Βραχίονας, αυτος ο αγνωστος.

Reaction score
114
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα για τους βραχίονες των πικαπ.

Α. Πια είναι τα στάνταρτ μήκη που υπάρχουν, η η κάθε εταιρεία βγάζει το δικό της ανάλογα με το πλατό που θα το τοποθετήσει ?

Β. Υπάρχουν στάνταρτ βάσεις στους βραχίονες και εννοώ το σημείο στήριξης με το σασί του πικάπ.

γ. Το σημείο που θα τοποθετηθεί ο Βραχίονας πως ορίζεται ? προφανώς πρόκειται για ένα σημείο πάνω σε έναν νοητό ομόκεντρο κύκλο με το πλατό, αλλά το μήκος της ακτίνας που θα καθορίσει το σημείο πως υπολογίζεται

Reaction score
2.248
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα για τους βραχίονες των πικαπ.

Α. Πια είναι τα στάνταρτ μήκη που υπάρχουν, η η κάθε εταιρεία βγάζει το δικό της ανάλογα με το πλατό που θα το τοποθετήσει ?

Β. Υπάρχουν στάνταρτ βάσεις στους βραχίονες και εννοώ το σημείο στήριξης με το σασί του πικάπ.

γ. Το σημείο που θα τοποθετηθεί ο Βραχίονας πως ορίζεται ? προφανώς πρόκειται για ένα σημείο πάνω σε έναν νοητό ομόκεντρο κύκλο με το πλατό, αλλά το μήκος της ακτίνας που θα καθορίσει το σημείο πως υπολογίζεται
Α. από 8,6 ίντζες έως 12 ίντζες. Η κάθε εταιρία έχει διαφορετικά μήκη ανάλογα με το πλατό, αυτό όμως δεν αποκλείει την τοποθέτηση ενός διαφορετικού μήκους βραχίονα σε διαφορετική απόσταση από το κέντρο περιστροφής του πλατό

Β. Το armboard δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Παρόλο που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να κατασκευαστεί

Γ. Το σημείο ονομάζεται pivot και η απόστασή του από το κέντρο περιστροφής του δίσκου (spindle) είναι συγκεκριμένη με απόκλιση mm σε συνάρτηση με α. την υπερκρέμαση (overhang) και β. την γωνία εκτροπής (off-set) προκειμένου να δημιουργηθούν τα απαραίτητα σημεία μηδενισμού (null points) κατά την ανάγνωση του δίσκου για την μικρότερη δυνατή παραμόρφωση λόγο του γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης.

Η απόσταση ονομάζεται mounting distance ή distance pivot to spindle και είναι spec του βραχίωνα.
Ότι βοήθεια θες είμαστε εδώ.

Reaction score
114
GeoVaz σε ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις ησουν οσο αναλυτικος χρειαζοταν ωστε να μη χαθω με το καλημερα αλλα και για δικη σου ατυχια να καταφερεις να δημιουργησεις αλλο ενα σετ ερωτησεων :).

Δυο μονο.

τα διαφορετικα μηκη βριαχιωνων φανταζομαι εχουν υπερ και κατα , μπορεις να μου αναφερεις επιγραμματικα τα καλυτερα και τα χειροτερα σημεια των μικροτερων και των μεγαλυτερων σε μηκος.

Αν το mounting distance ειναι ενα μεγεθος ακτινας στα specs του καθε βραχιωνα το κανει ευκολο.
Αλλα τι γινεται με την καθετη γωνια αναγνωσης. Ιδιος βραχιονας στην ιδια θεση παντα αλλα τη μια φορα με ενα πλατο υψους 3 εκατοστων και την αλλη με 6 εκατοστα. Παιζει καποιο ρολο αυτο που περιγραφω στην επιλογη του πλατο;.

Reaction score
2.248
Σε γενικές γραμμές, το υπέρ σε έναν 12αρι βραχίωνα είναι η μικρότερη παραμόρφωση λόγω του μικρότερου γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης, με κατά την μεγαλύτερη αδράνεια και ενεργό βάρος.
Το ακριβώς αντίστροφο για έναν 9αρι με κατά την μεγαλύτερη παραμόρφωση λόγο γωνιακού σφάλματος ανάγνωσης και υπέρ την μικρότερη αδράνεια και ενεργό βάρος.
Το κατά των 12αριδων ως αφορά την αδράνεια και ενεργό βάρος, μερικές εταιρίες το διορθώνουν με διάφορες τεχνικές και υλικά, που τους καθιστούν αρκετά ακριβούς, αλλά και καλύτερους.

Μεγαλύτερη σημασία έχει να κινηθείς βάση του παρακάτω πίνακα για την επιλογή ενός βραχίoνα σχεδιασμού 1Α ιδανικού για 33αρια

Πρόσεχε μην μπερδευτείς με τις κόκκινες γραμμές, Είναι παράδειγμα βραχίονα κατηγορίας 1C

Τώρα για την ιδανική VTA που λες, ο βραχίονας πρέπει να είναι πάντα παράλληλος με το πλατό. Oi περισσότεροι βραχίονες έχουν ρύθμιση καθ΄ύψους που κάνει εύκολο τον παραλληλισμό τους.
Τώρα για τα 6cm και παραπάνω ίσως χρειαστείς και spacers πάνω από το armboard

Reaction score
34
Α. από 8,6 ίντζες έως 12 ίντζες. Η κάθε εταιρία έχει διαφορετικά μήκη ανάλογα με το πλατό, αυτό όμως δεν αποκλείει την τοποθέτηση ενός διαφορετικού μήκους βραχίονα σε διαφορετική απόσταση από το κέντρο περιστροφής του πλατό.
Να προσθέσω ότι υπήρχαν και 16" βραχίονες.

Reaction score
114
Ωραια, σας ευχαριστω για τις πληροφοριες, σκεφτομαι να ξεκινησω την κατασκευη ενος πικαπ, για αυτο και λανθασμενα ισως
ξεκινησα το θεμα στο DIY audio. Οποτε αν καταλαβα καλα, το πρωτο συστατικο ειναι να αποφασισω το βραχιονα, αφου αυτος
θα καθορισει και ολα τα υπολοιπα μεγεθη. απο το μεγεθος του plinth μεχρι και το υψος του πλατο.

Reaction score
2.248
Ενδιαφέρον :thumbsup:
Εάν πρόκειται για DΙΥ κατασκευή, μία ματιά στους βραχίονες παράλληλης μετατόπισης θα ήταν καλή.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ωραια, σας ευχαριστω για τις πληροφοριες, σκεφτομαι να ξεκινησω την κατασκευη ενος πικαπ, για αυτο και λανθασμενα ισως
ξεκινησα το θεμα στο DIY audio. Οποτε αν καταλαβα καλα, το πρωτο συστατικο ειναι να αποφασισω το βραχιονα, αφου αυτος
θα καθορισει και ολα τα υπολοιπα μεγεθη. απο το μεγεθος του plinth μεχρι και το υψος του πλατο.
Να σου πω πως πριν μερικά χρόνια που έφτιαξα ένα δικό μου βραχίονα έκανα μια μελέτη, συγκρίνοντας το μήκος βάση του σφάλματος ανάγνωσης.
Εκεί που έχει νόημα να πας είναι πάνω από τις 11 ίντσες και μέχρι τις 15.
Από εκεί και πάνω οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.

Reaction score
114
Ειναι ακριβοι οι παραλληλης μετατοπισης, και νομιζω οτι σαν project μπορει και να μη μου βγει οποτε η επενδυση εμπεριεχει ρισκο :) ελεγα να κινηθω σε μια πιο φθηνη και δοκιμασμενη λυση για να πειραματιστω χωρις να κλαιω μετα. Παντος ειναι γοητευτικη η ιδεα σου παρολα αυτα, εχεις κατι να προτεινεις ετσι εγκυκλοπαιδικα?

PeterMeni Οταν λες εφτιαξες εννοεις σχεδιασες η εφτιαξες θα με ενδιαφερε να δω τα σχεδια σου ? πραγματι και συμφωνα με το διαγραμμα που εστειλε GeoVaz φενετε καθαρα αυτο που λες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
PeterMeni Οταν λες εφτιαξες εννοεις σχεδιασες η εφτιαξες θα με ενδιαφερε να δω τα σχεδια σου ? πραγματι και συμφωνα με το διαγραμμα που εστειλε GeoVaz φενετε καθαρα αυτο που λες.
Τον βραχίονα τον σχεδίασα και κατασκεύασα κάποια λίγα τμήματα του. Τα περισσότερα κομμάτια κατασκευάστηκαν από φίλο μου μηχανουργό. Η ιστορία αυτή έγινε πριν 8 χρόνια και παρέδωσα τα σχέδια στο φίλο μου, χωρίς να τα ζητήσω πίσω.
Είναι της αρχής μονού σημείου στήριξης (Uni Pivot). Κάπου έχω φωτογραφίες των τμημάτων του.

Reaction score
1.173
Όσο αφορά την κατασκευή σου δες και εδώ να πάρεις μια ιδέα.
Πρόσεξε και τα καπάκια της wella.:D
Έχει κάνει τα πάντα εκτός από τον κινητήρα.

Reaction score
114
Ναι πολυ καλος o τυπος!!! σε λιγο που θα ανοιξω το θεμα στο diy θα δεις πως θα χρησιμοποιησω τη βαση ενος παλιου βραστηρα νερου για να φτιαξω το κελυφος του μοτερ :). Eχω ολα τα υλικα που χρειαζομαι να ξεκινησω, σημερα κατεληξα και στο σχεδιο, βρηκα ενα connoisseur bd1 kit, κρατησα πλατο, μοτερ, ρουλεμαν και τον τρομερο διακοπτη on off.

Reaction score
1.173
Ναι πολυ καλος o τυπος!!! σε λιγο που θα ανοιξω το θεμα στο diy θα δεις πως θα χρησιμοποιησω τη βαση ενος παλιου βραστηρα νερου για να φτιαξω το κελυφος του μοτερ :). Eχω ολα τα υλικα που χρειαζομαι να ξεκινησω, σημερα κατεληξα και στο σχεδιο, βρηκα ενα connoisseur bd1 kit, κρατησα πλατο, μοτερ, ρουλεμαν και τον τρομερο διακοπτη on off.
Καλό ξεκίνημα λοιπόν.:)

Reaction score
114
petermeni υπαρχει περιπτωση να ο ιδιος μηχανουργος αν ασχολειται ακομη ο ανθρωπος να μπορεσει να φτιαξξει ενα καινουργιο pulley απο μεταλο? αν θελεις μπορεις με pm να μου δωσεις περισσοτερες λεπτομεριες, αν καποιος αλλος φιλος γνωριζει κατι αντιστοιχο καθε βοηθεια δεκτη.

Θα παρακαλουσα καποιον απο τους διαχειριστες να μεταφερει το θεμα στο diy audio.

Ευχαριστώ πολυ.

Reaction score
114
Και μια φωτο για τις πρωτες παρατηρησεις, δεν εχει βιδωθει τιποτα ακομη αλλα νομιζω οτι καπως ετσι θα ειναι, να πω μονο οτι το πλατο θα γινει υποπλατο γιατι ειναι 26cm και θελω ιδανικα να βαλω απο επανω ενα δευτερο παλτο ακριλικο 30cm.

Attachments

Reaction score
2.248
Και μια φωτο για τις πρωτες παρατηρησεις, δεν εχει βιδωθει τιποτα ακομη αλλα νομιζω οτι καπως ετσι θα ειναι, να πω μονο οτι το πλατο θα γινει υποπλατο γιατι ειναι 26cm και θελω ιδανικα να βαλω απο επανω ενα δευτερο παλτο ακριλικο 30cm.
Πριν προχωρήσεις όπως λες, με το ακρυλικό πάνω από το αλουμινένιο, να έχεις στο μυαλό σου ότι θα αυξήσεις τις τριβές στο ρουλεμάν του πηγαδιού, το όποιο δεν είναι κατασκευασμένο για το βάρος που θες να του προσθέσεις, με ακουστό αποτέλεσμα (rumble)
Για τον ίδιο λόγο ίσως χρειαστείς και κάποιο άλλο μοτεράκι υψηλότερης ροπής.

PS Σε πλατό μεγάλης μάζας έχουμε DC servo motors. Θεωρώ απίθανο ένα AC synchronous motor χαμηλής ροπής να γυρίσει σωστά το πλατό σου όπως θες να το κατασκευάσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
petermeni υπαρχει περιπτωση να ο ιδιος μηχανουργος αν ασχολειται ακομη ο ανθρωπος να μπορεσει να φτιαξξει ενα καινουργιο pulley απο μεταλο? αν θελεις μπορεις με pm να μου δωσεις περισσοτερες λεπτομεριες, αν καποιος αλλος φιλος γνωριζει κατι αντιστοιχο καθε βοηθεια δεκτη.

Θα παρακαλουσα καποιον απο τους διαχειριστες να μεταφερει το θεμα στο diy audio.

Ευχαριστώ πολυ.
Δυστυχώς έχει αλλάξει αντικείμενο και μου έχουν λείψει οι εξαιρετικές κατασκευές του!

Reaction score
114
Πριν προχωρήσεις όπως λες, με το ακρυλικό πάνω από το αλουμινένιο, να έχεις στο μυαλό σου ότι θα αυξήσεις τις τριβές στο ρουλεμάν του πηγαδιού, το όποιο δεν είναι κατασκευασμένο για το βάρος που θες να του προσθέσεις, με ακουστό αποτέλεσμα (rumble)
Για τον ίδιο λόγο ίσως χρειαστείς και κάποιο άλλο μοτεράκι υψηλότερης ροπής.

PS Σε πλατό μεγάλης μάζας έχουμε DC servo motors. Θεωρώ απίθανο ένα AC synchronous motor χαμηλής ροπής να γυρίσει σωστά το πλατό σου όπως θες να το κατασκευάσεις.
Λεω να το δοκιμασω γιατι το βαρος που θα προσθεσω δεν θα ειναι μεγαλο, ακρυλικο 1 εκατοστο παχος, και βλεπω στην πορεια πως παει. σιγουρα θα χρειαστω μηχανουργο για τρυπες καθετες κλπ, οποτε ισως να μπορεσει να μου φτιαξει ενα νεο πηγαδι, τωρα για το μοτερ παλι θα δοκιμασω το ac που εχω, εχω και ενα dc με ελεγχο στροφων απο ενα αλλο παλιο πικαπ, και στην τελικη πριν αγορασω κατι ετοιμο, αφου εχω τα υλικα ισως να δοκιμασω αυτο http://www.altmann.haan.de/turntable/ δες τι εχει κανει με το μοτερ.

Reaction score
114
Δυστυχώς έχει αλλάξει αντικείμενο και μου έχουν λείψει οι εξαιρετικές κατασκευές του!
Κριμα, αλλο ενα επαγγελμα εξαφανιζεται, και αξιολογοι επαγγελματιες μαζι του. Αν καποιος αλλος φιλος γνωριζει κατι ας στειλει PM.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.518
Νεότερο μέλος
papaevagelouv