Άγνωστα Ρώσσικα ηχεία 3 δρόμων επισκευή

Reaction score
1.285
Ακριβώς !
Cross.png
Εχω κάνει μόνο για το mid tweeter, το woofer ειναι εμφανές !
Λοιπόν έχω στην τσάντα μέσα στην κάβα :
26 τεμάχια ERO MKT 1814 10 μF +-10% 100V- DIN 44121 11,69
ΚΑΙ
12 τεμάχια MKL 2,2M ( 2,2M=2,2μF = 2,2uF ??) 250V- B32110 D 12,68 ή 12,69 ή παρεμφερή

Πρέπει να υπολογίσω την χωρητικότητα που θα χρειαστώ στο cross
για να δούμε
Πως υπολογίζουμε την τετράδα ? Είναι σαν δύο πυκνωτές σε σειρά και ο κάθε ένας είναι δύο παράλληλα ?

Reaction score
488
Να στο πω αλλοιως ! , φτιαχνεις δυο πυκνωτες των 80μF ο καθε ενας και μετα τους συνδεεις στην σειρα ! .

Reaction score
488
"""""12 τεμάχια MKL 2,2M ( 2,2M=2,2μF = 2,2uF ??) 250V- B32110 """"
ναι , 2,2μF ειναι αυτοι και ειναι siemens προφανως .

Με 10μF δεν θα σου φτασουν τα 26 τεμαχια που εχεις , ασε που θα παιδευτεις να τα συνδεεις ανα οχτω , βρες καλυτερα μια πιο μεγαλη χωρητικοτητα ! .

Reaction score
1.285
Ωραία , πάμε παρακάτω ! Και συνδεδεμένοι σε σειρά αυτοί το συνολικό τους είναι 40μF ! Αρα φτιάχνω από του ΕRO που έχω έναν 40μF βάζοντας παράλληλα 4 των 10μF ! Όλα καλά ?
Με το βολτάζ τι παίζει ? Γιατί αυτοί που έχω είναι των 100V , δεν θα έχω θέμα ?

Και μετά , στο Tweeter , αν βάλουμε σε σειρά και τον μικρό τον 1 μF θα γίνει ένας πλέον πυκνωτής (θεωρητικός όχι πρακτικά ) των 0,5μF που έχει πολύ ψηλή συχνότητα αποκοπής ?
Τι σκέπτομαι λάθος ?

Reaction score
488
Καλα το σκεφτηκες ! , αλλα ενας 40μF αποτελουμενος απο 4 πυκνωτες ΜΚΤ θα εχει πολυ πιο μικρη ESR απο τον αρχικο συνδιασμο που εχει το cross σου και πιστευω θα σου αλλαξει καποια χαρακτηριστικα του cross .
Με το βολταζ δεν πιστευω να εχεις θεμα , αν και καλου κακου οι πυκνωτες που μπαινουν στο κρος συνηθως ειναι στα 250 βολτ ! .
[DOUBLEPOST=1452785164][/DOUBLEPOST]"""""Και μετά , στο Tweeter , αν βάλουμε σε σειρά και τον μικρό τον 1 μF θα γίνει ένας πλέον πυκνωτής (θεωρητικός όχι πρακτικά ) των 0,5μF που έχει πολύ ψηλή συχνότητα αποκοπής ?
Τι σκέπτομαι λάθος ?""""

Ναι ! λαθος ! .

Last edited:

Reaction score
1.285
Μπαίνουμε σε βαθιά νερά !

http://forum.allaboutcircuits.com/threads/polarized-to-non-polarized-capacitor.91406/#post-667529

Έχω λίγο χρόνο και το έριξα στο ψάξιμο ! Ο τύπος λέει ότι ανάλογα την τάση που εφαρμόζεται στα άκρα δύο πυκνωτών που είναι συνδεδεμένοι πλήν με το πλήν σε σειρά αλλάζει και το ολικό C . Δηλαδή στο cross αυτό , ανάλογα την τάση του σήματος = στάθμη από ενισχυτή, αλλάζει και η συχνότητα αποκοπής ????
Τι τεχνολογία είναι αυτή ??????

Ardim σε ευχαριστώ για την βοήθεια , αλήθεια γιατί δεν είναι έτσι με το tweeter ?

Reaction score
488
Τελικα ομως ο τυπος αυτος επιστρατευοντας αρθρο της CDE ( Cornell Dubilier ) δινει την τελικη απαντηση ! . http://electronics.stackexchange.co...tic-capacitor-out-of-two-regular-electrolytic .
[DOUBLEPOST=1452790866][/DOUBLEPOST]
  • In this document Application Guide, Aluminum Electrolytic Capacitors bY Cornell Dubilier, a competent and respected capacitor manufacturer it says (on age 2.183 & 2.184)
  • If two, same-value, aluminum electrolytic capacitors are connected in series, back-to-back with the positive terminals or the negative terminals connected, the resulting single capacitor is a non-polar capacitor with half the capacitance.

The two capacitors rectify the applied voltage and act as if they had been bypassed by diodes.

When voltage is applied, the correct-polarity capacitor gets the full voltage.

In non-polar aluminum electrolytic capacitors and motor-start aluminum electrolytic capacitors a second anode foil substitutes for the cathode foil to achieve a non-polar capacitor in a single case.

Reaction score
488
Ardim σε ευχαριστώ για την βοήθεια , αλήθεια γιατί δεν είναι έτσι με το tweeter ?
Να σαι καλα ! , το tweeter βλεπει ενα κροσοβερ που αποτελειται απο εναν πυκνωτη 40μF υστερα μια 8 Ω αντισταση συνδεδεμενη στην γη ( η οποια ειναι το πηνιο φωνης του midrange , εδω κανω μια απλοποιηση για να μην μπλεξουμε με ισοδυναμα κυκλωματ κτλ ) υστερα εναν αλλο πυκνωτη 1μF , οποτε η σκεψη σου δεν ειναι τοσο κακη αλλα " βιαστικη " .

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Έχεις ένα κροσόβερ πρώτης τάξης με τον πυκνωτή του μεσαίου να είναι 40 μF.
Για να προστατεύσει επιπλέον το tweeter και να βγάλει και σωστή φάση, αν και αμφιβάλω πολύ αν το έχει ψάξει τόσο, βάζει τον πυκνωτή του tweeter σε σειρά με τον πυκνωτή του mid.
Πρακτικά το 1 μF σε σειρά με τα 40 μF είναι πάλι 1 μF.

Με δυο λόγια βάζεις τέσσερις πυκνωτές των 10 μF παράλληλα και καθάρισες με το Mid.
Αν δεις πως η στάθμη των μεσουψηλών ανέβει ελαφρώς, εξαιτίας των καλύτερων πυκνωτών, βάλε πριν τον πυκνωτή μια αντίσταση 1 Ωμ 5 watt.

Reaction score
488
Το εχει ψαξει τοσο η οχι αυτο δεν το ξερουμε , σημασια εχει οτι οι συχνοτητες που περνανε στο tweeter ειναι απο 3ης ταξης κρος ! , εγω ετσι το βλεπω ! και ας ειναι η συχνοτητα αποκοπης ανω των 19ΚHz ! .
[DOUBLEPOST=1452794461][/DOUBLEPOST]
Πρακτικά το 1 μF σε σειρά με τα 40 μF είναι πάλι 1 μF.
Για την ακριβεια ειναι 970nF ! .

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Το εχει ψαξει τοσο η οχι αυτο δεν το ξερουμε , σημασια εχει οτι οι συχνοτητες που περνανε στο tweeter ειναι απο 3ης ταξης κρος ! , εγω ετσι το βλεπω ! και ας ειναι η συχνοτητα αποκοπης ανω των 19ΚHz ! .
[DOUBLEPOST=1452794461][/DOUBLEPOST]
Για την ακριβεια ειναι 970nF ! .
975 αν θέλουμε να ακριβολογούμε.

Αν δεις τα τρίτης τάξης κροσόβερ, ο δεύτερος πυκνωτής είναι πάντα μεγαλύτερος από τον πρώτο, πράγμα που εδώ δεν ισχύει αλλά αντιθέτως ο πρώτος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις σχεδιάσεων της δεκαετίας του 80 ή και παλαιότερα που ήταν ίσοι οι δυο πυκνωτές.

Επιπλέον το υποτιθέμενο <<πηνίο>> της τρίτης τάξης δεν είναι σταθερό, αφού μιλάμε για μοτέρ μεγαφώνου.
Έτσι αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε πρόγραμμα (συχνότητα) και διάφορους άλλους παράγοντες όπως τη στάθμη ακρόασης για παράδειγμα (θερμοκρασία).

Reaction score
488
Επιπλέον το υποτιθέμενο <<πηνίο>> της τρίτης τάξης δεν είναι σταθερό, αφού μιλάμε για μοτέρ μεγαφώνου.
Έτσι αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε πρόγραμμα (συχνότητα) και διάφορους άλλους παράγοντες όπως τη στάθμη ακρόασης για παράδειγμα (θερμοκρασία).
Αυτο ειναι σιγουρο ! , γ'αυτο ειπα να μην πλεξουμε παραπανω σε αναλυση με ισοδυναμα κυκλωματα και με αλλα χαρακτηριστικα πηνιων ( οχι μονο των μεγαφωνων τα πηνια αλλα και τα σταθερα πηνια ) οπως ειναι η εμπεδηση που μεταβαλλεται με την συχνοτητα ! .

Reaction score
1.285
Τα μεγάφωνα πάνω έχουν ένα κόκκινο σημάδι για να μας πεί ποιο είναι το + !
Ωραία ! Το Bass Είναι ΟΚ κόκκινο καλώδιο + και μπλέ καλώδιο - πάνε σωστά. Απο εκεί φευγει το μπλέ και πάει ΟΧΙ στον ακροδέκτη του MID και του Tweeter με την Κόκκινη βούλα αλλά στο άλλο.
Έχει πιει βότκες ο Ρώσος ?
20160114_183700.jpg 20160114_183818.jpg
Εγώ έβαλα τους σταυρούς του + στο καλώδιο που έρχεται από το κρός και το - το κοινό από τον ενισχυτή.
Μπέρδεμα ?
Για αυτό ασχολούμαι για να μάθω σαν On Job Training ( OJT )
Τι μαθαίνεις από τα σκουπίδια !
Παιδιά Ευχαριστώ και συνεχίστε !
Σήμερα έβαλα κετσέ μέσα στα πλάγια και πάνω αλλά μου τελείωσε η κόλλα , λάθος υπολογισμός

Reaction score
11.764
Εγώ βλέπω ότι έκαναν τσιγκουνιές στα υλικά οι Ρώσοι και ταλαιπωρούν εμάς σήμερα.

Δε το βοηθάτε το πιδί να φτιάξει ένα Linkwitz–Riley 4ης τάξης να ησυχάσει;

Reaction score
1.285
Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια.
Αφού έβαλα κετσέ, βάτα , στέριωσα τα καλώδια με σιλικόνη σήμερα τα έκλεισα!
Κάθε ηχείο πίσω έχει 16 βίδες και δεν έχω ηλεκτρικό κατσαβίδι !
Μετά τα έβαλα στο μικρό σαλόνι και έβαλα διάφορα κομμάτια. το αποτέλεσμα δεν είναι απογοητευτικό για ηχείο του ... 1969 !
Το μόνο που παρατήρησα και δεν μου άρεσε είναι μια μικρή διαφορά στην ένταση ανάμεσα στα δύο ηχεία στην περιοχή των μεσαίων. Πραγματικά δεν έχω κουράγιο να ξεβιδώσω και να βιδώσω πάλι τόσες βίδες και θα τα ξαναπιάσω κάποτε στο μέλλον.
Πάντως η διαφορά αυτή εξαφανίστηκε όταν γύρισα λίγο το Balance στον ενισχυτή !
Να και τα βιντεάκια ενδεικτικά.
Το σπίτι είναι λίγο ανάστατο καθώς είμαι συνέχεια υπ ατμών !

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.518
Νεότερο μέλος
papaevagelouv