Woofer 6.5

Reaction score
52
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε ολη την παρέα. Υγεία σε όλους και τρέλα με την μουσική.
Εχω καποιες καμπίνες floor standing για 2 μοναδες woofer 6.5". Υπάρχει τρόπος να μπορεσω να βρω μεγαφωνα ωστε να παίξουν στα λιτρα που εχω και τι μαρκα προτεινετε για ωραιο και γλυκο χαμηλό?

Reaction score
1.019
για τι χρηση το θες?
που θα το κροσσαρεις?
το θεμα ειναι οτι οποιο 6,5 και να βαλεις θα πρεπει να το μετρησεις να δεις πως συμπεριφερεται στην συγκεκριμενη καμπινα.

Reaction score
52
για τι χρηση το θες?
που θα το κροσσαρεις?
το θεμα ειναι οτι οποιο 6,5 και να βαλεις θα πρεπει να το μετρησεις να δεις πως συμπεριφερεται στην συγκεκριμενη καμπινα.
Χρηση μουσικής stereo (αν εννοείς αυτό)
Θα το κροσσαρω στα 2000-2500.
Με βαση τα λιτρα της καμπινας δεν ειναι ενας μπούσουλας για επιλογή μεγαφωνου?

Reaction score
52
Ο υπολογισμος των απαιτουμενων λιτρων καμπινας γινεται βασει χαρακτηριστικων Fs, Qts, Vas κλπ, του εκαστοτε μεγαφώνου. Στα υποψην σας ενας calculator http://mh-audio.nl/ReflexBoxCalculator.asp
Αρα αν καταλαβαίνω καλά, με βαση την καμπινα που εχω δεν μπορω να κανω αντικατάσταση μεγαφωνων ή θα πρέπει να πειραματιστώ και δεν υπάρχει καποιος τρόπο επιλογής μεγαφωνων στα λιτρα μου.

Reaction score
2.288
Ποιες ειναι οι διαστασεις της καμπινας? Οι εσωτερικες, οχι οι εξωτερικες. Εχουν μεσα bracing? εχεις φωτογραφιες?

Reaction score
52
Ωραια, τουιτερ ποιο θα χρησημοποιησεις?
Ποσα λίτρα ειναι η καμπινα μου. Με το πρόγραμμα την βγάζω στα 55 περίπου, αν βαζω σωστά στοιχεία.
Εχω ηδη και woofer απλα δεν ξερω αν είναι οκ ή να δω για κατι άλλο, Peerless SDS-164-THP 6.5 inch woofer coated paper 8ohm

Εχω Tweeter Monacor DT-280 8ohm

Reaction score
2.288
Ποσα λίτρα ειναι η καμπινα μου. Με το πρόγραμμα την βγάζω στα 55 περίπου, αν βαζω σωστά στοιχεία.
Εχω ηδη και woofer απλα δεν ξερω αν είναι οκ ή να δω για κατι άλλο, Peerless SDS-164-THP 6.5 inch woofer coated paper 8ohm

Εχω Tweeter Monacor DT-280 8ohm
Aν οι διαστασεις που γραφεις ειναι εσωτερικες η καμπινα ειναι 68.8 λιτρα μειον τον ογκο των εσωτερικων ενισχυσεων.
Tα τουιτερ σου ειναι αυτα https://www.monacor.com/en-cn/monacor/products/components/speaker-technology/hi-fi-tweeters/dt-280/ και αυτο ειναι το διαγραμα αποκρισης και αντιστασης http://picclick.co.uk/Monacor-DT-280-Hifi-Soft-Dome-tweeter-8-Ω-PAIR-272406312733.html
Ο κατασκευαστης λεει ελαχιστο 2Κhz συχνοτητα διαχωρισμου. Εκει φαινεται να εχει περιπου 8ωμ αντισταση αλλα μεχρι τα 3Κhz εχει καθοδικη πορεια και πεφτει στα 5-5.5ωμ οποτε θα ελεγα οτι θελει προσοχη στην σχεδιαση του κροσοβερ μια που πεφτει πανω σε σημειο που δεν εχει σταθερη αντισταση.
Η κατασκευη κροσοβερ δεν ειναι απλο πραγμα και για να γινει σωστα χρειαζεται εργαλεια μετρησεων και τουλαχιστον βασικες γνωσεις πανω στο θεμα.
Eπισης αν χρησημοποιησεις διπλα γουφερ 8ωμ και τα βαλεις παραλληλα θα γινουν 4ωμ και θα εχεις δυσκολο φορτιο για τον ενισχυτη σου. Αν δεν εχεις πολυ καλο ενισχυτη το αποτελεσμα που θα παρεις θα ειναι πολυ κατωτερο των προσδοκιων σου.
Αν εχεις καπιον ολοκληρωμενο της σειρας η καποιον AV receiver θα πρεπει ειτε να ψαξεις για μεγαφωνα 4ωμ που θα τα βαλεις εν σειρα η μεγαφωνα 16ωμ που θα τα βαλεις παραλληλα.
Εναλλακτικα μπορεις να βαλεις μεγαφωνα 8 ωμ εν σειρα αρκει να ειναι επαρκως ευαισθητα.

Τα γουφερ που εχεις ηδη ειναι πολυ καλα. Εχουν χρησημοποιηθει σε πολλα ηχεια (τωρα συνηδητοποιησα οτι τα εχεις ηδη).

Εγω αν εβαζα καποια αλλα, στην καμπινα αυτη θα εβαζα δυο τετοια http://en.toutlehautparleur.com/faital-pro-6fe100-8ohm.html συντονισμενα μεταξυ 42 και 46Ηz (10cm tube 13.5-10cm μηκος) εν σειρα.
Τα συγκεκριμενα εχουν χρησημοποιηθει επιτυχως εδω http://www.diysoundgroup.com/waveguide-speaker-kits/fusion-6.html
(σε κλειστη και μικρη καμπινα με λιγοτερη εκταση ομως)

Reaction score
52
Aν οι διαστασεις που γραφεις ειναι εσωτερικες η καμπινα ειναι 68.8 λιτρα μειον τον ογκο των εσωτερικων ενισχυσεων.
Tα τουιτερ σου ειναι αυτα https://www.monacor.com/en-cn/monacor/products/components/speaker-technology/hi-fi-tweeters/dt-280/ και αυτο ειναι το διαγραμα αποκρισης και αντιστασης http://picclick.co.uk/Monacor-DT-280-Hifi-Soft-Dome-tweeter-8-Ω-PAIR-272406312733.html
Ο κατασκευαστης λεει ελαχιστο 2Κhz συχνοτητα διαχωρισμου. Εκει φαινεται να εχει περιπου 8ωμ αντισταση αλλα μεχρι τα 3Κhz εχει καθοδικη πορεια και πεφτει στα 5-5.5ωμ οποτε θα ελεγα οτι θελει προσοχη στην σχεδιαση του κροσοβερ μια που πεφτει πανω σε σημειο που δεν εχει σταθερη αντισταση.
Η κατασκευη κροσοβερ δεν ειναι απλο πραγμα και για να γινει σωστα χρειαζεται εργαλεια μετρησεων και τουλαχιστον βασικες γνωσεις πανω στο θεμα.
Eπισης αν χρησημοποιησεις διπλα γουφερ 8ωμ και τα βαλεις παραλληλα θα γινουν 4ωμ και θα εχεις δυσκολο φορτιο για τον ενισχυτη σου. Αν δεν εχεις πολυ καλο ενισχυτη το αποτελεσμα που θα παρεις θα ειναι πολυ κατωτερο των προσδοκιων σου.
Αν εχεις καπιον ολοκληρωμενο της σειρας η καποιον AV receiver θα πρεπει ειτε να ψαξεις για μεγαφωνα 4ωμ που θα τα βαλεις εν σειρα η μεγαφωνα 16ωμ που θα τα βαλεις παραλληλα.
Εναλλακτικα μπορεις να βαλεις μεγαφωνα 8 ωμ εν σειρα αρκει να ειναι επαρκως ευαισθητα.

Τα γουφερ που εχεις ηδη ειναι πολυ καλα. Εχουν χρησημοποιηθει σε πολλα ηχεια (τωρα συνηδητοποιησα οτι τα εχεις ηδη).

Εγω αν εβαζα καποια αλλα, στην καμπινα αυτη θα εβαζα δυο τετοια http://en.toutlehautparleur.com/faital-pro-6fe100-8ohm.html συντονισμενα μεταξυ 42 και 46Ηz (10cm tube 13.5-10cm μηκος) εν σειρα.
Τα συγκεκριμενα εχουν χρησημοποιηθει επιτυχως εδω http://www.diysoundgroup.com/waveguide-speaker-kits/fusion-6.html
(σε κλειστη και μικρη καμπινα με λιγοτερη εκταση ομως)
Αυτη τη στιγμή τα παιζω παράλληλα με προσθήκη αντίστασης στα 3.7ωμ οπότε τα εχωψευτοκανει 8ωμ για εναν Yamaha που εχω. Τα ηχεία αυτα θα παίξουν με ενα ενισχυτή Lm3886 68W στα 4ωμ. Αρα κροσσοβερ δεν μπορώ να φτιάξω κατι σαν αυτο που δείχνω στην φωτο?

Attachments

Reaction score
2.288
Αυτη τη στιγμή τα παιζω παράλληλα με προσθήκη αντίστασης στα 3.7ωμ οπότε τα εχωψευτοκανει 8ωμ για εναν Yamaha που εχω.
παει καιρος που εχω να ασχοληθω αλλα αν δεν με απατα η μνημη μου δεν κερδιζεις κατι προσθετοντας εκεινη την αντισταση (εν σειρα φανταζομαι), μονο χανεις ισχυ και την μετατρεπεις σε θερμοτητα.
Τα ηχεία αυτα θα παίξουν με ενα ενισχυτή Lm3886 68W στα 4ωμ. Αρα κροσσοβερ δεν μπορώ να φτιάξω κατι σαν αυτο που δείχνω στην φωτο?
Ολα γινονται αρκει να ξερεις τι κανεις.

Reaction score
52
παει καιρος που εχω να ασχοληθω αλλα αν δεν με απατα η μνημη μου δεν κερδιζεις κατι προσθετοντας εκεινη την αντισταση (εν σειρα φανταζομαι), μονο χανεις ισχυ και την μετατρεπεις σε θερμοτητα.
Εβαλα την αντισταση, σε σειρά, για να μην ζοριζω τον ενισχυτή που θελει 8ωμ. Δεν εχει νοημα πιστεύεις?

Ολα γινονται αρκει να ξερεις τι κανεις.
Αν φτιαξω το κροσσοβερ που μου βγάζει το πρόγραμμα, απο θεμα συνδεσμολογιας θα είμαι εντάξει η παίζει να κανω καμια ζημιά? Λογικα θα κανω μερικες δοκιμες με φθηνα πηνια - πυκνωτες και οπου καταληξω σκέφτομαι να παω σε πιο ποιοτικά υλικά.
Υπάρχει κατι που θα πρέπει να εχω υπόψη μου?

Reaction score
2.288
Εβαλα την αντισταση, σε σειρά, για να μην ζοριζω τον ενισχυτή που θελει 8ωμ. Δεν εχει νοημα πιστεύεις?

Αν φτιαξω το κροσσοβερ που μου βγάζει το πρόγραμμα, απο θεμα συνδεσμολογιας θα είμαι εντάξει η παίζει να κανω καμια ζημιά? Λογικα θα κανω μερικες δοκιμες με φθηνα πηνια - πυκνωτες και οπου καταληξω σκέφτομαι να παω σε πιο ποιοτικά υλικά.
Υπάρχει κατι που θα πρέπει να εχω υπόψη μου?
1) Λογικα δεν θυμαμαι λαθος, δεν κερδιζεις κατι ετσι. Ας απαντησει καποιος αλλος που να ασχολειται πιο συστηματικα γιατι εγω θελω φρεσκαρισμα στη μνημη για να σου απαντησω στα σιγουρα.

2) Υπαρχει κατι που πρεπει να εχεις υπ οψην σου. Πρεπει να βαζεις τις τιμες αντιστασης (στο προγραμμα) που αντιστοιχουν στην συχνοτητα κρος και οχι την ονομαστικη αντισταση.
Χρειαζεται δλδ να ξερεις ακριβως το διαγραμα εμπεδησης του ηχειου και να ξερεις ποση αντισταση εχει στην συχνοτητα που πας να κροσσαρεις.
Εναλλακτικα μπορεις να φτιαξεις και ενα κυκλωμα εξισοροπησης εμπεδησης (ψαξε Zobel network) που θα σταθεροποιει την αντισταση του μεγαφωνου ωστε να απλοποιηθει η σχεδιαση του κροσοβερ.

Reaction score
52
1) Λογικα δεν θυμαμαι λαθος, δεν κερδιζεις κατι ετσι. Ας απαντησει καποιος αλλος που να ασχολειται πιο συστηματικα γιατι εγω θελω φρεσκαρισμα στη μνημη για να σου απαντησω στα σιγουρα.

2) Υπαρχει κατι που πρεπει να εχεις υπ οψην σου. Πρεπει να βαζεις τις τιμες αντιστασης (στο προγραμμα) που αντιστοιχουν στην συχνοτητα κρος και οχι την ονομαστικη αντισταση.
Χρειαζεται δλδ να ξερεις ακριβως το διαγραμα εμπεδησης του ηχειου και να ξερεις ποση αντισταση εχει στην συχνοτητα που πας να κροσσαρεις.
Εναλλακτικα μπορεις να φτιαξεις και ενα κυκλωμα εξισοροπησης εμπεδησης (ψαξε Zobel network) που θα σταθεροποιει την αντισταση του μεγαφωνου ωστε να απλοποιηθει η σχεδιαση του κροσοβερ.
Ηδη μου φαίνονται πολύ χρήσιμα αυτα που μου είπες. Εχω τα διαγράμματα των μεγαφωνων αρα θα το ψαξω αυτο που μου είπες.
Και μια άλλη ερώτηση, το bass reflex το έχω μπροστά χωρίς καθόλου βαθος. Βέβαια αυτό το εκανα μετα απο δοκιμή, το είχα περίπου στα μισα της καμπινας αλλα αφαιροντας τελειως το βαθος ενιωσα οτι ειχα πιο χαμηλο. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Reaction score
2.288
Και μια άλλη ερώτηση, το bass reflex το έχω μπροστά χωρίς καθόλου βαθος. Βέβαια αυτό το εκανα μετα απο δοκιμή, το είχα περίπου στα μισα της καμπινας αλλα αφαιροντας τελειως το βαθος ενιωσα οτι ειχα πιο χαμηλο. Ισχύει κάτι τέτοιο?
Οσο πιο κοντη η σωληνα τοσο πιο ψηλα η συχνοτητα συντονισμου.
Καθε καμπινα ομως και καθε συνδυασμος καμπινας μεγαφωνων και σωληνας bass reflex συντονιζει σε αλλη συχνοτητα.
Επισης αναλογα με την συχνοτητα συντονισμου του μεγαφωνου (που ειναι αλλη σε καθε μεγαφωνο) επιλεγεις και συχνοτητα συντονισμου οπης ωστε να εχεις την επιθυμιτη αποκριση συχνοτητας χαμηλα.
Αν κατεβασεις ενα προγραμμα υπολογισμου καμπινας θα μπορεσεις να δεις και την καμπυλη αποκρισης που θα σου δωσει ο καθε συνδυασμος.
Αν με αφησεις να μαντεψω τι εχει γινει στην περιπτωση σου θα πω οτι μαλλον εχεις ανεβασει την συχνοτητα συντονισμου πολυ ψηλα και εχεις δημιουργησει καποιο bump στην αποκριση μεταξυ 60-120Hz που μπορει να ειναι ακομα και 6db με αποτελεσμα να νομιζεις οτι εχεις πιο πολυ μπασο ενω στην πραγματικοτητα εχεις λιγοτερη εκταση (κατεβαινει λιγοτερο χαμηλα σε συχνοτητα) αλλα περισσοτερη ενισχυση στο upper bass που ειναι και πιο συνηθισμενο στα περισσοτερα ειδη μουσικης (το "μπασο" που ακουμε συχνα σε πολλα ειδη μουσικης δεν ειναι πραγματικα χαμηλο σε συχνοτητα)

Reaction score
52
Ο κατασκευαστης λεει ελαχιστο 2Κhz συχνοτητα διαχωρισμου. Εκει φαινεται να εχει περιπου 8ωμ αντισταση αλλα μεχρι τα 3Κhz εχει καθοδικη πορεια και πεφτει στα 5-5.5ωμ οποτε θα ελεγα οτι θελει προσοχη στην σχεδιαση του κροσοβερ μια που πεφτει πανω σε σημειο που δεν εχει σταθερη αντίσταση.
Εγω γιατί δεν το βρίσκω αυτό το 5ωμ που λες??

Attachments

Reaction score
2.288
Εγω γιατί δεν το βρίσκω αυτό το 5ωμ που λες??
Aυτο που εχεις σημαδεψει ειναι η αποκριση συχνοτητας.
Το διαγρασμα συνθετης αντιστασης ειναι απο κατω.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo