dcure
Επαγγελματίας
- Reaction score
- 357
Αφορμή για τον τίτλο στάθηκε λοιπόν η πρόσφατη μου αναβάθμιση ή το <<αντίθετο>> και θα εξηγήσω. Το SpendorSP 2/3r2 τιμολογιακά βρίσκεται κάτω του ημίσεως των προηγούμενων ηχείων μου που είχα.Oσον αφορά το μέγεθος και τον όγκο το επίσης το ίδιο. Μετά από διάφορες σκέψεις και αφού προηγήθηκαν οι κατάλληλες ακροάσεις είπα να θυμηθώ τα πρώτα χρόνια μου. Ηχεία βάσεως δύο δρόμων; Μήπως είναι υποβάθμιση; Οφείλω να σας επισημάνω ότι την τελευταία δεκαετία πέρασαν από τα χέρια μου 5 ηχεία δαπέδου μεσαία και μεγάλα, διαφόρων εταιριών .Ο χώρος μου είναι περίπου 40 τμ οπότε θεωρούσα το μεγάλο ηχείο το ζητούμενο! Έλα όμως που μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζουμε. Με βαριά καρδιά πουλήθηκαν οι τεχνολογικά κούκλες θηρία και με αγωνία παρέλαβα τα μεσαία βάσεως κλασικής αγγλικής σχολής με τις <<ταπεινές>> τετράγωνες καμπίνες, ας το πω έτσι……. Η τοποθέτηση εύκολη, βλέπετε η ριμάδα η εμπειρία 35 ετών με κόπο αποκτιέται! Η περιέργεια στο κόκκινο. Οι πρώτες εντυπώσεις ήρθαν από τα μέλη… τι καλά παίζει ….μα καταλαβαίνουμε τις φωνές τι λένε…. τα όργανα πιο ζωντανά…… Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει και η σοφή παροιμία. Όμως εγώ δεν βιάστηκα ξέρω ότι έπρεπε να περάσω την γλυκιά <<τυραννία>> του στρωσίματος.. Με υπομονή αρκετών ημερών έπαιζα από χαμηλά μέχρι μέτρια, λίγο υψηλά κτλ κτλ κτλ. Κατά την διάρκεια τις διαδικασίας πειραματιζόμουν με τις απαραίτητες μικρό-ρυθμίσεις. Δεν χρειάστηκαν και πολλά διότι από τα συνωδά μου δεν έχει αλλάξει τίποτε. Να μην τα πολυλογώ οι εντυπώσεις και εκτιμήσεις μου από αυτό το ηχείο περιγράφονται με μία λέξη οργανικός ή ρευστός ήχος ίσως να είναι οι καταλληλότερες λέξεις. Μία αποκάλυψη, ένα ανοιχτό παράθυρο στον μουσικό μου κόσμο. Ακούω μουσική και οι νότες ξεπηδούν από το πουθενά, μικρο-ήχοι, πιατίνια ,τύμπανα, σαξόφωνα με το σωστό πάχος και διάσταση. Όποιος παίζει κάποιο ακουστικό μουσικό όργανο ίσως θα καταλάβει τι εννοώ. Φυσικότητα λοιπόν σε όλο το μεγαλείο της, ρευστότητα και ρεαλισμός τα χαρακτηριστικά του έτσι απλά και ευθαρσώς το δηλώνω ακούω μουσική όπως ποτέ ξανά! Τα χαμηλά τόσο ξεκάθαρα όσο επιβάλλεται για να μην θολώνουν το υπόλοιπο φάσμα. Τα δοκιμαστικά μου θέματα περιλαμβάνουν πάντα ζωντανές συναυλίες και εκεί είναι η έκπληξη, ζεις το θέμα τέλος! Το μουσικό μου ρεπερτόριο καλύπτει πλέον όλο το φάσμα από κλασική μέχρι ελληνικά ,ροκ και τζαζ ότι καλό σύμφωνα με τα γούστα μου οπότε δεν τίθεται θέμα επιλεκτικότητας, παίζουν τα πάντα όπως πρέπει να παίζουν όλα τα ηχεία που σέβονται την ύπαρξή τους! Βέβαια οι ηχογραφήσεις όσο πιο σωστές τόσο πιο απλόχερα θα αναδειχθούν οι αρετές. Δεν πιστεύω κανένας που ασχολείται σοβαρά με το ήχο, να νομίζει ότι πρέπει και οι κακές ηχογραφήσεις να ακούγονται καλά; Ουτοπία. Αναφέρομαι στις σωστές και όχι στις hiendαδικες ηχογραφήσεις. Τώρα όσον αφορά τον χώρο μου τον γεμίζουν άνετα, αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στην κατασκευή της καμπίνας λεπτού στρώματος που εκπέμπει από τα πλαϊνά και από κάτω, βλέπε ότι συστήνεται η βάση ανοιχτού τύπου. Αυτό βέβαια που έχουν παρατηρήσει και φίλοι μου είναι η απίστευτη στερεοφωνική τρισδιάστατη εικόνα τους, ναι χωρίς να το περιαυτολογώ! Αναρωτιέμαι ώρες ώρες πώς από αυτά τα κουτιά βγαίνει αυτή η ιδιότητα; Επίσης κάποιοι τους έκανε φοβερή εντύπωση η ομοιογένεια μεταξύ τουίτερ και μεσαίου- χαμηλού, σε σημείο που νόμισαν ότι δεν έπαιζαν τα τουίτερ. Οι μηχανικοί του πιθανόν ξέρουν, αφού από ότι έχω διαβάσει το παλεύουν από το 1975! Μπράβο τους! Επειδή θα ερωτηθώ, συστήνονται τουλάχιστον 30εκ από τους πίσω τοίχους και 50εκ από τους πλαϊνούς, εγώ τα έχω τοποθετημένα στα 60εκ απο πίσω και 1,4μ απο αριστερά και 2,4μ απο δεξιά,αντίστοιχα .Η απόσταση μεταξύ τους στα 2,20μ και η θέση ακρόασης στα 2,40μ όπως επιβάλλεται για το τρίγωνο ακρόασης. Οι βάσεις είναι τις Spendor ανοικτού, ελαφριού (open frame light type) τύπου και ύψους 50εκ.Οσον αφορά την οδήγησή τους θεωρούνται εύκολα φορτία και από δοκιμές μπορούν να παίξουν καταπληκτικά με κάποιο ποιοτικό ολοκληρωμένο τρανζίστορ των 100watts. Κάποιοι λένε ότι παίζει φοβερά με λάμπα, όμως προς το παρόν δεν το έχω δοκιμάσει .Επίσης στις βραδινές χαμηλές ακροάσεις η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετική. Ελπίζω με τις παραπάνω εντυπώσεις μου να βοήθησα κάποιους που σκέφτονται προς αυτή την σχολή και προς Θεού να μην παρεξηγηθώ δεν είναι τα μοναδικά ηχεία στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα πολύ αξιόλογα. Απλά στα δικά μου γούστα ταίριαξαν μέχρι τώρα αυτά καλύτερα από όλα. Το μυστικό στον καλό ήχο είναι να ξέρεις τι ζητάς, πώς να το ψάξεις , να ακούς και να μην βιάζεσαι στις επιλογές σου και βέβαια να καταφέρεις να ταιριάξεις και να στήσεις σωστά τις συσκευές σου. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική αντιπροσωπία για τις εξαιρετικές συμβουλές που μου έδωσαν και που όντως αποδείχτηκαν χρήσιμες και σωστές!