Νέοι AV Receivers Yamaha 2014

Reaction score
228
Το crossover αφορά τα ohm;
Όχι, η ερώτηση δεν έχει να κάνει με τα Ohm. Το crossover είναι η συχνότητα αποκοπής. Σήμα κάτω από τη συχνότητα αυτή οδηγείται στο sub και δεν αναπαράγεται από τα ηχεία εφόσον έχουν δηλωθεί small.

I

iMAX 3D

Guest
Εγώ έχω τον Yamaha V-3900 με 4 ohm ΚΑΙ τα 5 ηχεία (Jamo D6). Άλλαξα τη ρύθμιση στον ενισχυτή στα 6 ohm και τα ηχεία ακούγονται πιο χαμηλά σε ένταση και "ξεψυχισμένα". Έβαλα και πάλι την επιλογή στα 8 ohm. Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;

Last edited by a moderator:

Reaction score
2.482
Εγώ έχω τον Yamaha V-3900 με 4 ohm ΚΑΙ τα 5 ηχεία (Jamo D6). Άλλαξα τη ρύθμιση στον ενισχυτή στα 6 ohm και τα ηχεία ακούγονται πιο χαμηλά σε ένταση και "ξεψυχισμένα". Έβαλα και πάλι την επιλογή στα 8 ohm. Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
Από ό,τι έχω διαβάσει όχι. Μάλιστα προτείνουν πάντα να το έχουμε στα 8 ohm ανεξαρτήτως το τι είναι ονομαστικα το ηχείο

Reaction score
29.559
Και βέβαια ακούγονται ξεψυχισμένα , αφού ο διακόπτης κομπλάρει άλλο τύλιγμα του μετ/στή με χαμηλότερη τάση , ως εκ τούτου και χαμηλότερη ισχύ. Ομως αν ακούς πολύ δυνατά δλδ, τσίτα και για πολλή ώρα , υπάρχει πιθανότητα να κλείσει ο ενισχυτής απο θερμική προστασία. Αυξημένη θερμότητα στην ψύκτρα ή στις ψύκτρες των ημιαγωγών ισχύος. Αυτός είναι και ό λόγος ύπαρξης του διακόπτη.
Να καλύψουν τα νώτα τους οι κατασκευαστές.

I

iMAX 3D

Guest
Και βέβαια ακούγονται ξεψυχισμένα , αφού ο διακόπτης κομπλάρει άλλο τύλιγμα του μετ/στή με χαμηλότερη τάση , ως εκ τούτου και χαμηλότερη ισχύ. Ομως αν ακούς πολύ δυνατά δλδ, τσίτα και για πολλή ώρα , υπάρχει πιθανότητα να κλείσει ο ενισχυτής απο θερμική προστασία. Αυξημένη θερμότητα στην ψύκτρα ή στις ψύκτρες των ημιαγωγών ισχύος. Αυτός είναι και ό λόγος ύπαρξης του διακόπτη.
Να καλύψουν τα νώτα τους οι κατασκευαστές.
Δηλαδή, για να παίξουν τα συγκεκριμένα ηχεία δυνατά και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους τί πρέπει να κάνω; Να αλλάξω ενισχυτή; Αν ρυθμίσω τον ενισχυτή στα 6 ohm και ανεβάσω περισσότερο την ένταση δε θα έχω δυνατό ήχο χωρίς να επιβαρύνεται και να κινδυνεύει ο ενισχυτής;

Last edited by a moderator:

Reaction score
29.559
Αν βάλεις τον διακόπτη στα 6ohms, η ισχύς του ενισχυτή θα είναι μικρότερη. Ασε τον διακόπτη στα 8ohms μόνο πρόσεχε , μήπως ανεβάζει θερμοκρασία ο ενισχυτής. Δεν θα γίνει κάτι αν υπερθερμανθεί μια φορά, το πολύ πολύ να κλείσει απο θερμική προστασία και να περιμένεις να κρυώσει. Αυτό θα είναι βέβαια το σπάσιμο νεύρων , να περιμένεις να κρυώσει.

Reaction score
2.482
Δηλαδή, για να παίξουν τα συγκεκριμένα ηχεία δυνατά και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους τί πρέπει να κάνω; Να αλλάξω ενισχυτή; Αν ρυθμίσω τον ενισχυτή στα 6 ohm και ανεβάσω περισσότερο την ένταση δε θα έχω δυνατό ήχο χωρίς να επιβαρύνεται και να κινδυνεύει ο ενισχυτής;
Μπορείς να προσθέσεις τελικό ενισχυτη αν δείς ότι δεν "τραβάνε" τα ηχεία. Υποθέτω όμως ότι έχεις sub και έχεις βάλει crossover γυρω στα 80hZ. Αυτο ανακουφίζει τον ενισχυτή μιας και αναλαμβάνει το sub την ενισχυση των χαμηλών συχνοτήτων, οποτε θεωρώ πως δεν συντρέχει λόγος ουδεμίας ανησυχίας.

I

iMAX 3D

Guest
Μπορείς να προσθέσεις τελικό ενισχυτη αν δείς ότι δεν "τραβάνε" τα ηχεία. Υποθέτω όμως ότι έχεις sub και έχεις βάλει crossover γυρω στα 80hZ. Αυτο ανακουφίζει τον ενισχυτή μιας και αναλαμβάνει το sub την ενισχυση των χαμηλών συχνοτήτων, οποτε θεωρώ πως δεν συντρέχει λόγος ουδεμίας ανησυχίας.
Τα ηχεία των 4 ohm αποδίδουν πολύ καλά και δυνατά στα 8 ohm του ενισχυτή, ο οποίος ζεσταίνεται αρκετά, είναι η αλήθεια! Την έντασή του την έχω στα -30 db. Woofer υπάρχει, αλλά δεν έχει ρύθμιση crossover και δυστυχώς ούτε ο ενισχυτής έχει ρύθμιση crossover του woofer! Όλα τα ηχεία τα έχω δηλώσει ως small και το crossover στo 80.

I

iMAX 3D

Guest
Αν βάλεις τον διακόπτη στα 6ohms, η ισχύς του ενισχυτή θα είναι μικρότερη. Ασε τον διακόπτη στα 8ohms μόνο πρόσεχε , μήπως ανεβάζει θερμοκρασία ο ενισχυτής. Δεν θα γίνει κάτι αν υπερθερμανθεί μια φορά, το πολύ πολύ να κλείσει απο θερμική προστασία και να περιμένεις να κρυώσει. Αυτό θα είναι βέβαια το σπάσιμο νεύρων , να περιμένεις να κρυώσει.
Όταν λέμε ότι καίγεται ο ενισχυτής τί ακριβώς μπορεί να κάψει; Οτιδήποτε; Είναι δυνατόν να επισκευαστεί ή είναι για πέταμα;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Τα ηχεία των 4 ohm αποδίδουν πολύ καλά και δυνατά στα 8 ohm του ενισχυτή, ο οποίος ζεσταίνεται αρκετά, είναι η αλήθεια!.
O ενισχυτής αερίζεται επαρκώς ή είναι χωμένος σε κανά ράφι;

I

iMAX 3D

Guest
Μεγαλύτερης διατομής καλώδια, παίζουν ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα, την ποιότητα και την ισχύ των ηχείων; Έχω αφήσει τις γραμμές από την προγούμενη σειρά της Logitech Z5500. Πολύ λεπτά και φθηνά καλώδια.

Reaction score
15.469
Όταν λέμε ότι καίγεται ο ενισχυτής τί ακριβώς μπορεί να κάψει; Οτιδήποτε; Είναι δυνατόν να επισκευαστεί ή είναι για πέταμα;
εδω θα βρεις μερικες ιδεες για να μην ξεροψηνεται ο ενισχυτης σου

Reaction score
228
Δοκιμή του 2040 στο soundandvision.
http://www.soundandvision.com/content/yamaha-aventage-rx-a2040-av-receiver-review
Καλά τα πήγε ( όπως ήταν αναμενόμενο) αλλά μου προκαλεί εντύπωση η τεράστια πτώση της ισχύος στη μετρηση και με τα 5 κανάλια. Είπαμε να πέφτει η ισχύς αλλά όχι και έτσι: από τα 170 watt στα 47 :o

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.589
Δοκιμή του 2040 στο soundandvision.
http://www.soundandvision.com/content/yamaha-aventage-rx-a2040-av-receiver-review
Καλά τα πήγε ( όπως ήταν αναμενόμενο) αλλά μου προκαλεί εντύπωση η τεράστια πτώση της ισχύος στη μετρηση και με τα 5 κανάλια. Είπαμε να πέφτει η ισχύς αλλά όχι και έτσι: από τα 170 watt στα 47 :o
Ακόμα κι ο ταπεινός Pioneer VSX-1124 του 1/3 της τιμής μετράει καλύτερα σε ισχύ στα 5 και 7 κανάλια...
http://www.soundandvision.com/content/pioneer-vsx-1124-av-receiver-test-bench

Για να μην πω για τον εισαγωγικό 821 του 2011 των $330
http://www.soundandvision.com/content/pioneer-vsx-821-av-receiver-ht-labs-measures

Last edited:

Reaction score
29.559
Δυστυχώς , αυτή είναι η τυπική συμπεριφορά των περισότερων ,αν όχι όλων των avr. Ακόμα και ακριβά μηχανήματα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν απο αυτή την μ@λ@κισμένη σχεδίαση , του σινεματζίδικου ήχου.
Λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση ελάχιστα , αλλά ευτυχώς υπήρξαν. DENON AVC-1 , A11, AVC-A1HD. PIONEER SUSANO , PIONEER VSX A-5, A-10, YAMAHA DSP-A1 , A2, 3090, ONKYO 906 , ίσως καί κάποιοι άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα.
Ομως η συντριπτική πλειοψηφία των avr's ήταν-είναι, τώρα πλέον για κλάματα. Ακόμα και μερικοί τελικοί δεν έχουν ξεφύγει από τη φάκα. Ετσι είναι παιδιά , γι'αυτό και λέμε , ότι τα cineματζίδικα μηχανήματα συνήθως δεν κάνουν για σοβαρό δικάναλο. Φυσικά οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Reaction score
29.559
Κάτι ακόμα, οι μετρήσεις , όταν γίνονται σωστά , και όχι με σκοπό να θάψουν το μηχάνημα , αποδεικνύουν ότι τα περισσότερα μηχανήματα , χάνουν στο τροφοδοτικό . 170watts με ένα κανάλι , 42watts με επτά κανάλια. Ρίξτε τους επάνω μερικά αναίσθητα ηχεία να δείτε πως θα κωλόσουν , οι φοβεροί αυτοί avr's. Αν είχε φροντίσει όμως ο κατασκευαστής , να τα εξοπλίσει με έναν μεγαλύτερο μετ/στη , και όχι έναν μικρό , θα πέταγαν. Βέβαια τότε δεν θα είχε το μηχάνημα τιμή πώλησης 700-900e, αλλά 1300ε.
Αυτό βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Κάτι ακόμα για τις μετρήσεις. Βλέπουμε μετρήσεις παραμόρφωσης στα 8 ohms και στα 4ohms. Συνήθως στα 4 ohms οι παραμορφώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες , δλδ , από το 0,1% που μετριέται συνήθως το μηχάνημα στα 8ohms , γίνονται 1% στα 4 Ohms , απλά και μόνο για να δείξουν μεγαλύτερη ισχύ. Μέγα λάθος , και το γνωρίζουν οι εταιρίες αυτό αλλά κάνουν τον κινέζο.
Γενικά μιλώντας , αν δεν πληρώσεις ισχύ δεν παίρνεις. Όταν λέω ισχύ φυσικά εννοώ αυτή που πηγάζει από τον νόμο του ohm.
P=V*I, P=I*I*R, V=I*R κλπ.

Reaction score
29.559
Για μηχάνημα τάξης ΑΒ, δεν νοείται κατανάλωση ρεύματος μικρότερη από την συνολικά αποδιδόμενη ισχύ.
Ενας ενισχυτής 7χ110wrms, είναι αδύνατο να καταναλώνει 660watts και να αποδίδει ταυτόχρονα 110wrms σε κάθε ηχείο.
Η θεωρία λέει , 7χ110=770 + 30w περίπου η προενίσχυση , =800watts στα 8ohms στην ξεφτίλα. Χωρίς κανένα περιθώριο για 4ωμα ηχεία. Αν βάλουμε στην εξίσωση και 4ωμα ηχεία τότε αλλάζει άρδην το πράμα.
Για να δώσει ο ενισχυτής την ίδια ισχύ σε 4ohms θα χρειαστεί να αποδώσει το διπλό ρεύμα σε αμπέρς. Από τον νόμο του Ohm .
P=v*i -> P=I*I*R
100w=10v*10a, 8ohms, 100w=5v*20a 4ohms, αφού u=i*r άρα ι=v/r , δλδ στο 4ωμο ηχείο έχουμε διπλασιασμό ρεύματος για να παραχθεί η ίδια ισχύς , ενώ ταυτόχρονα η τάση πέφτει στο μισό.
Αν τώρα θέλουμε , να διπλασιάζει την ισχύ του ο ενισχυτής στα 4ohms , πράγμα λογικό αλλά όχι πάντα εύκολα πραγματοποιήσιμο , θα πρέπει να έχει τροφοδοτικό που να μπορεί να του παρέχει τετραπλάσια ισχύ. Στα 4ohms , η γενικά σε κάθε υποδιπλασιασμό του φορτίου , για να διπλασιασθεί η ισχύς πρέπει το ρεύμα να τετραπλασιασθεί . 200w=10v*20a. Όλα αυτά με την προυπόθεση ότι η τάση παραμένει σταθερή και δεν βυθίζεται.
Αρα αν έχουμε έναν ενισχυτή που ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 200W/4OHMS, είναι εύκολα αντιληπτό , ότι θα πρέπει να καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ , από αυτήν που θα κατανάλωνε , για φορτίο 8ohms, δλδ 1600watts για το προηγούμενο παράδειγμα.
Ε! δεν έχω δεί και πολλούς ενισχυτές να κάνουν κάτι τέτοιο . Οι περισσότεροι σήμερα καταναλώνουν 500-600w και υποτίθεται ότι αποδίδουν τα άντερά τους. Ακόμα και class d να είναι , δεν βγαίνει με τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές.

Reaction score
766
Αρα αν έχουμε έναν ενισχυτή που ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 200W/4OHMS, είναι εύκολα αντιληπτό , ότι θα πρέπει να καταναλώνει τετραπλάσια ισχύ , από αυτήν που θα κατανάλωνε , για φορτίο 8ohms, δλδ 1600watts για το προηγούμενο παράδειγμα.
Ε! δεν έχω δεί και πολλούς ενισχυτές να κάνουν κάτι τέτοιο . Οι περισσότεροι σήμερα καταναλώνουν 500-600w και υποτίθεται ότι αποδίδουν τα άντερά τους. Ακόμα και class d να είναι , δεν βγαίνει με τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές.
και γω συμφωνω οτι ολοι οι av ειναι για σαλονατα συστηματα με σχετικα ευκολα ηχεια...

ο parasound a51 που ειχα, για 5 καναλια οδηγουμενα ταυτοχρονα ηθελε τα παρακατω watt

Power Requirement Standby: 25 Watts
Full Power into 4Ω: 3000 Watts

η παπατζα που μας πουλανε οτι οι συγχρονοι av διαθετουν εκατονταδες watt και μαλιστα τα δινουν σε 7 ή 9 καναλια οδηγουμενα ταυτοχρονα, ειναι τοσο τρανταχτη που τους κοιτας και απορεις :o ...

εγω θα πω και το αλλο ομως...

το να ζηταω πολλα watt, δλδ θερια ενισχυτικα σε σεταπ σαλονιου (διαμερισμα κλπ) με σχετικα νορμαλ ηχεια, και χωρο εντελως αφροντιστο, σημαινει οτι δεν κοιταζω τι πραγματικα εχω αναγκη, αλλα τελικα ειναι θεμα "ποιος την εχει μεγαλυτερη" (εε την ισχυ εννοω;))

παντα μιλαμε για σινεμα...οχι για stereo καταστασεις

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης