- Reaction score
- 89.800
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Peter Sagan σε μία από τις εντυπωσιακές του σούζες στη προετοιμασία του στη Sierra Nevada.
Η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να του τύχει...O Lance Armstrong θα οδηγηθεί σε δίκη για τις χορηγίες που λάμβανε από την US Postal Service κατά το χρονικό διάστημα της ποδηλατικής του καριέρας για το οποίο παραδέχθηκε ότι ήταν ντοπαρισμένος.
Υ.Γ.: Καλά ξεμπερδέματα...
Αυτό που δεν σας είπα είναι ότι αντιμετώπισα την πρώτη προπόνηση σαν να ήμουν εντελώς αρχάριος στο ποδήλατο. Τι θα πει αυτό; Θα σας πω.Μετά από 4 και πλέον μήνες ολικής αποχής από οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ξεκίνησα χτες ένα πρόγραμμα προπονήσεων με το ποδήλατο, στο σπίτι, με τη χρήση roller και του προπονητικού software TrainerRoad. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 φάσεις, με την πρώτη να είναι η Base phase και για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται 3 προπονήσεις ανά εβδομάδα για διάστημα 6 εβδομάδων.
Η πρώτη προπόνηση είχε διάρκεια μία (1) ώρα, είχε σκοπό να βρεθεί το FTP (Functional Threshold Power) μου, έτσι ώστε το software να μπορέσει να προσαρμόσει τις μελλοντικές προπονήσεις κι ήταν ενδεικτική της μηδενικής φυσικής μου κατάστασης. Το νούμερο του FTP ήταν εξόχως χαμηλό κι απόδειξη ότι, όπως σε οτιδήποτε έχει να κάνει με άσκηση, "όταν το παρατήσεις, σε παρατάει". Θέλω να σκέφτομαι θετικά και να πείσω τον εαυτό μου ότι σε 6 εβδομάδες που θα τελειώσει η πρώτη φάση του προγράμματος και θα πρέπει να κάνω την προπόνηση/test, θα έχω πετύχει έστω και μια μικρή αύξηση του FTP.
Μπράβο, Γιώργο!Η πρώτη προπόνηση (4η στη σειρά) αυτής της εβδομάδας έγινε τη Δευτέρα 03/04. περιελάμβανε ασκήσεις ποδηλασίας με σωστή στάση κι ελέγχου του ρυθμού του cadence, καθώς κι ILTs (=Isolated Leg Trainng) - κοινώς ποδηλασία με το ένα πόδι ενεργό και το άλλο εντελώς αμέτοχο. Η πρόταση του software ήταν να ξεκλειδώσω εντελώς το παπούτσι από το πετάλι, αλλά επειδή δεν αισθάνομαι ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση όσον αφορά την ισορροπία μου στο roller, προτίμησα να μην την ακολουθήσω κι απλά να "νεκρώνω" το κάθε πόδι κατά περίπτωση. Καλά ήταν.
Η 5η προπόνηση (Τετάρτη, 05/04), ως κύριο "κορμό" είχε 6 διαστήματα των 6 λεπτών το καθένα, στα οποία ο γενικός στόχος η προπόνηση στο λεγόμενο "sweet spot". Ουσιαστικά ο στόχος σε κάθε διάστημα ήταν αφενός να φτάσω να παράγω αρκετή ισχύ (watts) σε ένα ποσοστό μεταξύ 88% και 94% του FTP μου, για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η τακτική, αφενός, με τον καιρό, αυξάνει την αεροβική ικανότητα (=αντοχή) κι αφετέρου αναγκάζει το μυαλό να μάθει να διαχειρίζεται το αίσθημα του πόνου και της μη άνεσης (=discomfort) προκαλείται από την ποδηλασία επί μακρόν πολύ κοντά στο ανώτατο επίπεδο του FTP.
Η προπόνηση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και μου δόθηκε η ευκαιρία για μια "δεύτερη γνωριμία" με τους όρους "pedal economy" και "pedal efficiency" - μέσω ασκήσεων που αποσκοπούσαν στην αύξηση του cadence χρησιμοποιώντας, στο μέτρο του δυνατού, βέλτιστες τεχνικές ποδηλασίας. Ο στόχος του cadence κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ήταν να ποδηλατώ μεταξύ 85 και 95 rpm, κάτι το οποίο πέτυχα διατηρώντας έναν μέσο όρο κοντά στα 90 με 91 rpm - αν και στα τελευταία λεπτά του τελευταίου εξάλεπτου διαστήματος η κούραση είχε γίνει κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα να προσπαθήσω πολύ περισσότερο για να πετύχω το μέσο όρο των προηγούμενων διαστημάτων, αλλά ΟΚ, τα κατάφερα.
Shit just got (a little bit) serious...
Απόψε, αν όλα πάνε καλά, θα κάνω την 3η και τελευταία προπόνηση για αυτή την εβδομάδα.