Racks

Reaction score
8
Καλημέρα σε όλα τα παιδιά στο φόρουμ,

Θέλω να αγοράσω ένα rack και είμαι μεταξύ 1. Racks Audio Design
2. Exelixis, ποιο από τα δυο θεωρείται καλύτερο? και γιατί?

Reaction score
8
4 ράφια θα έχουν αλλά μοντέλο νομίζω Audio Design IV.
Το Exelixis δεν μου είπαν ακόμα μοντέλο.

gonis

Luger
Reaction score
12.720
Τα δυο racks που αναφέρεις εχουν(είχαν) μεγάλη διαφορά στην τιμή με πολύ πιο ακριβό το Audio Design.
Αισθητικά το Audio Design,value for money και ευέλικτο το Exelixis .
Απο στήριξη,μια δοκιμή (αν υπάρχει δυνατότητα) θα σε κατευθύνει.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
23.037
Δεν νομίζω ότι μπορεί να σου απαντήσει κάποιος άλλος, πέραν των εκπροσώπων των δύο εταιριών. Φαντάζομαι ότι είναι επιλογή της κάθε εταιρίας το πάχος των ραφιών των racks που κατασκευάζει.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
καποιοι ισχυριζονται οτι το κοριαν καθαριζει αλλα και στεγνωνει τον ηχο
γουστα ειναι αυτα και παραξενιες.................................

Reaction score
3.085
Καλησπέρα

Θα επιχειρήσω μια προσέγγιση στο θέμα (μερικοί ίσως θα διαφωνήσουν με την αντίληψή μου, αλλά είναι λογικό), που ξεφεύγει από την πεπατημένη της εμπορικής λογικής και προώθησης των προϊόντων του χώρου μας, που λιγότερο έχουν να κάνουν με αυτή-καθεαυτή την απόδοση και συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα (ηχητικό ή οπτικό ή και τα δύο) και περισσότερο με την ανάγκη δημιουργίας κέρδους, τις περισσότερες φορές πάρα πολύ μεγαλύτερου σε σχέση με το κόστος κατασκευής και την πραγματική αξία του εκάστοτε μηχανήματος, υλικού, εξαρτήματος κλπ.

Αυτό έχει κατά κανόνα αποδειχθεί περισσότερο σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Τα ρακς είναι μία από αυτές.

Τί είναι το ρακ και ποιός είναι ο σκοπός του; Να το κωδικοποιήσουμε λίγο:
  1. Να δεχθεί τα μηχανήματα και τις συσκευές, ώστε αυτά να μπουν σε μια τάξη, που θα εξυπηρετεί λειτουργικούς και εργονομικούς στόχους και να αποφευχθεί η τοποθέτησή τους σε θέσεις που θα κινδυνεύουν ή που θα εμποδίζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές μας στο χώρο.
  2. Το παραπάνω να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει και ασφάλεια για τον άνθρωπο αλλά και για τα ίδια τα μηχανήματα.
  3. Επίσης, να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, που να μην επηρεάζει την απόδοσή τους.
  4. Ακόμα, να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που να μην επιτρέπει σε εξωγενείς παράγοντες να επηρεάζουν τη λειτουργία και την απόδοσή τους, π.χ. να απομονώνει δονήσεις του πατώματος ή του χώρου.
  5. Τέλος, να υπάρχει κατά το δυνατόν και ένα συνολικό αισθητικό οπτικό αποτέλεσμα, που να μην προξενεί αποστροφή, πολλώ δε μάλλον να προξενεί έλξη και θαυμασμό (ει δυνατόν).
Με βάση τα παραπάνω, τι ζητάμε από ένα ρακ;
  • Άπλετο χώρο και εργονομία, ώστε να δεχτεί τις συσκευές μας, στη σωστή τους θέση και με τρόπο που θα μπορούμε να τις συνδέσουμε και να τις λειτουργούμε εύκολα.
  • Σταθερότητα και στιβαρότητα, ώστε να μπορεί να δέχεται το πλήθος και το βάρος τους, χωρίς να παραμορφώνεται ή να έχει κίνδυνο να σπάσει ή να πάθει ζημιά.
  • Να είναι σε θέση να δεχτεί αλλαγές, όταν και όποτε χρειαστούν αυτές, τόσο στην επαναδιάταξη των μηχανημάτων, όσο και στην πιθανή μεταβολή των επί μέρους διαστάσεων, εφ' όσον θα χρειαστεί. Λ.χ. αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε πάνω του ένα καινούργιο μηχάνημα, που το ύψος του, επί παραδείγματι, είναι μεγαλύτερο (ή μικρότερο) από αυτό που επιτρέπει το ράφι.
  • Να είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να απομονώνει τα μηχανήματα από τα διπλανά τους, από το πάτωμα και από τις δονήσεις του αέρα στο χώρο. Χοντρά ράφια από συμπαγές υλικό κάνουν μια χαρά τη δουλειά αυτή και εξωτικού τύπου πανάκριβα υλικά πολύ λίγο προσφέρουν το κάτι παραπάνω και σε κάθε περίπτωση με κόστος δυσθέωρητα δυσανάλογο σε σχέση με τη πραγματική προσφορά τους.
  • Η κατασκευή του να παίρνει υπ' όψη της τις πραγματικές συνθήκες του χώρου. Ξύλινα πατώματα είναι περισσότερο ευαίσθητα από τα σκληρά (πλακάκια, μωσαϊκά κλπ.) και απαιτούν ρακ στιβαρότερο και με πρόβλεψη απομόνωσης των ραφιών του (άρα και των συσκευών) από το πάτωμα.
  • Τέλος, το όλο εγχείρημα να προσφέρει και μια αποδεκτή (έως και όμορφη) εικόνα, η οποία μάλιστα αν γίνεται να "δένει" με τα μηχανήματα, θα είναι ο (σχεδόν) τέλειος συνδυασμός.
Αν ξέχασα κάτι, να το συμπληρώσει κάποιος. Αυτά πάντως είναι τα βασικά και απαραίτητα κριτήρια για ένα ρακ. Αν αυτά μπορείς να τα εξασφαλίσεις με μικρό κόστος (ή, εν πάση περιπτώσει, με λογικό κόστος), κάντο. Και φύλαξε τα χρήματά σου για άλλο σκοπό. Από μακαρόνια και κρέας, μέχρι βινύλια και blu-ray, ή εκείνη την ακριβή κεφαλή που έχεις βάλει στο μάτι (λέω, τώρα) και όλο αναβάλλεις την αγορά της, γιατί δεν βγαίνεις.

Καλό βράδυ.

Υ.Γ.:
Τα αναγραφόμενα (και προτεινόμενα) επώνυμα ρακς ναι μεν τα έχω δει, αλλά για το κόστος τους μη με ρωτήσετε. Αν είναι πάνω από τα κριτήρια, που εμπεριέχονται στο λόγο κόστος/απόδοση, προσωπικά δεν τα κάνω αποδεκτά. Αλλά εγώ είμαι εγώ και ο άλλος είναι ο άλλος. Οπότε: De gustibus non est disputandum.
-

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.590
φιλικα, δες και τα ρακ και τη στηριξη της Chameleon Audio...

αρκετα ακριβα, αλλα πολυ πιο ποιοτικα και τα μονα μετα απο πολλες δοκιμες που ακουσα διαφορα προς το καλυτερο στον ηχο, πραγμα που ποτε δεν πιστευα..

Reaction score
8
Κύριε Μελά, ευχαριστώ για τον μπούσουλα. από τι υλικό να είναι τα Χοντρά ράφια από συμπαγές υλικό κάνουν μια χαρά τη δουλειά αυτή και ποια θεωρούνται εξωτικού τύπου πανάκριβα υλικά πολύ λίγο προσφέρουν το κάτι παραπάνω και σε κάθε περίπτωση με κόστος δυσθεώρητα δυσανάλογο σε σχέση με τη πραγματική προσφορά τους.
[DOUBLEPOST=1450550056][/DOUBLEPOST]
Δεν νομίζω ότι μπορεί να σου απαντήσει κάποιος άλλος, πέραν των εκπροσώπων των δύο εταιριών. Φαντάζομαι ότι είναι επιλογή της κάθε εταιρίας το πάχος των ραφιών των racks που κατασκευάζει.
Από την εμπειρία σας θέλω να απαντήσετε και όχι με άλλο σκοπό όπως προώθηση προϊόντος, φιλικά πάντα.

Last edited:

gonis

Luger
Reaction score
12.720
Αν θέλεις περιέγραψε τι θέλεις να στηρίξεις για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να μην κινδυνεύουμε να σου προτείνουμε πάρκινγκ πιο ακριβό απο το όχημα ;)
Επίσης η θέση του rack έχει μεγάλη σημασία για την ακουστική του χώρου και την γενικότερη σύνδεση των συσκευών .
Υπάρχει αρκετό υλικό σε αυτό το σάιτ.

Reaction score
3.085
Κύριε Μελά, ευχαριστώ για τον μπούσουλα. από τι υλικό να είναι τα Χοντρά ράφια από συμπαγές υλικό κάνουν μια χαρά τη δουλειά αυτή και ποια θεωρούνται εξωτικού τύπου πανάκριβα υλικά πολύ λίγο προσφέρουν το κάτι παραπάνω και σε κάθε περίπτωση με κόστος δυσθεώρητα δυσανάλογο σε σχέση με τη πραγματική προσφορά τους.
[DOUBLEPOST=1450550056][/DOUBLEPOST]
Από την εμπειρία σας θέλω να απαντήσετε και όχι με άλλο σκοπό όπως προώθηση προϊόντος, φιλικά πάντα.
Θα επανέλθω αύριο με περισσότερες λεπτομέρειες. Σαν πρώτη απάντηση, το χοντρό MDF ή Νοβοπάν (από 30mm και πάνω, με προτίμηση στο πρώτο, και μάλιστα επενδεδυμένο με μελαμίνη ή καλύτερα με βακελίτη) είναι ένα από αυτά. Το κόντρα-πλακέ, μολονότι έχει καλύτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά από αυτά τα δύο (π.χ.είναι καλύτερα κατεργάσιμο και δεν σκορπίζει), έχει χειρότερη συμπεριφορά στη δόνηση, γιατί συντονίζει πιο εύκολα από τα δύο προηγούμενα.

Καλό βράδυ.
-

Reaction score
8
Καλησπέρα για το Racks Audio Design με 2.5 cm ράφι και 50 cm βάθος από 42 cm με 4 ράφια μου ζητούν 1500 πολλά είναι και αν ναι τι άλλο εναλλακτικά?

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Ο κάθε κατασκευαστής πουλάει το προϊόν του όσο αυτός κρίνει ότι πρέπει να πουληθεί βάσει του R&D που έχει κάνει, αν έχει κάνει, του κόστους κατασκευής και ότι άλλο μπορεί αυτός να θεωρεί κοστολογίσιμο.

Ενδεχομένως τα Rack της Audio Design να είναι εξαιρετικά, δε το γνωρίζω, σίγουρα όμως δεν είναι τα μόνα.
Μπορείτε να δείτε και τα Solid Tech και Audio Magic που διαθέτει ο Ορφέας στην ελληνική αγορά (www.orpheusaudio.gr)καθώς και αυτά της Mythos Audio (www.mythosaudio.gr) σε περίπτωση που θέλετε να ενισχύσετε ελληνικό προϊόν.

Τις περισσότερες φορές είναι αισθητική η αναζήτηση που κάνουμε για το Rack και όχι τόσο το πόσο βοηθάει το σύστημά μας οπότε εκεί μπαίνει και ο προσωπικός παράγοντας του καθενός από εμάς για το τι είναι αυτό που θέλουμε και αυτό που μπορούμε να αποκτήσουμε. Όπως σωστά είπε ο κύριος Μελάς, περί ορέξεως...

Reaction score
8
Έπη τις ουσίας ρωτάω, για παράδειγμα από 2 εκ. το ράφι στα 2.5 εκ παίζει ρόλο στο ακουστικό αποτέλεσμα?
και αν αξίζει η διαφορά τιμής περίπου 500 ευρώ για το ράφι από 2 σε 2.5 και το βάθος από 42 σε 50 εκ που θέλω εγώ.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.511
Members
38.708
Νεότερο μέλος
dhio