Σωστή τροφοδοσία συσκευών ήχου.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Παιδιά καλησπέρα σας. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχηθώ σε όλα τα μέλη του Site καλές γιορτές και καλή χρονιά να έχουμε γεμάτη υγεία και με πολλές και καλές αγορές.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, και να ακούσω τις απόψεις σας, προκειμένου να βοηθήσω το σύστημά μου να παίξει καλύτερα, συγκεκριμένα:

Προτίθεμαι να παρακάμψω την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού μου και να “τραβήξω” γραμμή κατ’ευθείαν από τον μετρητή, (μετά από αυτόν εννοείται) η οποία θα τροφοδοτεί με ρεύμα ΜΟΝΟ τα μηχανήματά μου, δηλαδή τον ενισχυτή, το πικάπ, και το Phono Stage. Δεδομένου ότι μένω σε μονοκατοικία, είναι δυνατόν να γίνει αυτό, αρκεί να ανοίξω μια τρύπα στην πλάκα του 1ου ορόφου, πίσω και κάτω από τα μηχανήματα, και θα βρεθώ ακριβώς στο ρολόι της ΔΕΗ.

Πιστεύετε ότι:

α. θα βοηθήσει αυτό στον αντικειμενικό μου σκοπό?

β. Τεχνικά, πως κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει αυτό?

γ. ποια υλικά (τύπος, διατομές καλωδίων, πίνακας, ασφάλειες, πρίζες, εταιρίες κατασκευής υλικών που θα απαιτηθούν, κ.λ.π.) πρέπει να χρησιμοποιήσω για να πετύχω το βέλτιστο αποτέλεσμα, με το λιγότερο δυνατό κόστος?

δ. πρέπει να κάνω και ξεχωριστή γείωση για αυτή την εγκατάσταση? Σημειώστε ότι η γείωση του σπιτιού δεν είναι θεμελιακή, με ότι σημαίνει αυτό.

ε. το επιτρέπει αυτό η ΔΕΗ?

στ. υπάρχει κάποιος που να το έχει κάνει, έτσι ώστε να καταθέσει τις απόψεις του?

Σας ευχαριστώ πολύ.

Reaction score
864
Να το κάνει ένας άνθρωπος που ξέρει και οπωσδήποτε πινακάκι με ασφάλεια και ρελέ διαφυγής.

Πιστεύω οτι θα είναι πέρα για πέρα εμφανής η διαφορά.

Reaction score
864
Εγω που είμαι σε ξεχωριστό χώρο δίπλα απο το σπίτι τρύπησα πίσω απο τον πίνακα και πήρα ακριβώς μετά το ρελέ διαφυγής,έβαλα ασφάλεια και μετά κατ ευθείαν στο πολύμπριζο.

Αν θυμάμαι καλά έβαλα 3 χ 6 αλλά εγω είμαι και της υπερβολής πάντα και παίζω με τρεις τελικούς.

Οσο για τη διαφορά στον ήχο αδιαμφισβήτητα είναι οτι καλύτερο έκανα ποτέ.

Η διαφάνεια έφτασε σε άλλα επίπεδα και το σύστημα "απελευθερώθηκε" ,σαν κάτι να το κρατούσε πίσω πριν.

Reaction score
1.187
Προτίθεμαι να παρακάμψω την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού μου και να “τραβήξω” γραμμή κατ’ευθείαν από τον μετρητή, (μετά από αυτόν εννοείται)
Αν έχεις τίποτα «θηρία» μονομπλόκ τελικούς τάξης Α τότε καλύτερα πριν από τον μετρητή. Συμφέρει περισσότερο!!!! :p :D:dance2::laugh:

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Φιλε Κωστα καλημερα. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Κατι που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι η παροχη του σπιτιου μου ειναι μονοφασικη, ομως οταν τελειωσω την εγκατασταση που περιεγραψα παραπανω, θα βαλω τριφασικη παροχη, ετσι ωστε η μια φαση θα παει για τα μηχανηματα, και οι αλλες δυο για τις αναγκες του σπιτιου. Οπωσδηποτε με πινακακι, ασφαλεια, και ρελε διαφυγης, με προβληματιζει ομως η γειωση, η υπαρχουσα δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.450
Τι σε σταματάει (= ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεις?) από το να την βελτιώσεις; (πληροφοριακά ρωτάω)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Το ρευμα εξαρταται απο τις συσκευες; ;)

Καλωδιο 3Χ1,5 ή 2Χ2,5; αν και το δευτερο ειναι χονδρουτσικο

Wizzy διορθωνεται η υπαρχουσα γειωση οταν λειπει η...γη (εδαφος);

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.450
@lakiss51: Δεν έχω ιδέα, για αυτό ρωτάω! Για να μάθω!:)

Εξ όσων κατάλαβα, ο Νίκος Τεγόπουλος μένει σε ισόγεια κατοικία, άρα, πιθανόν, να έχει "πρόσβαση" σε γη.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα Κώστα, απλώς σκέπτομαι πως θα μπορούσα να πάρω ακόμα καλύτερο ήχο.
Θεωρώ, χωρίς να είμαι και βαθύς γνώστης, ότι η γείωση είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα για τη σωστή λειτουργία και απόδοση των συσκευών, πέρα από την την τροφοδοσία τους.
Τα μηχανήματα που έχω είναι:
α. Ενισχυτή, αυτόν :http://www.mcintoshlabs.com/us/Prod...ls.aspx?CatId=integratedamps&ProductId=MA7900
β. Πικάπ, αυτό: http://www.arredatutto.com/en/thorens-td-550-bc-makassar-chrome-p-68354.html
γ. Βραχίονα, αυτόν :http://www.sme-audio.com/tonearms/sme-series-v-tonearm
δ. Κεφαλή, αυτή : http://lyraanalog.com/etna/
ε. Phono Stage, το ASR Basic Exlusive Elkos, Mod 2016.
στ. Ηχεία, αυτά :http://www.sonusfaber.com/en-us/products/olympica-ii
Ελπίζω, κάνοντας αυτά που ανέφερα, να κερδίσω σε ήχο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι τι υλικά να χρησιμοποιήσω, ο ηλεκτρολόγος που θα το κάνει θα βάλει μόνο την τέχνη του, τα υλικά θα του δώσω εγώ, αλλά ποια ακριβώς?

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Μπα....οχι και "βαρβατο" Κωστα! μαλλον κοινο, αντε προς το καλο...

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Να δεις τι το'κανε ο Hegel το συστημα:):):)
Νικολα, ΠΟΛυ καλο ειναι και το ξερουμε - αλλα μας φταινε;)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.423
Δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα Κώστα, απλώς σκέπτομαι πως θα μπορούσα να πάρω ακόμα καλύτερο ήχο.
Θεωρώ, χωρίς να είμαι και βαθύς γνώστης, ότι η γείωση είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα για τη σωστή λειτουργία και απόδοση των συσκευών, πέρα από την την τροφοδοσία τους.
Τα μηχανήματα που έχω είναι:
α. Ενισχυτή, αυτόν :http://www.mcintoshlabs.com/us/Prod...ls.aspx?CatId=integratedamps&ProductId=MA7900
Ο ενισχυτής σου, όπως φαίνεται εδώ από τα χαρακτηριστικά του, απαιτεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης περίπου 2,5 Ampere ρεύμα. Τόση είναι η ασφάλεια του.
Αν αθροίσουμε και όλες τις υπόλοιπες ηχητικές συσκευές σου δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 4 Ampere κατανάλωσης.

Ένα καλώδιο 1 καρέ έχει προδιαγραφή για 10 Ampere, ενώ ένα καλώδιο 1,5 φτάνει για 16 Ampere. Τόση λογικά θα είναι και η ασφάλεια του πίνακα σου.
Με δυο λόγια είσαι υπέρ καλυμμένος από επάρκεια ρεύματος σε κάθε περίπτωση.
Από εκεί και πέρα καλές επαφές χρειάζονται και αν πας σε τριφασική τροφοδοσία απομόνωσε τις συσκευές με μοτέρ που προκαλούν αυξημένο θόρυβο ρίχνοντας τις σε άλλη φάση.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Πετρο:
Power Requirement
120V 50/60Hz, 4.8A
Κανω καποιο λαθος; Παντως ο Ηegel με τροφοδοτικο 1,2KVA απαιτει προσωρινη ισχυ (εκκινησης) 1,5 Κva (1500 watt) δηλ τυπικα κατω απο 10Α ασφαλεια, ο Μακ τι τροφοδοτικο εχει και θελει 4,8Α;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.423
Πετρο:
Power Requirement
120V 50/60Hz, 4.8A
Κανω καποιο λαθος; Παντως ο Ηegel με τροφοδοτικο 1,2KVA απαιτει προσωρινη ισχυ (εκκινησης) 1,5 Κva (1500 watt) δηλ τυπικα κατω απο 10Α ασφαλεια, ο Μακ τι τροφοδοτικο εχει και θελει 4,8Α;
Η κατανάλωση μιας συσκευής είναι το γινόμενο τάσης και ρεύματος.
Τα 4,8 Amp αφορούν τα 120 Volts δικτύου και δίνουν κατανάλωση 576 watt.
Για τα δικά μας 230 Volts αν διαιρέσεις τα 576/230 βγαίνει ασφάλεια 2,5 Amp.

Και πρόσεξε, αυτή είναι η μέγιστη θεωρητική κατανάλωση της συσκευής στα όρια της βλάβης.
Σε φυσιολογική λειτουργία και πέραν της αρχική φόρτισης των πυκνωτών η κατανάλωση είναι αρκετά μικρότερη.

Το ρεύμα εκκίνησης έχει να κάνει και με το είδος του μετασχηματιστή τροφοδοσίας.
Οι τοροειδής μετασχηματιστούν έχουν χαμηλότερη αντίσταση πρωτεύοντος κατά την εκκίνηση

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Ο ενισχυτής σου, όπως φαίνεται εδώ από τα χαρακτηριστικά του, απαιτεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης περίπου 2,5 Ampere ρεύμα. Τόση είναι η ασφάλεια του.
Αν αθροίσουμε και όλες τις υπόλοιπες ηχητικές συσκευές σου δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 4 Ampere κατανάλωσης.

Ένα καλώδιο 1 καρέ έχει προδιαγραφή για 10 Ampere, ενώ ένα καλώδιο 1,5 φτάνει για 16 Ampere. Τόση λογικά θα είναι και η ασφάλεια του πίνακα σου.
Με δυο λόγια είσαι υπέρ καλυμμένος από επάρκεια ρεύματος σε κάθε περίπτωση.
Από εκεί και πέρα καλές επαφές χρειάζονται και αν πας σε τριφασική τροφοδοσία απομόνωσε τις συσκευές με μοτέρ που προκαλούν αυξημένο θόρυβο ρίχνοντας τις σε άλλη φάση.
peter ευχαριστω πολυ, καποια υποδειξη για υλικα ποιας εταιριας να χρησιμοποιησω; και για τη γειωση, θα βοηθουσε να εκανα ξεχωριστη, η να βελτιωσω την υφισταμενη;

Reaction score
1.550
Θα σου μετρήσει τη γείωση ο Ηλεκτρολογος που θα κανει τη δουλειά.
Αν είναι χειρότερη των 2ω το κανεις το βήμα της βελτίωσης.
Ουτως η άλλως για να πάρεις τριφασικό χρειαζεσαι νέα ΥΔΕ και θα απαιτηθεί μέτρηση.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Θα σου μετρήσει τη γείωση ο Ηλεκτρολογος που θα κανει τη δουλειά.
Αν είναι χειρότερη των 2ω το κανεις το βήμα της βελτίωσης.
Ουτως η άλλως για να πάρεις τριφασικό χρειαζεσαι νέα ΥΔΕ και θα απαιτηθεί μέτρηση.
...ευχαριστω πολυ, θα τα δω ολα αυτα αμεσως μετα τις γιορτες.

Reaction score
1.391
νικο εφοσον εισαι ισογειο , παρε δυο ραβδους γειωσης χτυπα τες καλα μεσα στο χωμα , βαζεις ενα δαχτυλιδακι και ενωνεις το καλωδιο επανω..
σιγουρα θα ακουσεις διαφορα με την ολη εγκατασταση

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos