Βασικές ερωτήσεις για σύνθεση σύγχρονου PC.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409
5. Τροφοδοτικό:

α) τι σημαίνει το ποσοστό που συνήθως συνοδεύει τα τροφοδοτικά εσχάτως; Προσφέρουν στην πραγματικότητα το 80% των ονομαστικών Wattτους; (τα 1.000 ονομαστικά Watt υποστηρίζουν συσκευές απαιτήσεων 800W?).

β) τι σημαίνουν: Ενεργητικό, Παθητικό;

γ) ο χαρακτηρισμός (gold κ.α.) δείχνει το επίπεδο κάποιας πιστοποίησης;

δ) αν αντικαταστήσω στο desktopμε τον celeronτο τροφοδοτικό, με ένα π.χ. 1.000 Watt, πόσο ρεύμα θα καταναλώνεται τελικά από τον υπολογιστή αυτόν;
α. Συνήθως ναι.
β. Ο χαρακτηρισμός αφορά τον τρόπο βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, που μπορεί να γίνει είτε με ενεργό κύκλωμα (με τρανζίστορ), ή με παθητικά υλικά (πυκνωτές και πηνία).
γ. Μαρκετίστικες π@@τανιές.
δ. Το ίδιο όπως και με το παλιό τροφοδοτικό.

• Like
Reactions: cbk

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.439
τα ποσοστά στα τροφοδοτικά (80% συνήθως) είναι πόσο από το ρεύμα που τραβάνε από την πρίζα πάει στις ανάγκες του υπολογιστή,το υπόλοιπο χάνεται.αυτό όμως όταν δουλεύουν σε ένα φάσμα από το περίπου 30% έως το 80% των δυνατοτήτων τους.αν πχ βάλεις ένα τροφοδοτικό 1000W σε ένα σύστημα που απαιτεί μέγιστο 250W...το τροφοδοτικό θα δουλεύει στην καλύτερη περίπτωση στο 25% των δυνατοτήτων του...κ οι απώλειές του θα είναι αρκετά μεγαλύτερες απο το 20%...το πόσο μεγαλύτερες κρίνεται από gold,silver,platinum κτλ.

SLI - Crossfire σημαίνει 2 κάρτες γραφικών nvidia - amd αντίστοιχα...για καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι έχει να κάνει με επεξεργασία εικόνας ( games,rendering κτλ )

με το ρεύμα στις μνήμες όχι δεν θα έχεις πρόβλημα...τσεκάρεις κ για σιγουριά στο bios πως τρέχουν εκεί που πρέπει,ρεύματα χρονισμοί κτλ

• Like

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.409
6. Crossfire support, SLI support ή και τα δύο;

...
ΚΑΝΕΝΑ. Τα dual GPU configurations ανήκουν στο παρελθόν. Τα σύγχρονα θηρία έχουν πολύ χαμηλή λιθογραφία πλέον, πολύ μεγάλη ισχύ και εκλύουν χαμηλή ποσότητα θερμότητας. Εξαιρούνται κάτι κουτιά που οι κατασκευαστές τους τα εκθέτουν τίγκα και με δύο κάρτες γραφικών, για να τρέχουν τα σάλια των μικροτσούτσουνων πιτσιρικάδων.

cbk

Reaction score
5
όλοι οι HDD από τους SATA 1 είναι συμβατοί, οι SSD με sandforce 12XX/15XX πρώτης γενιάς δεν είναι συμβατοί με H/Y που έχουν επεξεργαστές Haswell όταν είναι συνδεδεμένοι στις θύρες SATA του chipset series 8 της Intel

Αν η μητρική που είναι εγκατεστημένα τα Vista έχει chipset της Intel παίζει σίγουρα με νέα μητρική που έχει chipset της Intel χωρίς κόπο.
Σήμερα μετέφερα ένα RAID 1 boot volume από μητρική με Intel P55 σε μητρική με Intel Z77 χωρίς να κάνω τίποτα...
Αν τα chipsets είναι διαφορετικού κατασκευαστή θέλει αρκετή προεργασία αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει η μεταφορά.
Φυσικά μετά από τέτοια αλλαγή τα Windows Vista, 7, 8 και τα Office 2010/2012 ζητάνε ενεργοποίηση.
Ναι, intel core2duo E6300 σε mobo msi PT890 neo-v συγκεκριμένα.
Ιντερνετική ενεργοποίηση ή τηλεφωνική;

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
ανάλογα, οι retail εκδόσεις επιτρέπουν μέχρι 5 ενεργοποιήσεις μέσω internet οι ΟΕΜ νομίζω μέχρι 3.
Για το Office δεν ξέρω αλλά λογικά τα νούμερα θα είναι αντίστοιχα.

• Like

cbk

Reaction score
5
β. Ο χαρακτηρισμός αφορά τον τρόπο βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, που μπορεί να γίνει είτε με ενεργό κύκλωμα (με τρανζίστορ), ή με παθητικά υλικά (πυκνωτές και πηνία).
Υπάρχει προτίμηση με βάση την αξιοπιστία; (σε βάθος 10+ετίας...)
(με μια πρόχειρη αναζήτηση, τα ενεργά είναι ακριβότερα των παθητικών)

cbk

Reaction score
5
8. Overclocking: Πειράζω την συχνότητα λειτουργίας μόνο του επεξεργαστή ή/και της μνήμης RAM ?

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
99.688
8. Overclocking: Πειράζω την συχνότητα λειτουργίας μόνο του επεξεργαστή ή/και της μνήμης RAM ?
Έχεις πέσει με τα μούτρα ή μου φαίνεται; :)

cbk

Reaction score
5
Έχεις πέσει με τα μούτρα ή μου φαίνεται; :)
Έχεις δίκιο!
Όσο καθυστερώ, όλο και κάτι καινούριο θα βγαίνει και θα με μπερδεύει ακόμη περισσότερο... :D
Άσε που αν το αφήσω μια μέρα, έχω ξεχάσει τα της προηγούμενης (ού γαρ έρχεται μόνον...) :(
Έτυχε να έχω και ελεύθερο χρόνο σήμερα!:dance2:
Βοηθήστε να το παραγγείλω σύντομα να ξεμπερδεύουμε! :help:
(και μετά θα έρθει το "Βασικές Ερωτήσεις συναρμολόγησης..." ή το Ban!!! :)

cbk

Reaction score
5
9. Μήπως να αναθεωρήσω για τον i5? Διαβάζω παντού πως ακόμη όλες οι εφαρμογές καλύπτονται από έναν διπύρηνο. Εκτός των games, αν είναι να καίει τσάμπα ένας i5 χωρίς να υπάρχει όφελος ούτε στην ταχύτητα ανοίγματος ιστοσελίδων, ούτε στη διατήρηση 15 καρτελών, ούτε στην αναπαραγωγή video,
να βάλω έναν Pentium G3420 (ούτε καν i3 όπως το βλέπω) ;
Γιατί και με τον Α6-3400Μ που έχω στο laptop, τα κυκλάκια της αναμονής δεν τα έχω γλυτώσει, και βλέπω και τους 4 πυρήνες να καααάθονται. (και από τα 6GB της μνήμης σπάνια χρησιμοποιούνται τα 3,5).Ούτε ο i5 που έχω σε άλλο laptop δεν ανοίγει αστραπιαία τα Office... και είναι και σχετικά καθαρή ακόμη η εγκατάσταση των Windows 7.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.710
...ο i5 που έχω σε άλλο laptop δεν ανοίγει αστραπιαία τα Office... και είναι και σχετικά καθαρή ακόμη η εγκατάσταση των Windows 7.
Τι σκληρό έχει;

cbk

Reaction score
5
WD 50000BPVT-22HXZT1 λέει...

με ελεύθερα τα 314 από τα 450 GB

Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
99.688
Χωρίς SSD ο επεξεργαστής δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

cbk

Reaction score
5
WD 50000BPVT-22HXZT1 λέει...
με βαθμολογία windows 5,7

cpu: 6,9 i5-480M
ram: 5,9 (4GB DDR3)
γραφικά: 4,4
γραφ. παιχν.: 6,6!
(geforce GT540M, 1GB VRAM)
συνολική βαθμολογία: 4,4!

δηλ. έχει κάρτα με βαθμ. 6,6 κι'όμως η άλλη φρενάρει το όλο σύστημα στα 4,4!!!???

Last edited:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.710
Όπως σου είπε ο φίλος παραπάνω και μάλιστα με echo:D,

αισθητή διαφορά θα δεις αν βάλεις SSD δίσκο.

cbk

Reaction score
5
Όπως σου είπε ο φίλος παραπάνω και μάλιστα με echo:D,

αισθητή διαφορά θα δεις αν βάλεις SSD δίσκο.
ok τότε! Ευχαριστώ!

στο θέμα της χρησιμότητας ή μή των i5, i3 και G3420 ;

έλεγα σε αντικατάσταση ενός core2duo Ε6300 (s775) να στήσω ένα απλά πιο σύγχρονο με i3 & H81
ή ένα βαρβάτο (νόμιζα) με i5K & Z87 O.C κλπ
An o ι5 είναι χρήσιμος μόνο για παιχνίδια,
τότε να φτιάξω το απλοϊκό με ι3 (αφού δε θα υστερεί από τον ι5 στις εφαρμογές γραφείου-ιντερνετ-video)
και
με την ησυχία μου να φτιάξω ένα άλλο με ι5 και z87 με προδιαγραφές για O.C. & games.

Είναι όμως έτσι ή θα απογοητευτώ με τις (αργές) ανταποκρίσεις ενός ι3? (πάντα με ssd αφού είναι must πλέον).

cbk

Reaction score
5
Σχετική υποερώτηση: αν σε motherboard που θέλει μνήμες με τάση 1,5v βάλω μνήμες που λειτουργούν στα 1,65ν, τί θα γίνει;
(θάθελα η απάντηση να είναι "δεν τρέχει τίποτα" :) )

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.725
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv