Roksan Radius 5 - Συμβουλές για ρυθμίσεις

Reaction score
325
Σήμερα του έβαλα και έπαιξε τρεις δίσκους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο βραχίωνας φαίνεται αρκετά πιο σταθερός και όπως είπα και το lever του όταν το σηκώνει μένει στην θέσει του όπως και όταν τον κατεβάζω χωρίς να έρχεται όπως πριν προς τα έξω.
Να πω την αλήθεια αν μελλοντικά αγορά ποτέ ξανά πικάπ θα τους ζητήσω να μην το στήσουν αυτοί αλλά να το πάρω στο κουτί του και να το φτιάξω μόνο μου. :) Οσο δύσκολο και μπελαλίδικο είναι τόσο ενδιαφέρων για μένα έχει να ρυθμίζεις ένα πικάπ.
Τώρα που βάζω τους δίσκους πάνω στο ακρυλικό δεν έχουν πρόβλημα φθοράς όταν θέλω να αλλάξω πλευρά και κινείται το πλατό?

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Τώρα που βάζω τους δίσκους πάνω στο ακρυλικό δεν έχουν πρόβλημα φθοράς όταν θέλω να αλλάξω πλευρά και κινείται το πλατό?
OXI

Reaction score
325
Τελικά μια χαρά από τι φαίνετε παίζει χωρίς κάποιο πρόβλημα πλέον. Νομίζω θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι και για κάποιο rack γιατί όντος αυτά τα ντουλάπια από κάτω είναι σαν ενισχυτής του μπάσου και όταν βάλω το χέρι μου πάνω στο έπιπλο δλδ κάτω από το πικάπ νιώθω τις δονήσεις.
Πλέον αρχίζει η αναζήτηση για ηχεία. Θα ανοίξω νέο νήμα σε λίγο καιρό. .

Reaction score
325
Μια και καθάρισα μερικούς δίσκους μετά παρατήρησα ότι όταν πήγα να παίξω αυτούς τους δίσκους είχα υπερβολικά πολλά σκράτς από την επιφάνεια του δίσκου. Δεν το άφησα δλδ να κάτσει και καθόλου. Είναι στατικός ηλεκτρισμός αυτό που ακουγόταν από το πανάκι?

Reaction score
325
Βοηθήστε με λίγο γιατί δεν έχω καταλάβει καλά αυτό με τον προτράκτορα και θέλω να ξανακοιτάξω τις ρυθμίσεις και να μαθαίνω αλλά και για να είμαι σίγουρος ότι το έχω κάνει σωστά.
Εδώ στις οδηγίες της roksan και στον προτράκτορα που χρησιμοποιώ

http://www.roksan.co.uk/assets/nima-protractor-tool.pdf

γράφει αυτό εδώ που με έχει προβληματίσει.

2) Rotate the protractor and adjust the tone arm (with the arm in its rest position in the arm clip) until the
Cartridge Stylus is over the point marked ‘A’. See below:

άσε που δεν πάει στο arm point A ποτέ ο βραχίωνας αλλά είναι λίγο ποιο δεξιά αλλά και θεωρητικά να το βάλει σε αυτή την θέση μετά αν φέρω τον βραχίωνα για να ακολουθήσω την γραμμή τότε πέφτει αρκετά μακριά από το C και D. Αντίθετα αν αγνοήσω αυτό το σημείο και απλά ακολουθήσω τα δύο σημεία C και D τότε φαίνεται να είναι η κεφαλή μια χαρά ευθυγραμμισμένη. Δλδ και στις δυο θέσει είναι μέσα στα πλαίσια.
Εχω και αυτόν εδώ τον προτράκτορα

http://www.3345rpm.gr/gr/axesouar-g...tractor-vinyl-aid.asp?c_id=108&thisPage=1&l=3

και απλά βάζω την κεφαλή και στις δύο θέσεις και φαίνετε μια χαρά ευθυγραμμισμένη. Μόνο που σε αυτόν για να πάει στην θέση Β θα πρέπει να γυρίσω το πλατό για να έρθει η βελόνα πάνω σε αυτή την θέση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο δλδ να τον ρυθμίσω αρχικά στη τοποθέτηση του προτράκτορα να είναι κάπως ευθυγραμμισμένος και με τον άξονα του pivot?

Reaction score
1.000
Μήπως να το πας σε καποιον ανθρωπο να στο ρυθμισει..
Οχι τιποτα αλλο αλλα να βρεις την ηρεμια σου και να ακουσεις μουσικη χωρις να καθεσαι να ρυθμίζεις καθε βδομαδα...

Reaction score
325
Αν δεν ήθελα να κάθομαι να ρυθμίζω θα το είχα πάει από την αρχή. Απλά ρωτάω για να μαθαίνω και μερικά πράγματα. Το πικάπ παίζει μια χαρά και έτσι όπως είναι αλλά ήθελα μια επιβαιβέωση σε αυτά που κάνω από ποιο έμπειρους από μένα. Οπως είπα και πριν και με τους δύο προτρακτορες η κεφαλή φαίνετε να είναι στην θέση της και στις δύο θέσεις αλλά ήθελα να δω μήπως κάνω πουθενά λάθος.

Reaction score
325
Να το πάλι σε δράση

Μια χαρά παίζει αλλά είναι ευαίσθητο και αν βρει σημείο που έχει αλλοιώσεις ο δίσκος τότε του είναι εύκολο να κολλήσει η βελόνα. Μπορεί επειδή είναι πανάλαφρος ο βραχίωνας και γιαυτό να έχει αυτή την ευαισθησία. Πάντως όλες οι ρυθμίσεις του είναι μια χαρά. Και είναι θέμα δίσκου γιατί δεν το κάνει σε όλους και το κάνει σε συγκεκριμένα σημεία που γίνετε πάντα.

Reaction score
2.248
Καλησπέρα στην παρέα :)
Λοιπόν μάλλον έχεις εφαρμόσει παραπάνω antisklating από ότι χρειάζεται με αποτέλεσμα αυτή η δύναμη να μεταφράζεται σε tilt της ακίδας όταν βρίσκεται μέσα στο αυλάκι κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βινυλίου και αυτό λόγο της σημιακής στήριξης του βραχίωνα σου.
Μείωσε την εφαρμογή της αντιολήσθησης.
Παλιά να φανταστείς δεν εφάρμοζαν καν αντιολήσθηση στους unipivot (grace πχ)
Εάν παίζεις παλιά δισκάκια είναι καλό να έχεις και ένα clamp για της ανωμαλίες του δίσκου.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.487
Λοιπόν μάλλον έχεις εφαρμόσει παραπάνω antisklating από ότι χρειάζεται με αποτέλεσμα αυτή η δύναμη να μεταφράζεται σε tilt της ακίδας όταν βρίσκεται μέσα στο αυλάκι κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βινυλίου και αυτό λόγο της σημιακής στήριξης του βραχίωνα σου.
Εάν παίζεις παλιά δισκάκια είναι καλό να έχεις και ένα clamp για της ανωμαλίες του δίσκου.
Welcome back Γιώργο! Μας έλειψες.:)

Reaction score
325
thx για την απάντηση. Αν και το κάνει σε πολύ συγκεκριμένους δίσκους και όπως είπα σε συγκεκριμένα σημεία. Απλά μου κάνει εντύπωση ότι αν βρει κάποια τέτοια ανωμαλία στον δίσκο απλά κολάει η βελόνα εύκολα και δεν το προσπερνάει.
Αυτό που έγραψα για την ρύθμιση της κεφαλής σύμφψνα με τις οδηγίες τι γνώμη έχεις? Θα ήθελα μια γνώμη από έναν ποιο έμπειρο. Οπως είπα και πριν μου αρέσει γενικά η διαδικασία του βινυλίου ιδίως την διαδικασία του να φτιάχνω το πικάπ όσο κουραστικό και να είναι την καραγουστάρω :p. Είναι κάτι σαν μαγεία όλη αυτή η ισορροπία που έχει το πικάπ για να παράγει μουσική. Γιατό κάθομαι και το σκαλίζω μόνος μου και θέλω και να μαθαίνω.

Reaction score
2.248
Οι οδηγίες που σου έδωσε ο puretone (εάν τις ακολούθησες) όπως και αυτό το thread
http://www.avsite.gr/forum/threads/Ρυθμίστε-το-πικάπ-σας.115003/
θα σε βοηθήσουν.

Από την παρακάτω φωτο σου όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας βραχίωνας που δέχεται κεφαλές βάρους 5-12 γρ (όπως ο δικός σου) τοποθετεί το βαρίδι εξισορρόπισης (και εφαρμογής VTF στην περίπτωσή σου) τόσο πίσω με μία κεφαλή βάρους 5 γρ (όπως η zyx που έχεις).
Δηλαδή εάν έβαζες κεφαλή μάζας 10-12 γρ που θα εξισορροπούσε? Κανονικά έπρεπε να το βαρίδι να είναι πολύ κοντά στο pivot σου με μία κεφαλή μάζας 5 γρ
Αυτό μου δείχνει ότι κάτι έχεις κάνει λάθος εσύ (στην εφαρμογή της VTF ή στο overhang)

Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Οτι οι unipivot βραχίωνες "οφείλουν" να έχουν πολύ χαμηλό κέντρο βάρους για να μειώσουν (όχι εξαλείψουν) την ορθογωνιακή απόκλιση της ακίδας μας με την επιφάνεια του δίσκου (azimuth) κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βινυλίου. Αλλοι τοποθετούν μικρής μάζας βαρίδια χαμηλού κέντρου βάρους όπως παρακάτω και άλλοι μεγάλης μάζας (όπως το δικό σου). Η αρχή όμως παραμένει η ίδια. "Το κέντρο βάρους της συνεδρίας να βρίσκεται κάτω από την ακίδα". Εάν δεν είναι τότε αυτό το "κούνα μπέλα" (που λέει ο wizzy) ή instant azimuth variation είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπήσεις με έναν unipivot βραχίωνα είτε με λάθος εφαρμογή αντιολίσθησης (που θα σου εξηγήσω παρακάτω), είτε με λάθος επιλογή κεφαλής (πχ μία κεφαλή ψηλού profile)

Τι κάνει τώρα η λανθασμένη εφαρμογή αντιολίσθησης σε έναν unipivot βραχίωνα......
Εάν είναι λάθος σε έναν με bearings, στην μία πλευρά της ακίδας μας ασκείται μεγαλύτερη δύναμη επαφής από το αυλάκι από ότι στην άλλη πλευρά της αλλά δεν υπάρχει ορθογωνιακή απόκλιση της ακίδας με την επιφάνεια του δίσκου λόγω της ύπαρξης του ρουλεμάν κάθετης μετατόπισης του βραχίωνα που την αποτρέπει.

Εάν είναι λάθος σε έναν unipivot, ελλείψη του ρουλεμάν τότε αυτή η πλευρική δύναμη που θα εφαρμοστεί στην άκρη της ακίδας μας θα συμπαρασύρει όλη μας την συνεδρεία σε κλίση με ορθογωνιακή απόκλιση εξαρτώμενη από την δύναμη και το κέντρο βάρους

Reaction score
325
Πάντως η ακίδα και με το μάτι και με την φυσαλλίδα που βάζω πάνω στην κεφαλή είναι ίσια και δεν έχει αυτή την κλίση προς τα δεξιά η αριστερά. Θα εφαρμόσω την συμβουλή σου για να μειώσω το antiskating από τι είναι τώρα.

Reaction score
2.248
Πάντως η ακίδα και με το μάτι και με την φυσαλλίδα που βάζω πάνω στην κεφαλή είναι ίσια και δεν έχει αυτή την κλίση προς τα δεξιά η αριστερά. Θα εφαρμόσω την συμβουλή σου για να μειώσω το antiskating από τι είναι τώρα.
Καλημέρα chek2fire
Το αζιμούθιο στον βραχίωνά σου μεταβάλλεται, όπως σου είπα, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του δίσκου. Οπότε οποιαδήποτε ρύθμιση με το μάτι, με καθρεπτάκι ή φυσαλίδα κάνεις με τον βραχίωνα σε ισορροπία ή με την ακίδα να ακουμπά σε δίσκο με εφαρμογή αντιολίσθησης Είναι λανθασμένη

Η περπατημένη λέει ότι (α) θα ρυθμίσεις οπτικά το azimuth, χωρίς εφαρμογή αντιολίσθησης, με την ακίδα να ακουμπά σε ένα δίσκο (η καθρεπτάκι καλύτερα) με περίπου 0,10 πάνω από την optimum VTF και (β) θα εφαρμόσεις αντιολίσθηση κατά 0,10-0,20 λιγότερο από την optimum vtf. (εσύ λόγο SAS βγάλε 0,10)
Εξυπακούεται ότι το πλατό σου είναι αλφαδιασμένο τέλεια.

PS Μερικοί λένε ότι μπορούν να ρυθμίσουν οπτικά κατά την διάρκεια αναπαραγωγής.... Ούτε αητός δεν μπορεί....

Σε έναν unipivot η ρύθμιση κανονικά γίνεται με test record και με μηχανάκι (fostgate fozgometer ή clearaudio optimizer π.χ) Για ρώτα στο forum. Ισως κάποιος έχει και μπορεί να σε βοηθήσει.....

Reaction score
325
Εχεις να προτείνεις κάποιο test record για αγορά? Η κάτι από αυτά που ανέφερες. Αν είναι από ελλαδα ακόμα καλύτερα δλδ από κάποιο μαγαζί όπως το 3345rpm. Πάντως δίσκο που έχω κοιτάξει εκεί δεν έχει. Να σημπληρώσω ότι την ρύθμιση του βραχίωνα την έχω κάνει σύμφωνα με τις οδηγίες της roksan που λέει ότι πρώτα ρυθμίζουμε το αζιμούθιο και μετά βάζουμε το βαρίδι του antiskating.

Reaction score
2.248
Εχεις να προτείνεις κάποιο test record για αγορά? Η κάτι από αυτά που ανέφερες. Αν είναι από ελλαδα ακόμα καλύτερα δλδ από κάποιο μαγαζί όπως το 3345rpm. Πάντως δίσκο που έχω κοιτάξει εκεί δεν έχει. Να σημπληρώσω ότι την ρύθμιση του βραχίωνα την έχω κάνει σύμφωνα με τις οδηγίες της roksan που λέει ότι πρώτα ρυθμίζουμε το αζιμούθιο και μετά βάζουμε το βαρίδι του antiskating.
Το ίδιο λέμε....
"Η περπατημένη λέει ότι (α) θα ρυθμίσεις οπτικά το azimuth, χωρίς εφαρμογή αντιολίσθησης,"

Το hi-fi news είναι ένα ολοκληρωμένο test record. Θα το βρεις σχετικά εύκολα
http://www.vinylengine.com/hfn-002-test-lp.shtml

Reaction score
325
Θα το αγοράσω και ευχαριστώ γενικά για την χρήσιμες πληροφορίες που μου δίνεις :) Γιαυτό με τον προτάκτορα έχεις καμία παρατήρηση?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster