- Μηνύματα
- 35.992
- Reaction score
- 84.416
Η απάντηση για τα κάρβουνα και τα θέματα υγείας είχε δοθεί εδώ.Προσωπικά με την καμία δε βάζω λεμόνι σε ψητά! Μου χαλάει τη γεύση του κρέατος (εκτός αν θες να καλύψεις μυρωδιά κακού κρέατος αλλά προφανώς δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις). Ένα πράγμα σα να βάζεις κόκα κόλα σε καλό ουίσκι...
Να ρωτήσω κάτι που συζητήθηκε στις αρχές του νήματος: το ψήσιμο σε κάρβουνα είπαμε ότι είναι πολύ πιο ανθυγιεινό σε σχέση με ψήσιμο σε γκάζι, αν και πιο εύγευστο (άλλο αυτό). Εντάξει υπάρχουν κανόνες για να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες (να χωνέψουν καλά τα κάρβουνα κτλ.) αλλά απ' όσο καταλαβαίνω παραμένει ανθυγιεινό (πείτε μου αν κάπου κάνω λάθος). Αυτό ισχύει και στο λότους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση έκθεση στα κάρβουνα; Επίσης τι παίζει στα green eggs σχετικά με το υγιεινό του θέματος (επειδή θεωρούνται απ' τα κορυφαία λέω μπας και υπάρχει κάποια βελτίωση κι εκεί); Αν και, όπως λειτουργούν, η έκθεση στα κάρβουνα είναι άμεση άρα δε βλέπω πώς μπορούν να εξαλείψουν τις βλαβερές συνέπειες...
Στη Lotus αποφεύγεις τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες από το απευθείας στάξιμο στα κάρβουνα.
Να έχουμε στο νου μας ότι το bbq είναι ένας μόνο παράγοντας επιβάρυνσης της υγείας μέσω της διατροφής. Και οι παράγοντες αυτοί δρουν αθροιστικά σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με τις προδιαθέσεις του οργανισμού μας σε συγκεκριμένες παθήσεις.
Τα τηγανητά σε υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε αγνώστης ταυτότητας έλαια είναι πιο βλαβερά κι από τα καπνιστά. Χωρίς να εξετάσουμε τη θερμιδική πρόσληψη και τα βλαβερά λιπαρά τους, υπάρχει και το ακρυλαμίδιο που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο σε μεγάλες ποσότητες.