Ηχεια για κλασσικη μουσικη μεγαλες ορχηστρες

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.981
Για να πάρω και λίγο το μέρος του παρεξηγημένου ζακμαν, με τον οποίο δε διαφωνω κατά βάση - ασχέτως του ψιλοάκυρου λινκ που μοιράστηκε μαζί μας για τον σαραουντ ηχο προ 15ετιας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν θεοποιώ ούτε όποιο ηχείο έχει ενισχυτικά μέσα του και τη στάμπα του "μόνιτορ", ούτε τους χώρους των στούντιο.

Έχει τύχει να μπω σε στούντιο που λυπήθηκα τους μάστορες εκεί μέσα για το πόσο άθλια άκουγαν μουσικές (να ναι καλά τα μαγκνεπανισια μου ακούσματα), για το πόσο χάλια μαύρα ήταν ο χώρος τους, τιγκα στα ρικοφον για να μην ενοχλούν τους γείτονες πρωτίστως, με στάσιμα στα μπάσα και να πονάει το αυτί σου και το κεφάλι σου από την έλλειψη αντανάκλασης στα πρίμα, RT60 ηψηλων υπό του μηδενός..

Κι άκουσα και "μόνιτορ" που δεν.. απανωτά λάθη σχεδίασης, κακός ήχος. Αλλά νταξ, φτηνά.

Όχι, δε θεοποιώ τα μόνιτορ, ούτε καταδικάζω τα οικιακά ηχεία εν γένει, αδιακρίτως και όλα σε ένα τσουβαλι.

Το μόνο που λέω ουσιαστικά εδώ και χρόνια πολλά, είναι πως σε πιο λογικά κοστολόγια απ'οσο κοστίζουν τα 802 του φίλου μου του Βλάση ή τα 801 ή τα κορνοτέρατα του γουιζι, πακέτο με τα ενισχυτικά τους, τα προενισχυτικα τους, τα καλώδια και τα ντακ, υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις στον επαγγελματικό χώρο που όντως οι κατασκευαστές τους έχουν δώσει πολύ έμφαση στην πιστότητα αναπαραγωγής, με εξαιρετικά σωστές μετρήσεις, με ενσωματωμένα ενεργά κρος, διόρθωση χώρου, ενισχυτικά και ντακ, το πλήρες πακέτο του ηχοσυστήματος δηλαδή, οπότε αν δε σας περισσεύουν τα 500-ευρα και δε ξέρετε τι να τα κάνετε, ε, δείτε κι αυτές τις επιλογές, ποιο το κακό; Μπορεί να βγείτε πολύ κερδισμένοι.

Μόνο του το ηχείο το σωστό όμως, είναι μία τρύπα στο νερό. Όπως μιλάμε με προσοχή στους κανόνες των ηχείων, και λέμε για τις στάθμες αναπαραγωγής, για την απόκριση στο φάσμα, για τα δυναμικά, κλπ κλπ κλπ, με όμοιο τρόπο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το χώρο, διότι διαφορετικά απλώς κοροιδευομαστε.

Για τους χώρους ακρόασης, είτε πρόκειται για στούντιο είτε πρόκειται για οικιακή αναπαραγωγή, οι κανόνες είναι κοινοί, (όπως και στην απόκριση των ηχείων στο φάσμα) είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι πιο πρόσφατες και ισχύουσες οδηγίες της AES είναι ξεκάθαρες, και δεν αναφέρονται εξειδικευμένα μόνο σε στούντιο, αλλα γενικά σε χώρους ακρόασης μουσικής αναφέρονται, και λεν ότι το rt60 θα πρέπει να είναι μεταξύ 0.2-0.4 sec, αυτά τα όρια δίνουν, με βέλτιστο το 0.3, καθώς το 0.2 είναι το άνω όριο του σχεδόν ανηχοικου, που φυσικά δεν προτείνει κανείς να κάνεις το λάθος να ακούς σε ανηχοικο θάλαμο, είναι τρελό, αφύσικο, σκέτη ταλαιπωρία και βασανιστήριο.

Και ξέρω πολύ καλά τις απόψεις περί είδους μουσικής και για τις προτιμήσεις στους χρόνους αντηχησης, και τα δέχομαι όλα αυτά.

Προσωπικά, εδώ και πολλά χρόνια άλλα λέω, καθώς είμαι ακόμα πιο χαλαρός σε αυτό το θέμα, και θεωρώ ότι και σε λίγο πιο μεγάλο rt60 (μέχρι 0.5-0.6) μία χαρά θα ακούς τη μουσική σου (με κατάλληλη τοποθέτηση των ηχείων και με σοφή επιλογή ηχείου), αρκεί όμως να είναι ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟ το RT60 σε όλο το φάσμα.

Είναι εντελώς χάλια να έχεις rt60 0.2 στα μπάσα και 0.7 στα πρίμα, ή το ανάποδο, 0.7 στα μπάσα και 0.2 στα πρίμα. Αυτά φωνάζω χρόνια τώρα.

Ζήτω τα κλαιν.
Ζήτω.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Ας δούμε κι ακούσουμε και ενα ζευγος ηχείων Vienna Acoustics, κατασκευασμένων στην πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής τη Βιέννη, απο ενα σύστημα σε δωμάτιο ξενοδοχείου......παίζουν άραγε κλασική μουσική?

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.570
Εχω ακούσει Vienna Acoustics, κάποιο μοντέλο που κόστιζε γύρω στις 10000 αν θυμάμαι καλά πέρυσι στον έκθεση, αλλα με σημαντικότατης αξίας ενισχυτικά/πηγή/καλωδια πίσω του. (Αν θελει ο φίλος ας μου θυμισει ποιο ηταν).

Μου εκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά, και δεν το λεω για να χαρεί ο φίλος Ultra Audio που πιθανώς τα εμπορεύεται/αντιπροσωπεύει. Δεν τον ξέρω, δεν με ξέρει, δεν εχω μιλήσει ποτέ μαζί του, δεν εχω δει μετρησεις απο το ηχείο, δεν το έψαξα καθόλου, αλλα ναι, παίζει πολυ καλά κλασικη μουσική. Ακόμα και σε χώρο ξενοδοχείου.

Αλλο ενα παθητικό ηχείο που θα μπορούσα να ζήσω μαζί του. και δεν ειναι το μόνο.

Z

Zdimis

Guest
respect στα vienna !ο ενισχυτης ηταν μαλλον ο viva ,τριοδικος se με περισση μαγεια ακουσμα που εμεινε απο την εκθεση .
Κανα δεκαωρο με κατι mozart δεκαπενταετιας μοντελο σε σπιτι φιλου με κανανε να εχω σοβαρα αυτη την εταιρεια τον χαρτη ,καθως ητανε εθιστικα καθαρα και διαφανα αλλα οχι σκληρα μια δυσκολη περιπλοκη και ιδιαιτερη ισσοροπια.
Στην εκθεση απλα ,τα καινουργια με το τεραστιο ονομα και τον ιταλο ητανε 5αδα ηχου στην τελευταια εκθεση κατ εμε.

D

deleted user 10898

Guest
Ας δούμε κι ακούσουμε και ενα ζευγος ηχείων Vienna Acoustics, κατασκευασμένων στην πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής τη Βιέννη, απο ενα σύστημα σε δωμάτιο ξενοδοχείου......παίζουν άραγε κλασική μουσική?
επειδή είναι από την Βιεννη πρέπει να παιζουν κλασικη μουσικη?
τα Ελληνικα τι πρεπει να παιζουν δηλαδή, μονο κλαρινα?
Εκτος από το συμπιεσμενο Video , εχετε καποια τεχνικα στοιχεια που να υποδηλωνουν ότι τα ηχεια και τα ενισχυτικα τους θα παιξουν ανετα μεγαλες ορχηστρες κλασσικης μουσικης? και σε τι κοστολογιο αν επιτρεπεται?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.981
Ίσως η μνήμη μου με απατά αλλα δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί ξανά από εμένα κάτι τέτοιο. Θα κάνω ένα memtest με την πρώτη ευκαιρία.

Μερικές αναφορές:

1
2
3
4

Αποκλείστηκαν σελίδες που πάσχουν από hi-endίτιδα, ελλειπείς αποδείξεις, προσωπικουποκειμενικές (ανάσα) δοκιμές.

Ίσως παρεξηγήθηκε αυτό που είπα, δεν υποστήριξα ότι οι κραδασμοί είναι deal-breaker, καθιστούν τα ενεργά άχρηστα ή προβληματικά. Εννόησα ότι είναι θέμα που δεν πρέπει να αμελήσουμε ακόμα και όταν αφορά έναν ενισχυτή απομακρυσμένο από τα ηχεία, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται μέσα σ'αυτά.
Ωραίο ποστ και ωραία λινκ.
Κι όντως, οι κραδασμοί μέσα στην καμπίνα του ενεργού ηχείου είναι ένα θέμα σημαντικό για τα, για το οποίο οι σωστοί κατασκευαστές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και εφαρμόζονται διάφορες λύσεις.
Τα οφέλη της απουσίας παθητικού κρος είναι τόσο χειροπιαστά και αντικειμενικά, που επ'αυτου δεν τίθεται καμία αμφιβολία ή αμφισβήτηση, όπως και τα οφέλη της πολυενισχυσης, του ενεργού κρος, των δυνατοτήτων ενεργού διόρθωσης.
Κατά την εκτίμησή μου, η επιλογή τοποθέτησης των ενισχυτικων βαθμίδων και των λοιπών ηλεκτρονικών εντός της καμπίνας του ηχείου, γίνεται για 3 λόγους:
1. Πολύ μικρή - πρακτικά ανύπαρκτη καλωδίωση μεγαφώνων των ηχείων, απουσία σειράς επαφών, μπορνων σύσφιξης ή άλλων βυσματων ηχείων, όλα αυτά μαζί κάνουν μετρήσιμη διαφορά, από νταμπινγκ φακτορ μέχρι ότι θες.
2. Ευκολία χρήσης.
3. Κόστος.

Βέβαια, αυτές οι παράμετροι, είναι κατά του τυπικού χαϊεντά. Διότι:
1. Δε μπορεί να αλλάζει καλώδια ηχείων. Κι ιντερκονεκτ. Αισχρό.
2. Άμα δεν ανάβει ξεχωριστά τους ενισχυτές,τους προ, τα ντακ, το ενα και το άλλο, θα μαραζώνει. Σιγά το στέρεο με το κανένα ον-οφ.. τι θα βάλει στο ρακ δηλαδή, να δείχνει στον κόσμο;
3. Φτηνό και χάι εντ δε συμβιβάζεται. Να ντρέπεται να πεί πόσο φτηναδουρικο στέρεο είναι..

Γι αυτό τα ενεργά μόνιτορ δεν έχουν θέση στο hi-end. Κι όχι λόγω κραδασμών στα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά. Περαστε έξω κύριε..

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Εχω ακούσει Vienna Acoustics, κάποιο μοντέλο που κόστιζε γύρω στις 10000 αν θυμάμαι καλά πέρυσι στον έκθεση, αλλα με σημαντικότατης αξίας ενισχυτικά/πηγή/καλωδια πίσω του. (Αν θελει ο φίλος ας μου θυμισει ποιο ηταν).

Μου εκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά, και δεν το λεω για να χαρεί ο φίλος Ultra Audio που πιθανώς τα εμπορεύεται/αντιπροσωπεύει. Δεν τον ξέρω, δεν με ξέρει, δεν εχω μιλήσει ποτέ μαζί του, δεν εχω δει μετρησεις απο το ηχείο, δεν το έψαξα καθόλου, αλλα ναι, παίζει πολυ καλά κλασικη μουσική. Ακόμα και σε χώρο ξενοδοχείου.

Αλλο ενα παθητικό ηχείο που θα μπορούσα να ζήσω μαζί του. και δεν ειναι το μόνο.
Αγαπητέ το ηχείο που έπαιζε στην εκθεση είχε 4.990 ευρώ και εξακολουθεί να κοστίζει τόσο με το νέο ΦΠΑ 24%.

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας για τα Vienna Acoustics.

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.570
Αγαπητέ το ηχείο που έπαιζε στην εκθεση είχε 4.990 ευρώ και εξακολουθεί να κοστίζει τόσο με το νέο ΦΠΑ 24%.

Μια χαρά ήταν. Στο top 5 της έκθεσης (κατα την γνώμη μου)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.981

Ωραία, συμμαζεμενη σχετικά η τιμή των ηχείων αυτών.

Για να δούμε όμως το σύνολο, πρέπει να ξέρουμε κι άλλες τιμουλες, συγκεκριμένα τα εξής που χρησιμοποιούνται εκεί στο βίντεο στην έκθεση, πόσο κοστίζουν:

1. Καλώδια ηχείων
2. Προενισχυτικα στάδια
3. Τελικά ενισχυτικά στάδια
4. DAC
5. Καλώδια διασύνδεσης των άνωθεν
6. Ρακ, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν
7. Άλλος πιθανά εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε, από επώνυμα - ακριβά καλώδια ρεύματος και πολυμπριζα μέχρι ότι άλλο δε φαντάζομαι.

Τέλος, ένα σετ μετρήσεων των άνωθεν ηχείων και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.570
Ωραία, συμμαζεμενη σχετικά η τιμή των ηχείων αυτών.

Για να δούμε όμως το σύνολο, πρέπει να ξέρουμε κι άλλες τιμουλες, συγκεκριμένα τα εξής που χρησιμοποιούνται εκεί στο βίντεο στην έκθεση, πόσο κοστίζουν:

1. Καλώδια ηχείων
2. Προενισχυτικα στάδια
3. Τελικά ενισχυτικά στάδια
4. DAC
5. Καλώδια διασύνδεσης των άνωθεν
6. Ρακ, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν
7. Άλλος πιθανά εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε, από επώνυμα - ακριβά καλώδια ρεύματος και πολυμπριζα μέχρι ότι άλλο δε φαντάζομαι.

Τέλος, ένα σετ μετρήσεων των άνωθεν ηχείων και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Άλλο setup θυμάμαι στην Αθηνα, μου φάνηκε σοβαρότατα ακριβό ως σύνολο. Ας πει και ο αντιπρόσωπος, εγώ το έκοψα για εξαψήφιο

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.981
Και γω μιλούσα πριν λίγο με έναν άλλο αντιπρόσωπο, που μου λεγε πολύ ενδιαφέροντα νέα για το εξαιρετικό άκουσμα που είχε από ένα καινούργιο ηχείο μιας άλλης φίρμας, το οποίο ηχείο κοστίζει περί τα 7.000€, τιμή σχετικά λογική, αλλά όταν τον ρώτησα με τι ενισχυτικά τα άκουσε και έπαιζαν τόσο αξιόλογα, μου απάντησε κάποια ενισχυτικά στην κατηγορία τιμής των 100.000€, οπότε καταλαβαίνετε πώς χάνεται το ενδιαφέρον..

Τες πα, ας δούμε με τι έπαιζαν αυτά τα βιενα και πόσο το συνολικό κόστος του εν λόγω σεταπ, αν και περισσότερο ενδιαφέρον για μένα παραμένει το θέμα των μετρήσεων και των τεχνικών παραμέτρων του ηχείου.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Άλλο setup θυμάμαι στην Αθηνα, μου φάνηκε σοβαρότατα ακριβό ως σύνολο. Ας πει και ο αντιπρόσωπος, εγώ το έκοψα για εξαψήφιο
To setup στην Αθήνα, περιελάμβανε τα Vienna Acoustics Beethoven BG Symphony Edition, στην τιμή που προανέφερα (4.990) συνοδεία του ολοκληρωμένου ενισχυτή Viva Solista mk3 (SET), αξίας 16.700 ευρώ με το ΦΠΑ και της πηγής dCS Puccini player/dac, καταργημένο μοντέλο. Το Ρακ ήταν τα κομοδίνα του αείμνηστου ξενοδοχείου Ledra.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Και γω μιλούσα πριν λίγο με έναν άλλο αντιπρόσωπο, που μου λεγε πολύ ενδιαφέροντα νέα για το εξαιρετικό άκουσμα που είχε από ένα καινούργιο ηχείο μιας άλλης φίρμας, το οποίο ηχείο κοστίζει περί τα 7.000€, τιμή σχετικά λογική, αλλά όταν τον ρώτησα με τι ενισχυτικά τα άκουσε και έπαιζαν τόσο αξιόλογα, μου απάντησε κάποια ενισχυτικά στην κατηγορία τιμής των 100.000€, οπότε καταλαβαίνετε πώς χάνεται το ενδιαφέρον.
Τουναντίον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πως μια εταιρεία με ηλεκτρονικά των 100.000 επιλέγει να παρουσιάσει τη δουλειά της με ενα ηχείο των 7.000 ή 12.000 ή 20.000. Αυτο σημαίνει οτι κατι πολύ ενδιαφέρον μπορει να παρουσιάζει σχεδιαστικά και κυρίως ηχητικά ενα τέτοιο ηχείο.

D

deleted user 10898

Guest
To setup στην Αθήνα, περιελάμβανε τα Vienna Acoustics Beethoven BG Symphony Edition, στην τιμή που προανέφερα (4.990) συνοδεία του ολοκληρωμένου ενισχυτή Viva Solista mk3 (SET), αξίας 16.700 ευρώ με το ΦΠΑ και της πηγής dCS Puccini player/dac, καταργημένο μοντέλο. Το Ρακ ήταν τα κομοδίνα του αείμνηστου ξενοδοχείου Ledra.
Tα Beethoven symphony edition μετραν σαφως πολυ καλυτερα απο τα beethoven, που οι μετρησεις τους ηταν για κλαματα.
Αυτο και μονο δειχνει πως η εταιρια ελαβε υποψιν τις κριτικες και τις μετρησεις και καταφερε να λυσει συγκεκριμενα θεματα στην νεα εκδοση.
Οσο και να μου αρεσει ο συγκεκριμενος set θα τα οδηγουσα και με εναν δυνατο pp, και θα ηθελα να ρωτησω την εμπειρια σας με καποιον τετοιο συνδυασμό.
[DOUBLEPOST=1470242034][/DOUBLEPOST]
Τουναντίον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πως μια εταιρεία με ηλεκτρονικά των 100.000 επιλέγει να παρουσιάσει τη δουλειά της με ενα ηχείο των 7.000 ή 12.000 ή 20.000. Αυτο σημαίνει οτι κατι πολύ ενδιαφέρον μπορει να παρουσιάζει σχεδιαστικά και κυρίως ηχητικά ενα τέτοιο ηχείο.
ή οτι υπάρχει συγκεκριμένη σχέση των δύο εταιριών.

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.570
Αυτα που μου εχουν εντυπωθεί στη μνήμη ηταν και τα καλωδια, τροφοδοσίας και όχι μονο...και αυτα ηταν ακριβουτσικα.

Αλλα φαινεται πως δεν τις πετυχαίνω τις τιμές σας, τις βγάζω υπερδιπλάσιες απο τη μνήμη μου. Καλο για σας αυτο...
[DOUBLEPOST=1470248249][/DOUBLEPOST]
Tα Beethoven symphony edition μετραν σαφως πολυ καλυτερα απο τα beethoven, που οι μετρησεις τους ηταν για κλαματα.
Έχουμε κάποιο λινκ με τις μετρησεις , μιας και έγινε κουβέντα για το συγκεκριμένο αξιόλογο ηχείο;

Έτσι ώστε να ενημερωθούμε, αλλα και οι γνώστες να σχολιάσουν ...

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.879
Members