτέ στην κατοχή μου οτιδήποτε με λειτουργικό android. Στην πράξη λοιπόν, τόσο τα WP8 όσο και το android, μου είναι απολύτως άγνωστα (πέραν περιστασιακών πενταλέπτων κατά τα οποία έχω χαζέψει κινητά φίλων ή εκθεσιακά).

Μετά το τελευταίο χάζεμα σε κατάστημα, δηλώνω εντυπωσιασμένος από τα wp8. Φαίνονται πολύ όμορφα, και αρκετά απλά στη χρήση και τακτοποιημένα. Το android χωρίς να είναι δύσκολο είναι πιο μπλεγμένο, με μενού, υπομενού, μενού που σέρνονται από πάνω, από αριστερά, από δεξιά, κεντρικές οθόνες, ένας αχταρμάς από εικονίδια, widgets κλπ κλπ. Δεν είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι και όμορφο. Ως εμφάνιση λοιπόν ως τώρα καθώς και ως φιλικότητα στη χρήση με κερδίζουν τα wp8.

Αυτό που δεν ξέρω είναι το κατά πόσο υπάρχει θέμα με τις εφαρμογές. Προσωπικά, μην έχοντας κινητό που τρέχει σύγχρονες εφαρμογές, δεν έχω ιδέα τι είναι απαραίτητο και τι όχι, οπότε δεν ξέρω τι μπορεί να λείψει από τα wp8 τα οποία σαφώς θα έχουν λιγότερες εφαρμογές. Με μια γρήγορη αναζήτηση π.χ. είδα ότι ιστοσελίδες τις οποίες παρακολουθώ καθημερινά μπορεί να έχουν εφαρμογές για ios και android, αλλά δεν έχουν για wp (π.χ. gazetta). Επίσης δεν ξέρω τι εργαλεία μπορεί να είναι απαραίτητα (είδα ότι π.χ. η autodesk έχει εφαρμογή aytocad για ios, πρέπει να υπάρχουν εφαρμογές για ανάγνωση αρχείων dwg σε android, αλλά δεν έχω εντοπίσει κάτι αντίστοιχο για wp8). Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζομαι στα σίγουρα, απλά είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως να χρειαζόμουν σε κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον.

Στην εξίσωση πρέπει να μπουν και οι συσκευές. Στο skroutz πλέον η περσινή ναυαρχίδα της Nokia, το Lumia 920 ξεκινάει από τα 270 ευρώ. Λίγο παντοφλέ, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης, αλλά καλά κατασκευασμένη, με καλό hardware, πολύ καλή (από ότι διαβάζω) κάμερα, με 4G, NFC και ασύρματη φόρτιση και τους πολύ καλούς χάρτες της Νokia δωρεάν εφ όρου ζωής. Σε λίγο παραπάνω χρήματα στα σκρουτζομάγαζα (από 310 - 360) βρίσκει κανείς και τις περισσότερες περσινές ναυαρχίδες του android. Samsung Galaxy S3, Nexus 4, HTC One X. Προσωπικά από τις android συσκευές τείνω μάλλον προς το Galaxy (αν και όχι οριστικά), το οποίο στις ίδιες περίπου διαστάσεις με το Lumia έχει μεγαλύτερη οθόνη, τετραπύρηνο επεξεργαστή, είναι λεπτότερο αλλά και πιο ψεύτικο. Υποθέτω ότι η διαφορά ισχύος λόγω περισσότερων πυρήνων με το Lumia πρέπει να εξισορροπείται από το ότι από ότι ακούω και διαβάζω τα wp είναι ελαφρύτερα και λιγότερο απαιτητικά σε υπολογιστική ισχύ.

Επίσης μια άποψη την οποία βλέπω συνεχώς να αναπαράγεται, είναι ότι τα Nokia είναι καλύτερα ως τηλέφωνα από ότι τα Samsung και ο λοιπός android αχταρμάς.

Το δίλημμα αναπαράγεται και σε ελαφρώς χαμηλότερη κατηγορία τιμής, μιας και η αδερφή μου επίσης άσχετη με τα σημερινά λειτουργικά, σκοπεύει επίσης να πάρει smartphone, δίνοντας 200-250 ευρώ, και βρίσκεται ανάλογα σε δίλημμα ανάμεσα στο lumia 820 και κάποια android ανάλογης τιμής, π.χ. το Samsung Galaxy Express και το Sony Xperia L.

Θα ήθελα τη γνώμη σας!

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.846
Μην ακούσεις τον Κοντολέτα

Πάρε Android
Δυστυχής κάτοχος winphone >:(>:(>:(

Reaction score
2.283
Γιατί Μάνο;

Να προσθέσω ότι διαβάζω στο ίντερνετ και ακούω από γνωστούς και φίλους αναφορές για συχνά κολλήματα σε κινητά με android, σκαλώματα με τις αναβαθμίσεις κλπ.

Όπως επίσης το ότι κάθε εταιρία βάζει τις δικές της μαλακίες στη δική της έκδοση του android, οι οποίες συχνά πυκνά χειροτερεύουν το λειτουργικό, ενώ τις αναβαθμίσεις τις κάνουν όποτε θυμηθούν, συχνά μήνες μετά την εμφάνιση της νέας έκδοσης του λειτουργικού ή και ποτέ (αυτό προφανώς δεν αφορά τα Nexus).

Ενώ υποθέτω ότι η Nokia ειδικά τώρα που ανήκει στην Microsoft θα είναι και πιο συνεπής στις αναβαθμίσεις, ειδικά ελλείψει ειδικών εκδόσεων του λειτουργικού, για κάθε διαφορετικό κινητό.

Reaction score
169
Αν θέλεις την άποψή μου, η ευεληξία του android είναι απίστευτη... Έρχομαι από 3 χρόνια iphone στο Galaxy S3 και δεν το έχω μετανιώσει στιγμή. Windows αν και ακούω καλά λόγια, με αφήνουν πραγματικά αδιάφορο. Δεν έχω λόγο να θέλω να τα δοκιμάσω καν...

Έχεις δίκιο για τις αναβαθμίσεις και τις βλακεέις που περνάει η samsung, αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείς να το κάνεις τούρμπο και να μη καίει τίποτα.

Εγώ τού χω βάλει Cyanogenmod 10.1.3 RC2 τη latest stable version 4.2.2 android τους (παρόλο που λέει RC έχει μηδενικά θέματα), και με το DS battery saver έχω σχεδόν 3 μέρες μπαταρία με καθημερινή καλή χρήση σε internet και διάφορα.

Και τώρα ψήνομαι να δοκιμάσω και αυτά, γιατί όντως δεν το λές και όμορφο το android...
http://gizmodo.com/six-android-launchers-to-supercharge-your-smartphone-804826752

Λειτουργικά το μόνο που με χαλάει στο S3 είναι τα touch κουμπάκια που πατιούνται καταλάθος πανεύκολα, ειδικά αν το δώσεις σε καμιά μάνα σου να δεί τιποτα φωτός... Αλλά απ΄όσο ξέρω μπορούν να απενεργοποιηθούν και να εμφανιστούν τα σόφτ του android.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.118
Νότη, μόνος σου περιέγραψες τα βασικότερα υπέρ και κατά.

Ψάξε πρώτα τις εφαρμογές που σε ενδιαφέρουν (και τις παρεμφερείς) και δες αν υπάρχουν για τα WP8. Αν ναι, πάρε κάποιο Nokia. Αν όχι, καλό κουράγιο με το Android... :D
Προσωπικά, αν και έχω εδώ κι ένα μήνα το Galaxy S4, συνεχίζω να αντιπαθώ το Android.

Reaction score
2.283
Το θέμα ρε συ Αλέξανδρε είναι ότι δεν ξέρω τι εφαρμογές με ενδιαφέρουν, επειδή δεν έχω smartphone. Δεν ξέρω τι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω που να κάνει την ζωή μου ευκολότερη και να με κάνει να πω

"α ρε τι μαλακία έκανα, έπρεπε να είχα πάρει το android επειδή αυτή και αυτή η εφαρμογή δεν βγαίνουν για wp8"

Οι εφαρμογές ιστοσελίδων π.χ. το πολύ πολύ να σε αναγκάσουν να μπεις στην σελίδα με τον browser και όχι με την εφαρμογή. Σιγά τα αυγά.

Αυτά τα βασικά που μπορώ να σκεφτώ, πρέπει να υπάρχουν για όλα τα κινητά έτσι κι αλλιώς, χωρίς να χρειάζεται καν να ψάξω για άλλη εφαρμογή. Browsing, mail, social media, gps, media player, skype - viber κλπες μλκίες, παιχνιδάκια για να χαζοπεράσεις την ώρα σου, υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή παίζει να υπάρχουν ακόμη και σε κινητά των 70-80 ευρώ με λειτουργικό τύπου nokia asha. Γιατί θα μου πεις δεν παίρνω ένα τέτοιο; Ε, μετράει και το μέγεθος και η ποιότητα της οθόνης (ώστε π.χ. για το πρωινό χάζεμα στο ίντερνετ να μην χρειάζεται να ανοίξω υπολογιστή, πιθανότατα κατά 90% ο λόγος που θέλω να αλλάξω κινητό), μετράει και η ποιότητα της φωτογραφικής (διαβάζω τα καλύτερα για του Lumia 920, ειδικά σε σκοτεινές λήψεις). Wιndows office και pdf reader εφαρμογές υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στα wp και βρίσκονται και για το android. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που να είναι χρήσιμο και να υπάρχει π.χ. στο ένα και όχι στο άλλο. Δεν έχω ιδέα δηλαδή.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.118
Στη θέση σου θα έπαιρνα το 920. Αφού δεν θες κάτι ιδιαίτερο στις εφαρμογές (από πριν), οι ελλείψεις στα apps των WP8 δεν θα σε επηρεάσουν. Και η τιμή που έχει αυτή τη στιγμή είναι άκρως συμφέρουσα.

Reaction score
169
Στη θέση σου θα έπαιρνα το 920. Αφού δεν θες κάτι ιδιαίτερο στις εφαρμογές (από πριν), οι ελλείψεις στα apps των WP8 δεν θα σε επηρεάσουν. Και η τιμή που έχει αυτή τη στιγμή είναι άκρως συμφέρουσα.
Εγώ πάλι είμαι της άποψης καλύτερα να περισσέψει, παρά να μή φτάσει...

Δεν αγοράζεις κάθε μέρα κινητό, και οι πιθανότητες είναι ότι αν μπείς στο χορό σε κάποια φάση θα σου χρειαστεί κάποια πιο εξεζητημένη εφαρμογή.

Reaction score
2.283
Εκεί τείνω. Ο λόγος που έκανα το ποστ ήταν το ότι ήθελα να βεβαιωθώ, αν υπάρχει κάτι το οποίο λόγω άγνοιας δεν υπολόγιζα.

Π.χ. τα tweek που προτείνει ο dimkasta αγνοούσα ότι υπήρχαν (νόμιζα ότι στα "εξειδικευμένα" λειτουργικά π.χ. της Samsung είσαι "παντρεμένος" με την έκδοση λειτουργικού της Samsung αν δεν θες να έχεις θέματα με την εγγύηση). Αλλά, και βάσει εμπειρίας με το omnia μου, δεν θέλω ούτε να το ψάξω πάρα πολύ, ούτε να ασχοληθώ πάρα πολύ με την παραμετροποίηση. Ενώ ξεκίνησα δυναμικά, με ψάξιμο εφαρμογών σε τορεντάδικα κλπ, σύντομα το παράτησα και το κινητό μου βρίσκεται στην ίδια κατάσταση πάνω από 4 χρόνια. Ούτε τη μουσική καλά καλά δεν ανανεώνω, αφενός επειδή βαριέμαι, αφετέρου επειδή στα 16 γίγα του έχω βάλει τα πάντα. Βέβαια θυμάμαι ότι οι διαδικασίες στα 6.1 μου φάνταζαν βουνό
(κακώς, δεν ήταν τόσο δύσκολες) ενδεχομένως πλέον να είναι αλλιώς τα πράγματα. Από ότι έχω καταλάβει δεν χρειάζεται καν υπολογιστής;

Πάντως είναι δεδομένο ότι έτσι και πάρω κινητό τώρα, ειδικά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα το κρατήσω πολύ καιρό. Όσο με πάει δηλαδή.

Άσχετο#1, Αλέξανδρε αγόρασες την απλή έκδοση του S4 ή αυτήν με το γυμνό λειτουργικό α λα Nexus; Ίσως η δεύτερη με το γυμνό android και τις άμεσες αναβαθμίσεις να σου ταιριάζει καλύτερα

Άσχετο#2, Εκπληκτικό το νέο περιβάλλον του φόρουμ, ΜΠΡΑΒΟ!! Ειδικά αυτό, το ότι όσο γράφω με ενημερώνει για τυχόν νέα μηνύματα, με συγκίνησε!!!

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.118
Πάντως είναι δεδομένο ότι έτσι και πάρω κινητό τώρα, ειδικά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα το κρατήσω πολύ καιρό. Όσο με πάει δηλαδή.
Με αυτήν την παράμετρο θα σου πρότεινα, αν είναι εφικτό, να πας σε ένα φετινό μοντέλο. Η υποστήριξη είναι πια maximum 2-3 χρόνια.

Άσχετο#1, Αλέξανδρε αγόρασες την απλή έκδοση του S4 ή αυτήν με το γυμνό λειτουργικό α λα Nexus; Ίσως η δεύτερη με το γυμνό android και τις άμεσες αναβαθμίσεις να σου ταιριάζει καλύτερα

Διάβασε εδώ για περισσότερα. Πήρα την έκδοση της Samsung λόγω χρώματος και τιμής.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.118
Εγώ πάλι είμαι της άποψης καλύτερα να περισσέψει, παρά να μή φτάσει...

Δεν αγοράζεις κάθε μέρα κινητό, και οι πιθανότητες είναι ότι αν μπείς στο χορό σε κάποια φάση θα σου χρειαστεί κάποια πιο εξεζητημένη εφαρμογή.
Έχεις δίκιο. Αλλά προσπαθώ να τον κρατήσω όσο το δυνατόν πιο μακριά από το Android. :D
Με όσα έγραψε, σκέφτεται σαν και μένα, και σε λίγες βδομάδες θα έχει βαρεθεί τα "έξτρα" χαρακτηριστικά του Android και θα του μείνει το μπέρδεμα.

Reaction score
2.283
Με αυτήν την παράμετρο θα σου πρότεινα, αν είναι εφικτό, να πας σε ένα φετινό μοντέλο. Η υποστήριξη είναι πια maximum 2-3 χρόνια.
Το 920 κυκλοφόρησε (βάσει του gsm arena) το Νοέμβρη του 2012 (κοντά ένα χρόνο πριν δηλαδή), και στην εγχώρια αγορά πρέπει να ήρθε κατά το Μάρτη αν θυμάμαι καλά. Πιθανότατα αν πάρω φετινό κινητό δε θα είναι κυκλοφορία του Σεπτέμβρη του 2013, αλλά π.χ. του Απρίλη, ή του Μάη. Υπάρχει λες τόσο θέμα για ένα εξάμηνο;

Το λέω και με δεδομένο το ότι τα καινούρια κινητά της Νοκια, π.χ. τα 928, 925 και 1020 είναι πρακτικά το ίδιο ακριβώς κινητό, με διαφορετικό κάλυμμα (αλουμινένιο το 928 νομίζω) ή διαφορετική κάμερα (41 mp το 1020). Κατά τα άλλα όλο το hardware είναι πανομοιότυπο. Ελπίζω δηλαδή ότι βάσει αυτού θα υποστηρίζονται ταυτόχρονα.

Είναι θέμα, δε λέω. Ειδικά για το samsung που κυκλοφοράει ήδη κοντά ενάμιση χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτά τα χρήματα, σε φετινή κυκλοφορία, από samsung π.χ. παίρνω το galaxy express ή το ace 3, δηλαδή σαφώς υποδεέστερα σε επίπεδο hardware από το s3.

Διάβασε εδώ για περισσότερα. Πήρα την έκδοση της Samsung λόγω χρώματος και τιμής.
Πωωω, δεν αλλαξοπίστησες μόνο εσύ, αλλαξοπίστησε και ο βασικός υποστηρικτής του 920 στο φόρουμ. Νίκο πες και συ ρε την άποψή σου!

Reaction score
122
Android γιατί δίνει φοβερές δυνατότητες. Π.χ. οι κατασκευαστές hardware βγάζουν εφαρμογές για android με τις οποίες μπορείς να χειριστείς smart τηλεοράσεις, media players, ασύρματα ηχεία μέσω wifi, av ενισχυτές, network players. Επίσης υπάρχουν κινητά με IR όπου μπορείς να αντικαταστήσεις όλα ή τα περισσότερα τηλεχειριστήρια. Πχ το S4, το S4 mini, το Sony Xperia ZL.

Reaction score
2.283
Υπάρχει π.χ. εφαρμογή που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό ως πληκτρολόγιο - ποντίκι του υπολογιστή, ώστε να τον χειρίζεσαι από απόσταση; Τέτοιες εφαρμογές δεν υπάρχουν σε wp;

Reaction score
122
Υπάρχει π.χ. εφαρμογή που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό ως πληκτρολόγιο - ποντίκι του υπολογιστή, ώστε να τον χειρίζεσαι από απόσταση; Τέτοιες εφαρμογές δεν υπάρχουν σε wp;
για android υπάρχουν μερικές.

Reaction score
2.283
Άκυρο, εψαξα, βρήκα και εφαρμογές για wp...

Πλάκα πλάκα η LG TV των γονιών μου έχει app για κινητό, αλλά από ότι βλέπω όχι για wp.

Last edited:

Reaction score
122
ξέχασα να αναφέρω ότι τις περισσότερες εφαρμογές που δεν είναι δωρεάν τις βρίσκεις και εκτός google play:cool:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
100.118
ξέχασα να αναφέρω ότι τις περισσότερες εφαρμογές που δεν είναι δωρεάν τις βρίσκεις και εκτός google play:cool:
Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που έχει πετύχει το Android. Κι ένας επίσης σοβαρός λόγος που πολλοί developers αποφεύγουν το Android.

Reaction score
169
Το αποφεύγουν? το αντίθετο θά λεγα...

Δε χρειάζεται να πουλάς τις εφαρμογές σου για να βγάζεις λεφτά... Οι μεγαλύτερες και πιο πολυχρησιμοποιημένες εφαρμογές είναι τσάμπα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έλεγε και ο φίλος μας ο Κόναν :p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.414
Members
38.696
Νεότερο μέλος
Spiromag