Το νοστιμότερο ψάρι







Μηνύματα
5.648
Reaction score
9.830
σουπιες με σπανακι και κρεμμυδι.οχι το νοστιμοτερο αλλα μ αρεσει
γριβαδι στα καρβουνα
 

Μηνύματα
1.239
Reaction score
1.560
Σε σούπα ο Ροφός
Στα κάρβουνα η Συναγρίδα φτάνει ο ψήστης να είναι μαέστρος και μεγάλες τσιπούρες 2-3 κιλά
Στο τηγάνι μπαρμπούνια
Μύδια και πετροσωληνες από τα αγαπημένα και η χοληστερίνη στον θεο
 



Μηνύματα
603
Reaction score
1.040
Τσιπουρες απο 1 εως 1,5 κιλο the best. Ακολουθουν σαργοι, μουρμουρες, μπαρμπουνια. Επισης μεγαλη αδυναμια εχω στα κοκκαλια παρολο που απο κανεναν δεν θεωρουνται νοστιμα και ιδιαιτερα. Φυσικα ολα στη σχαρα ψητα...
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.248
Reaction score
7.494
Το ωραιότερο ψάρι που έχω φάει στη ζωή μου ήταν το Κορωνάτο*.
Ψητό στα κάρβουνα, στην Κέρκυρα.
Τύφλα να' χουν όλα τα κρέατα του κόσμου.












* Πηγή: "
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΧΑΝΘΗΣ (XANTHI 'S FISHING CLUB)"

Το Φαγκρι και το Κορωνατο

Το φαγκρί, όπως και το λυθρίνι, έχει χρώμα ροζ, ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών και φτάνει σε βάρος τα 18 κιλά. Είναι μεταναστευτικό ψάρι και επισκέπτεται τις ακτές μας τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, για να τραφεί και να αναπαραχθεί. Οι κατ’ εξοχήν βυθοί στους οποίους συχνάζει είναι οι τραγάνες, σε βάθη πάνω από 25 οργιές, αλλά τα μεγαλύτερα φαγκριά βρίσκονται συνήθως στις 50-70 οργιές, δηλαδή στα 90-130 μέτρα.

Η επιλογή του τόπου
Το φαγκρί είναι ψάρι που ζει και τρέφεται τόσο στο βραχώδη βυθό με τις απότομες ανωφέρειες και κατωφέρειές του, όσο και στα σύνορα πέτρας και άμμου ή λασποτραγάνας, στις αποχές δηλαδή. Τα σημεία αυτά μόνο με ένα ποιοτικό βυθόμετρο και καλά ενημερωμένους χάρτες στο GPS μας μπορούμε να τα εντοπίσουμε.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το βάθος στο οποίο θα ρίξουμε το παραγάδι μας. Συγκεκριμένα, αν ρίξουμε σε βάθος μικρότερο από 80 μέτρα, παρ’ όλη την καλή διαμόρφωση του βυθού, είναι δύσκολο να βγάλουμε ικανού μεγέθους φαγκριά. Αυτά θα τα βρούμε βαθύτερα, μετά τα 100 μέτρα και μόνο στα σημεία που περιγράψαμε. Ένα ισχυρό και ποιοτικό βυθόμετρο, μπορεί στα βάθη αυτά να μας δείξει ακόμη και τις συγκεντρώσεις τους, απαλλάσσοντάς μας από άσκοπα ψαξίματα και αφάγωτα δολώματα.
Εκτός από τα ανωτέρω «επιστημονικά», δηλαδή περί χρήσεως βυθομέτρων, όταν αρχίζουμε ένα καινούργιο ψάρεμα καλό είναι να παίρνουμε όσες πληροφορίες μπορούμε από τους ειδικούς, που στην περίπτωση αυτή είναι οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, αλλά και οι παλιότεροι «ψαγμένοι» ερασιτέχνες. Και επειδή αυτοί συνήθως κρατούν το στόμα τους κλειστό, αδιάψευστος μάρτυρας για τα σημεία που πρέπει να επιλέξουμε για αρχή είναι οι σημαδούρες και οι σπίθες τους, τις νύχτες που βγαίνουν για ψάρεμα. Και βέβαια, αφού αρχίσουμε σε μέρη που ρίχνουν οι άλλοι, στη συνέχεια πρέπει να πειραματιστούμε, είτε σε γειτονικά σημεία, με παρόμοια διαμόρφωση, είτε και σε άλλα ακόμη μακρύτερα. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε σχετικά παρθένα μέρη, με λιγότερο καχύποπτα ψάρια και πλουσιότερους βυθούς.

Τρέφεται με κεφαλόποδα, οστρακόδερμα και μαλάκια του βυθού, αλλά δε λέει όχι και στα μικρόψαρα, που αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών τις οποίες χρειάζεται για τις μεγάλες μεταναστεύσεις του. Εχθρούς έχει τα μεγαλύτερα ψάρια, ειδικά τα σκυλόψαρα και τα πελαγικά αρπακτικά και φυσικά τον άνθρωπο που το ψαρεύει, μικρό ή μεγάλο, με όλους τους γνωστούς τρόπους. Τα αρσενικά φαγκριά, που είναι πιο σπάνια από τα θηλυκά, έχουν ένα χαρακτηριστικό εξόγκωμα στο κεφάλι τους, λόγω του οποίου αποκαλούνται και «κορωνάτα». Τα φαγκριά γεννούν τα αυγά τους αργότερα από τα υπόλοιπα ψάρια, στις αρχές Ιουνίου, προτιμώντας ως τόπους ωοτοκίας τις βαθιές χαράδρες των βυθών όπου συχνάζουν. Οι ειδικοί γευσιγνώστες λένε ότι τα μέτριου μεγέθους φαγκριά, με βάρος από μισό μέχρι τρία το πολύ κιλά, είναι και τα νοστιμότερα και ότι το αρσενικό είναι επίσης νοστιμότερο από το θηλυκό
 

Μηνύματα
1.239
Reaction score
1.560
Το ωραιότερο ψάρι που έχω φάει στη ζωή μου ήταν η τουνα
Λες και έτρωγα κρέας και πολύ γευστικό
 

Μηνύματα
32.151
Reaction score
27.085
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΕ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΕΦΑΓΑ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ....

ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ "ΒΑΤΟ" ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΣΑΛΑΧΙΟΥ.

ΒΡΑΣΤΟ......ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΥΣΗ.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.040
Reaction score
45.243
τόνος αλοννήσου μαγειρεμένο από Λαζάρου, απλά τέλειο.

σκάροι, κάπου έξω από τα χανιά κάποτε
 







Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.868
Μηνύματα
3.031.427
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef
Top