H επιλογη του να μενεις μονοφθαλμος

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
περα του Mcacc γιατι μεσα σε αυτό το κεφαλαιο είναι
ο 2011 και ο αχ 10 δεν ειχαν τέτοιες δυνατότητες
κανας ντενον ή μαραντζ ή ότι ναναι, λεει κατι τετοιο ?
και ποιο ηχειο θεωρείται αναφορας όταν την ισοσταθμιση την κανει μονος του ο ενισχυτης ?
Και κατι ακομα τι θα πει αναφορας ? να ανεβασω αυριο ένα γράφημα από την μετρηση του μαρκουλη να γελαμε καμμια βδομαδα με το ηχειο αναφορας
...(ο ιδιος πιστευε ότι μου ειχε αρπαξει το τουιτερ με αυτά που εβλεπε.....)

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
τωρα αν το ηχειο είναι πεταμενο λιγo πιο κει, λιγο πιο δω
εχει πλαι του τοιχο και τοιχο
ενώ το δεξι εχει τοιχο πορτα (ετσι ηταν τα δικα μου επανω)
ωραιο ηχειο αναφορας ....ειναι
το ένα θα εχει εξτρα γκειν από τον ένα τοιχο και το άλλο εξτρα γκειν από την ανοιχτη πορτα.............περα του εντασεται στο fine tuning .......οπα λαθος τα λες γιωργο
δεν μιλα για ηχειο αναφορας μιλα για reference speaker level
σωστα ? ολο ενταγμενο στο advance mcacc
άλλο πραμα ηχειο αναφορας
και άλλο σταθμη ηχείου αναφορας

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Αργύρη την ψιλοπάτησες:D
Η όλη ισοστάθμιση του MCACC γίνεται βάση του αριστερού ηχείου,ακόμα και στο full auto,για αυτό και ξεκινά από αυτό.;)

Απλά στο μάνιουαλ σου λένε ότι όταν πας χειροκίνητα θα ρυθμίσεις βάση του αριστερού γιατί στο αποτέλεσμα αυτού βασίζεται ο ενισχυτής.

κανας ντενον ή μαραντζ ή ότι ναναι, λεει κατι τετοιο ?
Εξ΄όσων ξέρω αναφοράς(δηλαδή η βάση που θα γίνει όλη η μέτρηση) είναι το ηχείο από το οποίο εκκινεί να μετρά ο ενισχυτής.Και στο Όντισι το αριστερό θυμάμαι να είναι,αλλά στείλε mail στον Κυριακάκη για επιβεβαίωση.
και ποιο ηχειο θεωρείται αναφορας όταν την ισοσταθμιση την κανει μονος του ο ενισχυτης ?
Και κατι ακομα τι θα πει αναφορας ? να ανεβασω αυριο ένα γράφημα από την μετρηση του μαρκουλη να γελαμε καμμια βδομαδα με το ηχειο αναφορας
...(ο ιδιος πιστευε ότι μου ειχε αρπαξει το τουιτερ με αυτά που εβλεπε.....)
Εδώ είναι που σε/μας έπιασε ο Κόγιας.Δεν το είπε με την έννοια του όρου που μας πάει συνήθως το μυαλό(δηλαδή κάτι κορυφαίο) αλλά το ηχείο,όποιο είναι αυτό,που θα βασίσει το έκαστο σύστημα ρύθμισης τις μετρήσεις του.

Last edited:

Reaction score
7.891
Να ρωτήσω βρε παιδιά, τι είναι ηχείο αναφοράς στάθμης; Δεν θα έπρεπε να είναι αυτό με τη χαμηλότερη στάθμη, ώστε ο ενισχυτής να έδινε 0db εκεί και να έφερνε όλα τα άλλα σε σχέση με αυτό;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Να ρωτήσω βρε παιδιά, τι είναι ηχείο αναφοράς στάθμης; Δεν θα έπρεπε να είναι αυτό με τη χαμηλότερη στάθμη, ώστε ο ενισχυτής να έδινε 0db εκεί και να έφερνε όλα τα άλλα σε σχέση με αυτό;
Αυτό είναι αλλά δεν είναι απαραίτητα αυτό με την χαμηλότερη στάθμη.Βασικά δεν υπάρχει στάθμη ως μέτρο για να συγκρίνουν.
Οι ενισχυτές πρακτικά δίνουν σήμα στο 1Khz και προσπαθούν να βγάζουν 75db ένταση με το ποτενσιόμετρο στη θέση 0 στο ηχείο που εκκινούν τη μέτρηση.Για αυτό και θα δείτε ότι κάνουν την μέτρηση και η οθόνη γράφει 0DB.Ε,μετά απλά φέρνουν και τα υπόλοιπα βάση αυτού.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.995
Bull's eye! Αλλά γιατί;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Bull's eye! Αλλά γιατί;
Kάτσε γιατί μου φαίνεται ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα.

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή:
What is 'THX Reference Level'?
Mη σας παραξενεύει το THX στον τίτλο,βάση αυτών των παραμέτρων κινούνται όλοι.

Αν κάνετε τον κόπο να το διαβάσετε(σύντομο είναι) θα δείτε ότι οι εντάσεις που απαιτούνται είναι εξωπραγματικές για έναν τυπικό οικιακό χώρο και σχετικά δύσκολο να επιτευχθούν ακόμα και σε dedicated χώρους.Μιλάμε για κτηνώδη ηχεία και ενισχυτικά προκειμένου να φτάνουν τις κορυφώσεις στις θέσεις ακρόασης.

Τι γίνεται με τους consumer ενισχυτές και ηχεία;
Εν ολίγοις θα δώσουν βατάζ τέτοιο ούτως ώστε να επιτύχουν το τυπικό ως προς την στάθμη αναφοράς,δηλαδή τα 75db,αγνοώντας όμως την μέγιστη στάθμη.Είναι ένας συμβιβασμός λόγω του οικιακού χαρακτήρα και της πλειάδας των ηχείων που κυκλοφορούν.Δεν μπορεί π.χ. η Pioneer να σου πει:πάρε τον ενισχυτή μου αυτόν αλλά για να παίξει σωστά πρέπει να πάρεις 98db ηχείο και να το βάλεις στα 3 μέτρα.Απλά έκλεισε.
Ούτε θα βγει η JBL/FOCAL/B&W να σου πει:φίλε καλά έκανες και αγόρασες τα ηχεία μου αλλά να ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να ακούσεις σε reference levels αν δεν κάτσεις στο 1 μέτρο ή δεν τους ρίξεις καμία 1000αδα watt.

Οπότε τι κάνουν;
Μια απ' όλα σαλάτα με ολίγη σάλτσα για να μπορούν να επιβιώσουν.Και αυτό δεν είναι κακό.Είναι επιχειρείν.

Υπό αυτής της απόψεως(όπως προ εξήγησα):δεν υπάρχει στάθμη αναφοράς όταν ένας ενισχυτής αρχίζει να μετρά.Επιλέγει ένα ηχείο(δεξί-κεντρικό-αριστερό δεν μας αφορά) και εφαρμόζει ισχύ ούτως ώστε να βγουν τα 75db.Bάση αυτού θα φέρει και τα υπόλοιπα προσθαφερώντας ισχύ.

Reaction score
8.905
Αν η Παναγιώταινα κάνει την θεραπεία.......
Σωκράτη..., όσον αφορά κυρίως τον ήχο και μόνο....

Επειδή ήδη συμφώνησες με τα οφέλη που προσφέρουν οι ειδήμονες σε μας με την κατασκευή προγραμμάτων σχετικά με μετρήσεις (σε ήχο και εικόνα) κλπ.... και εσύ συνεχίζεις να ασχολείσαι με ένα αστείο (με την Παναγιώταινα) που έκανα πάνω στην "δυσπιστία" σου... και μάλλον παρεξηγείς τα λογοπαίγνια / αστεία μου (μπορεί να φταίω και εγώ, ο γραπτός εν συντομία λόγος τα κάνει αυτά)...., για να ξέρω λοιπόν και πως να σου απαντήσω τα μετά των μετρήσεων και τι εννοώ ότι χρειάζεται περαιτέρω γνώση κλπ., και πως επεμβαίνουμε στα όποια μόντ που εμφανίζονται, θα ήθελα να σε ρωτήσω:
α) έχεις πάρει ποτέ μετρήσεις του χώρου σου?
β) κάτι πάνελ (πίσω από ηχεία) που είδα στον χώρο σου έχουν μπει μετά από μετρήσεις?

Last edited:

Reaction score
677
Σωκράτη..., όσον αφορά κυρίως τον ήχο και μόνο....

Επειδή ήδη συμφώνησες με τα οφέλη που προσφέρουν οι ειδήμονες σε μας με την κατασκευή προγραμμάτων σχετικά με μετρήσεις (σε ήχο και εικόνα) κλπ.... και εσύ συνεχίζεις να ασχολείσαι με ένα αστείο (με την Παναγιώταινα) που έκανα πάνω στην "δυσπιστία" σου... και μάλλον παρεξηγείς τα λογοπαίγνια / αστεία μου (μπορεί να φταίω και εγώ, ο γραπτός εν συντομία λόγος τα κάνει αυτά)...., για να ξέρω λοιπόν και πως να σου απαντήσω τα μετά των μετρήσεων και τι εννοώ ότι χρειάζεται περαιτέρω γνώση κλπ., και πως επεμβαίνουμε στα όποια μόντ που εμφανίζονται, θα ήθελα να σε ρωτήσω:
α) έχεις πάρει ποτέ μετρήσεις του χώρου σου?
β) κάτι πάνελ (πίσω από ηχεία) που είδα στον χώρο σου έχουν μπει μετά από μετρήσεις?
Έχεις δίκιο,ο γραπτός κι αποσπασματικός λόγος,τα κάνει αυτά.
Δεν συμφωνώ απλώς με τις επεμβάσεις στο χώρο,συμφωνώ και τις υποστηρίζω όσο πάει κι όσο δεν πάει.
Όμως όπως σου είπα,είμαι βασιλικότερος του βασιλέως κι επιπλέον διαβάζω πολλά κι από πολλούς που είναι πολύ πιο σοβαροί και αυστηροί από όσο μπορείς να φανταστείς.
Και διαβάζω πάρα πολλούς εύλογους προβληματισμούς για την μεθοδολογία και τον εξοπλισμό των μετρήσεων.
Και είμαι σίγουρος πως και ο κόσμος που ασχολείται τα ξέρει,απλώς διαλέγει να τα αγνοεί-προσπερνάει-περιμένει-αδιαφορεί,ο καθένας για τους λόγους του.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες,αλλά για να γίνει σωστά είναι πολύ ακριβό το σπορ.και πάλι θα υπάρχουν θεωρητικές ελλείψεις.
Και όπως ξαναείπα και σε άλλο νήμα,είμαι από κείνη την ράτσα που πιστεύει πως κάτι είτε είναι σωστό,είτε λάθος.
Ειδικά όσον αφορά επιστήμες.Το λίγο σωστό,το πολύ λάθος,το πολύ σωστό,για εμένα είναι ένα και το αυτό:λάθος.

Θα μου πεις,αυτό έχουμε,με αυτό πορευόμαστε.Κι εγώ μαζί σου σε αυτό.
Αυτό το περίπου όμως δεν θα το κάνω ούτε Ευαγγέλιο,ούτε θα το προσκυνάω.
Ειδικά όταν σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και επαγγελματικά φροντισμένων ειδικών χώρων κάτι μου φταίει.
Ή κάτι μου λείπει για να το πω πιο σωστά.

Στις ερωτήσεις σου τώρα,"ναι' και στα δύο.
Τις μετρήσεις έκανε φίλος μου αρχιτέκτονας,εκτός των πάνελς που βλέπεις,υπάρχουν και στο ταβάνι και στα πλάγια και πίσω μου.Τις έκανε με ένα πράγμα σαν μπορού και κάτι άλλο που έσκαγε καψούλια,δεν ξέρω τι ακριβώς,μας είχε διώξει εκείνη την ώρα,απ' έξω άκουγα.
Έχω τάξει να τις ανεβάσω όταν γυρίσει απ' τα ξένα.
Και για να συμπληρωθούν σωστά.έπρεπε να υπάρχουν 6 ακόμα επιδαπέδια πάνελ,σχεδόν περιμετρικά της θέσης ακρόασης+ ένας διαχύτης εκεί που είναι η TV περίπου..Έμενα αυτό δεν μου πήγαινε,με περιόριζε,είμαι λίγο της άπλας,οπότε συμβιβάστηκα,για τον διαχύτη δεν μου είπε λεπτομέρειες οπότε τον περιμένω.
Αν άκουσα διαφορές;Τεράστιες και το φαντάζεσαι υποθέτω,64 μέτρα γυμνός χώρος δεν θέλει επιστήμη για να σου πει έστω για τις ανακλάσεις,πάρτι γινόταν πριν.
Τώρα έχω μια ανεκτή,τρισδιάστατη σκηνή,πρόβλημα με χαμηλό δεν έχω (μεγάλες αποστάσεις από τοίχους και παράγωνος σαν κόρνα ο χώρος).Ίσως στα όρια του,αλλά πολύ μακριά από την θέση ακρόασης.Η έλλειψη δε του χαμηλού ήταν και ο λόγος των συγκεκριμένων ηχείων μιας που είναι λιγάκι ειδικών αποστολών και δεν έχει σχέση με χροιές κι αηδίες.

Με τα παραπάνω θέλω να σου πω πως κι εγώ στο ίδιο τριπ είμαι.
Δεν αυταπατώμαι όμως πως κάτι κάνω,ξέρω πως οι ελλείψεις είναι σοβαρότατες και πιθανόν να μας διαφεύγουν πράγματα πολύ βασικά που περιμένουν να ανακαλυφθούν ώστε να συμπληρώνουν την εικόνα.
Και φυσικά,φυσικότατα,αυτό δεν με σταματάει ούτε να απολαμβάνω τις μουσικές μου,ούτε να σταματήσω να χοροπηδάω σαν αρκούδι αν με ξεσηκώνουν (αλλού γι' αλλού από την θέση ακρόασης),ούτε να βουτάω την κιθάρα μου και να παίζω από πάνω απ' την μουσική (εδώ δεν υπάρχει γιατρός για θεραπεία,ρώτησα).
Και φυσικά,φυσικότατα,παλουκώνομαι όπως και όλοι μας και κάνω και κριτικές ακροάσεις,και την μεθοδολογία που πρέπει ακολουθώ σε αυτές με κομμάτια που έχει σιχαθεί η ψυχή μου (και γι' αυτό δεν καίω πια τα καλά μου.)

Και φυσικά,φυσικότατα,όλα αυτά είναι χόμπι,είναι για να γελάω,για να χαίρομαι,και δεν υπάρχει ζωντανή ψυχή που να με κάνει να νιώσω άσχημα ή ενοχή αν ακούω στραβά,ή λάθος.Για αυτό τα έχω σπίτι μου και όχι σε έκθεση,για να τα κουμαντάρω και να τα ακούω όπως θέλω.Και οι ανταγωνισμοί μου φαίνονται τόσο αστείοι,σαν να ανταγωνίζονται κάποιοι στο τι φαΐ τους αρέσει.(Στο ποιος το έχει πιο μεγάλο,να μην αναφερθώ καλύτερα,είναι το φαΐ των εμπόρων,δεν θα πάρω,ευχαριστώ.)
Επίσης δεν θα αναφερθώ στην κουτοπονηριά πως με λίγα μπορείς να πάρεις πολλά.Σε αυτόν τον σκατόκοσμο,ότι πληρώνεις παίρνεις,αν πιάνουν τα χέρια σου,θα πληρώσεις κάτι λιγότερο,αλλά πάλι θα πληρώσεις.Και για παράδειγμα,θα σου πω πως εδώ μέσα έχω ακούσει πολλά.
Όπως ακούγεται αυτή η γ@μημένη τάξη Α' στους δορυφόρους,δεν ακούγεται τίποτα.Αυτή είναι και η αναβάθμιση που θα ήθελα,έναν τέτοιο στα ψηλά.Αυτό είναι το γούστο μου.

Έγραψα πολλά αλλά κατάλαβα πως ήθελες να καταλάβεις το ποιον μου.
Κάπου εκεί είμαι λοιπόν.
(Κι αν καταλάβω πως χαλάμε τις καρδιές μας,θα σου πω πως έχεις και χίλια δίκια,εγώ λυπάμαι,αλλά αρνούμαι να χαλαστώ με οτιδήποτε σε ένα παιχνίδι,μιλημένα-ξηγημένα.)

Last edited:

Reaction score
7.891
Kάτσε γιατί μου φαίνεται ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα...
...
...
Υπό αυτής της απόψεως(όπως προ εξήγησα):δεν υπάρχει στάθμη αναφοράς όταν ένας ενισχυτής αρχίζει να μετρά.Επιλέγει ένα ηχείο(δεξί-κεντρικό-αριστερό δεν μας αφορά) και εφαρμόζει ισχύ ούτως ώστε να βγουν τα 75db.Bάση αυτού θα φέρει και τα υπόλοιπα προσθαφερώντας ισχύ.
Μάλλον δεν το εξήγησα σωστά. Δεν έγραψα για ηχεία με στάθμη αναφοράς THX.
Έγραψα για το ηχείο αναφοράς στάθμης. Πάνω σε αυτό να ρυθμίζεται το σύστημα. Δηλαδή σε έναν τυπικό οικιακό χώρο, μπορεί τα πίσω surrounds να απέχουν 5 μέτρα από τη θέση ακρόασης, τα πλαϊνά surround να απέχουν 1 μέτρο και το κεντρικό να απέχει 3.

Έτσι λοιπόν πρέπει ο ενισχυτής να βρει το πιο αδύνατο ηχείο. Στη περίπτωση που περιγράφω είναι τα πίσω surround και συγκεκριμένα το πίσω αριστερό ας πούμε που απέχει 5,20 μέτρα. Θα πρέπει να δώσει λοιπόν εκεί την περισσότερη ισχύ για να το φέρει στη στάθμη που επιθυμούμε (π.χ. 75dB) και λιγότερη ισχύ στα πλαϊνά για να τα φέρει στην ίδια στάθμη.
Άρα π.χ. πρέπει να έχουμε 0dB στο πίσω αριστερό και -12dB στο πλαϊνό. Και φυσικά να δίνει και το ανάλογο latency.

Όχι να διαλέγει η κάθε εταιρεία όποιο θέλει (π.χ. το εμπρός αριστερό) και να ξεκινάει να ρυθμίζει το σύστημα βάσει αυτού. Όχι κυρία μου, βάσει του δικού μου χώρου να κάνεις ρύθμιση.
Τα έχω λάθος στο μυαλό μου;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.563
Ναι. Έφτιαξες χώρο με πλάτος 2 μέτρα και μήκος 8.

Reaction score
7.891
Ναι. Έφτιαξες χώρο με πλάτος 2 μέτρα και μήκος 8.
Ελάτε τώρα βρε παιδιά, υποθετικά τα νούμερα αλλά δεν απέχουν ιδιαίτερα.
Πάρτε τα πραγματικά, χαχαχα. Εγώ έχω 3 μέτρα από κεντρικό, 1,5 μέτρο από το δεξί πλαϊνό, 3 μέτρα από το δεξί πίσω, 5 μέτρα από το αριστερό πίσω, 4,5 μέτρα από το αριστερό πλαϊνό.
Και τα ρύθμισα με βάση το πίσω αριστερό. Και παίζουν όλα σωστά. Και είναι μια χαρά καθιστικό οικογένειας.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Μάλλον δεν το εξήγησα σωστά. Δεν έγραψα για ηχεία με στάθμη αναφοράς THX.
Έγραψα για το ηχείο αναφοράς στάθμης. Πάνω σε αυτό να ρυθμίζεται το σύστημα. Δηλαδή σε έναν τυπικό οικιακό χώρο, μπορεί τα πίσω surrounds να απέχουν 5 μέτρα από τη θέση ακρόασης, τα πλαϊνά surround να απέχουν 1 μέτρο και το κεντρικό να απέχει 3.

Έτσι λοιπόν πρέπει ο ενισχυτής να βρει το πιο αδύνατο ηχείο. Στη περίπτωση που περιγράφω είναι τα πίσω surround και συγκεκριμένα το πίσω αριστερό ας πούμε που απέχει 5,20 μέτρα. Θα πρέπει να δώσει λοιπόν εκεί την περισσότερη ισχύ για να το φέρει στη στάθμη που επιθυμούμε (π.χ. 75dB) και λιγότερη ισχύ στα πλαϊνά για να τα φέρει στην ίδια στάθμη.
Άρα π.χ. πρέπει να έχουμε 0dB στο πίσω αριστερό και -12dB στο πλαϊνό. Και φυσικά να δίνει και το ανάλογο latency.

Όχι να διαλέγει η κάθε εταιρεία όποιο θέλει (π.χ. το εμπρός αριστερό) και να ξεκινάει να ρυθμίζει το σύστημα βάσει αυτού. Όχι κυρία μου, βάσει του δικού μου χώρου να κάνεις ρύθμιση.
Τα έχω λάθος στο μυαλό μου;
Όχι ακριβώς λάθος αλλά ξεχνάς μια σημαντική παράμετρο.Το κυρίως ηχητικό υλικό μιας ταινίας είναι στα 3 μπροστινά κανάλια,Αυτά θα προσπαθήσει πρώτα να φέρει σωστά ο ενισχυτής.Και θα μου πείς γιατί δεν ξεκινούν από το κεντρικό;Γιατί οι εταιρίες ξέρουν ότι συνήθως τα l-r είναι μεγαλύτερα σε όγκο και ικανότητα παραγωγής συχνοτήτων άρα έχουν περισσότερα δεδομένα για την μέτρηση(τουλάχιστον η pioneer που μετράει και με sweep εκτός από τόνο 1Khz).

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
τελικα μια χαρα παει το ασχετο θεμα ε???
Εντάξει μωρέ,απορίες να λύνονται.Για αυτό δεν είμαστε εδω;

Υ.Γ.Βλέπεις να έχει καμία σχέση το πως ξεκίνησε με το πως συνεχίζει στις τελευταίες 2 σελίδες;

Reaction score
29.542
Εγω να απαντησω στον Γιαννο ότι αν φτασει τα ορια του τριμ ο ενισχυτης και πρεπει να δωσει περισσοτερα η λιγοτερα db από το max σε καποιο ηχειο βγαζει μυνημα . Τουλάχιστον αυτό κανει ο δικος μου , και όχι μονο , από οσο ξερω.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv