Κληρωση ενισχυτη DIY ....

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Το μηχανημα επιστρεφει στα χερια μας αποψε θα μεινει για εναν τυπικο ελεγχο μεχρι αυριο το μεσημερι μαζι μας και ειναι διαθεσιμο για τον επομενο νομιζω o Spynet που θα πρεπει να μας στειλει καποιο ΠΜ να κανονισουμε παραδοση η παραλαβη απο τον χωρο μας

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

nima

Banned
Reaction score
618
Sakis Petropoulos diy amplifier
(short) review
by nima
Παρουσίαση
Ο ενισχυτής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και με χαμηλό φωτισμό το μπλε φως τραβάει το μάτι. Είναι μεσαίου μεγέθους περίπου 7-7,5 κιλά και το μπροστινό plexigalss θυμίζει electrocompaniet και δίνει έναν αέρα κομψότητας στην εμφάνιση του.

Κατασκευή
Μετασχηματιστής: 200VA, θα προτιμούσα έναν 350VA ή επειδή η σχεδίαση είναι dual mono 2 X 250VA. Επίσης λόγω του ηχητικού χαρακτήρα του ενισχυτή ίσως η χρήση τοροειδή να ήταν προτιμότερη. Πυκνωτές: Κανένα σχόλιο, επαρκείς. Ποτενσιόμετρο: τυπικό αλλά με καλή αίσθηση, βέβαια είναι βοηθητικό γιατί πρόκειται για τελικό, αν όμως δουλέψει σαν ολοκληρωμένος κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση του με καλύτερο. Συνδέσεις: Ένα ζεύγος rca, σαν τελικός αρκεί σαν ολοκληρωμένος χρειάζονται και άλλα. DC offset: Μετρήθηκε και οι τιμές που πήρα ήταν περίπου 50mV στο ένα κανάλι και 100mV στο άλλο. Γενικά: Η τροποποιήσεις στο αρχικό κύκλωμα και οι περαιτέρω εργασίες κρίνονται εξαιρετικές και αυτό αντικατοπτρίζεται στον ήχο, επίσης υπάρχει ελεύθερος χώρος εσωτερικά που μπορεί να φανεί χρήσιμος στην περίπτωση μελλοντικών βελτιώσεων/αναβαθμίσεων. Ο ενισχυτής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του είναι αθόρυβος και δεν ζεσταίνεται κάτι που δείχνει την ποιοτική δουλειά που έχει γίνει.

Όσο αφορά το κοστολόγιο ακόμα και στην περίπτωση της αλλαγής του ΜΣ θα παραμείνει χαμηλό, κάτω από τα 500 ευρώ. Έχουμε δηλαδή έναν best buy amplifier με εξαιρετικό value for money!

Σύστημα αναφοράς
Επειδή είναι diy ενισχυτής σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να οδηγήσει diy ηχεία, έτσι συνδέθηκε σε ένα ζευγάρι full range δαπέδου με 2 12'' woofer, το ένα παθητικό, midrange & tweeter θόλου, 93 db & 8 Ohm σταθερά. Για cd player χρησιμοποιήθηκε το Marantz CD 10 (http://www.dutchaudioclassics.nl/marantz_cd10_cdplayer/) παλιό αλλά κορυφαίο (ειδικά σαν transport) με ήχο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Marantz, ισορροπημένο και με "αναλογικό" ήχο. Ενισχυτής αναφοράς ο Audiolab 8000a 1ης γενιάς με ισορροπημένο και ουδέτερο ήχο και προενισχυτής ο Rotel RC 850. Καλώδια interconnect τα DNM Reson και ηχείων τα AudioQuest Type 4.

Ακουστική εκτίμηση

Σαν ολοκληρωμένος θυμίζει λαμπάτο ενισχυτή με περιορισμούς στα άκρα των συχνοτήτων. Δεν διαθέτει το βαθύ και στακάτο χαμηλό του ενισχυτή αναφοράς αλλά αυτό δεν θα φανεί σε μικρά ηχεία, οι μεσαίες συχνότητες είναι περισσότερο ζεστές κάτι το οποίο δεν είναι σωστό αλλά κάνει την ακρόαση πιο ευχάριστη, οι υψηλές συχνότητες τέλος είναι λιγότερο περιγραφικές. Η στερεοφωνική εικόνα και το βάθος σκηνής είναι σωστά και ευδιάκριτα.

Σαν τελικός με προενισχυτή τον Rotel διατηρεί τον ίδιο ηχητικό χαρακτήρα αλλά αποκτά περισσότερο σώμα σε όλες τις συχνότητες και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Γενικά εντύπωση μου έκανε ότι παίζει καλύτερα με τις audiophile εγγραφές από ότι με τις απλές κάτι το οποίο είναι χαρακτηριστικό των ακριβών υλοποιήσεων, οι φθηνές συσκευές συνήθως ωραιοποιούν τις απλές και δεν "αποκαλύπτουν" τις καλές. Κάτι άλλο σημαντικό ειδικά για μικρούς χώρους είναι ότι δεν είναι προβολικός.

Συμπέρασμα
Ο ενισχυτής είναι μία "μεταμόρφωση" ενός παλιού απλού kit το οποίο αναβαθμίστηκε και μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός καλού συστήματος ειδικά σαν τελικός και προσφέρει με μικρό κόστος κατασκευής δυσανάλογα καλό ήχο.

Τα συγχαρητήρια μου στον Σάκη τόσο για την κατασκευή του
όσο και για την άψογη διαδικασία μέσω της οποίας πήρα τον ενισχυτή για ακρόαση,
Νίκος.

Last edited:

Reaction score
8.905
Ακουστική εκτίμηση
Σαν ολοκληρωμένος θυμίζει λαμπάτο ενισχυτή
Δηλαδή.....
με περιορισμούς στα άκρα των συχνοτήτων.
Δεν διαθέτει το βαθύ και στακάτο χαμηλό......
οι μεσαίες συχνότητες είναι περισσότερο ζεστές κάτι το οποίο δεν είναι σωστό αλλά κάνει την ακρόαση πιο ευχάριστη,
οι υψηλές συχνότητες τέλος είναι λιγότερο περιγραφικές.
Νικολάκη στο τέλος σε βλέπω να αγοράζεις κανέναν ψηφιακό....:whistling: και μετά να σε βρίζουν οι "άλλοι".... :prankster: :gotcha:

Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Ενημερωθηκα απο τον φιλο μας spy net οτι θα ειναι εκτος για ΣΚ οποτε οποιος εχει σειρα να μου στειλει πμ

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

nima

Banned
Reaction score
618
Δηλαδή.....
Νικολάκη στο τέλος σε βλέπω να αγοράζεις κανέναν ψηφιακό....:whistling: και μετά να σε βρίζουν οι "άλλοι".... :prankster: :gotcha:
Λες; συμφορά που με βρήκε.. :headbang:
Πωλούνται λαμπάτοι κλπ ενισχυτές (όχι class D)

Ωραίο review πολύ καταπιστικο μπράβο Nick.
:hi:

Last edited:

Reaction score
752
.........................
Φυσικα για οσους δεν το εχουν καταλαβει παμε με σκοπο την καταρριψη ενος ακομα μυθου οτι μονο τα ακριβα μηχανημα μπορουν να παιξουν καλα και πεποιηθηση μου ειναι αυτοι που θα το ακουσουν να μεινουν με τις καλυτερες εντυπωσεις απο ενα μηχανημα κατασκευσμενο τοσο απλα και τοσο φτηνα .
..........................
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Τελικά καταρρίφθηκε ο μύθος ?

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Παρολο οτι ειναι μαλλον νωρις ακομα θα ελεγα οτι οι πρωτες αξιολογησεις μαλλον λενε ναι ... ας αφησουμε ομως το πραγμα να εξελιχθει και βλεπουμε απο την αλλη Θεοδοση γιατι δεν βαζεις και την δικη σου αποψη ?

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
3.511
δεν διαθέτει το βαθύ και στακάτο χαμηλό του ενισχυτή αναφοράς (Audiolab 8000a) ?

Reaction score
1.788
Oπως μας λεει και ο Σακης [και μπραβο του] ο συγκεκριμενος ενισχυτης εχει υποστει καποιες βελτιωσεις στα σημεια [χαμηλο κοστος] .

Το συγκεκριμενο κιτ που ολοι οι πιτσιρικαδες ετρεχαν να το φτιαξουν ειχε και πολλα λαθη απο την αρχικη σχεδιαση που ο Σακης ως γνωστης τα ειδε και τον βελτιωσε.

Αν τωρα σε επιπεδο αναλυσης δεν μπορεσε να τσακισει τον audiolab [Αγγλικη σχολη] ειναι κατι που εχει να κανει κυριως με την αρχικη σχεδιαση αλλα και το κοστος που επρεπε να συγκρατηθει σε χαμηλο επιπεδο.

Εντελως αναφορικα ενας καλοσχεδιασμενος λαμπατος με ταπεινους hammond μετασχηματιστες εξοδου τον ενισχυτη που ειχες Νικο ως αναφορα τον εστειλε για τσαι σε ολα τα επιπεδα!!!

Δεν θα σχολιασω καν η λαμπατη methexi με κτ-120 τι εκανε , και κανει σε εναν naim αυτη την περιοδο. Ο κατοχος της methexi ειναι και μελος του site . [αυτα περι λαμπατων ακρων]

τωρα ποιοι ειναι οι [αλλοι] δεν τους γνωριζω.

Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
g.KAR ..Θα ομολογησω οτι και εμενα μου προξενησε καποια απορια αυτο αλλα μην ξεχναμε οτι κατω απο τις καταληλες συνθηκες πηγες , ηχειο χωρος , συγκεκριμενο μουσικο θεμα κλπ κλπ ο καθε ενας μπορει να πιστευει η να ακουει μια πλευρα του 8000 Α που εμεις δεν εχουμε ακουσει ...

Με την μακρυα εμπειρια που εχω με τους 8000Α ακομα και οταν ειναι επισκευασμενοι και αναβαθμισμενοι θα ελεγα οτι η παραπανω περιγραφη μαλλον δεν κολλαει .

ΤΣΠ δεν εχω παρα να σεβαστω την αποψη του ακροατη .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
@ VALVE AUDIO ACOUSTICS

Επειδη η επαφη μου με τα γυαλινα πραγματακια που αναβουν ειναι εξαιρετικα περιορισμενη θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σε καποιον που προφανως εχει περισσοτερες γνωσεις στο θεμα απο εμενα :

Παρολο οτι ειμαι 48 η αγαπημενη μου μουσικη ειναι η soulful house που σημαινει οτι μιλαμε για ελαφρια beat, φωνητικα ανδρικα γυναικεια αλλα και back up vocals , μαλλον πλουσια θεματα , επιρεασμους απο soul funk disco ηλεκτρονικα θεματα , γεματα πραγματα , μπολικα κρουστα και ευρος απο πραγματικους μουσικους εως τελειως ηλεκτρονικα πραγματα .

Το ερωτημα ειναι η συγκριση που ειπες μεταξυ του Χ λαμπατου και του audiolab ισχυει και σε τετοια ειδη μουσικης ? η ισχυει οταν το μουσικο θεμα ειναι ενα πιανο και μια φωνη ?.

Στην πραξη παντως απο οσο και να εχουμε προσπαθησει ελαχιστα τρανσιστορικα σε ταξη Α η μοσφετ σε ταξη Α ειχαν την ικανοτητα να αποδωσουν απολυτα σωστα τοσο πολυπλοκα μουσικα θεματα Αναρωτιεμαι λοιπον το ιδιο ερωτημα για εναν καλο λαμπατο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
1.788
Aγαπητε Σακη οπως πολυ καλα γνωριζεις το κυριοτερο σε ολες τις σχολες ενισχυσης ειναι το φορτιο που καλειται να οδηγησει ο χ ενισχυτης.

Η δοκιμη ειχε γινει στο σπιτι μου με το ηχειο μου .Προκειται ενα 4μω ηχειο με σταθερη εμπεδηση σε ολο το φασμα.
Το γνωστο ARCOS στην diy κοινωτητα.

Ο λαμπατος το οδηγησε απο την ταπα των 4ωμ και δεν παρουσιασε κανενα προβλημα σε κανενα ειδος μουσικης!
Η ισχυ του ηταν και λιγοτερη απο τον audiolab. 2x50.

Οι διαφορες ηταν κυριως στον ραφινατο ηχο που μπορει να δωσει μια καλοσχεδιασμενη λυχνια και με ενα χαμηλο σαν να εσπαγε στα ποδια σου ενα κοματι γρανιτης!!

Σε ροκιες ο παλμος ηταν απιστευτος και ποτε δεν ηλεκτριζε το ακουσμα!! Τα ανωτερα ακρα μεταξενια και εκει που επρεπε να ειναι!

Στον αντιποδα ο Αγγλος ηταν μουντος .

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Εχω την εντυπωση οτι το ερωτημα μου δεν εχει απαντηθει ( διακριτικα παντα ) Μου δινεται η εντυπωση οτι η απαντηση σου ειναι μια ευγενικη , διακριτικη υπεκφυγη ... Κανω λαθος ?;)

Reaction score
8.905
καλο θα ηταν να εξηγησεις ποιοι ειναι παντως .
Να εξηγήσω τι....? Ένα αστείο η ένα λογοπαίγνιο που δεν έχει καμία σημασία....:o

Διερωτώμαι, εντέλει ποιος έχει δίκιο.... Ο Nima (με τα σχόλιά του) η οι "άλλοι"....? :laugh:

Reaction score
1.788
Εχω την εντυπωση οτι το ερωτημα μου δεν εχει απαντηθει ( διακριτικα παντα ) Μου δινεται η εντυπωση οτι η απαντηση σου ειναι μια ευγενικη , διακριτικη υπεκφυγη ... Κανω λαθος ?;)
Σακη, σου απαντησα! Δεν αποφευγω τιποτα. Ο λαμπατος αμα εχει ενα φορτιο στα μετρα του δεν θα εχει θεμα.

Τωρα για περισσοτερα ρωτα τον Ανδρεα, ξερεις! [naim]

Να εξηγήσω τι....? Ένα αστείο η ένα λογοπαίγνιο που δεν έχει καμία σημασία....:o

ok .....

oλα στη σχαρα.......

με την υπογραφη της γνωστης ορνιθας του Αριστοφανη ;)

Last edited by a moderator:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Οκ ..τωρα το εχω καλυτερα Η απαντηση ειναι οτι εαν το φορτιο ειναι ανετο και ευκολο σημαινει οτι ενα πολυπλοκο θεμα μπορει να αποδωθει εξισου καλα ... Οκ σε καποια φαση θα το δω ( το κραταω στο μυαλο μου ) και θα επανελθω .

Ευχαριστω πολυ
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Με την απουσια του spy Net ο επομενος νομιζω ειναι ο Γιαννης Μαρκου ... Αν και δεν με εχει καλεσει μεχρι στιγμης οποτε εαν καποιος αλλος θελει γραφει εδω ....

Ειμαστε και αυριο ανοιχτα Σαββατο στην περιπτωση της τελευταιας στιγμης

Φιλικα
Σακης

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.922
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv