USB regenerator: Έχει κανένα νόημα;

Reaction score
935
Διαβάζοντας το on line τμήμα computer audiophile του Stereophile έπεσα πάνω σε αυτή την συσκευή:
UpTone Audio USB Regen http://www.stereophile.com/content/uptone-audio-usb-regen#QFJ3XcRvTdQHcuxS.97 .

Στις ακουστικές εκτιμήσεις του stereophile, χωρίς φυσικά να κάνει Α/Β τεστ ο συντάκτης παρά μακράς διάρκειας ακροάσεις με και χωρίς τη συσκευή, φαίνεται να διαπιστώνει μεγάλη ηχητική διαφορά. Μάλιστα προβαίνει και σε εκτίμηση περί διαφοράς 15%!

Στη σελίδα βέβαια των μετρήσεων, ο John Atkinson δεν διαπιστώνει σχεδόν καμία μετρήσιμη διαφορά. Επί λέξει η παράθεση: In my measurements of the JitterBug for my review, I used four different test signals with three different D/A processors and one, two, or no JitterBugs. Only in two of the large number of test conditions did I find any measurable improvement in the reconstructed analog signal. Even then, the measured improvement was so small that it was hard to see that it could have had anything to do with the improvement in sound quality I heard the JitterBug make with the Mac mini I use as a music server.
Read more at http://www.stereophile.com/content/uptone-audio-usb-regen-measurements#E6bBfWAZWdFSleis.99

Πέραν του προφανούς (απάτη για κουφούς που "ακούνε" τέτοιες διαφορές), υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση πως θα μπορούσε μια οποιαδήποτε τέτοια συσκευή να βελτιώσει το ψηφιακό audio σήμα όταν μεταφέρεται μέσω USB; Το USB έχει πρωτόκολλο διόρθωσης λαθών πχ, ή μήπως ελέγχει την ακρίβεια των δεδομένων που μεταδίδονται από τον πομπό στον δέκτη με κάποιον αλγόριθμο κι αν διαπιστώσει διαφορά επαναποστέλλει τα δεδομένα; Παίζει κανένα ρόλο η καθαρότητα του ρεύματος που δέχεται η usb θύρα σε μια τέτοια περίπτωση;

G

george K

Guest
Σχετικά με την ερώτηση σας, γενικά το "regeneration" είναι περίεργη ιστορία στο audio, όπως και στη ζωή.
Αντίθετα το isolation και στην περίπτωση σας, το usb isolation (galvanic isolation), έχει αποτελέσματα και για αυτό έχει εφαρμογή σε επαγγελματικές χρήσεις καθώς και σε ιατρικά μηχανήματα.

Reaction score
1.187
Διαβάζοντας το on line τμήμα computer audiophile του Stereophile έπεσα πάνω σε αυτή την συσκευή:
UpTone Audio USB Regen http://www.stereophile.com/content/uptone-audio-usb-regen#QFJ3XcRvTdQHcuxS.97 .

Εφόσον το DAC βρίσκεται κοντά στο PC σου (π.χ. 2μ.) δεν χρειάζεσαι καμμία τέτοιου τύπου συσκευή.
Εάν το PC βρίσκεται μακριά από το σύστημά σου και το καλώδιο USB πρέπει να τρέξει σε μεγάλο μήκος (π.χ. > 5μ.) τότε χρειάζεσαι έναν αναμεταδότη δεδομένων γιατί οι προδιαγραφές του USB δεν καλύπτουν τόσο μεγάλα μήκη.

Φυσικά για αυτή την δουλειά υπάρχουν πολλές λύσεις με 20€ ~ 30€ ανάλογα το μήκος που θέλεις να στείλεις τα data:
http://www.e-shop.gr/equip-133311-usb-20-active-extension-cable-am-af-15m-p-PER.750324
http://www.e-shop.gr/logilink-ua0143-usb-20-active-repeater-cable-10m-p-PER.617410
http://www.e-shop.gr/aten-ue250-usb20-extender-cable-5m-p-PER.618084

Οποιος βέβαια είναι θύμα πληρώνει τα 175$ και παίρνει την συσκευή που προτείνει το stereophile.

Στις ακουστικές εκτιμήσεις του stereophile, χωρίς φυσικά να κάνει Α/Β τεστ ο συντάκτης παρά μακράς διάρκειας ακροάσεις με και χωρίς τη συσκευή, φαίνεται να διαπιστώνει μεγάλη ηχητική διαφορά. Μάλιστα προβαίνει και σε εκτίμηση περί διαφοράς 15%!
Χα χα χα πολύ γουστάρω τέτοιους χρυσαυτιάδες reviewers που ακούνε «παπάδες» και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους αφελείς!!!
Εμείς βέβαια οι υπόλοιποι που δεν τα πιάνουμε από διάφορες τέτοιες εταιρειούλες μάλλον θα πρέπει να είμαστε κουφοί ή άσχετοι για να μην μπορούμε να ακούσουμε τόσο μεγάλες «διαφορές» της τάξης του 15% !!!

Reaction score
935

Εφόσον το DAC βρίσκεται κοντά στο PC σου (π.χ. 2μ.) δεν χρειάζεσαι καμμία τέτοιου τύπου συσκευή.
Εάν το PC βρίσκεται μακριά από το σύστημά σου και το καλώδιο USB πρέπει να τρέξει σε μεγάλο μήκος (π.χ. > 5μ.) τότε χρειάζεσαι έναν αναμεταδότη δεδομένων γιατί οι προδιαγραφές του USB δεν καλύπτουν τόσο μεγάλα μήκη.

Φυσικά για αυτή την δουλειά υπάρχουν πολλές λύσεις με 20€ ~ 30€ ανάλογα το μήκος που θέλεις να στείλεις τα data:
http://www.e-shop.gr/equip-133311-usb-20-active-extension-cable-am-af-15m-p-PER.750324
http://www.e-shop.gr/logilink-ua0143-usb-20-active-repeater-cable-10m-p-PER.617410

Οποιος βέβαια είναι θύμα πληρώνει τα 175$ και παίρνει την συσκευή που προτείνει το stereophile.

Χα χα χα πολύ γουστάρω τέτοιους χρυσαυτιάδες reviewers που ακούνε «παπάδες» και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους αφελείς!!!
Εμείς βέβαια οι υπόλοιποι που δεν τα πιάνουμε από διάφορες τέτοιες εταιρειούλες μάλλον θα πρέπει να είμαστε κουφοί ή άσχετοι για να μην μπορούμε να ακούσουμε τόσο μεγάλες «διαφορές» της τάξης του 15% !!!
Μία συναφής απορία:
Εάν ας πούμε χρειαζόμουν καλώδιο USB 20 μέτρων, εκτός προδιαγραφών USB, θα άκουγα χειρότερο ήχο ή μήπως δεν θα άκουγα καθόλου; Φαντάζομαι ότι το USB έχει κάποιο πρωτόκολλο ελέγχου λαθών έτσι; Αυτό το πρωτόκολλο μπορεί να δεχθεί "απώλειες" πχ αν διαπιστώσει ότι σε σύνολο 1 εκατομμυρίου πακέτων 10 πακέτα δεν μεταδόθηκαν σωστά, τα αντικαθιστά "προβλέποντας" με αλγόριθμο το περιεχόμενό τους, ή μήπως αν διαπιστώσει ότι έστω 1 πακέτο δεν μεταδόθηκε σωστά τότε ζητά επανάληψη της μεταφοράς του συγκεκριμένου μέχρι να επιτευχθεί το 100% κι αν δεν επιτευχθεί εντός κάποιου χρόνου διακόπτει την σύνδεση.

Κι ένα σχόλιο: Πώς μπορεί να αναχθεί επί τοις εκατό η ακουστική εκτίμηση, όταν είναι υποκειμενική; Κολοκύθια για ιθαγενείς μου φαίνονται....

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Δοκίμασες τη συγκεκριμένη συσκευή και δεν διαπίστωσες καμία διαφορά;

Reaction score
145

δεν ξερω αν βοηθαω αλλα εγω χρησιμοποιω ένα ενεργο UPS,CP900EPFCLCD - CYBER POWER
για τη συνεχη τροφοδοσια του Dac,Cd ,TV και Lap Top.Προηγουμενως επαιρνα ρευμα για το DAC και
το CD από το Isotek Acquarius,δεν μπορω να πω ότι ακουσα σημαντικη ηχητικη διαφορα,αλλα με αυτό τον τροπο εχω στη λειτουργια του Stand by συνεχως ρευμα αναγεννημενο στα μηχανήματα και σε περιπτωση διακοπης ρεύματος επαρκη χρονο κλεισίματος των συσκευών.

Reaction score
935
Προφανώς το να έχεις καλύτερη τροφοδοσία ρεύματος στο dac βοηθά. Αλλά η συσκευή που ανέφερα σαν παράδειγμα δεν αντικαθιστά την τροφοδοσία του dac σου.

Reaction score
690
Καλό είναι να μην κρίνουμε ισοπεδωτικά κάτι αν δεν το έχουμε ακούσει , μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αρνητική προκατάληψη απέναντι σε τετοιες υλοποιήσεις.

Το regen το έχω ακούσει , και κάνει σαφέστατη και ευκολοάκουστη διαφορά. ¨Αλλωστε πως να μην κάνει , αφού πέρα απο τα 5v που ταίζει την usb απο ποιοτική εξωτερική τροφοδοσία , ουσιαστικά είναι και reclocker. -> "generates a completely new USB data signal to feed to your DAC. It accomplishes this by combining a carefully chosen USB hub chip with an ultra low-noise regulator and low-jitter clock"

Τώρα το πως θα εκλαβει κανέις αυτή την διαφορά (θετικά ή αρνητικά) , και αν αξίζει τα 200€ , είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...
Πώς μπορεί να αναχθεί επί τοις εκατό η ακουστική εκτίμηση, όταν είναι υποκειμενική; Κολοκύθια για ιθαγενείς μου φαίνονται....
Συμφωνώ.

Last edited:

Reaction score
935
Μα γι' αυτό ρωτώ αν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση. Αν υπάρχει κάποιος λόγος που το reclock ή / και η τυχόν καθαρότερη παροχή ρεύματος σε μετάδοση δεδομένων μέσω usb βοηθά την ποιότητα ήχου. Δεν θέλω να μου πει κάποιος πχ το άκουσα στο σύστημα μου και άκουσα διαφορές, γιατί δεν μ' ενδιαφέρουν τα αυτιά κανενός, ακόμη και τα δικά μου, αν δεν στηρίζονται σε κάποια επιστημονικά δεδομένα. Γιατί το placebo καραδοκεί. Άλλωστε και στο stereophile "άκουγε" (ή νόμιζε ότι άκουγε ενδεχομένως) διαφορές, αλλά στις μετρήσεις δεν έβλεπε τίποτα. Ας δώσει κάποιος μια επιστημονική εξήγηση που θα μπορούσε να βοηθήσει μια τέτοια συσκευή (πλην των μεγάλων μηκών καλωδίων) και θα δεχθούμε ότι ενδεχομένως υπάρχει διαφορά που ίσως δεν μπορούμε απλά να μετρήσουμε γιατί αγνοούμε τον τρόπο.

Reaction score
1.187
Μα γι' αυτό ρωτώ αν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση. Αν υπάρχει κάποιος λόγος που το reclock ή / και η τυχόν καθαρότερη παροχή ρεύματος σε μετάδοση δεδομένων μέσω usb βοηθά την ποιότητα ήχου. Δεν θέλω να μου πει κάποιος πχ το άκουσα στο σύστημα μου και άκουσα διαφορές, γιατί δεν μ' ενδιαφέρουν τα αυτιά κανενός, ακόμη και τα δικά μου, αν δεν στηρίζονται σε κάποια επιστημονικά δεδομένα. Γιατί το placebo καραδοκεί. Άλλωστε και στο stereophile "άκουγε" (ή νόμιζε ότι άκουγε ενδεχομένως) διαφορές, αλλά στις μετρήσεις δεν έβλεπε τίποτα. Ας δώσει κάποιος μια επιστημονική εξήγηση που θα μπορούσε να βοηθήσει μια τέτοια συσκευή (πλην των μεγάλων μηκών καλωδίων) και θα δεχθούμε ότι ενδεχομένως υπάρχει διαφορά που ίσως δεν μπορούμε απλά να μετρήσουμε γιατί αγνοούμε τον τρόπο.
Μα φυσικά δεν υπάρχει καμμία επιστημονική εξήγηση! Γι αυτό και δεν θα δεις ποτέ μετρήσεις που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο, παρά μόνο ακροάσεις χρυσαυτιάδων.
Αυτή η συσκευή θα ήταν χρήσιμη μόνο για να στείλει το σήμα σε μεγάλο μήκος καλωδίων, που είναι εκτός προδιαγραφών USB. Ομως αυτό μπορείς να το κάνεις πανεύκολα με 20€ ~ 30€ αν είσαι computerάς ή με 200€ αν είσαι hali-endάς!!! :p

Reaction score
1.988
Για 175$ έρχομαι εγώ να κάνω μασάζ στο ήδη υπάρχων usb καλώδιο για να παίξει καλύτερα τις μουσικές....:p:p

Reaction score
935
Χρησιμοποιώ καλώδιο usb 3 μέτρων από εκτυπωτή του κιλού, οπότε πιστεύω ότι θα βοηθηθεί πάρα πολύ το σύστημα από τις μαλάξεις που θα του εφαρμόσεις...;)

Reaction score
690
Ρε παιδιά το regen δεν είναι ενισχυτής σήματος usb... Ουσιαστικά είναι ένας reclocker που αναλογως (και) την τροφοδοσία του , αλλάζει κάπως τα ηχητικά χαρακτηριστικά ενός dac και ανάλογα πως θα κάτσει με την περίπτωση σε άλλους αρέσει , σε άλλους όχι.
Πιστεύω πως σε όσους έχουν ασχοληθεί λίγο με ντακς , δεν χρειάζεται καμιά επιστημονική τεκμηρίωση για να πειστούν πως ένας reclocker , αλλάζει τον ήχο...

Reaction score
1.265
Ξαναζωντανεύω το νήμα, αφού στην αγορά υπάρχουν πλέον κι άλλα τέτοια μηχανάκια (Schiit Audio Wyrd, Audioquest Jitterbug, ifi nanoUSB κλπ.)
Ρώτησα τον κατασκευαστή του DAC μου (Zodiac plus + Voltikus) και μου είπε ότι το συγκεκριμένο DAC κάνει έτσι κι αλλιώς τη διαδικασία του REGEN και τροφοδοτεί τους μετατροπείς χρονιζόμενο από δικό του ρολόι. Οπότε σε αυτή την περίπτωση δε θα έβλεπα καμία διαφορά.
Έχω στείλει αντίστοιχο ερώτημα και στην Audeze για το Deckard που έχω ως ενισχυτή ακουστικών και περιμένω απάντηση.
Αν υποθέσουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση περί βελτίωσης του USB σήματος όσον αφορά στην εξάλειψη θορύβου και επανατοποθέτηση των bit στα time slots είναι μπαρούφα, αυτόματα κάτι τέτοιο προκύπτει και για όλου τους renderers ανεξαρτήτως τιμής (αρκετές χιλιάδες ευρώ δηλαδή), μιας και αν έχεις ένα καλό DAC , το μόνο που προσφέρει ένας rendered είναι η βελτίωση του data stream που έρχεται μέσω USB/SPIDF κλπ....
Μάλλον θα αγοράσω ένα από όλα αυτά τα μηχανάκια από μαγαζί με δυνατότητα επιστροφής σε κάποιες ημέρες και θα το δοκιμάσω τώρα που έρχονται οι γιορτές! Αν δεν ακούσω κάτι , το επιστρέφω!

Reaction score
1.265
Έχω στείλει αντίστοιχο ερώτημα και στην Audeze για το Deckard που έχω ως ενισχυτή ακουστικών και περιμένω απάντηση.
Και η απάντηση είναι η εξής από τον Chris Berens που είναι ο διευθυντής τεχνικής υποστήριξης της Audeze:
"
Thanks for your inquiry. We don't have any direct experience with the UpTone unit, but it looks like it should work with the Deckard. The Deckard simply converts whatever data it's sent, so if the data is more accurate it should make some difference.

Hope this helps, and feel free to contact us again with any further questions.
All the Best
Chris

Audeze
Audeze Global Support

"

Τώρα αυτός δεν απορρίπτει τέτοιες λύσεις, αντίθετα ενθαρρύνει τη δοκιμή τους. Ίδωμεν!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members