USB regenerator: Έχει κανένα νόημα;

Reaction score
684
Λοιπον, ασε τα αντιεμπορικα σου :p και πες μας, καλο ειναι αυτο το μηχανημα?
Αμα δεν εχεις πολυ καλο DAC, βοηθαει να το χωσεις αυτο στην αλυσιδα ή μπα?
Οχι δε μπορεις να παρεις καλυτερο DAC !

Επειδη το εχω το συγκεκριμενο μηχανακι της Mutec μπορω να πω οτι κανει εξαιρετικη δουλεια στη βελτιωση του ηχου τουλαχιστον στο δικο μου DAC που ειναι αυτο που εχει εσωτερικα ο Tidal Preos-D. Ειναι πολυ καλο και σαν USB interface και σαν απλο reclocker. Επισης χρησιμοποιώ το Cybershaft Premium, ενα ιαπωνικο OCXO Oscillator για να βελτιωθει ακομα περισσοτερο η ποιοτητα του ρολογιου του.

Παντως οφειλω να ομολογησω οτι ακομα και πριν το Mutec MC3+USB το νεο USB φιλτρο 3R της Ideon δινει αισθητη βελτιωση στη ροη της μουσικης και μια πιο εντυπωσιακη στερεοφωνικη εικονα.

Reaction score
1.265
http://www.avmentor.gr/tech/jitter_0.htm

Στο αρχικό ερώτημα του νήματος,
όταν τα μετρήσει ο Σταματάκος θα μάθουμε
Ωραίο το άρθρο, δεν το είχα διαβάσει και ευχαριστώ για την αναφορά! Κατά τη γνώμη μου όμως δεν φτάνει ξεκάθαρα στο δια ταύτα στο τέλος, αν μιλάμε για έξοδο USB ενός απλού PC.

Στη μετάδοση μίας αλληλουχίας bit (0 και 1 όταν μιλάμε για binary) , αν το ηλεκτρικό/οπτικό μέσο φτάνει να παραδίδει την πληροφορία τόσο εκτός του προβλεπόμενου χρόνου (μήκους κύματος ας πούμε), η πληροφορία χάθηκε στην πλευρά του δέκτη, έχουμε σφάλμα.

Δε μιλάμε για σφάλματα εδώ όμως. Μιλάμε ότι ο δέκτης (DAC) λαμβάνει τα bit κάπως παράκεντρα, μέσα όμως στο slot. Αν γίνει μία καταγραφή σε ένα αρχείο , η αλληλουχία των bit θα είναι σωστή. Φανταστείτε ότι εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε ψηφιακή τεχνολογία 2b1q που χρησιμοποιεί 4 τάσεις αντί για δύο στη χάλκινη γραμμή του ΟΤΕ που φτάνει στα σπίτια μας και μεταφέρει διπλάσια bit στον ίδιο χρόνο (Hellascom, ISDN). Η χαμηλή συχνότητα δειγματοληψίας επιτρέπει στον δέκτη να διορθώνει.

Το θέμα είναι ότι εκτός από τις δύο τάσεις που απεικονίζουν το bit (1) και το bit (0) , η κυματομορφή παραδίδει και σκουπίδια. Μαζί με αυτά , η προσπάθεια του δέκτη (DAC) να καταλάβει αν το bit που έπρεπε να φτάσει στη συγκεκριμένη στιγμή σύμφωνα με το δικό του ρολόι είναι 1 η 0 οδηγεί σε artifacts, είτε εντός είτε εκτός ακουστικού φάσματος τα οποία επηρεάζουν τον ήχο.

Γι αυτό στα στούντιο υπάρχει πάντα ένα master clock , που συχνά ξεκινάει από το DAC αφού είναι κρίσιμο το ρολόι να βρίσκεται όσο το δυνατόν ηλεκτρολογικά πιο κοντά στο DAC.
Αυτό χάνουμε όσοι ακούμε μουσική από υπολογιστές, γιατί τα ρολόγια τους είναι χαμηλής ακρίβειας και η έξοδος USB είναι φορτωμένη με σκουπίδια.

Γι αυτό , κατά τη γνώμη μου, είναι βασικό σε τέτοια ηχοσυστήματα να επαναχρονίζεται το data stream κοντά στο κύκλωμα του DAC. Κατά προτίμηση με το ίδιο ρολόι του DAC σαν master , η τουλάχιστον με ένα πιο σωστό ρολόι, τροφοδοτούμενο από μία πηγή ρεύματος ανεπηρέαστη από άλλες καταναλώσεις κλπ. Αν είχα ένα καλό CD transport δε θα είχα τόσο μεγάλη ανάγκη για επαναχρονισμό, όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Σαραντάκος στο τέλος. Αυτός είναι και ένας λόγος ίσως που τα regenerator έχουν κριτικές από διθυραμβικές μέχρι χάλια, διαφέρει η ποιότητα του σήματος εξόδου του player από έναν χρήστη σε άλλον.

Αυτό το κενό πάνε να καλύψουν οι renderers, η τα κυκλώματα επαναχρονισμού των αξεσουάρ νομίζω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Πολύ σωστά. ;)

Εγώ στο pc χρησιμοποιώ την lynx AES 16 src στην οποία δίνω ρολόι από την metric halo με bnc βύσματα και ομοαξονικό 75ωμ της belden, ενώ οι λοιπές συνδέσεις data γίνονται με AES EBU καλώδια με 75ωμ digital XLR βύσματα της neutric και καλωδιώσεις 110ωμ της mogami.

Από το media player (δεύτερη πηγή) φεύγει HDMI καλώδιο με τον ήχο σε PCM, που πηγαίνει στο arvus που μοιράζει το πολυκάναλο ψηφιακό σήμα σε 8 AES EBU εξόδους. Το arvus παίρνει ρολόι επίσης από την metric halo, και οδηγείται ή στο pc, ή στην metric halo, όπου επιθυμώ.

Αν και όταν με το καλό πάρω ένα μάστερ κλοκ, θα καταργηθεί η μετρικ ως μάστερ στον χρονισμό του συστήματος, παρότι επαναχρονίζει προ της μετατροπής. Είναι για τη σταθερότητα χρονισμού του συστήματος. Οσο καλό transport και να έχεις, ένα dedicated master clock με φούρνο σταθερής θερμοκρασίας για τον κρύσταλλο, αποτελεί πάντα βελτίωση και εκ των πραγμάτων όνειρο θερινής νυκτός για οποιοδήποτε transport του πλανήτη.

Γι'αυτό και σε όλα τα σοβαρά ψηφιακά στούντιο, ασχέτως του πόσο κορυφαίο AES EBU server χρησιμοποιούν (λεγε transport εσύ, αλλά με 128 κανάλια), είναι δεδομένη η παρουσία ενός βαρβάτου master clock generator, τυπικά με φούρνο αντιστάσεων.

Εις αναμονή του dlcp της hypex, οπότε αλλάζουν τα δεδομένα μάστερ χρονισμού του συστήματος.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Σε τέτοια επίπεδα επαγγελματικής υλοποίησης, έχεις την τύχη να βλέπεις ως ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΚΟΥΚΙΑ όχι μόνο τις απώλειες bit, αλλά και τις στιγμιαίες απώλειες συγχρονισμού. Μετρούνται σε real time και αναφαίρονται αναλυτικά από το software. Με το αυτί, μόνο μεγάλα νούμερα απωλειών γίνονται ακουστα, πολλά bits ή εκατοντάδες απώλειες συγχρονισμού εν σειρά. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων που έχει ενσωματωθεί ως βασικός αλγόριθμος στο digital audio, καλύπτει επαρκώς όλα αυτά τα σφάλματα, και χωρίς απώλεια δεδομένων, κι ας υπάρχουν πραγματικές απώλειες. Το γιατί μπορούν υπό προϋποθέσεις αυτές οι διορθώσεις να γίνουν ακουστές, είναι άλλη υπόθεση, εξόχως περίπλοκη και αναλόγως υλοποίησης.

Reaction score
777
Προσωπικά ψάχνω να βρώ μία δικαιολογία για να αγοράσει κάποιος αυτό το μηχάνημα...

Θεωρητικά ένα καλό ντάκ υπερβαίνει την όποια χρησιμότητα αυτό μπορεί να έχει.
Απο την άλλη ο ιδιοκτήτης ενός κακού ντάκ, οπου εκεί έχει ένα ελαφρύ νόημα*, γιατί να ενδιαφέρεται να αγοράσει κάτι τέτοιο? Ας δώσει άλλα τόσα λεφτά και ας πάρει ένα καλό ντάκ...

Έτσι και αλλιώς η όποια συζήτηση για τζίτερ δέν υφίσταται σε φθηνά ντάκ όπως είπε ο αγαπητός ίαρ.
"Τι να την κάνεις τη μείωση του ήδη χαμηλού θορύβου κβαντισης όταν ο θόρυβος τροφοδοσίας είναι μεγαλύτερος; στο τελικό αποτέλεσμα ο υψηλότερος θόρυβος καθορίζει το κατώφλι και το ωφέλιμο δυναμικό εύρος, μόνο αυτός μετράει."

Τα κλόκ που συζητάτε είναι για πολυκάναλα συστήματα, για στούντιο όπως πολύ καλά είπε ο ίαρ, που οι απαιτήσεις σε χρονισμό είναι τελείως διαφορετικές απο ένα δικάναλο σύστημα.

Προσωπικά θεωρώ οτι το μαραφέτι αυτό είναι η συνέχεια μίας πορείας που έχει ξεκινήσει με καλώδια usb, με ειδικά software τύπου amarra σε ζουμερές τιμές τα οποία φτιάχνουν το τζίτερ και με ποδαράκια κάτω απο τα mac για να μήν περνάνε οι κραδασμοί. Στην ακόμα πιο γελοία εκδοχή του υπάρχει το παρακάτω site
http://www.highend-audiopc.com

με προιόντα αρκετά καινοτόμα όπως:
καλώδια usb http://www.highend-audiopc.com/shop/en/usb-cables/jcat-reference-usb-cable
καλώδια LAN για ασφαλές downloading http://www.highend-audiopc.com/shop/en/lan-cables/sotm-dcbl-cat7-lan-cable
καλώδια SATA για pure ροή της πληροφορίας απο το σκληρό στην motherboard
http://www.highend-audiopc.com/shop/en/sata-cables/jcat-sata-cable

Απ ότι φαίνεται το πάρτυ τώρα ξεκινάει...

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.266
Καλά και ωραία όλα αυτά που λέει ο costas EAR αλλά είναι too much.
Θέλω να πω ότι ( τουλάχιστον από αυτά τα λίγα που ξέρω ) το εξωτερικό Master clock είναι η τελευταία στάση στο ταξίδι του σωστού ψηφιακού ήχου. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αξίζει να ασχολείσαι όταν σου λείπουν τόσα και τόσα.
Αν κάποιος έχει τον άψογα φροντισμένο χώρο, έχει κατασταλάξει σε θέματα ηχείων - ενισχυτικών ε τότε καλά θα κάνει και να ασχοληθεί.
Για εμάς τους υπόλοιπους το θεωρώ λάθος βήμα. Ας λύσουμε - βελτιώσουμε κάτι χονδράδες + - 10 db και μετά ας δώσουμε χρήματα για την λεπτομέρεια της λεπτομέρειας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Παρεμπιπτόντως Κώστα, πόσο χειρότερη είναι η αναλογική έξοδος της Lynx σε σχέση με τη Metric;
Δεν έχει αναλογικές εξόδους ούτε εισόδους.
Έχει 16 AES EBU εισόδους και 16 AES EBU εξόδους, συν εισοδοεξόδους clock. Υλοποίηση AES EBU server.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Καλά και ωραία όλα αυτά που λέει ο costas EAR αλλά είναι too much.
Θέλω να πω ότι ( τουλάχιστον από αυτά τα λίγα που ξέρω ) το εξωτερικό Master clock είναι η τελευταία στάση στο ταξίδι του σωστού ψηφιακού ήχου. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αξίζει να ασχολείσαι όταν σου λείπουν τόσα και τόσα.
Αν κάποιος έχει τον άψογα φροντισμένο χώρο, έχει κατασταλάξει σε θέματα ηχείων - ενισχυτικών ε τότε καλά θα κάνει και να ασχοληθεί.
Για εμάς τους υπόλοιπους το θεωρώ λάθος βήμα. Ας λύσουμε - βελτιώσουμε κάτι χονδράδες + - 10 db και μετά ας δώσουμε χρήματα για την λεπτομέρεια της λεπτομέρειας.
Συμφωνούμε 1000%.
Χάνουμε το δάσος με τέτοιες ενασχολήσεις.

Ακόμα και το μαραφετι το 3R, είναι αποπροσανατολισμός και παράσυρση σε λάθος τρόπο σκέψης.

Χώρος, τοποθέτηση, RT 60, ισοσταθμιση, ενεργά, πολυενίσχυση το Α και το Ω.
Δυναμική συμπίεση, παραμόρφωση, τα βασικά.
Λοβοί ακτινοβολίας. Κωλογραμμες φλετσερ μανσον, λαουντνες, αντιληπτοτητα.
Προσγείωση στην πραγματικότητα. ;)

Και παίξε μουσική από Spotify, χειρισμό από κινητό, μετάδοση από Wi-Fi και άσε τα ρολόγια στην ησυχία τους. Υπάρχουν αξιόλογοι μηχανικοί που λύνουν όλα αυτά τα θέματα για παρτη σου, και σε επαγγελματικό επίπεδο και για το σαλόνι σου, που σπαν το κεφάλι τους για να λύσουν θέματα σα το συγχρονισμό, και τα καταφέρνουν, δίνουν λύσεις ασύρματες και για Hi-res audio, χωρίς σφάλματα μετάδοσης, με εξαιρετικές μετρήσεις σήματος προς θόρυβο.

Τι πρακτική είναι αυτή του να τα φτιάξεις όλα συ από την αρχή, να ανακαλύψεις δήθεν τον τροχό;
Σα να μη θες να πάρεις το κινητό της Google, το νέο pixel, ή το αηφόνι, και να θες να κατασκευασεις το δικό σου κινητό, και να ωραία οθόνη αυτή, και ποιο πομποδέκτη να πάρω, και τι cpu να χωσω, και που να χρονισω τους πυρήνες άραγε, και μπούρδες. Μπουρδολογία ολκής.

Γιου ες μπι ριτζενερεϊτορ και πρασιν'άλογα και φούτσες μπλε, ο κόσμος καίγεται και το .... χτενίζεται, με το συμπαθιο..

Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.266
Τι πρακτική είναι αυτή του να τα φτιάξεις όλα συ από την αρχή, να ανακαλύψεις δήθεν τον τροχό;
Σα να μη θες να πάρεις το κινητό της Google, το νέο pixel, ή το αηφόνι, και να θες να κατασκευασεις το δικό σου κινητό, και να ωραία οθόνη αυτή, και ποιο πομποδέκτη να πάρω, και τι cpu να χωσω, και που να χρονισω τους πυρήνες άραγε, και μπούρδες. Μπουρδολογία ολκής.
Το DIY είναι άλλη ιστορία. Θέλω να φτιάξω ενα γραφείο για το σπίτι και αντί να παω στο ΙΚΕΑ θα πάω Πρακτικερ να πάρω ξύλα και ας μου βγεί ακριβότερο. Είναι άλλο χόμπι

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Εξπλεϊν πληζ
http://www.hypex.nl/product/2012-11-23-14-16-32/dlcp.html

Το νέο μου απόκτημα. Το περιμένω από μέρα σε μέρα.
Κάνει παπάδες, ιδίως στην πλήρη του μορφή, και με επεκτασιμότητα ατέλειωτη.
Η μετρικ έχει και ψηφιακές εξόδους, έχει και τέλειο φόνο στειτζ και απίστευτα χρήσιμα καρακτερς και πρισετς.. ;)

Χάος φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αλλά θα το φέρω βόλτα με τόσο πονηρό τρόπο, ώστε να αποκτήσει τελική μορφή τόσο μα τόσο απλοϊκή κι εύχρηστη, που να ζηλέψει το κιι! ;)

Ξέρω, είμαι κακό παράδειγμα, πλιζ όχι μίμηση. :)

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.246
http://www.hypex.nl/product/2012-11-23-14-16-32/dlcp.html

Το νέο μου απόκτημα. Το περιμένω από μέρα σε μέρα.
Κάνει παπάδες, ιδίως στην πλήρη του μορφή, και με επεκτασιμότητα ατέλειωτη.
Η μετρικ έχει και ψηφιακές εξόδους, έχει και τέλειο φόνο στειτζ και απίστευτα χρήσιμα καρακτερς και πρισετς.. ;)

Χάος φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αλλά θα το φέρω βόλτα με τόσο πονηρό τρόπο, ώστε να αποκτήσει τελική μορφή τόσο μα τόσο απλοϊκή κι εύχρηστη, που να ζηλέψει το κιι! ;)

Ξέρω, είμαι κακό παράδειγμα, πλιζ όχι μίμηση. :)
Ξερω τι ειναι. Εσυ τι θα το κανεις δεν καταλαβα
Ελεγαν οτι θα βγει και καινουργιο μοντελο, πιο δυνατο, αλλα μπα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Το DIY είναι άλλη ιστορία.
Το diy είναι εντελώς άλλη ιστορία.

Άμα ξέρεις, να σε χαρώ, φτιαξτα όλα μόνος σου, ή όσα μπορείς ρε αδερφέ, και γω μαζί σου.

Δε κατακρινω το diy, ασχέτως αν πιστεύω ότι έχει πεθάνει.

Κατακρινω το να πας να πάρεις το Α ηχείο και να το οδηγήσεις με τον Β ενισχυτή, τον οποίο θα οδηγήσεις από το Γ προενισχυτή στον οποίο θα συνδέσεις το Δ ντακ το οποίο θα τροφοδοτησεις με το Ε τρανσπορτ, κι όλα αυτά ενώ δε ξέρεις που πάν τα 4, και ψάχνεις και για καλώδια και γιου ες μπι ριτζενερεϊτορ, και όλες οι επιλογές με το αυτί, κι όλα αυτά ενώ ο μπρουνο σου δίνει το κιι! Για όνομα..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.118
Εσυ τι θα το κανεις δεν καταλαβα
Θα το στησω στα μαγκνεπαν, στη φουλ βερσιόν, για πλήρες loudspeaker management and correction, τηλεχειριζόμενο, φουλ προ με όλες τις εισόδους και με στριμινγκ, και με οθόνη και κρος και ντακ και τοστ και καφέ άμα λάχει.

Αυτό, συν ενκορ, συν ηχεία. Πλήρες "πακέτο" ηχοσυστήματος με τα λιγότερα δυνατά μηχανήματα, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις δυνατότητες.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.246
Θα το στησω στα μαγκνεπαν, στη φουλ βερσιόν, για πλήρες loudspeaker management and correction, τηλεχειριζόμενο, φουλ προ με όλες τις εισόδους και με στριμινγκ, και με οθόνη και κρος και ντακ και τοστ και καφέ άμα λάχει.

Αυτό, συν ενκορ, συν ηχεία. Πλήρες "πακέτο" ηχοσυστήματος με τα λιγότερα δυνατά μηχανήματα, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις δυνατότητες.
Τα περισσοτερα απο αυτα τα κανει και η μετρκ ομως. Και νομιζω ειναι καλυτερο ντακ, προ και εχει πιο δυνατο ντιεσπι. Θα την καταργησεις δηλαδη ή θα την εχεις μονο για τα καρακτερς?
Τελος παντων, εσυ θα το εχεις σκεφτει καλυτερα. Αμα τα σενιαρεις, ριξε ενα ραπορτο να παιρνουμε κι εμεις καμμια ιδεα, τι εφαρμογη εχουν αυτα τα μηχανηματα του διαβολου.

Reaction score
238
Επειδη το εχω το συγκεκριμενο μηχανακι της Mutec μπορω να πω οτι κανει εξαιρετικη δουλεια στη βελτιωση του ηχου τουλαχιστον στο δικο μου DAC που ειναι αυτο που εχει εσωτερικα ο Tidal Preos-D. Ειναι πολυ καλο και σαν USB interface και σαν απλο reclocker. Επισης χρησιμοποιώ το Cybershaft Premium, ενα ιαπωνικο OCXO Oscillator για να βελτιωθει ακομα περισσοτερο η ποιοτητα του ρολογιου του.

Παντως οφειλω να ομολογησω οτι ακομα και πριν το Mutec MC3+USB το νεο USB φιλτρο 3R της Ideon δινει αισθητη βελτιωση στη ροη της μουσικης και μια πιο εντυπωσιακη στερεοφωνικη εικονα.
Αυτό απεκόμισα και εγώ. επίσης καλύτερος διαχωρισμός οργάνων καθώς και πιο καθαρό μπάσο

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.513
Τα περισσοτερα απο αυτα τα κανει και η μετρκ ομως. Και νομιζω ειναι καλυτερο ντακ, προ και εχει πιο δυνατο ντιεσπι. Θα την καταργησεις δηλαδη ή θα την εχεις μονο για τα καρακτερς?
Τελος παντων, εσυ θα το εχεις σκεφτει καλυτερα. Αμα τα σενιαρεις, ριξε ενα ραπορτο να παιρνουμε κι εμεις καμμια ιδεα, τι εφαρμογη εχουν αυτα τα μηχανηματα του διαβολου.
Εχουμε πολλη δουλεια αυριο...

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.900
Members