Amarra Symphony with iRC (Impulse response correction)

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
5.060
Reaction score
11.569
390€ έχει το Dirac μόνο του. Οι ανταγωνιστές του amarra είναι βασικά audirvana, pure music, jriver, όλοι πιο φθηνοι. To amarra έκανε καλή κίνηση για να κρατήσει στην αγορά την ακριβή του έκδοση, νομίζω.
 



Μηνύματα
2.060
Reaction score
8.116
Γουάτ δε φακ, πλάκα κάνουν;;; 389 Dirac + 142 Amarra = 531 έναντι 593 (789 usd)... Τους έχει τρελάνει ο Ασάντ τελικά...
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
5.060
Reaction score
11.569
Μετά απο αρκετές δοκιμές σε 3-4 σύστηματα και πολλή ακρόαση στο δικό μου, έχω να δηλώσω ότι αυτο το μαραφετι το Irc θα κάνει πολυ ταλαιπωρημένο κόσμο να χαμογελάσει. Διορθώνει καλύτερα απο οποιο eq έχω δοκιμάσει, δεν εχει 'ηχο' ή καποια 'υπογραφη', και δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης τεσσάρων φίλτρων με τα οποία μπορείς λίγο πολυ να κανείς να ακούγονται ωραία όλες οι ηχογραφήσεις. Δεν ξέρω πως συγκρίνεται με αλλα σύστηματα όπως το audyssey, πιθανόν και αυτά να ειναι καλά. Να σημειώσω επίσης ότι το θεωρώ ενα πολυ καλό εργαλείο για να μπορεις να κρίνεις εξοπλισμό, ειδικά ηχεία, καθώς αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες τους (ακόμη και αν αλλοιώνει τον τονικό τους χαρακτήρα). Συνίσταται ανεπιφύλακτα, για δοκιμή ή αγορα.
 
Last edited:






Μηνύματα
2.060
Reaction score
8.116
Κοίτα να δεις τώρα... Αν η φωτό της δεύτερης ήταν ανεστραμμένη δηλ το κεφάλι αριστερά και τη βλέπαμε en face, θα είχαμε:
  • Την καμπύλη του κεφαλιού που ξεκινά από τα 0Hz και κάνει ένα σήκωμα στους 20Hz για να πέσει γύρω στους 50 όπου είναι ο λαιμός και νίωθουμε ένα βαθύ μπάσο έως τους βουβώνες.
  • Τους ώμους με ένα mode γύρω στους 60 όπου φθίνουν μέχρι τη μέση της, περίπου στους 1500 για να δώσουν έναν πλούσιο ήχο.
  • Τους γοφούς όπου κάνουν ένα "συναυλιακό" σήκωμα στους 2000 για να αρχίσει να φθίνει σιγά σιγά η καμπύλη έως τις πατούσες στους 20.000.
Δεν έχει την τέλεια καμπύλη για audiophile ακροάσεις, το ομολογώ. Έχει όμως την καμπύλη που σε ξεσηκώνει:whistling:!!!

EDIT: Και θα σου κάνει κι όμορφα παιδιά!
 
Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
5.060
Reaction score
11.569
..."ακόμη κι αν αλλοιώνει τον τονικό τους χαρακτήρα" ??
Βασικά ακριβώς επειδή αλλοιώνει τον οποια άποψη είχε βάλει στην απόκριση συχνότητας ενός ηχειου ή ενος ενισχυτη ο κατασκευαστής τους και την φέρνει σε ενα ουδέτερο επίπεδο, μπορείς καλύτερα να κρίνεις τις διάφορες μεταξύ ηχείων ή ενισχυτων, κατι σαν level matching που συνηθίζεται σε α-β δοκιμές. Εδώ έχουμε fr, ir matching και μάλιστα στη θέση ακρόασης.Άλλωστε νομίζω ότι και ο - θεός - Σταματάκος χρησιμοποιεί room correction στις δοκιμές που κάνει, θυμάμαι ότι το αναφέρει σε συγκριτικές δοκιμές ηχείων.

Δεν εννοώ προφανώς ότι ενα κακοσχεδιασμένο ηχείο με π.χ. κακό power response ή ένα dac με κακοσχεδιασμένο ψηφιακό φίλτρο θα γίνει τέλειο 'σκεπάζοντάς' το με το room correction.
 
Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Εδώ και μερικά χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα “Φίλτρα Γραμμικής Φάσης» (FIR) και τα πλεονεκτήματα που έχουν έναντι των ΙΙR.

Η διαφορά τους είναι ότι η παραμόρφωση στην περίπτωση των FIR είναι γραμμική, ενώ στα ΙΙR μη γραμμική. Τα φίλτρα γραμμικής φάσης εισάγουν την ίδια καθυστέρηση σε όλες τις συχνότητες, αλλά όσο πιο επιθετικά είναι το περισσότερο αυξάνεται το delay. Ένα άλλο μειονέκτημα των FIR είναι το Pre-echo ή Pre-Ringing.


Οι βασικές τους εφαρμογές είναι το Room-Correction, ένα πολύ πιασιάρικο θέμα γιατί αφορά τους πάντες. Υπάρχουν λοιπόν πλατφόρμες software ή hardware που υπόσχονται θαύματα, αλλά δυστυχώς για εμάς τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα καλά, οι τουλάχιστον οι χρήστες τους αναφέρουν διαφορετικές απόψεις. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στους αυτόματους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα, οι οποίοι πιθανόν να μην μπορούν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις και τα γούστα, ή στο γεγονός ότι τα FIR δεν είναι το φάρμακο προς πάσα νόσο και τα ΙΙR έχουν ακόμα λόγο ύπαρξης και χρήσης τουλάχιστον στις περιοχές minimum-phase.


Εκτός από το Dirac, υπάρχουν καλά free software όπως το Rephase ή το BruteFIR τα οποία δίνουν πλήρη ελευθερία στο τι και πως θα διορθώσεις. Ένα ακόμα free software που κάνει αυτόματη μέτρηση και διόρθωση είναι το Mathaudio που δουλεύει με το foobar.

Επίσης hardware όπως το Lyngdorf ή το OpenDRC


Εκεί που τα FIR φαίνεται να υπερτερούν είναι οι δημιουργία FIR Crossovers υψηλής τάξης τα οποία όμως δεν δημιουργούν μετατόπιση φάσης όπως τα ΙΙR, δυστυχώς όμως αυτή η λειτουργία αφορά μόνο τα ενεργά ηχεία.

Όσοι έχετε Metric ή miniSharck νομίζω είναι κάτι που πρέπει να τα δοκιμάσετε.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
5.060
Reaction score
11.569
Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν, τόσο το καλύτερο! Τα δωρεάν που αναφέρει ο Χάρης, εγώ δεν τα ήξερα. Πολύ ενδιαφέροντα!

Το καλό με αυτά τα μαραφέτια, τουλάχιστον αυτά που είναι μόνο λογισμικό, είναι ότι τα δοκιμάζεις πολύ-πολύ εύκολα!

Για την ιστορία να αναφέρω ότι το dirac επικαλείται mixed-phase φίλτρα χωρίς pre-ringing.

Σχετικά με τη χρήση ψηφιακών φίλτρων για crossover που αναφέρει ο Χάρης, την αποκλειστική χρήση FIR φίλτρων υψηλής τάξης την απέκλισε το γωστό δίδυμο στα grimm για την παρενέργεια τους να έχουν pre-ringing. Αν καταλαβαίνω καλά από το white paper τους, και αυτοί συνδυασμό φίλτρων χρησιμοποίησαν.

Τέλος η metric έχει μόνο IIR φίλτρα. Η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι πάντως στην ψηφιακή επεξεργασία προχωρούν τόσο γρήγορα που ίσως αυτές οι διακρίσεις σύντομα να μην έχουν νόημα.
 

Μηνύματα
642
Reaction score
539
Εγώ πάντως αναμένω να δω περισσότερα και γι'αυτό
http://www.minidsp.com/products/dirac-series

Μ'ενδιαφέρει η όποια λύση σε ισοστάθμιση να μην απαιτεί υπολογιστή.

Αν καταλαβαίνω καλά, αυτό σκοπεύουν να κάνουν μέσα στο '14.
Τα γνωστά 2x2, 2x4 kits, με ενσωματωμένο dirac engine.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
από την ίδια σελίδα

"Don't rely on the "Magic button" of a fully automated Room correction system. Get involved in selecting your target curve and hear the effect real time thanks to Dirac's easy step by step for setting up your optimal filters"
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
την αποκλειστική χρήση FIR φίλτρων υψηλής τάξης την απέκλισε το γωστό δίδυμο στα grimm για την παρενέργεια τους να έχουν pre-ringing. Αν καταλαβαίνω καλά από το white paper τους, και αυτοί συνδυασμό φίλτρων χρησιμοποίησαν.
Σίγουρα κάτι ξέρουν παραπάνω, μου κάνει όμως εντύπωση πως ούτε στο πολυαναμενόμενο DLCP έβαλαν δυνατότητα FIR φίλτρων.

[/QUOTE]Τέλος η metric έχει μόνο IIR φίλτρα. [/QUOTE]
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κάθησα να διαβάσω τα χαρακτηριστικά της metric, από τις περιγραφές χρήστων (διορθώνει την φάση κτλ) υπέθεσα ότι έχει και FIR, thanks.
 


Μηνύματα
642
Reaction score
539
Αν ακούς από άυλα μέσα, δεν έχει κανένα νόημα hardware based DSP.
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό;
Γιατί δλδ να μην μπορώ να ακούσω από το squeezebox μου, χωρίς να πρέπει να περάσω το σήμα στον υπολογιστή;
 

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Αν ακούς από άυλα μέσα, δεν έχει κανένα νόημα hardware based DSP.
Και το bit-perfect πάει περίπατο...(Αν εννοείς τα δωρεάν των players)
(Εμένα δεν με νοιάζει,αλλά λέμε..)
 


Staff online

  • Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.629
Μηνύματα
3.057.835
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7
Top