Ποια 300Β να επιλέξω?

Reaction score
1.019
εγω μεσα ειμαι,η πλακα ειναι οτι εχω κανει αγορα και απο τον Αρη και απο τον Γιωργο!

Reaction score
596
Προς τους nicog72,XAKOU,AriPetro
Κυριοι, σας προσκαλω ,μετα το Πασχα,σε ακροαση στον χωρο μου,με θεμα 300β και καταλληλα ηχεια
Ενισχυτικα σετ προ(L-1500) --τελικωνA 5000N ALLNIC 300B PSE
ΗΧΕΙΑ 1. ΑLTECLANSING 9842-8D(97DB-8 OM-HORN WITH 12"' WOOFER,μονιτορ αμερικανικης σχολης(1986)--170 λιτρα
2. HARBETH HL4(86 DB-8 OM-TWITTER 1"' KAI WOOFER 8"' AUDAX,μονιτορ αγγλικης σχολης (1986)--120 λιτρα
ΠΗΓΕΣ Αρχεια pcm ,dsd,hires from h/d macbook pro-audionirvana-Dac BLACK DRAGON(AUDIOBYTE-ROCKNA) kai transport
PIONEER LX-58
Χωρος ακροασης 15 τμ
Εχουμε δυο εναλλακτικες με μονιτορ της εποχης τους,σε διδρομες σχεδιασεις με σταθερη εμπεδηση8 0μ,10 ντιμπι διαφορα ευαισθησιας
σε 8ιντση και 12ιντση υλοποιηση,αμερικανικης και αγγλικης τεχνοτροπιας και διαφορετικων λιτρων καμπινας
Στην διαθεση σας για λεπτομερειες
Ειμαι σιγουρος οτι θα βγουν χρησιμα συμπερασματα
Ευχαριστω για την προσκληση -Καλη ανασταση σε ολους!

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Αγαπητοί φίλοι ο λόγος ύπαρξης ενός forum είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ώστε οι λιγότερο γνωστικοί να γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας/γνώσης και οι ίδιοι με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση σε εκείνους που την χρειάζονται.

Αισθάνομαι τυχερός γιατί σήμερα ο αγαπητός φίλος Γιώργος (BLUES) με φιλοξένησε στον ζεστό χώρο ακροασής του (ο οποίος χωροταξικά δεν διαφέρει και πολύ απο τον δικό μου) και προσπάθησε να μου εξηγήσει ορισμένα πράγματα που αφορούν στην φιλοσοφία της Μονοτελούς Τριοδικής Ενίσχυσης (Single Ended Triode). Η ακρόαση διήρκεσε περίπου 1.5 ώρα, άκουσα γνώριμη μουσική απο τα εξαιρετικά ενισχυτικά του Γιώργου και δοκιμάσαμε δυο διαφορετικές 300Β, την Full Music και την Electro-Harmonix.

Δεν ήξερα τι να περιμένω, απλά πίστευα οτι ΔΕΝ θα υπήρχαν τεράστιες διαφορές ηχητικά μεταξύ των δύο λυχνιών. Οφείλω όμως να ομολογήσω οτι οι διαφορές ήταν εμφανέστατες και εν τέλει νομίζω οτι δεν έχει να κάνει με σωστό ή λάθος αλλά με το ποιά μουσική ακούει και σε ποιά διάθεση βρίσκεται ο καθένας. Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι "λαμπάκιδες" έχουν πολλές και διαφορετικές λάμπες. Ανάλογα με τη διάθεση τους και την μουσική που θέλουν να ακούσουν επιλέγουν την αντίστοιχη λυχνία.

Η εμπειρία του Γιώργου και η βοήθεια του ήταν/είναι πολύτιμη. Όπως και να έχει θα ξανασυναντηθώ με τον Γιώργο, βλέπετε έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς και θα με περάσει απο εξετάσεις, εγώ απλά ελπίζω να μην χρειαστεί και ο κηδεμόνας μου.;)

Προς το παρόν Γιώργο (BLUES), ευχαριστώ.:hi::drinks:

BLUES

TV
Reaction score
995
Αγαπητοί φίλοι ο λόγος ύπαρξης ενός forum είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ώστε οι λιγότερο γνωστικοί να γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας/γνώσης και οι ίδιοι με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση σε εκείνους που την χρειάζονται.

Αισθάνομαι τυχερός γιατί σήμερα ο αγαπητός φίλος Γιώργος (BLUES) με φιλοξένησε στον ζεστό χώρο ακροασής του (ο οποίος χωροταξικά δεν διαφέρει και πολύ απο τον δικό μου) και προσπάθησε να μου εξηγήσει ορισμένα πράγματα που αφορούν στην φιλοσοφία της Μονοτελούς Τριοδικής Ενίσχυσης (Single Ended Triode). Η ακρόαση διήρκεσε περίπου 1.5 ώρα, άκουσα γνώριμη μουσική απο τα εξαιρετικά ενισχυτικά του Γιώργου και δοκιμάσαμε δυο διαφορετικές 300Β, την Full Music και την Electro-Harmonix.

Δεν ήξερα τι να περιμένω, απλά πίστευα οτι ΔΕΝ θα υπήρχαν τεράστιες διαφορές ηχητικά μεταξύ των δύο λυχνιών. Οφείλω όμως να ομολογήσω οτι οι διαφορές ήταν εμφανέστατες και εν τέλει νομίζω οτι δεν έχει να κάνει με σωστό ή λάθος αλλά με το ποιά μουσική ακούει και σε ποιά διάθεση βρίσκεται ο καθένας. Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι "λαμπάκιδες" έχουν πολλές και διαφορετικές λάμπες. Ανάλογα με τη διάθεση τους και την μουσική που θέλουν να ακούσουν επιλέγουν την αντίστοιχη λυχνία.

Η εμπειρία του Γιώργου και η βοήθεια του ήταν/είναι πολύτιμη. Όπως και να έχει θα ξανασυναντηθώ με τον Γιώργο, βλέπετε έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς και θα με περάσει απο εξετάσεις, εγώ απλά ελπίζω να μην χρειαστεί και ο κηδεμόνας μου.;)

Προς το παρόν Γιώργο (BLUES), ευχαριστώ.:hi::drinks:
Eγω,Ευχαριστω,φιλτατε Αρη,για την δια ζωσης παρουσια σου,και σορρυ για την καθυστερημενη τοποθετηση
Η διαφορετικη ανα χρηση μουσικων ειδων,επιλογη λαμπας,εφοσον εχουμε εκπαιδευτει (ακουστικα)οδηγει με την σωστη προσεγγιση
στο ζητουμενο της ηχητικης μας νιρβανας
Η χρηση λαμπτηρων ,χωρις τα καταλληλα ηχητικα και τεχνικα χαρακτηριστικα,οδηγει σε απογοητευση και αιμορραγια οικονομικη
Αυτο ομως σε καμμια περιπτωση δεν υποβαθμιζει το fine tuning μεσω της χρησης νος λαμπτηρων,ειδικα στο κομματι της προενισχυσης,αλλα και σε αρκετες περιπτωσεις και στο τελικο σταδιο της εξοδου
Στην δικια μας περιπτωση χρησιμοποιηθηκαν προς συγκριση σε ματσαρισμενες τετραδες η ΕΗ300Β και η Fullmusic 300b/n mesh plate/ballon shape αξιας λιανικης 140ε και 700 ε αντιστοιχα(το ζευγαρι)
Παρολά αυτα χρειαστηκε και χειροκινητη διαμορφωση του μπιας,που εγινε γρηγορα και ευκολα
Επιλεχθηκαν 4 ηχογραφησεις της Μελοντυ Καρντο,που γνωριζε πολυ καλα ο Αρης σε αυλο 44,1 16 μπιτ,με πηγη το μακ και το αουντιο νιρβανα και Ντακ το Black Dragon(audiobyte-ROCKNA) με το ψηφιακο φιλτρο ενεργοποιημενο και σταθερη την ενταση κατα την διαρκεια αναπαραγωγης
Το υπολοιπο συστημα σταθερο με το σετ προ τελικων της Αλλνικ και ηχεια τα Αλτεκ λανσινγκ 9842-8β
Τ ο αποτελεσμα της ακροασης περιεγραψε αυθεντικα ο Αρης,η ουσια και ο σκοπος των ΑΒ ακροασεων για οτιδηποτε μας ενδιαφερει για συγκριση ειναι παντα να αλλαζει μια μονο παραμετρος,και ειδικα στα ψηφιακα (ντακ) ιδια εξοδος προς αποφυγη λανθασμενων εντυπωσεων
Θα ακολουθησει και αλλη ακροαση με τους καλεσμενους που δεν τα καταφεραν την Τριτη
Αν δεν μπορει καποιος να πληρωσει το τετραπλασιο κοστος αποκτησης.δεν χρειαζετε στεναχωρια
Μια χαρα αποτυπωνετε το μουσικο συναισθημα στην αναπαραγωγη,με ελλειψεις λιγοτερες του 20%
Υπαρχει λαμπα που να ειναι πληρης(στακατο μπασο-τιμπρο-μικρο και μακρο δυναμικα ᾱερινη μεσαια ασυμπιεστα μεσο υψηλα)?
Οχι,απλα υπαρχουν υλοποιησεις που αναλογα με το μουσικο προγραμμα καλυπτουν ενα μεγαλο μερος των χαρακτηριστικων

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις επεξηγήσεις και τις πληροφορίες, η βοήθεια σου είναι πολύτιμη.

Όπως προείπα, αυτή η φιλοσοφία (SET) μουσικής αναπαραγωγής είναι αχαρτογράφητη περιοχή για μένα.
Πάντα λοιπόν με εξίταρε η ιδέα να δοκιμάσω κάτι πάνω σε αυτόν τον τομέα, εξάλλου εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε που λέμε στα παιδία μας "δοκίμασε το πρώτα και αν δεν σ'αρέσει μην το φάς".
Αύτο λοιπόν κάνω και εγώ, δοκιμάζω κάτι καινούργιο (για μένα) και μένει να αποδειχθεί αν θα με "κερδίσει" ή 'οχι. Ίδωμεν...

Θα ήθελα να τονίσω πως είμαι της άποψης πως αν κάνεις το καλό με κάποιο τρόπο αυτό θα σου επιστραφεί.
Νιώθω λοιπόν τυχερός γιατί ευγενέστατα μέλη του φόρουμ ανταποκρίθηκαν και έτσι έχω στα χέρια μου προς δοκιμή ένα ζευγάρι Electro-Harmonix 300Β, ένα ζευγάρι Psvane, ένα ζευγάρι JJ και τέλος ένα ζευγάρι Genalex-Gold Lion. Επιπροσθέτως μου εδώθησαν προς δοκιμή δύο ζευγάρια 6SL7, ένα Ken-Rad και ένα ζευγάρι Sovtek.
Δεν θα αναφέρω τα ονόματα των μελών επειδή δεν γνωρίζω αν θέλουν, ΟΜΩΣ θέλω να τους ευχαριστήσω απο καρδιάς.

Λογικά το Σαββατοκύριακο θα βρώ το χρόνο να κάνω τις δοκιμές μου.
Θα ποστάρω τις σκέψεις μου απο τις δοκιμές.

BLUES

TV
Reaction score
995
Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις επεξηγήσεις και τις πληροφορίες, η βοήθεια σου είναι πολύτιμη.

Όπως προείπα, αυτή η φιλοσοφία (SET) μουσικής αναπαραγωγής είναι αχαρτογράφητη περιοχή για μένα.
Πάντα λοιπόν με εξίταρε η ιδέα να δοκιμάσω κάτι πάνω σε αυτόν τον τομέα, εξάλλου εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε που λέμε στα παιδία μας "δοκίμασε το πρώτα και αν δεν σ'αρέσει μην το φάς".
Αύτο λοιπόν κάνω και εγώ, δοκιμάζω κάτι καινούργιο (για μένα) και μένει να αποδειχθεί αν θα με "κερδίσει" ή 'οχι. Ίδωμεν...

Θα ήθελα να τονίσω πως είμαι της άποψης πως αν κάνεις το καλό με κάποιο τρόπο αυτό θα σου επιστραφεί.
Νιώθω λοιπόν τυχερός γιατί ευγενέστατα μέλη του φόρουμ ανταποκρίθηκαν και έτσι έχω στα χέρια μου προς δοκιμή ένα ζευγάρι Electro-Harmonix 300Β, ένα ζευγάρι Psvane, ένα ζευγάρι JJ και τέλος ένα ζευγάρι Genalex-Gold Lion. Επιπροσθέτως μου εδώθησαν προς δοκιμή δύο ζευγάρια 6SL7, ένα Ken-Rad και ένα ζευγάρι Sovtek.
Δεν θα αναφέρω τα ονόματα των μελών επειδή δεν γνωρίζω αν θέλουν, ΟΜΩΣ θέλω να τους ευχαριστήσω απο καρδιάς.

Λογικά το Σαββατοκύριακο θα βρώ το χρόνο να κάνω τις δοκιμές μου.
Θα ποστάρω τις σκέψεις μου απο τις δοκιμές.
Οδηγια προς νεο ναυτηλομενο---ενα βημα καθε φορα και σταθερη ενταση----εκ των ουκ ανευ,για σωστη ηχητικη αποτιμηση
Αρη εισαι επαρκης απο δειγματα 300β στην εισαγωγικη κατηγορια
Αν εβρησκες και κανα δυο 6σλ7(σιλβανια η φοολ μιουσικ)θα ητο ντουπερ
Ξεκινας πρωτα με τις προενισχυτριες,ακολουθοντας τον βασικο κανονα,επισης στην ακροαση των 300β κρατησε σημειωσεις,διοτι ως
γνωστον η ακουστικη μνημη ειναι πολυ θεωρητικη προσεγγιση
Ετσι στο τελος των δοκιμων,για το δικου σου συστημα,θα εχεις το καλιτερο ματσαρισμα προενισχησης και τελικου σταδιου,αλλα και ενα ασφαλη οδηγο,περα απο τα γουστα σου,για οποιον ενδιαφερομενο αντλησει πληροφοριες απο το ποστ,για μια μελλοντικα ασφαλη αγορα.

Reaction score
1.788
Καλησπερα κυριοι και χρονια πολλα.
Θα πω και την δικη μου γνωμη πανω στην επιλογη λυχνιων.
Σαφως και η καθε φιρμα λυχνιας εχει διαφορετικο ηχο, αλλα δεν σημαινει παντα οτι αγοραζοντας την σουπερ ντουπερ φιρμα θα παρουμε και τα μεγιστα! Ειδικα σε τετοια μηχανακια. Παιζουν και αλλα πολλα ρολο . Σιγουρο χαρτι ειναι οι western electric αλλα δυστυχως το κοστος μεγαλο.
Μπορει ο κατασκευαστης να εχει [κουρδισει] το μηχανακι με jj και να σκοτωνει!! Η την οποια φιρμα!
Προσφατα ακουσα καλοφτιαγμενο μηχανακι με 300b [ιδοκατασκευη] με πολυ καλα σιδερα [ μετασχηματιστες εξοδου] με Κινεζικες λυχνιες και σκοτωνε!!!
Διπλα σε αυτο ακουσαμε και αλλο ενα μηχανακι [επωνημο] με σουπερ ντουπερ 300b και δεν...
Η γνωμη μου ειναι οτι αν εχει ενας φιλος να σας δανσει λυχνιες πριν γινει καποια αγορα ειναι οτι καλυτερο.

BLUES

TV
Reaction score
995
ΛΙγα τεχνικα ακομη
Με καθε αλλαγη λαμπτηρα κλεινουμε τον ενισχυτη
Τοποθετουμε τους λαμπτηρες απο την βαση και οχι απο το στελεχος γιαλι,για την αποφυγη εγκαυματος
Τα πιν της 300β δεν ειναι ιδια,πανε ανα δυο μεγαλα και μικρα,με μια μονο σωστη θεση τοποθετησης
Στην σωστη θεση τοποθετησης δεν θα φαινεται ο λογοτυπος των λαμπτηρων απαραιτητα
Ιδανικο θα ητο οι 300β να ειναι burned(μερικες θελουν πανω απο 300 ωρες να αναδειξουν ολα τα χαρακτηριστικα(JJ--EH ka )
Καλες ακροασεις

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
...Η γνωμη μου ειναι οτι αν εχει ενας φιλος να σας δανσει λυχνιες πριν γινει καποια αγορα ειναι οτι καλυτερο.
Ναί έχετε δίκιο και ευτυχώς βρέθηκαν κάποιοι καλοι φίλοι που μου δανείσαν κάποιες προς δοκιμή. Τους είμαι υπόχρεος.:hi::thumbsup:

Reaction score
1.788
να αυμπληρωσω κατι ακομα .Αν ο ενισχυτης πολωνεται με αρνητικη ταση, και οχι με αυτοπολωση πρεπει να ρυθμιζουμε πρωτα το bias στην μικροτερη τιμη ρευματος και μετα να βαζουμε τις καινουριες λυχνιες . Μετα σταδιακα ανεβαζουμε το ρευμα εκει που οριζει ο κατασκευαστης.

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
να αυμπληρωσω κατι ακομα .Αν ο ενισχυτης πολωνεται με αρνητικη ταση, και οχι με αυτοπολωση πρεπει να ρυθμιζουμε πρωτα το bias στην μικροτερη τιμη ρευματος και μετα να βαζουμε τις καινουριες λυχνιες . Μετα σταδιακα ανεβαζουμε το ρευμα εκει που οριζει ο κατασκευαστης.
Τώρα με έστειλες αδιάβαστο...:idk:
Οι μονομπλόκ Αχιλλέας των αδερφών Τσακιρίδη που έχω εγώ είναι αυτοι με τα ξύλινα πλαϊνά και ΔΕΝ υπάρχει πουθενά οπή με κάποιο pot ωστε με κάποιο κατσαβίδι να ρυθμίσω εγώ το bias.
Αυτό τί σημαίνει? Είναι autobias?:idk:

Reaction score
1.788
λογικα ειναι πολωμενοι απο καθοδο [αυτοπολωση] και δεν χρειαζεται. Καλου κακου κανε μια ερωτηση μηπως και εχει εσωτερικα καποιο τριμμερ. Που δεν νομιζω.

Reaction score
1.788
παντως ειναι πολυ καλυτερο να ειναι με αρνητικη ταση, και οχι με αυτοπολωση!
Παιζεις οπως θελεις και [ξυπνας ] τις λαμπες οπως θελεις ! Π.χ η eh μπορει να θελει λιγο ρευματακι παραπανω στην πολωση , εαν και εφοσον μπορει κα ο μετασχηματιστης να συνεργαστει [ βλεπε henry]

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
λογικα ειναι πολωμενοι απο καθοδο [αυτοπολωση] και δεν χρειαζεται. Καλου κακου κανε μια ερωτηση μηπως και εχει εσωτερικα καποιο τριμμερ. Που δεν νομιζω.
Όταν επιστρέψω σπίτι από την δουλειά θα πάρω κάποιες φωτό από τους ενισχυτές εσωτερικά και εξωτερικά και θα τις ανεβάσω εδώ...

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Λοιπόν γύρισα απο δουλειά έβγαλα φωτο τον ένα ενισχυτή πρώτα εξωτερικά μπροστα, πίσω και απο κάτω, όπως βλέπετε ΔΕΝ υπαρχει πουθενά pot προς ρύθμιση

IMG_0002.jpg

IMG_0004.jpg

IMG_0005.jpg

AriPetro

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.716
Ξεβιδώνοντας το απο κάτω καπάκι όμως βρήκα κάτι ενδιαφέρον.
Αυτό που δείχνω στις φωτό είναι σίγουρα περιστρεφόμενο και απο ότι βλέπω είναι συνδεδεμένο στους ακροδέκτες της πορσελάνινης βάσης που κουμπώνει η 300Β.:idk:
:help:

IMG_0013.jpg

IMG_0016.jpg

IMG_0015.jpg

Reaction score
1.788
Οχι! Αυτο το pot ειναι για το hum στην καθοδο καθ οτι ειναι και το νημα μαζι [αμμεσου θερμανσης]
Το νεο μοντελο παντως ειναι με αρνητικη ταση πολωσης . Γι αυτο βαζουν και οργανακι για την μετρηση.

Reaction score
1.788
συμβουλη μου. Μην ασχοληθεις παραπανω!! Τα χρηματα που εδωσες ειναι πολυ καλα....αλλα μεχρι εκει!
Μη μπεις στο τρυπακι να δωσεις κι αλλα.
Απλα να ξερεις οτι ενας καλος λαμπατος , και ειδικα set εξαρταται κυριως απο τον μετασχηματιστη εξοδου!!
Ενας σοβαρος μετασχηματιστης εξοδου κοστιζει περιπου 600 ευρω ο ενας!!
Απο εκει ξεκινανε ολα !!!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.099
Members
38.530
Νεότερο μέλος
Σωτήρης Καλύμνιος