Μοτέρ έξω από το σασί του Project...

Reaction score
100
Ουπς!!! Έχεις δίκιο τώρα το είδα. Ζητώ συγνώμη και από τον Πέτρο, για την επιμονή μου. Επειδή το δικό μου το μοτέρ το έχω πακτώσει στη βάση, δεν μπορώ να δω τι γράφει από κάτω και γι'αυτό παρέπεμψα στη φωτό από το σάιτ.

Reaction score
100
Από ένα ψάξιμο που έκανα στο σάιτ της project, είδα ότι από τα μοντέλα με τον ιμάντα στο πλατό, το essential και το RPM 9,1 έχουν το ίδιο μοτέρ με το xpression και φαντάζομαι θα γυρνάνε στις ίδιες στροφές. Οπότε αν βάλω στο δικό μου μοτέρ, ένα από τα δύο pulley και αν η διάμετρος των πλατό είναι ίδια, φαντάζομαι να είμαι εντάξει με τις στροφές.
Βέβαια η πιο ολοκληρωμένη λύση θα ήταν να πάρω το μοτέρ με την βάση από το RPM 9,1 αλλά βγαίνει στα 285 ευρώ...
Αύριο θα επικοινωνήσω με τον Ορφέα, μπας και βρούμε κάποια λύση.

Reaction score
100
Άσχετο, αλλά ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ ότι ο Audiolab 8000A με τα μικρά 12 ATC, μπορούσαν να κατέβουν τόσο χαμηλά. Σε μερικά κομμάτια το μπάσο, το νιώθεις κάπως στο στομάχι και παραμένει σφικτό.
Αυτά...:p

Reaction score
11.765
Αν το μοτέρ σου ήταν DC, θα μπορούσες με αλλαγή στη τάση να ρυθμίσεις τις στροφές. (Και σε συνδιασμό με ένα μεγαλύτερο ράουλο, όχι κατ' ανάγκη ακριβούς διαμέτρου).

Reaction score
100
Ενδιαφέρον! Και πως γίνετε αυτή η αλλαγή της τάσης; Ρωτάω γιατί υπάρχει το μοτέρ από το Elemental, που είναι 15V/500mA DC. Φαντάζομαι αλλαγή τάσης δεν μπορούμε να πετύχουμε με εναλλασόμενο ρεύμα ε;

Reaction score
1.391
Αν το μοτέρ σου ήταν DC, θα μπορούσες με αλλαγή στη τάση να ρυθμίσεις τις στροφές. (Και σε συνδιασμό με ένα μεγαλύτερο ράουλο, όχι κατ' ανάγκη ακριβούς διαμέτρου).
τι ειναι αυτο που μπορει να ρυθμίσει τις στροφές σε ενα dc?
τα μοτερ δεν υπαρχουν σε στοκ στο παρααπανω σαιτ παντως...

Reaction score
100
τι ειναι αυτο που μπορει να ρυθμίσει τις στροφές σε ενα dc?
τα μοτερ δεν υπαρχουν σε στοκ στο παρααπανω σαιτ παντως...
Υπάρχουν ορισμένα εδώ: http://www.analogueseduction.net/search/for/-/in/0/brand/92/page/1/ και στέλνει και ελλάδα, ενώ το άλλο είναι μόνο για αγγλία. Φαντάζομαι ότι ο Ορφέας, θα μπορεί να φέρει κάποιο, αν παραγγείλει κανείς...με το ανάλογο κόστος βέβαια.

Reaction score
11.765
Έχουν διαφορετική κατασκευή τα καρβουνάκια μέσα σε ένα μοτέρ AC από ότι σε ένα DC.
Στο AC δεν μπορείς να ρυθμίσεις με αλλαγή τάσης τις στροφές. Οι στροφές εξαρτώνται από τη συχνότητα του εναλλασόμενου ρέυματος. Στα DC μια αλλαγή της τάσης επιφέρει αλλαγή στις στροφές.

Reaction score
100
Μάλιστα. Οπότε το επόμενο ερώτημα είναι, ποιο από τα δύο κρατά πιο σταθερά τις στροφές; AC or DC?

Reaction score
29.631
Και τα δύο κάνουν , και τα δύο μπορούν να έχουν ακρίβεια περιστροφής . Απλώς κοιτάζεις τα specs του κάθε τύπου και καταλήγεις.

Reaction score
100
Πάντως η Michell άλλαξε το μοτέρ στο GyroSE, από AC σε DC, και το δίνει σαν αναβάθμιση.

Reaction score
2.248
Πολύ καλή ιδέα και ουσιαστική αναβάθμιση.

Θα ήθελα μόνο να επισημάνω 2 πραγματάκια που θα σε βοηθήσουν

Δεύτερο κομμάτι ιμάντα, κολλημένο πάνω από τον πρώτο...και επιτέλους το στροβοσκόπιο ήρθε στα ίσια του!!! (1)
Ώρα λοιπόν για το test record και παλμογράφο! Στο Track για τη ρύθμιση των στροφών, λέει πως πρέπει στον παλμογράφο να είναι ακριβώς 3.150 Hz, για τις 33 στροφές. (2)
Σε μένα έδειχνε 3.1600 περίπου, δηλ. λίγο πιο γρήγορα. Άρχιζα και έπαιζα με την απόσταση του μοτέρ από το πλατό, ώσπου κάποια στιγμή το έφερα στα 3.150, με ελάχιστες αποκλίσεις, από 3.148 μέχρι 3.152 Hz. Ξέρω πως δεν είναι το σωστό να ρυθμίζεις τις στροφές παίζοντας με την απόσταση του μοτέρ, ειδικά όταν έχεις νήμα και όχι ιμάντα. Αλλά μη έχοντας μικρορυθμιστή στροφών, δεν είχα άλλη επιλογή.
Μένεις στο (1) με τον παλμό των 50hz που δείχνει σωστά. Εάν θες μεγαλύτερη ακρίβεια τότε θες παλμό στα 300hz και αντίστοιχο strobe disk.
Τα στανταρτς είναι
33.33 +1.5% = 33.83 rpm
33.33 - 1% = 32.99 rpm
Variation min +/- 2% = 0.66 rpm

Με βάση την ανωτέρω συνθήκη, ο τόνος των 3150 Hz (DIN 45545) πρέπει να μην μετρηθεί από τον παλμογράφο σου
κάτω από 3134 Hz (-0,5%)
πάνω από 3165 Hz (+0,5%) και
Variation min 0,2% = 6Hz (σήμερα μία καλή συνεδρία είναι κάτω του 0,06% = 2Hz)

Φυσικά και δεν θα έχεις πρόβλημα με τα παραπάνω. Απλά θέλω να τονίσω τον ορθό τρόπο ελέγχου και την διαφορά/σχέση accourancy και frequency deviation.

Λοιπόν, αφού μου βγήκαν τα μάτια με το μπλέξιμο της κλωστής...είμαστε και σε ηλικία που αρχίζει η πρεσβυωπία...χαχα. Κατάφερα από το ίδιο καρούλι να την κάνω 4χ. Μάλλον είναι βαμβακερή. Σαν πρώτη εντύπωση δείχνει σίγουρα να έχει μεγαλύτερες αντοχές από πριν.
Την ώρα που ξεκίνησα να φτιάχνω την κλωστή, άφησα στη μέση το Lute concertos and trios του Vivaldi, από μια κόπια made in Hungary του 1978.
Με μια πρώτη ακρόαση, έχει μια ανοιχτοσύνη η σκηνή, θα δω και στη συνέχεια... Τώρα πως αλλάζει τον ήχο μια απλή κλωστή...αυτό είναι άλλο θέμα...:idk:
Αυτό που άλλαξε είναι ο συντελεστής τριβής της εφαπτομένης επιφάνειας pulley/belt (αύξηση), με αποτέλεσμα να μειωθεί η ολίσθηση, με αποτέλεσμα το μικρότερο frequency deviation (που είμαστε από την φύση μας περισσότερο ευαίσθητοι) :)

Νομίζω ότι από το μοτεράκι σου δεν μπορείς να πάρεις τίποτε παραπάνω.
Το project speedbox που θα πάρεις είναι AC power supply στα 16V για τα ac synchronous μοτεράκια της project, οπότε μάλλον είσαι δεσμευμένος. Εάν έχεις σκοπό να προχωρήσεις σε DC μοτεράκι, τότε δεν σου κάνει το speedbox

Καλές δοκιμές !!!!

Reaction score
100
Αγαπητέ GeoVaz, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις επισημάνσεις σου!

Αυτό με τα τους παλμούς στα 50 και στα 300Hz, δεν το έπιασα και πολύ...
Τι εννοείς "Με βάση την ανωτέρω συνθήκη, ο τόνος των 3150 Hz (DIN 45545) πρέπει να μην μετρηθεί από τον παλμογράφο σου";
Τα dc μοτέρ φαντάζομαι δεν έχουν ανάγκη από speedbox ε;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.922
Members
38.519
Νεότερο μέλος